Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Σεπ-2021 08:36

  Theranos: Πώς τα προσωπικά της μηνύματα εκθέτουν την Ελίζαμπεθ Χολμς

  “Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου”: Τί μάθαμε από τα προσωπικά μηνύματα της Ελίζαμπεθ Χολμς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jemima McEvoy

  Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της ποινικής δίκης σε βάρος της Ελίζαμπεθ Χολμς, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά προσωπικά μηνύματα μεταξύ της πρώην διευθύνουσας συμβούλου της Theranos και του Ράμες "Σάνι” Μπαλουάνι, No.2 της εταιρείας.

  Μηνύματα που δίνουν μια κρίσιμης σημασίας εικόνα για το τι συνέβαινε στα "παρασκήνια” της "νεκρής” πλέον εταιρείας εξετάσεων αίματος. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα μηνύματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

  - Η Χολμς φέρεται ότι γνώριζε τουλάχιστον ορισμένα από τα προβλήματα της Theranos: Οι ένορκοι ανέγνωσαν μηνύματα που χρονολογούνται από το 2013 στα οποία ο Μπαλουάνι αναφέρει λεπτομερώς τις ανησυχίες τους για διάφορα τμήματα και τουλάχιστον ένα εργαστήριο της Theranos, προειδοποιώντας μετά από μια περιοδεία στα εργαστήρια της εταιρείας τον Νοέμβριο του 2014 ότι οι υπάλληλοι κατέληγαν σε δικά τους "συμπεράσματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με τις διαδικασίες μας”.

  - Η Χολμς επανειλημμένως απάντησε καταφατικά, παραδεχόμενη τα προβλήματα που επεσήμαινε τότε ο γενικός διευθυντή της, αλλά ο Μπαλουάνι συνέχισε να εκφράζει τις ανησυχίες του όσον αφορά τα προϊόντα της εταιρείας μέχρι και το 2015, οπότε και προειδοποίησε την Χολμς ότι εκτείθετο υπερβολικά "χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, το οποίο λείπει επί του παρόντος”, όπως δείχνουν τα γραπτά μηνύματα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

  - Η Χολμς συνέχιζε να αυτοχαρακτηρίζεται ως "καλύτερη επιχειρηματίας της χρονιάς”: Ακόμα και όταν ο Μπαλουάνι εξέφραζε ξεκάθαρα τις ανησυχίες του για την εταιρεία, η Χολμς συνέχισε να δηλώνει "απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό της”, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον εαυτό της ως την "καλύτερη επιχειρηματίας της χρονιάς” τον Νοέμβριο του 2014 σε μήνυμα προς τον Μπαλουάνι, σύμφωνα με νέα σειρά γραπτών μηνυμάτων και μηνυμάτων μέσω Skype που δημοσίευσε το CNBC την Τετάρτη.

  - Το ζεύγος, όπως φαίνεται, γινόταν όλο και πιο παρανοϊκό, συζητώντας πώς θα αντικρούσει τις κατηγορίες περί απάτης: Γραπτά μηνύματα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο αποκαλύπτουν επίσης ότι η Χολμς και ο Μπαλουάνι συζητούσαν στρατηγικές για να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν δύο πρώην υπάλληλοι της Theranos και ταρακουνήθηκαν όταν έμαθαν ότι κάποιος δημοσιογράφος της Wall Street Journal "έσκαβε” αναζητώντας πληροφορίες για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα μηχανήματα εξέτασης αίματος της εταιρείας.

  - "Τουλάχιστον πέντε άτομα… θα γ@@@ν αυτόν κ@@@@η”, έγραψε ο Μπαλουάνι σε μήνυμά του προς την Χολμς στο πλαίσιο της κουβέντας που είχαν σχετικά με το ποιος υπάλληλος διέρρευσε τις πληροφορίες στη Wall Street Journal”.

  - Οι δυο τους αντάλλασσαν ερωτικά γραπτά μηνύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μυστικής σχέσης τους: Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητας δεκάδες μηνύματα που αντάλλασσαν κατά τη διάρκεια της ερωτικής σχέσης τους η Χολμς και ο Μπαλουάνι διανθισμένα με δηλώσεις εκατέρωθεν αγάπης, κάτι που ενδεχομένως να δυσκολέψει τους συνηγόρους υπεράσπισης της Χολμς, οι οποίοι φαίνεται να ετοιμάζονται να κατηγορήσουν τον Μπαλουάνι ως "βίαιο” σύντροφο.

  "Είσαι σαν το αεράκι στην έρημο, για μένα. Το νερό μου. Ένας ωκεανός”, έγραφε η Χολμς στον Μπαλουάνι τον Μάιο του 2015, ενώ σε άλλο μήνυμά της δηλώνει "τρελά ερωτευμένη με σένα και τη δύναμή σου”.

  Οι δικηγόροι των Χολμς και Μπαλουάνι δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Forbes να κάνουν κάποιο σχετικό σχόλιο.

  Προσπάθεια απόκρυψης

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χολμς έδωσαν σκληρή μάχη προκειμένου να μην φτάσουν στην αίθουσα του δικαστηρίου ορισμένα από τα μηνύματα αυτά. Για του λόγου το αληθές, την Τετάρτη καθυστέρησε η έναρξη της δικαστικής διαδικασίας καθώς οι δικηγόροι της κονταροχτυπήθηκαν με τους εισαγγελείς για το ποια από τα χιλιάδες μηνύματα πρέπει να γνωστοποιηθούν στους ενόρκους. 

