Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

Του Ollie A. Williams

Ποια χώρα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία; Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την HSBC.

Το 2020, ανάμεσα στα διάφορα lockdown ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων σημείωσε έκρηξη, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι που μόλις είχαν "απελευθερωθεί” από τα γραφεία τους πήγαν σε ξένες χώρες με στόχο να δουλέψουν από απόσταση. Αλλά καθώς οι επιχειρήσεις πλέον καλούν τους εργαζόμενούς τους πίσω στο γραφείο, θα είναι αυτό το τέλος των ψηφιακών νομάδων; 

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε με δείγμα πάνω από 20.000 εκπατρισμένους σε όλο τον κόσμο, το 80% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να μείνουν στην χώρα που τους φιλοξενεί τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7% είπε πως σχεδιάζει να επιστρέψει.

Ενδεικτικό εύρημα της έρευνας είναι μια αξιοπρόσεκτη στροφή προς τις Μεσογειακές χώρες. Όλο και περισσότεροι εκπατρισμένοι είναι ψηφιακοί νομάδες. Freelancers, επιχειρηματίες ή εργαζόμενοι με ευέλικτα αφεντικά που απλώς με ένα laptop μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε θέλουν. Και αυτό που θέλουν τελικά είναι να εργαστούν από μια χώρα που τους προσφέρει καλή ποιότητα ζωής.  

Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία είναι από τις επικρατέστερες επιλογές σε όρους ποιότητας ζωής σύμφωνα με τις απαντήσεις.

"Ένας βασικός παράγοντας είναι η ευζωία,” σύμφωνα με τον Cameron Senior, επικεφαλής του HSBC Expat. "Στην ερώτηση εάν περιμένουν κάποια βελτίωση στην φυσική τους κατάσταση και το πνευματικό τους wellbeing (ευζωία) τους επόμενους 12 μήνες, οι χώρες που τα πήγαν καλύτερα είναι οι Μεσογειακές”. Για την ακρίβεια, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην λίστα του wellbeing είναι η Ελλάδα, που ακολουθείται από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Οι ψηφιακοί νομάδες, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εκπατρισμένους, είναι πιθανότερο να είναι αυτοαπασχολούμενοι και άρα σε θέση να εργαστούν από την χώρα της επιλογής τους.

Το Greek Escape πρόσφατα άνοιξε ένα coworking spot και στο νησί της Κρήτης. Στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, εκεί που το κλίμα είναι ακόμα ζεστό, οι ψηφιακοί νομάδες έχουν την δυνατότητα, οι οποίοι ζουν και εργάζονται μαζί, να περνάνε τα σαββατοκύριακά τους γνωρίζοντας την τοπική κοινωνία. Μάλιστα αυτή η επαφή με την τοπική κοινωνία της Κρήτης είναι που αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους νομάδες.

Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν, οι Μεσογειακές χώρες αναμένουν περισσότερους ψηφιακούς νομάδες. Αντί όμως να αντιμετωπίσουν τους νομάδες με καχυποψία, αντίθετα οι κυβερνήσεις τους θεωρούν μια πηγή που μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα. 

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, για παράδειγμα, υπολογίζει πως εάν τουλάχιστον 100.000 ψηφιακοί νομάδες παραμείνουν στη χώρα για έξι μήνες τον χρόνο, τότε η οικονομία θα είναι πλουσιότερη κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μέσω φόρων αλλά και των δαπανών που θα κάνουν οι νομάδες στις τοπικές κοινωνίες.

Πάντως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία πέρασαν στο Κοινοβουλιο τους νόμο που στόχο έχει να διευκολύνει την παραμονή των ψηφιακών νομάδων στη χώρα. Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν visa για ψηφιακούς νομάδες. Περίπου 3.000 άτομα έχουν ήδη κάνει αίτηση στην Ελλάδα για την σχετική visa η οποία συνεπάγεται μείωση της τάξης του 50% στον φόρο εισοδήματος για τους πολίτες της ΕΕ, με προϋπόθεση να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στη χώρα.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα εισήγαγε και visa μακράς διαρκείας που επιτρέπει στους ψηφιακούς νομάδες που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ να παραμείνουν στη χώρα για 12 μήνες.

Άλλες κυβερνήσεις προέβησαν σε αντίστοιχες κινήσεις και πλέον Ελλάδα και Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με σοβαρό ανταγωνισμό από πάνω από 30 χώρες (όπως Ισπανία, Κροατία, Μάλτα) που προσφέρουν πλέον σε ψηφιακούς νομάδες visa ή άλλα σχετικά προγράμματα.

Περισσότερα από Forbes

Forbes Ceo Talks

CEO Clubs Greece: ClubHouse, Ένας χρόνος μετά

"Όταν πριν έναν χρόνο ανοίξαμε τις πόρτες του ClubHouse," σχολιάζει η πρόεδρος και ιδρύτρια Γεωργία Καρτσάνη, "πιστεύαμε ακράδαντα στη δυναμική και τις δυνατότητες του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα όμως ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας".

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει στην Ουκρανία θαλάσσια drones - "Όπλα" που ίσως δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα

Τα θαλάσσια drones-καμικάζι έχουν καταστεί ο φόβος και ο τρόμος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Σοβαρά σημάδια κόπωσης στην αγορά τέχνης το 2023

Για μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά το εμπόριο της τέχνης μιλούν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Forbes World

Οι Ουκρανοί διέσπασαν τα ρωσικά χαρακώματα έξω από το Βέρμποβε - Τι ακολουθεί

Μπροστά τους απλώνεται μία έκταση στην οποία δεν υπάρχουν χώροι για κάλυψη.

Forbes Billionaires

Πώς ο άνθρωπος πίσω από τα HeyDude έγινε δισεκατομμυριούχος πουλώντας "άσχημα" παπούτσια

Το αντισυμβατικό εγχειρίδιο του Alessandro Rosano: χωρίς καμία χρηματοδότηση και ελάχιστο μάρκετινγκ.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Προ των πυλών το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα – Ο στόχος του 1 δισ. για την ITX Hellas

Το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του νέου έτους.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

NTZNS: Η ελληνική startup που φέρνει στο Metaverse την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας

Η NTZNS ιδρύθηκε το 2019 από τον Ελληνοϊταλό Costantino Roselli ως Virtual Fashion Marketplace, ενώ το 2022 μετεξελίχθηκε σε Metaverse Creative Studio.

Forbes Business

Ο δισεκατομμυριούχους Shlomo Kramer "τριτώνει" τις εισηγμένες του

Η Cato Networks αποτιμάται στα 3,1 δισ. δολάρια, στοχεύει σε IPO το 2024 και θέλει να ανταγωνιστεί την Palo Alto.

Forbes Forex

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Forbes Επιχειρησεις

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Forbes World

Ενέργεια: Το μεγάλο μειονέκτημα της Ευρώπης;

Τα ερωτηματικά για τον επερχόμενο χειμώνα

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το "άγγιγμα του Μίδα", η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Σχέδιο για τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων μετά από ενοποίηση του παλιού οικοπέδου Αλεξίου με το AKS Hinitsa Bay.