Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Οκτ-2021 14:15

  Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

  ψηφιακοί νομάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ollie A. Williams

  Ποια χώρα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία; Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την HSBC.

  Το 2020, ανάμεσα στα διάφορα lockdown ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων σημείωσε έκρηξη, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι που μόλις είχαν "απελευθερωθεί” από τα γραφεία τους πήγαν σε ξένες χώρες με στόχο να δουλέψουν από απόσταση. Αλλά καθώς οι επιχειρήσεις πλέον καλούν τους εργαζόμενούς τους πίσω στο γραφείο, θα είναι αυτό το τέλος των ψηφιακών νομάδων; 

  Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε με δείγμα πάνω από 20.000 εκπατρισμένους σε όλο τον κόσμο, το 80% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να μείνουν στην χώρα που τους φιλοξενεί τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7% είπε πως σχεδιάζει να επιστρέψει.

  Ενδεικτικό εύρημα της έρευνας είναι μια αξιοπρόσεκτη στροφή προς τις Μεσογειακές χώρες. Όλο και περισσότεροι εκπατρισμένοι είναι ψηφιακοί νομάδες. Freelancers, επιχειρηματίες ή εργαζόμενοι με ευέλικτα αφεντικά που απλώς με ένα laptop μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε θέλουν. Και αυτό που θέλουν τελικά είναι να εργαστούν από μια χώρα που τους προσφέρει καλή ποιότητα ζωής.  

  Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία είναι από τις επικρατέστερες επιλογές σε όρους ποιότητας ζωής σύμφωνα με τις απαντήσεις.

  "Ένας βασικός παράγοντας είναι η ευζωία,” σύμφωνα με τον Cameron Senior, επικεφαλής του HSBC Expat. "Στην ερώτηση εάν περιμένουν κάποια βελτίωση στην φυσική τους κατάσταση και το πνευματικό τους wellbeing (ευζωία) τους επόμενους 12 μήνες, οι χώρες που τα πήγαν καλύτερα είναι οι Μεσογειακές”. Για την ακρίβεια, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην λίστα του wellbeing είναι η Ελλάδα, που ακολουθείται από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

  Οι ψηφιακοί νομάδες, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εκπατρισμένους, είναι πιθανότερο να είναι αυτοαπασχολούμενοι και άρα σε θέση να εργαστούν από την χώρα της επιλογής τους.

  Το Greek Escape πρόσφατα άνοιξε ένα coworking spot και στο νησί της Κρήτης. Στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, εκεί που το κλίμα είναι ακόμα ζεστό, οι ψηφιακοί νομάδες έχουν την δυνατότητα, οι οποίοι ζουν και εργάζονται μαζί, να περνάνε τα σαββατοκύριακά τους γνωρίζοντας την τοπική κοινωνία. Μάλιστα αυτή η επαφή με την τοπική κοινωνία της Κρήτης είναι που αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους νομάδες.

  Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν, οι Μεσογειακές χώρες αναμένουν περισσότερους ψηφιακούς νομάδες. Αντί όμως να αντιμετωπίσουν τους νομάδες με καχυποψία, αντίθετα οι κυβερνήσεις τους θεωρούν μια πηγή που μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα. 

  Η κυβέρνηση της Ελλάδας, για παράδειγμα, υπολογίζει πως εάν τουλάχιστον 100.000 ψηφιακοί νομάδες παραμείνουν στη χώρα για έξι μήνες τον χρόνο, τότε η οικονομία θα είναι πλουσιότερη κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μέσω φόρων αλλά και των δαπανών που θα κάνουν οι νομάδες στις τοπικές κοινωνίες.

  Πάντως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία πέρασαν στο Κοινοβουλιο τους νόμο που στόχο έχει να διευκολύνει την παραμονή των ψηφιακών νομάδων στη χώρα. Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν visa για ψηφιακούς νομάδες. Περίπου 3.000 άτομα έχουν ήδη κάνει αίτηση στην Ελλάδα για την σχετική visa η οποία συνεπάγεται μείωση της τάξης του 50% στον φόρο εισοδήματος για τους πολίτες της ΕΕ, με προϋπόθεση να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στη χώρα.

  Τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα εισήγαγε και visa μακράς διαρκείας που επιτρέπει στους ψηφιακούς νομάδες που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ να παραμείνουν στη χώρα για 12 μήνες.

  Άλλες κυβερνήσεις προέβησαν σε αντίστοιχες κινήσεις και πλέον Ελλάδα και Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με σοβαρό ανταγωνισμό από πάνω από 30 χώρες (όπως Ισπανία, Κροατία, Μάλτα) που προσφέρουν πλέον σε ψηφιακούς νομάδες visa ή άλλα σχετικά προγράμματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:58 08/12

  Το Bitcoin θα μπορούσε να βγάλει την Τουρκία από τη νομισματική κρίση

  Aποτελεί μια εξαιρετική "αποθήκη αξίας" συγκριτικά με τα παραδοσιακά νομίσματα, όπως η τουρκική λίρα.

  18:38 07/12

  Forbes: Αυτές είναι οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη - Στην κορυφή η MacKenzie Scott

  Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

  08:04 07/12

  Cathie Wood: Ποιες μετοχές αγοράζει τώρα και γιατί παραμένει bullish για το Bitcoin

  Εξήγησε τους λόγους που η Ark Invest πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές της στην Κίνα.

  08:12 06/12

  Ο Daniel Ek θέλει να μετατρέψει το Spotify στο "Instagram του audio" - και ξέρει πώς

  Ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος θέλει να "χωρέσει" στο Spotify όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού ήχου.

  00:28 06/12

  Κ. Μωραϊτάκης (UNISON): O CEO πρέπει να "διαβάζει" την αγορά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες

  Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτάκης CEΟ της UNISON, εκτιμά πως ο κλάδος του Facility Management στην Ελλάδα έχει ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...