Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Οκτ-2021 00:15

  Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

  Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως πέρα και πάνω από Chief Executive Officer, προσωπικά, η έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές ανάγκες,   δεξιότητες και επιθυμίες, που θα θέλουν να γίνουν ομάδα.

  - Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη του CEO σε ό,τι αφορά την αξία και το μέλλον της εταιρείας του;

  Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η φήμη του CEO είναι ολοένα και πιο κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μιας επιχείρησης, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα και ανταγωνιστικά στοιχεία της. Σύμφωνα με έρευνες, το 50%+ των στελεχών σε εταιρείες συνδέουν την εταιρική φήμη με τη φήμη του CEO τους. Έχοντας ως βάση την ηθική υπόσταση και την αποτελεσματικότητα, υπάρχουν αρκετοί επιπρόσθετοι λόγοι, για τους οποίους ένας CEO θα πρέπει να "φροντίζει" την καλή του φήμη, ειδικά στην εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα δεν προσφέρουν δικαιολογίες για εσωστρέφεια: Βοήθεια στην καθιέρωση της εταιρείας, ως industry expert, διατήρηση πιστών πελατών και προσέλκυση νέων, ενίσχυση εταιρικής φήμης και της φήμης των brands, κτίσιμο "αντισωμάτων" σε περιόδους κρίσεων, προσέλκυση επενδυτών και ικανοποίηση μετόχων και χρηματοδοτών. Η σωστή διαχείριση της φήμης είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στο toolkit ενός σύγχρονου CEO.

  - Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

  Πέρα και πάνω από Chief Executive Officer, προσωπικά, η έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές ανάγκες,   δεξιότητες και επιθυμίες, που θα θέλουν να γίνουν ομάδα. Και αυτό, σε εποχές αβεβαιότητας και αλλαγών, όπως θα είναι οι επόμενες δεκαετίες. Ο άνθρωπος που θα τεθεί επικεφαλής, θα πρέπει να διεμφορείται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και οράματος και να "περνάει ασφαλή την ομάδα του στην απέναντι όχθη". Με τον όρο "ομάδα" δεν εννοούμε πια μόνο την εσωτερική μας ομάδα αλλά ένα διευρυμένο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών. Ο νέος CEO θα πρέπει να καταλάβει τί είναι αυτό που ονειρεύεται, τις ευθύνες του και να κυνηγήσει το όνειρο του με υπομονή και επιμέλεια, έχοντας "φανταστεί" όλο το ταξίδι, ανοιχτός στο να μαθαίνει διαρκώς. Θα πρέπει να μπορεί να δώσει απάντηση στο "Γιατί θέλει να γίνει CEO". Ότι το "άθλημα" είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Ότι θα πέσει και θα πρέπει να σηκωθεί πολλές φορές! Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον, να υπηρετείς και να βοηθάς να σχηματιστεί αυτό, δημιουργώντας νόημα, ακόμα κι εκεί που φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Διότι, πλέον, υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία. 

  - Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

  Όπως ανέφερα και στo πλαίσιο της πρόσκλησής μου στο ετήσιο Sustainability Forum, στις 8/10/2021, η αειφορία είναι ταξίδι και όχι προορισμός, είναι τρόπος σκέψης και πορείας όλου του Οργανισμού. Είναι επιχειρηματικό πλεονέκτημα και ευκαιρία και όχι γραφειοκρατικός ή κανονιστικός περιορισμός. Πρέπει να μάθουμε να υπηρετούμε τις ανάγκες των τωρινών μας stakeholders, χωρίςνα ρισκάρουμε τα μέσα για την εκπλήρωση των αναγκών των επόμενων μελλοντικών "συνεργατών". Και αυτό σημαίνει sustainability leadership. Ως μέρος ενός πολυεθνικού οργανισμού, με μεγάλα, όμως, περιθώρια αυτενέργειας, δειλά αλλά σταθερά, και στην Ελλάδα, έχουμε κάνει βήματα τα προηγούμενα έτη, προς ένα βιώσιμο μέλλον και αυτό μας βοήθησε ανέλπιστα πολύ, μέχρι και στην κρίση της Covid, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων και συστημάτων εταιρικής συνέχειας και λειτουργίας, όσο και κύρια στις καρδιές και στο μυαλό των συναδέλφων μας. Η επιθυμία μας για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και λειτουργία με κανόνες και πρότυπα, στo πλαίσιo του ESG, μάς έκανε διαχρονικά ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα, τα τελευταία 4 χρόνια και #1, στο BestWorkplaces 2021 (50 -250 άτομα), ενώ η ελληνική θυγατρική έγινε η 1η φαρμακευτική στην Ευρώπη, με πιστοποίηση ISO 37001 Antibribery, κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς. 

  - Σκοπεύετε να επεκταθείτε και σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες;

  Κάθε μέρα, 150 εκατομμύρια άνθρωποι εμπιστεύονται τα προϊόντα της BAUSCH Health, παγκοσμίως.  Η BAUSCH Health Ελλάδας αποτελεί μια καινοτόμο φαρμακευτική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην ελληνική αγορά το 2005 και απασχολεί 74 εργαζόμενους. Δραστηριοποιείται στον χώρο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, σε ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες, των προϊόντων OTC & φαρμακείου, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων, της επεμβατικής και μη επεμβατικής δερματολογίας και κοσμετολογίας, ενώ ηγείται στον χώρο της Οφθαλμολογίας, μέσω της Bausch + Lomb,  με περισσότερα από 169 έτη καινοτομίας! 

