Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 00:44

  Nima Ghamsari: Ο πολέμιος του χαρτιού

  Nima Ghamsari: Ο πολέμιος του χαρτιού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Antoine Gara και Margherita Beale

  Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις στην οικονομία εν μέσω πανδημίας ήταν η έκρηξη της αγοράς κατοικιών. Η αύξηση της εργασίας από το σπίτι ώθησε πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα αναζητώντας πιο ευρύχωρα σπίτια στα προάστια, ενώ τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια οδήγησαν σε ρεκόρ αναχρηματοδοτήσεων δανείων. Μέχρι τα τέλη του 2020, είχαν συναφθεί 13,6 εκατ. στεγαστικά δάνεια αξίας $4,3 τρισ., ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των $3,7 τρισ. το 2003. Εντυπωσιακό εάν αναλογιστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων συνάφθηκε ενόσω οι εκ του σύνεγγυς συναντήσεις αποτελούσαν ταμπού.

  Η αλήθεια είναι ότι η αγορά ενυπόθηκων δανείων πιθανότατα θα είχε καταρρεύσει εάν δεν είχε στο πλευρό της έναν κρυφό σύμμαχο: τον Nima Ghamsari, έναν 35χρονο Ιρανό μετανάστη που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια παίζοντας πόκερ μέσω διαδικτύου όσο σπούδαζε στο Στάνφορντ· εντάχθηκε στο δυναμικό της νεοφυούς εταιρείας big data Palantir μετά την αποφοίτησή του· και σε ηλικία 26 ετών παραιτήθηκε για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία λογισμικού, Blend Labs, το 2012. "Πάντα ήθελα να ποντάρω στον εαυτό μου. Είμαι πρόθυμος να αναλάβω μεγάλο ρίσκο”, λέει.

  Παρότι "αόρατη” στους δανειολήπτες, η Blend διαδραματίζει έναν καταλυτικό ρόλο. Σήμερα, παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής υποδομής σε 287 τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά και σε μεγάλους παρόχους στεγαστικών δανείων όπως η Wells Fargo και η First Republic Bank. Το 2020, το λογισμικό της βοήθησε στην επεξεργασία στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αξίας $1,4 τρισ., όγκου σχεδόν τριπλάσιου σε σχέση με το 2019. Το προσωπικό της αυξήθηκε σε 750 άτομα από 425 πρό πανδημίας, ενώ τα έσοδά της διπλασιάστηκαν πέρυσι, περίπου στα $100 εκατ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

  Χάρη (και) στη βοήθεια της Blend, η αίτηση και σύναψη στεγαστικού δανείου -που άλλοτε απαιτούσε εβδομάδες ή και μήνες- γίνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Η Blend εξοικονομεί κατά μέσο όρο 7,3 ημέρες και $520 λειτουργικού κόστους ανά δάνειο και επιτρέπει σε ένα τραπεζικό στέλεχος να διεκπαιρεώσει 14 στεγαστικά δάνεια τον μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MarketWise Advisors. Το λογισμικό της συνδυάζεται άψογα με αυτό της CoreLogic για τη λήψη πληροφοριών για τους πελάτες, της Plaid για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και το Google Maps για τη λήψη δεδομένων τοποθεσίας. Αυτό επιτρέπει σε ορισμένες τράπεζες να εγκρίνουν έναν στεγαστικό δάνειο μόνο με μερικά κλικ - τεράστιο πλεονέκτημα στην τρέχουσα συγκυρία.

  "Πέρυσι, αγχωθήκαμε λόγω του όγκου των δανείων”, λέει ο Tom Wind, πρόεδρος της US Bank Home Mortgage, εκ των μεγαλύτερων πελατών της Blend. "Αλλά τελικά καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους πελάτες χάρη στην αποτελεσματικότητα που παρέχει η Blend”. Το 2020, η US Bank είχε αύξηση 136% στα έσοδα από προμήθειες στεγαστικών δανείων.

