Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Σεπ-2021 08:00

  Evergrande: Τα "χρυσά" μερίσματα των $8 δισ. στον Hui Ka Yan από τον καταρρέοντα κολοσσό

  Evergrande: Τα 'χρυσά' μερίσματα των $8 δισ. στον Hui Ka Yan από τον καταρρέοντα κολοσσό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Hank Tucker

  Παρά τα σύννεφα ανησυχιών που έχουν πυκνώσει πάνω από τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων Evergrande όσον αφορά την αποπληρωμή των τεράστιων υποχρεώσεών του, ο πρόεδρός του δεν έχει λόγους να ανησυχεί.

  Κι αυτό γιατί, παρότι η "βουτιά” κατά 80% των μετοχών της Evergrande Group από την αρχή του έτους έχει "ψαλιδίσει” την περιουσία του ιδρυτή και προέδρου της, ο Hui Ka Yan θα παραμείνει εξαιρετικά πλούσιος ακόμη κι αν η εταιρεία καταρρεύσει υπό το βάρος του δυσβάχτου χρέους της, που ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια, κι ενώ η "απειλή” που θέτουν οι αθετήσεις πληρωμών των ομολόγων της τάραξαν την παγκόσμια οικονομία την προηγούμενη εβδομάδα.

  Από τη συνολική τρέχουσα περιουσία του Ηui, ύψους 11,5 δισ. δολαρίων, το Forbes υπολόγισε ότι τα 8 δισ. δολάρια αφορούν μετρητά που έλαβε ο επικεφαλής της Evergrande ως μερίσματα από το 2009, οπότε ολοκληρώθηκε η αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας κατασκευής ακινήτων αυξάνονταν κάθε χρόνο από τότε που εισήλθε στο ταμπλό, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της, ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε να καταβάλλει κάθε χρόνο μέρισμα, με εξαίρεση το 2016.

  Τα μερίσματα κατέληγαν, κατά κύριο λόγο, στην τσέπη ενός ανθρώπου - του Hui, που κατέχει 10,2 δισεκατομμύρια μετοχές της Evergrande, αντιστοιχούσες στο 77% του μετοχικού κεφαλαίου της. Για παράδειγμα, η Evergrande διένειμε μέρισμα συνολικού ύψους 1,13 γουάν ανά μετοχή (0,17 δολάρια/μετοχή) για τη χρήση του 2017 και 1,419 γουάν (0,22 δολάρια) για τη χρήση του 2018, που πρόσθεσαν στο ταμείο του Hui περισσότερα από 4 δισ. δολάρια μόνο τα δύο αυτά χρόνια. (Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μερίσματα στο Χονγκ Κονγκ δεν υπόκεινται σε φορολόγηση).

  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το χρέος της Evergrande αυξήθηκε από 179 δισ. δολάρια σε 243 δισ. δολάρια. Στο τέλος του 2020, δε, ο κινεζικός κολοσσός είχε συνολικές υποχρεώσεις 302 δισ. δολαρίων (1,95 τρισ. γουάν), ποσό δυσθεώρητο σε σύγκριση με τα 7,7 δισ. δολάρια (49,9 δισ. γουάν) που ήταν το χρέος του το 2009, όταν έκανε το ντεμπούτο του στο ταμπλό.

  Αλόγιστες δαπάνες παρά την εκτίναξη του χρέους

  Η Evergrande Group κατέβαλε στον ιδρυτή, πρόεδρο και βασικό μέτοχό της, Hui Ka Yan, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο, παρότι το ίδιο διάστημα οι υποχρεώσεις της ξεπέρασαν τα 300 δισ. δολάρια.

  "Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι δανειστές. Εάν οι δανειστές έχουν γνώση ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη διανομή μερίσματος, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί”, λέει ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Robert Willens. "Συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δανειστής ζητά εγγυήσεις από τον βασικό μέτοχο. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία που δεσμεύει τον μέτοχο”, προσθέτει.

  Η Evergrande ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια στην Γκουανγκτζού της Κίνας και εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ακινήτων της χώρας υπό την ηγεσία του Hui, πίσω μόνο από την Country Garden Holdings, ωστόσο οι ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος της και η αθέτηση ορισμένων πληρωμών τόκων έχουν "βυθίσει” τη μετοχή της από την αρχή του έτους. Η Evergrande οδήγησε την αγορά κατοικίας της Κίνας στο χείλος του γκρεμού την προηγούμενη εβδομάδα όταν προειδοποίησε τις τράπεζες ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον τρέχοντα μήνα. 

  Εν τω μεταξύ, ο κατασκευαστής ακινήτων εξακολουθεί να "χρωστά” περίπου 1,6 εκατομμύρια ημιτελή διαμερίσματα στους αγοραστές τους, οι οποίοι έχουν πληρώσει γι’ αυτά.