  Με μεγάλη ανυπομονησία, είμαστε σε φάση εισαγωγής στην ελληνική αγορά ενός καινοτόμου χαρτοφυλακίου υβριδικών αντιγλαυκωματικών φαρμάκων, με απουσία επιβλαβών για την οφθαλμική επιφάνεια συντηρητικών, σε εύχρηστη συσκευασία πολλαπλών δόσεων, το οποίο και καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταγογραφικών επιλογών των οφθαλμιάτρων.

  Επιπρόσθετα,η Bausch + Lomb κατασκευάζει μια μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων μίας χρήσης, τα Minims ®, χωρίς συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται, είτε θεραπευτικά είτε διαγνωστικά, τα οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα στην Ελληνική αγορά.

  Τέλος, με αίσθηση προσφοράς, θα ήθελα να αναφέρω και την πρόσφατη έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης κοινού https://www.vlepoosaagapo.gr/, για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας,  που συνιστά την Νο 1 αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ-ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ.

  - Ποιος είναι ο ρόλος του CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

  Στην post-Covid-19 περίοδο, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση νέων επιπρόσθετων σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε μια πολύ δυναμική φάση ανάταξης της στρατηγικής τους.  Η στρατηγική ενός CEO, θα πρέπει να εστιάζει στην εκ νέου εμπέδωση του συναισθήματος της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, στην  ενδυνάμωση των εργαζομένων, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων συνεργασίας και ηγεσίας, στην ανάδειξη και εξέλιξη των ταλέντων, στην οικοδόμηση μιας ευέλικτης οργάνωσης και στην ενίσχυση μιας πιο ανθρωποκεντρικής και πελατοκεντρικής κουλτούρας. 

  Ο επικεφαλής θα πρέπει να προσφέρει με συνέπεια, όχι μόνο το όραμα αλλά και ένα πλαίσιο για πρωτοβουλίες από κάτω προς τα πάνω, για εκείνες τις δράσεις εσωτερικά που θα αυξήσουν τον βαθμό δέσμευσης και συμμετοχής των εργαζομένων, καλλιεργώντας τη θετική διάθεση, όσων θα συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη της μελλοντικής πορείας. Ο CEO θα επιδιώξει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους του, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προσφέροντας νέες εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες και ευκαιρίες διαρκούς κατάρτισης, ίσως και πέρα από το "αντικείμενο εργασίας". Λέξη κλειδί για την επίτευξη του στόχου είναι η συμμετοχικότητα. Κάθε εργαζόμενος, από κάθε βαθμίδα, έχει φωνή και αξία και πρέπει να ενθαρρύνεται στην υλοποίηση κοινών στόχων, με ρόλο δυναμικό και όχι διεκπεραιωτικό. 

  Στο επίπεδο της αναζήτησης & προσέλκυσης νέων στελεχών, ο CEO έχει ένα πραγματικά δύσκολο αλλά ευχάριστο και ενδιαφέρον "πρόβλημα: Ως "μαέστρος" μιας ορχήστρας υψηλών απαιτήσεων θα πρέπει να διαμορφώνει διαρκώς και να προετοιμάζει το πλαίσιο, στο οποίο νέα ταλέντα της αγοράς να θέλουν να εισέλθουν εκουσίως. 

  Και χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία τομέων, όπως η ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ο προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού, η διαδικασία επιλογής, τα συστήματα παροχών - ανταμοιβών κτλ., ο CEO θα πρέπει να θέσει σε ισχύ τους μηχανισμούς που θα εξηγούν την εταιρική κουλτούρα, το όραμα, την εκάστοτε φάση και τις ανάγκες της, τις προσωπικότητες των νέων συνεργατών που χρειάζεται να προσληφθούν για να πραγματώσουν τον σκοπό της ομάδας, έτσι ώστε να γίνει μια αμοιβαία επωφελής επιλογή συνεργασίας, που θα μεγιστοποιεί την αξία της εργασίας και την επαγγελματική ολοκλήρωση των νέων συνεργατών. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.

  08:00 27/11

  Wardrobly: Ελληνική πλατφόρµα ενοικίασης ρούχων σχεδιαστών υψηλής ποιότητας για κάθε περίσταση

  Το ενδιαφέρον του Σωτήρη Ζαϊρέ για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από µια καλύτερη ποιότητα ζωής τον οδήγησε το 2020 στη δηµιουργία της Wardrobly, της ελληνικής πλατφόρµας ενοικίασης µόδας,...

  08:02 26/11

  Η αυτοκρατορία εμπορικών ακινήτων του Τραμπ "νοσεί" λόγω της πανδημίας

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αγωνίζεται να διατηρήσει τα εμπορικά ακίνητά του μισθωμένα εν μέσω κορονοϊού.

  00:07 26/11

  Ο Γιώργος Γραμματίδης βάζει τέλος στα... "ματωμένα" διαμάντια με την Griamond

  Ο Γιώργος Γραµµατίδης επιχειρεί να βάλει τέλος στα "µατωµένα" διαµάντια µε τα Lab Grown Diamonds, τα λεγόµενα "ηθικά" διαµάντια. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και εργάστηκε στο Global Federation of...

  13:19 25/11

  Η Bank of America "βλέπει" μια "αρνητική" νέα χρονιά για το χρηματιστήριο

  Η σύγκριση με τη φούσκα των dotcom και οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι μετοχές.