  Ο Ghamsari αντί να προσπαθήσει να ταράξει τα νερά του τραπεζικού κλάδου (συνήθης επιδίωξη των fintech εταιρειών), αποφάσισε να τον μετασχηματίσει, χρεώνοντας τις υπηρεσίες του. Η λογική του ήταν, αντί να σπαταλήσει χρόνο και χρήμα στο μάρκετινγκ, να προσπαθήσει να διευκολύνει την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για 100 εκατομμύρια καταναλωτές, έναντι ίσως ενός ή δύο εκατομμυρίων.

  Τον Ιανουάριο, μετά από μια εξαιρετική χρονιά, η Blend συγκέντρωσε $300 εκατ. από επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Tiger Global του Chase Coleman και η Coatue Management του Philippe Laffont, διπλασιάζοντας την αποτίμησή της στα $3,3 δισ, μέσα σε πέντε μόλις μήνες. Τον δε Απρίλιο, υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για πιθανή αρχική δημόσια προσφορά (IPO), η οποία θα μπορούσε να καταστήσει τον Ghamsari δισεκατομμυριούχο. Φήμες υποστηρίζουν ότι αρκετές εταιρείες ειδικού σκοπού εξαγοράς (SPAC) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγχώνευση με την Blend, αλλά και ο Ghamsari δεν το σχολιάζει.

  Η Blend συμπεριλαμβάνεται στη φετινή λίστα του Forbes "Fintech 50”, με τις 50 πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Είκοσι συμμετέχουσες εμφανίζονται στη λίστα για πρώτη φορά, ενώ τέσσερις από τις 50, μεταξύ αυτών και η Blend, εξετάζουν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο.

  Ωστόσο, λίγες έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή του κόσμου, όσο η Blend. Από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η απόκτηση κατοικίας αποτελεί τον πυρήνα του αμερικανικού ονείρου - όπως ήταν και για την οικογένεια του Ghamsari. Ο Nima μετακόμισε στις ΗΠΑ από το Ιράν το 1987 σε ηλικία ενός έτους, καθώς οι γονείς του έκαναν αμφότεροι μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Σινσινάτι, όπου ο πατέρας του δίδασκε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και η μητέρα του χημεία στο Πανεπιστήμιο Xavier. Μετά από χρόνια στο ενοίκιο, οι γονείς του Ghamsari κατάφεραν να πάρουν το 1998 ενυπόθηκο δάνειο με ευνοϊκούς όρους και αγόρασαν ένα διώροφο σπίτι στο Σινσινάτι, έναντι περίπου $100.000.

  Η "γέννηση” της Blend

  Μέχρι να τελειώσει το λύκειο, πρώτος στην τάξη του, ο φιλόδοξος Ghamsari είχε εργαστεί στα McDonald's, στα Starbucks και στην αλυσίδα ηλεκτρονικών Circuit City, όπου επισκεύαζε υπολογιστές της Dell και έμαθε να γράφει κώδικα. Έγινε δεκτός στο Stanford με υποτροφία, όπου έκανε και τα πρώτου βήματα στο πόκερ, για να καλύψει τα έξοδά του. Όταν δεν μελετούσε, έπαιζε πόκερ αποκομίζοντας εξαψήφια ποσά. "Ήταν το πρώτο μου μάθημα ότι εάν προσπαθήσεις πολύ, τα αποτελέσματα θα είναι μακροπρόθεσμα”, λέει.

  Μέχρι να πάρει το πτυχίο του στην επιστήμη υπολογιστών, το 2008, είχε αποκτήσει ήδη μια Aston Martin, ενώ είχε προσληφθεί στη "μυστικοπαθή” νεοφυή εταιρεία big data Palantir Technologies, η οποία αρχικά χρηματοδοτήθηκε από τον επιχειρηματικό βραχίονα της CIA. Εκεί, συμμετείχε στην προσπάθεια προώθησης του πειραματικού λογισμικού της Palantir σε μεγάλες τράπεζες της Αμερικής, των οποίων η πεπερασμένη τεχνολογική υποδομή δεν τους παρείχε σωστή εικόνα των προβληματικών ενυπόθηκων δανείων. Τότε ήταν που ο Ghamsari είδε τη μεγάλη ευκαιρία να ταράξει τα νερά στον τραπεζικό κλάδο - ή να τον μετασχηματίσει.

