Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως πέρα και πάνω από Chief Executive Officer, προσωπικά, η έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές ανάγκες,   δεξιότητες και επιθυμίες, που θα θέλουν να γίνουν ομάδα.

- Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη του CEO σε ό,τι αφορά την αξία και το μέλλον της εταιρείας του;

Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η φήμη του CEO είναι ολοένα και πιο κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μιας επιχείρησης, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα και ανταγωνιστικά στοιχεία της. Σύμφωνα με έρευνες, το 50%+ των στελεχών σε εταιρείες συνδέουν την εταιρική φήμη με τη φήμη του CEO τους. Έχοντας ως βάση την ηθική υπόσταση και την αποτελεσματικότητα, υπάρχουν αρκετοί επιπρόσθετοι λόγοι, για τους οποίους ένας CEO θα πρέπει να "φροντίζει" την καλή του φήμη, ειδικά στην εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα δεν προσφέρουν δικαιολογίες για εσωστρέφεια: Βοήθεια στην καθιέρωση της εταιρείας, ως industry expert, διατήρηση πιστών πελατών και προσέλκυση νέων, ενίσχυση εταιρικής φήμης και της φήμης των brands, κτίσιμο "αντισωμάτων" σε περιόδους κρίσεων, προσέλκυση επενδυτών και ικανοποίηση μετόχων και χρηματοδοτών. Η σωστή διαχείριση της φήμης είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στο toolkit ενός σύγχρονου CEO.

- Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

Πέρα και πάνω από Chief Executive Officer, προσωπικά, η έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές ανάγκες,   δεξιότητες και επιθυμίες, που θα θέλουν να γίνουν ομάδα. Και αυτό, σε εποχές αβεβαιότητας και αλλαγών, όπως θα είναι οι επόμενες δεκαετίες. Ο άνθρωπος που θα τεθεί επικεφαλής, θα πρέπει να διεμφορείται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και οράματος και να "περνάει ασφαλή την ομάδα του στην απέναντι όχθη". Με τον όρο "ομάδα" δεν εννοούμε πια μόνο την εσωτερική μας ομάδα αλλά ένα διευρυμένο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών. Ο νέος CEO θα πρέπει να καταλάβει τί είναι αυτό που ονειρεύεται, τις ευθύνες του και να κυνηγήσει το όνειρο του με υπομονή και επιμέλεια, έχοντας "φανταστεί" όλο το ταξίδι, ανοιχτός στο να μαθαίνει διαρκώς. Θα πρέπει να μπορεί να δώσει απάντηση στο "Γιατί θέλει να γίνει CEO". Ότι το "άθλημα" είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Ότι θα πέσει και θα πρέπει να σηκωθεί πολλές φορές! Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον, να υπηρετείς και να βοηθάς να σχηματιστεί αυτό, δημιουργώντας νόημα, ακόμα κι εκεί που φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Διότι, πλέον, υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία. 

- Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

Όπως ανέφερα και στo πλαίσιο της πρόσκλησής μου στο ετήσιο Sustainability Forum, στις 8/10/2021, η αειφορία είναι ταξίδι και όχι προορισμός, είναι τρόπος σκέψης και πορείας όλου του Οργανισμού. Είναι επιχειρηματικό πλεονέκτημα και ευκαιρία και όχι γραφειοκρατικός ή κανονιστικός περιορισμός. Πρέπει να μάθουμε να υπηρετούμε τις ανάγκες των τωρινών μας stakeholders, χωρίςνα ρισκάρουμε τα μέσα για την εκπλήρωση των αναγκών των επόμενων μελλοντικών "συνεργατών". Και αυτό σημαίνει sustainability leadership. Ως μέρος ενός πολυεθνικού οργανισμού, με μεγάλα, όμως, περιθώρια αυτενέργειας, δειλά αλλά σταθερά, και στην Ελλάδα, έχουμε κάνει βήματα τα προηγούμενα έτη, προς ένα βιώσιμο μέλλον και αυτό μας βοήθησε ανέλπιστα πολύ, μέχρι και στην κρίση της Covid, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων και συστημάτων εταιρικής συνέχειας και λειτουργίας, όσο και κύρια στις καρδιές και στο μυαλό των συναδέλφων μας. Η επιθυμία μας για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και λειτουργία με κανόνες και πρότυπα, στo πλαίσιo του ESG, μάς έκανε διαχρονικά ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα, τα τελευταία 4 χρόνια και #1, στο BestWorkplaces 2021 (50 -250 άτομα), ενώ η ελληνική θυγατρική έγινε η 1η φαρμακευτική στην Ευρώπη, με πιστοποίηση ISO 37001 Antibribery, κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς. 

- Σκοπεύετε να επεκταθείτε και σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες;

Κάθε μέρα, 150 εκατομμύρια άνθρωποι εμπιστεύονται τα προϊόντα της BAUSCH Health, παγκοσμίως.  Η BAUSCH Health Ελλάδας αποτελεί μια καινοτόμο φαρμακευτική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην ελληνική αγορά το 2005 και απασχολεί 74 εργαζόμενους. Δραστηριοποιείται στον χώρο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, σε ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες, των προϊόντων OTC & φαρμακείου, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων, της επεμβατικής και μη επεμβατικής δερματολογίας και κοσμετολογίας, ενώ ηγείται στον χώρο της Οφθαλμολογίας, μέσω της Bausch + Lomb,  με περισσότερα από 169 έτη καινοτομίας! 

Με μεγάλη ανυπομονησία, είμαστε σε φάση εισαγωγής στην ελληνική αγορά ενός καινοτόμου χαρτοφυλακίου υβριδικών αντιγλαυκωματικών φαρμάκων, με απουσία επιβλαβών για την οφθαλμική επιφάνεια συντηρητικών, σε εύχρηστη συσκευασία πολλαπλών δόσεων, το οποίο και καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταγογραφικών επιλογών των οφθαλμιάτρων.

Επιπρόσθετα,η Bausch + Lomb κατασκευάζει μια μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων μίας χρήσης, τα Minims ®, χωρίς συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται, είτε θεραπευτικά είτε διαγνωστικά, τα οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα στην Ελληνική αγορά.

Τέλος, με αίσθηση προσφοράς, θα ήθελα να αναφέρω και την πρόσφατη έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης κοινού https://www.vlepoosaagapo.gr/, για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας,  που συνιστά την Νο 1 αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ-ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ.

- Ποιος είναι ο ρόλος του CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

Στην post-Covid-19 περίοδο, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση νέων επιπρόσθετων σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε μια πολύ δυναμική φάση ανάταξης της στρατηγικής τους.  Η στρατηγική ενός CEO, θα πρέπει να εστιάζει στην εκ νέου εμπέδωση του συναισθήματος της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, στην  ενδυνάμωση των εργαζομένων, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων συνεργασίας και ηγεσίας, στην ανάδειξη και εξέλιξη των ταλέντων, στην οικοδόμηση μιας ευέλικτης οργάνωσης και στην ενίσχυση μιας πιο ανθρωποκεντρικής και πελατοκεντρικής κουλτούρας. 

Ο επικεφαλής θα πρέπει να προσφέρει με συνέπεια, όχι μόνο το όραμα αλλά και ένα πλαίσιο για πρωτοβουλίες από κάτω προς τα πάνω, για εκείνες τις δράσεις εσωτερικά που θα αυξήσουν τον βαθμό δέσμευσης και συμμετοχής των εργαζομένων, καλλιεργώντας τη θετική διάθεση, όσων θα συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη της μελλοντικής πορείας. Ο CEO θα επιδιώξει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους του, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προσφέροντας νέες εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες και ευκαιρίες διαρκούς κατάρτισης, ίσως και πέρα από το "αντικείμενο εργασίας". Λέξη κλειδί για την επίτευξη του στόχου είναι η συμμετοχικότητα. Κάθε εργαζόμενος, από κάθε βαθμίδα, έχει φωνή και αξία και πρέπει να ενθαρρύνεται στην υλοποίηση κοινών στόχων, με ρόλο δυναμικό και όχι διεκπεραιωτικό. 

