Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Οκτ-2021 00:13

  Κ. Σαμπατακάκης: Η πανδημία μάς εκτόξευσε στο μέλλον

  Κυριάκος Σαμπατακάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τεχνολογία αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας νέους τρόπους εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, δημιουργώντας παράλληλα νέες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες σε επίπεδο καταναλωτών, εκτιμά ο  Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture. Οπως υπογραμμίζει "είναι ιδανική στιγμή να αποτινάξουμε ως λαός τον φόβο απέναντι στην τεχνολογία και την καινοτομία, να αντλήσουμε γνώση και εμπειρία από την περιπέτεια της πανδημίας και να κινηθούμε με στρατηγικό σχεδιασμό προς το μέλλον". Επίσης, επισημαίνει ότι "τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην χώρα μας". 

  - Ποιο μοντέλο εργασίας θεωρείτε ότι θα είναι στο εξής περισσότερο αποτελεσματικό για τη λειτουργία ενός οργανισμού με δεδομένη τη δυνατότητα "επιστροφής στο γραφείο" μετά από μία μακρά περίοδο τηλεργασίας;

  Πρόσφατη μελέτη μας σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξε ότι 83% των εργαζομένων προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως μεταξύ 25% και 75% του χρόνου τους. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι 40% των εργαζομένων αισθάνεται ότι μπορεί να είναι παραγωγικό και υγιές δουλεύοντας από οπουδήποτε - είτε εξ αποστάσεως, είτε από το γραφείο ή συνδυάζοντας και τα δύο – καθώς το υβριδικό μοντέλο εργασίας εξελίσσεται.

  Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που έχουν την επιλογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας είναι σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα την ψυχική τους υγεία, να οικοδομήσουν ισχυρότερες εργασιακές σχέσεις και είναι αυτοί που σχεδιάζουν να παραμείνουν στις εταιρείες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι έμφαση πρέπει να δοθεί όχι στην τοποθεσία της εργασίας, αλλά πρωτίστως στο πώς οι οργανισμοί θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες των ανθρώπων τους δουλεύοντας από οπουδήποτε.

  - Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους εργαζόμενους που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι μπορούν να υπερκεραστούν και πώς; Οι πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης για τους "ψηφιακούς νομάδες" θα συμβάλουν στην επιστροφή εργαζομένων; 

  Συζητώντας με συναδέλφους που επέλεξαν πρόσφατα να επιστρέψουν για εργασία στην Ελλάδα, τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούσαν ήταν οι αποκλίσεις στις οικονομικές απολαβές, το εύρος και η ποιότητα του αντικείμενου απασχόλησης, οι προοπτικές καριέρας καθώς και θέματα κουλτούρας/ καθημερινότητας, σε σχέση πάντα με τις χώρες στις οποίες είχαν εργαστεί. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης στη χώρα μας, τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί από το κράτος αλλά και τη γενικότερη δυναμική που αναπτύσσεται στην ελληνική οικονομία ξεπέρασαν τον αρχικό τους προβληματισμό. Στην εξίσωση αυτή, αξίζει επίσης να προσθέσουμε το συνολικό πακέτο αποδοχών και προνομίων που παρέχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στη χώρα μας προκειμένου να προσελκύσουν ταλέντο από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τον ελληνικό τρόπο ζωής και την εγγύτητα στην οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα.

  Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, θεωρώ ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στη χώρα μας. Και προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς -όπως ήδη ανέφερα- επαναπατρίσαμε περισσότερους από 20 Έλληνες στη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίοι συνεχίζουν με επιτυχία το επαγγελματικό τους ταξίδι στην Ελλάδα.

  - Επίσης λόγω της πανδημίας δημόσιος αλλά και ιδιωτικός τομέας έδωσαν προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πώς κρίνετε τα μέχρι στιγμής βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί και τι άλλο πιστεύετε πως θα πρέπει να γίνει; 

  Η τεχνολογία αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας νέους τρόπους εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, δημιουργώντας παράλληλα νέες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες σε επίπεδο καταναλωτών. Ο επιχειρηματικός κόσμος κινήθηκε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία συμπιέζοντας δραστικά τα χρονοδιαγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού προ πανδημίας, με τον δημόσιο τομέα συχνά να "δείχνει τον δρόμο" στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, έχουμε σημαντικό δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Διαθέτουμε εξαιρετικά ικανό ανθρώπινο δυναμικό, διαμορφώνουμε πλέον σταδιακά ως χώρα το πλαίσιο για την αξιοποίησή του και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ παράλληλα έχουμε μπροστά μας την χρυσή ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι προοπτικές λοιπόν είναι ευοίωνες, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουμε την κεκτημένη ταχύτητα και δυναμική μας, θέτοντας την τεχνολογία στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας. 