  "Η εικόνα που σχημάτισε η Palantir ήταν πώς τα ιδρύματα συγκέντρωναν τεράστιο όγκο δεδομένων, αλλά αυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιχειρησιακούς σκοπούς”, λέει και εξηγεί: "Έπρεπε κανείς θα διαβάσει έγγραφα, διότι όλα τα δεδομένα τότε στον κλάδο των ενυπόθηκων δανείων συγκεντρώνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο”.

  Έτσι, το 2012, ο Ghamsari και δύο ακόμα συνάδελφοί του (ο πρώην trader αλγοριθμικών συναλλαγών Rosco Hill και ο μηχανικός Eugene Marinelli) ίδρυσαν την Blend, μαζί με τον Erin Collard, επικεφαλής trader στο hedge fund του δισεκατομμυριούχου Peter Thiel, Clarium Capital, για να φέρουν την τεχνολογία cloud στις τράπεζες. Πολύ σύντομα εξασφάλισαν την στήριξη των Thiel και Max Levchin. Οι τέσσερις ιδρυτές της εταιρείας ξεκίνησαν να δουλεύουν αρχικά στο διαμέρισμα του Ghamsari στο Σαν Φρανσίσκο, ώσπου οι συγκάτοικοι του άρχισαν να διαμαρτύρονται. Έτσι, ενοικίασαν ένα διαμέρισμα στο Mission Bay, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως γραφείο, αλλά και για ύπνο τις ατέλειωτες ημέρες ανάπτυξης του λογισμικού τους.

  Στην αρχή, οι venture capitalists (VCs), που αναζητούσαν επαναστατικές ιδέες με προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης, ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην προσέγγιση της Blend, προειδοποιώντας ότι η εξασφάλιση συνεργασιών με τις δυσκίνητες τράπεζες ήταν αμφίβολη. "Μας αμφισβήτησαν. Δεν μπορώ καν να μετρήσω πόσες φορές τους άκουσα να λένε: αυτό δεν θα πετύχει ή [οι τράπεζες] δεν θα το χρησιμοποιήσουν”, θυμάται ο Ghamsari. 

  Αλλά οι αλλαγές που σημειώνονταν στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, δικαίωσαν τον Ghamsari. Σε μια προσπάθεια μείωσης των κινδύνων μετά την οικονομική κρίση του 2008, μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Bank of America και η Wells Fargo, άρχισαν να "ξεφορτώνουν” ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε εταιρείες διαχείρισης δανείων. Αυτές χρειάζονταν βοήθεια για να διαχειριστούν τα νέα, τεράστια χαρτοφυλάκιά τους και ήταν πιο δεκτικές στην "νέα τεχνολογική μαγεία” από ό,τι οι τράπεζες. Από τους πρώτους πελάτες της Blend ήταν η Nationstar Mortgage (σήμερα Mr. Cooper), ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος στεγαστικών δανείων της χώρας.

  To "άλμα”

  Ωστόσο, το μεγάλο "άλμα” της Blend επετεύχθη χάρη σε μια ανταγωνίστρια εταιρεία. Το 2015, ο Dan Gilbert, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Quicken Loans, ίδρυσε την Rocket Mortgage, η οποία μείωσε τον χρόνο διεκπεραίωσης ενός στεγαστικού δανείου από τις 40 και πλέον ημέρες που απαιτούσε, σε μόλις ένα μήνα - χρόνο παρόμοιο με αυτόν που προσέφερε η Blend. "Τα ΔΣ των τραπεζών ξύπνησαν απότομα και αναζητούσαν λύσεις για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τη Rocket. Η Blend ήταν μία από τις λύσεις”, θυμάται ο Jeffrey Reitman, εταίρος της Canapi Ventures, επενδυτή στην Blend.

  Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, η Blend συγκέντρωσε χρηματοδότηση μόλις $67 εκατ., αλλά όταν οι VCs είδαν ότι η εταιρεία πρόσθεσε στους πελάτες της την Wells Fargo, την US Bank και την πρωτοπόρο των στεγαστικών δανείων Movement Mortgage, άρχισαν να συρρέουν. Τον Αύγουστο του 2017, η Blend συγκέντρωσε $100 εκατ. κατά τη διάρκεια ενός γύρου χρηματοδότησης με επικεφαλής την Greylock και συμμετέχουσες τις Emergence Capital, 8VC, Lightspeed Venture Partners και Nyca Partners, ανεβάζοντας την αποτίμησή της στα $500 δισ.

  Με τα νέα κεφάλαια, ο Ghamsari διεύρυνε το πελατολόγιο της εταιρείας προσθέτοντας εκατοντάδες μικρότερες τράπεζες, ενώ διεύρυνε και την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το 2019, η Blend συγκέντρωσε επιπλέον $130 εκατ. και προσέλαβε τον Tim Mayopoulos, πρώην CEO της Fannie Mae, ως πρόεδρο, ενισχύοντας άμεσα τη φήμη της ως αξιόπιστος συνεργάτης μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών φορέων παροχής στεγαστικών δανείων (GSEs). O Ghamsari "με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, ήταν ένας ανέμελος τύπος”, θυμάται ο Mayopoulos και προσθέτει: "Αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι είχε το ίδιο όραμα με μένα για το πώς πρέπει να λειτουργεί το σύστημα: πρέπει όλα να βασίζονται σε αξιόπιστα δεδομένα που θα μοιράζονται όλοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, από τον πελάτη και τον πιστωτή, ως τον τελικό κάτοχο του κινδύνου [τις GSEs]”, λέει.

  H Blend, όμως, δεν περιορίζεται στα ενυπόθηκα δάνεια - ή στις τράπεζες. Έως το 2019, είχε λανσάρει ένα αντίστοιχο λογισμικό για ασφάλειες κατοικιών, δάνεια κεφαλαίου και αγοράς αυτοκινήτου. Συνεργάζεται επίσης με την εταιρεία κατασκευής κατοικιών Lennar για παροχή ενυπόθηκων δανείων. Τον δε Μάρτιο, συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία ασφαλίσεων και διακανονισμών Title365 έναντι $422 εκατ., προκειμένου να ενσωματώσει νέες υπηρεσίες στην πλατφόρμα της - και να εισπράττει ασφαλιστικά τέλη.

  Ο Ghamsari υποστηρίζει ότι το λογισμικό του μπορεί να εξοικονομήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια άσκοπων εξόδων ετησίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Σε 10 χρόνια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι πλήρως ψηφιακό και θα λειτουργεί προληπτικά, σε πραγματικό χρόνο”, λέει. Οι καταναλωτές μέσω μιας εφαρμογής θα λαμβάνουν προτάσεις με βάση το δικό τους οικονομικό προφίλ, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της Blend. Εάν συμβεί αυτό, προσθέτει: "Η Blend θα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 06/10

  Μεταβολή και πρόσω ολοταχώς για το ψηφιακό ρούβλι η Ρωσία

  Πριν από λίγους μήνες οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου δεν ήθελαν να ακούν για συναλλαγές σε crypto. Μα ύστερα ήρθαν οι κυρώσεις...

  07:35 05/10

  Όχι – η Credit Suisse δεν είναι η "Lehman Brothers του 2022"

  Σκάνδαλα, εκτίναξη των CDS, ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή... αλλά το σενάριο για "κατάρρευση τύπου Lehman" δεν βγαίνει.

  07:38 04/10

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

  Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου για τη διπλή αντεπίθεση προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια.

  15:19 03/10

  Η Κιμ Καρντάσιαν θα καταβάλει πρόστιμο $1,26 εκατ. για την υπόθεση προώθησης κρυπτονομίσματος

  Εκτός από το πρόστιμο, η Καρντάσιαν συμφώνησε να μην προωθήσει κανένα κρυπτονόσμισμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

  07:38 03/10

  Το - φερόμενο ως ρωσικό - σαμποτάζ στον Nord Stream είναι "το σημείο χωρίς επιστροφή"

  Η οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις στον αγωγό ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

  08:06 01/10

  Η Σακίρα θα δικαστεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

  Φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...