Στο επίπεδο της αναζήτησης & προσέλκυσης νέων στελεχών, ο CEO έχει ένα πραγματικά δύσκολο αλλά ευχάριστο και ενδιαφέρον "πρόβλημα: Ως "μαέστρος" μιας ορχήστρας υψηλών απαιτήσεων θα πρέπει να διαμορφώνει διαρκώς και να προετοιμάζει το πλαίσιο, στο οποίο νέα ταλέντα της αγοράς να θέλουν να εισέλθουν εκουσίως. 

Και χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία τομέων, όπως η ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ο προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού, η διαδικασία επιλογής, τα συστήματα παροχών - ανταμοιβών κτλ., ο CEO θα πρέπει να θέσει σε ισχύ τους μηχανισμούς που θα εξηγούν την εταιρική κουλτούρα, το όραμα, την εκάστοτε φάση και τις ανάγκες της, τις προσωπικότητες των νέων συνεργατών που χρειάζεται να προσληφθούν για να πραγματώσουν τον σκοπό της ομάδας, έτσι ώστε να γίνει μια αμοιβαία επωφελής επιλογή συνεργασίας, που θα μεγιστοποιεί την αξία της εργασίας και την επαγγελματική ολοκλήρωση των νέων συνεργατών. 
 

Περισσότερα από Forbes

Forbes Ceo Talks

CEO Clubs Greece: ClubHouse, Ένας χρόνος μετά

"Όταν πριν έναν χρόνο ανοίξαμε τις πόρτες του ClubHouse," σχολιάζει η πρόεδρος και ιδρύτρια Γεωργία Καρτσάνη, "πιστεύαμε ακράδαντα στη δυναμική και τις δυνατότητες του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα όμως ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας".

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει στην Ουκρανία θαλάσσια drones - "Όπλα" που ίσως δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα

Τα θαλάσσια drones-καμικάζι έχουν καταστεί ο φόβος και ο τρόμος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Σοβαρά σημάδια κόπωσης στην αγορά τέχνης το 2023

Για μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά το εμπόριο της τέχνης μιλούν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Forbes World

Οι Ουκρανοί διέσπασαν τα ρωσικά χαρακώματα έξω από το Βέρμποβε - Τι ακολουθεί

Μπροστά τους απλώνεται μία έκταση στην οποία δεν υπάρχουν χώροι για κάλυψη.

Forbes Billionaires

Πώς ο άνθρωπος πίσω από τα HeyDude έγινε δισεκατομμυριούχος πουλώντας "άσχημα" παπούτσια

Το αντισυμβατικό εγχειρίδιο του Alessandro Rosano: χωρίς καμία χρηματοδότηση και ελάχιστο μάρκετινγκ.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Προ των πυλών το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα – Ο στόχος του 1 δισ. για την ITX Hellas

Το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του νέου έτους.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

NTZNS: Η ελληνική startup που φέρνει στο Metaverse την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας

Η NTZNS ιδρύθηκε το 2019 από τον Ελληνοϊταλό Costantino Roselli ως Virtual Fashion Marketplace, ενώ το 2022 μετεξελίχθηκε σε Metaverse Creative Studio.

Forbes Business

Ο δισεκατομμυριούχους Shlomo Kramer "τριτώνει" τις εισηγμένες του

Η Cato Networks αποτιμάται στα 3,1 δισ. δολάρια, στοχεύει σε IPO το 2024 και θέλει να ανταγωνιστεί την Palo Alto.

Forbes Forex

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Forbes Επιχειρησεις

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Forbes World

Ενέργεια: Το μεγάλο μειονέκτημα της Ευρώπης;

Τα ερωτηματικά για τον επερχόμενο χειμώνα

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το "άγγιγμα του Μίδα", η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Σχέδιο για τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων μετά από ενοποίηση του παλιού οικοπέδου Αλεξίου με το AKS Hinitsa Bay.