  Εν ολίγοις, η πανδημία θεωρώ ότι μας εκτόξευσε στο μέλλον. Είναι ιδανική στιγμή να αποτινάξουμε ως λαός τον φόβο απέναντι στην τεχνολογία και την καινοτομία, να αντλήσουμε γνώση και εμπειρία από την περιπέτεια της πανδημίας και να κινηθούμε με στρατηγικό σχεδιασμό προς το μέλλον. 

  - Πέραν της ευρείας διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας, πόσο έχει αλλάξει η πανδημία την κουλτούρα, αλλά και τον ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού;

  Η μοναδική σταθερά στον σύγχρονο κόσμο είναι η αλλαγή, γεγονός που απαιτεί αναμφισβήτητα ένα καινούργιο μοντέλο και στυλ ηγεσίας. Ως Accenture αποκωδικοποιήσαμε από νωρίς αυτό που ονομάζουμε "Leadership DNA", τα στοιχεία και τις συμπεριφορές δηλαδή που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον ηγέτη της νέας οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης δεν πρέπει να φοβάται την καινοτοµία, αλλά να αρθρώνει ένα όραµα και να εµπνέει όλους όσοι τον ακολουθούν. Οφείλει να μην λειτουργεί επιβάλλοντας τις απόψεις του, αλλά να παρακινεί τον κόσμο διαμορφώνοντας το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να εκφράζονται όλες οι απόψεις και µέσα από τη σύνθεση να λαµβάνονται οι σωστές αποφάσεις. Επίσης απαιτείται ευελιξία και ταχύτητα, καθώς ένας ηγέτης σήµερα καλείται να παίρνει αποφάσεις -συχνά στρατηγικού χαρακτήρα- υπό καθεστώς αβεβαιότητας. Και, τέλος, ένα άλλο σηµαντικό στοιχείο είναι να µπορεί να είναι αυθεντικός και πραγµατικά ανθρώπινος.

  Επεκτείνοντας τα παραπάνω θα έλεγα ότι ο επιτυχημένος ηγέτης είναι αυτός ο οποίος δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε ο οργανισμός που διοικεί να μπορεί να λειτουργεί αποκεντρωμένα χωρίς να απαιτείται η διαρκής παρουσία του. Ή εναλλακτικά, αν θέλετε, κριτήριο επιτυχίας ενός ηγέτη είναι η ίδια η αυτοαναίρεσή του.

  - Ένα νέο στέλεχος που έχει την φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα τον συμβουλεύατε;

  Θα τον συμβούλευα να αναπτύξει πρωτότυπη και αυθεντική σκέψη σε ένα οραματικό πλαίσιο, το οποίο δρομολογώντας το να βρίσκει συνοδοιπόρους που θα συντάσσονται μαζί του. Για την υλοποίηση αυτού, είναι απαραίτητο να αναπτύξει μια νοοτροπία νικητή, η οποία ουσιαστικά να μεταφράζει οποιαδήποτε πρόκληση σε ορίζοντα ευκαιριών και προοπτικής και όχι σε γινόμενο περιορισμών και δυσκολίας. Και είναι κάτι που το έχω δει να συμβαίνει συχνά στην Accenture, όπου δυναμικά άτομα -με τα παραπάνω χαρακτηριστικά- ξεκινώντας από τα χαμηλότερα στρώματα της εταιρείας να εξελίσσονται σε ηγέτες, εντός και εκτός εταιρείας, εντός και εκτός Ελλάδας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:04 07/12

  Cathie Wood: Ποιες μετοχές αγοράζει τώρα και γιατί παραμένει bullish για το Bitcoin

  Εξήγησε τους λόγους που η Ark Invest πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές της στην Κίνα.

  08:12 06/12

  Ο Daniel Ek θέλει να μετατρέψει το Spotify στο "Instagram του audio" - και ξέρει πώς

  Ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος θέλει να "χωρέσει" στο Spotify όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού ήχου.

  00:28 06/12

  Κ. Μωραϊτάκης (UNISON): O CEO πρέπει να "διαβάζει" την αγορά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες

  Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτάκης CEΟ της UNISON, εκτιμά πως ο κλάδος του Facility Management στην Ελλάδα έχει ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.