  "Είναι πολύ δύσκολο να πω αν ο Hui Ka Yan θα παραμείνει στη θέση του ή όχι. Θεωρώ ότι η Evergrande θα πρέπει να ξεπουλήσει τις μη κύριες δραστηριότητές της και θα πρέπει να εκχωρήσει πολλές από τα εν εξελίξει έργα της σε εγχώριους κατασκευαστές ακινήτων”, σημειώνει η Anne Stevenson-Yang, συνιδρύτρια της νεοϋορκέζικης J Capital Research και ειδική στην κινεζική αγορά. "Τι επίκειται αυτό για το χρέος ατόμων που αγόρασαν προϊόντα διαχείρισης πλούτου ή διαμερίσματα ή δάνεισαν χρήματα στην Evergrande ή εργάζονταν ως κατασκευαστές για την εταιρεία ή για κάποιον από αυτούς; Αυτοί δεν πρόκειται να διασωθούν”, προσθέτει.

  Τα "χρυσά” μερίσματα

  Ο 63χρονος σήμερα Hui, μεγάλωσε στη φτώχεια αλλά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ουχάν. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τεχνικός σε εργοστάσιο χάλυβα το 1982, αλλά μια δεκαετία αργόtερα ίδρυσε την Evergrande αγοράζοντας ακίνητα σε χαμηλές τιμές. 

  Η περιουσία το 2019 άγγιξε τα 36,2 δισ. δολάρια, με βάση τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes εκείνης της χρονιάς, ενώ τις 5 Μαρτίου, όταν δημοσιεύθηκε η φετινή λίστα ήταν ο 53ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 27,7 δισ. δολαρίων.

  Βέβαια, η αξία των μετοχών του έκτοτε έχει εξανεμιστεί και ανέρχεται πλέον σε μόλις 3,5 δισ. δολάρια από περισσότερα των 20 δισ. δολαρίων πριν από μερικούς μήνες. Ακόμη, όμως, και αν μηδενιστεί εντελώς, χάρη στα μερίσματα που έχει λάβει από την Evergrande θα παραμείνει ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα - και πλουσιότερος από ορισμένους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ όπως ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Tim Sweeney και ο μεγιστάνας των hedge funds, David Shaw.

  Εν τω μεταξύ, οι New York Times σε άρθρο τους αναφέρουν ότι η Evergrande "ζήτησε” δάνεια από δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους της νωρίτερα φέτος, σε μια προσπάθεια να αντλήσει ρευστότητα προκειμένου να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της, παρακρατώντας τα μπόνους τους εάν αρνηθούν.

  Όσον αφορά, πάντως, τις καταβολές μερισμάτων στον Hui, ο εκπρόσωπος της Evergrande δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Forbes να προβεί σε κάποιο σχετικό σχόλιο.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Η κρίση στην Κίνα λόγω Evergrande χειρότερη από την κατάρρευση στις ΗΠΑ το 2008;

  * H φούσκα των ακινήτων στην Κίνα και οι διεθνείς κραδασμοί

  * Δισεκατομμυριούχος "στυλοβάτης" της Evergrande "ξεφορτώνεται" τις μετοχές της

  * Bloomberg: Μονάδα της Evergrande σταμάτησε τις πληρωμές σε προσωπικό, προμηθευτές

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 06/10

  Μεταβολή και πρόσω ολοταχώς για το ψηφιακό ρούβλι η Ρωσία

  Πριν από λίγους μήνες οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου δεν ήθελαν να ακούν για συναλλαγές σε crypto. Μα ύστερα ήρθαν οι κυρώσεις...

  07:35 05/10

  Όχι – η Credit Suisse δεν είναι η "Lehman Brothers του 2022"

  Σκάνδαλα, εκτίναξη των CDS, ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή... αλλά το σενάριο για "κατάρρευση τύπου Lehman" δεν βγαίνει.

  07:38 04/10

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

  Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου για τη διπλή αντεπίθεση προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια.

  15:19 03/10

  Η Κιμ Καρντάσιαν θα καταβάλει πρόστιμο $1,26 εκατ. για την υπόθεση προώθησης κρυπτονομίσματος

  Εκτός από το πρόστιμο, η Καρντάσιαν συμφώνησε να μην προωθήσει κανένα κρυπτονόσμισμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

  07:38 03/10

  Το - φερόμενο ως ρωσικό - σαμποτάζ στον Nord Stream είναι "το σημείο χωρίς επιστροφή"

  Η οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις στον αγωγό ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

  08:06 01/10

  Η Σακίρα θα δικαστεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

  Φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...