  Μεταξύ των μηνυμάτων που προσπάθησαν να αποκρύψουν ήταν και αυτά που σύμφωνα με τους εισαγγελείς αφορούσαν την προσπάθεια εξαπάτησης ενός δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

  Τελικά ο δικαστής συμφώνησε να συμπεριληφθούν τα εν λόγω μηνύματα σε αυτά που κοινοποιήθηκαν στους ενόρκους, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal.

  Συνολικά, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει 81.000 προσωπικά μηνύματα της Χολμς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στη δίκη, σύμφωνα με τον Τζάστιν Όφεν, εξειδικευμένο ερευνητή και εγκληματολόγο της PricewaterhouseCoopers που κατέθεσε την Τετάρτη.

  Οι κατηγορίες

  Η Χολμς και ο Μπαλουάνι αντιμετωπίζουν συνολικά 12 κατηγορίες -δύο για διάπραξη απάτης με δόλο και 10 κατηγορίες για χρηματοικονομική απάτη- που αφορούν την εμπλοκή τους σε εξαπάτηση επενδυτών, γιατρών και ασθενών, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, από το 2010 έως το 2016. 

  Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 20 ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων, πέραν των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν, για κάθε κατηγορία.

  Τόσο η Χολμς όσο και ο Μπαλουάνι έχουν δηλώσει αθώοι, ενώ δικάζονται χωριστά (η δίκη του Μπαλουάνι αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022).

  Η δίκη της Χολμς, η οποία διεξάγεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ, αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, με την πιθανή λίστα των μαρτύρων να περιλαμβάνει ορισμένους από τους ισχυρότερους πολιτικούς και επιχειρηματίες της Αμερικής. Μεταξύ αυτών που ενδεχομένως να καλέσουν οι εισαγγελείς για κατάθεση είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Theranos, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούμπερτ Μέρντοχ, που είχε επενδύσει στην εταιρεία. 

  Στον αντίποδα, οι δικηγόροι της Χολμς έχουν υποβάλει λίστα με δεκάδες πιθανούς μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και διακεκριμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Theranos όπως ο πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Φόγκε, και ο πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Φριστ. Η Χολμς είναι επίσης στη λίστα, καθώς μπορεί αν θέλει να καταθέσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:15 18/10

  Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

  Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός ...

  07:54 16/10

  To Squid Game οδηγεί σε επίπεδα ρεκόρ τη μετοχή του Netflix

  Η κορεάτικη σειρά έγινε viral και έφτασε στο νούμερο ένα της υπηρεσίας σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

  16:20 15/10

  Forbes: Ο LeBron James o πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA με 111,2 εκατ.

  Στην 4η θέση ο "δικός μας" Αντετοκούνμπο με 80,3 εκατ. δολάρια.

  08:08 15/10

  Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύει με νέα ύφεση

  Έρευνα υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να εισέλθει σε ύφεση στα τέλη του 2021.

  08:17 14/10

  Οι ΗΠΑ διεκδικούν τα πρωτεία στην εξόρυξη bitcoin καθώς οι εξορύκτες εγκαταλείπουν την Κίνα

  Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης στον κόσμο.

  09:45 13/10

  Το 'πε και το 'κανε ο Έλον Μασκ: "Απένειμε" το αργυρό μετάλλιο στον Μπέζος

  Νέο "επεισόδιο" στη δημόσια διαμάχη τους.

  08:05 12/10

  Ο Τραμπ θα ήταν πλουσιότερος αν είχε επενδύσει την κληρονομιά του στον S&P 500

  Η περιουσία του συρρικνώθηκε στην αρχή της πανδημίας, αλλά η αυτοκρατορία των ακινήτων του δεν ανέκαμψε.

  07:48 11/10

  Sam Bankman-Fried: Έγινε ο πλουσιότερος 29χρονος στον πλανήτη χάρη στα κρυπτονομίσματα

  Ο συνιδρυτής του FTX, πριν ακόμη κλείσει τα 30 του χρόνια, έχει περιουσία $22,5 δισ.

  00:06 11/10

  Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

  Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

  08:11 08/10

  Το χρέος του Τραμπ "σκαρφάλωσε" στα 1,3 δισ. δολάρια

  Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 738 εκατ. δολαρίων την επόμενη τριετία.

  12:07 07/10

  Forbes: Οι "κρυφές" διαταγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Google να εντοπίσει χρήστες που κάνουν συγκεκριμένες αναζητήσεις

  Εκφράζονται φόβοι ότι η κυβέρνηση ζητά κρυφά από την Google να παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να εμπλέξουν αθώους χρήστες που απλώς αναζητούν στο διαδίκτυο συγκεκριμένους όρους.

  11:24 06/10

  Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους Αμερικανούς του 2021

  Η περιουσία τους ήδη αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτοξεύτηκε στα ύψη.

  00:44 06/10

  Ωρολογιακή "βόμβα" στα χέρια του Πάπα το σκάνδαλο διαφθοράς στο Βατικανό

  Η μεγαλύτερη ποινικού χαρακτήρα οικονομική δίκη στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, έχει χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής για τον μεταρρυθμιστή Πάπα Φραγκίσκο.

  16:17 05/10

  Forbes: Οι 400 πιο πλούσιοι Αμερικανοί για το 2021 - Στην κορυψή για 4η χρονιά ο Bezos - Εκτός λίστας Trump και Oprah

  Η περιουσία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών της λίστας του Forbes αυξήθηκε κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, στα 4,5 τρισ. δολάρια.

  07:48 04/10

  Νέα προειδοποίηση Google για "ευπάθειες" του Chrome - Αφορά 2 δισεκατομμύρια χρήστες

  Συνολικά 13 zero days έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους.