Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 07:58

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jemima McEvoy

  Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι της πρόληψης σοβαρής νόσησης και θανάτου από τις "ανησυχητικές μεταλλάξεις”, συμπεριλαμβανομένου του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα, ωστόσο η προστασία που παρέχει έναντι της μόλυνσης στους εμβολιασμένους φαίνεται να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό καταδεικνύουν τα τελευταία κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία την Τετάρτη. 

  Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά 96% έναντι της νοσηλείας λόγω της νόσου Covid-19 και κατά 87% στην πρόληψη της νόσησης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης που διεξήγαγε το κέντρο υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους -εκ των οποίων οι μισοί πλήρως εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί ανεμβολίαστοι-, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

  Η Moderna επισημαίνει, πάντως, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για το 47% των κρουσμάτων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων.

  Η εταιρεία υπενθυμίζει επίσης πρόσφατη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους που απευθύνθηκαν σε υγειονομικές δομές σε εννέα πολιτείες της χώρας, η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα, παρέχοντας συγκεκριμένα προστασία 95% έναντι της νοσηλείας και 92% έναντι της επείγουσας περίθαλψης ή της νοσηλείας σε ΜΕΘ λόγω της νόσου Covid-19 (κατά τη διάρκεια της περιόδου διεξαγωγής της μελέτης η μετάλλαξη Δέλτα είχε κυριαρχήσει στις ΗΠΑ).

  Παρότι, όμως, το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν πλήρως από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο λόγω της νόσου Covid-19, η Moderna δημοσίευσε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, η οποία διαπιστώνει χαμηλότερο ποσοστό μολύνσεων μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν φέτος έναντι όσων εμβολιάστηκαν πέρυσι.

  Ειδικότερα, εξετάζοντας τα δεδομένα 26.000 ανθρώπων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της, η Moderna εντόπισε 162 περιπτώσεις μόλυνσης εμβολιασμένων ατόμων σε σύνολο 16.747 ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020, όταν σε σύνολο 11.431 ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 τα περιστατικά μόλυνσης ήταν μόνο 88. Γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ήταν περίπου 36% χαμηλότερο σε αυτούς που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα (με βάση τα προσαρμοσμένα χρονικά στοιχεία της μελέτης).

  Ωστόσο, η Moderna επισημαίνει ότι και στις δύο ομάδες ανθρώπων εντοπίστηκαν μόλις 19 "σοβαρά” περιστατικά νόσησης από Covid-19, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Και παρότι η εταιρεία αναφέρει ότι καταγράφηκε μια "τάση μείωσης του ποσοστού των σοβαρών περιστατικών στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα”, σημειώνει ότι ο αριθμός των περιστατικών ήταν τόσο μικρός που η τάση χαρακτηρίζεται "μη σημαντική”.

  Απαιτείται αναμνηστική δόση

  Η μελέτη για τις μολύνσεις εμβολιασμένων "καταδεικνύει την εξασθένιση της ανοσίας και ενισχύει την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικής δόσης προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο προστασίας”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ σε ανακοίνωσή του.

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας επεσήμανε επίσης ότι είναι "ενθαρρυντικό να βλέπουμε κλινικά και πραγματικά δεδομένα τα οποία ενισχύουν τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna”.

  Τα τελευταία αυτά κλινικά δεδομένα της Moderna αποκτούν πρόσθετη σημασία καθώς δημοσιεύονται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και έχουν καταρτίσει σχέδιο για να ξεκινήσουν την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς αναμένεται η έγκρισή από τις ρυθμιστικές αρχές.

  Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί του χώρου της Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι απαιτείται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης, δεδομένου ότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου δεν φαίνεται να μειώνεται. 

  Προ ημερών, μάλιστα, ομάδα διεθνών ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, αναφέρουν ότι οι πιέσεις για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης δεν στηρίζονται σε βάσιμα στοιχεία και ότι στην πραγματικότητα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια.

  "Συνολικά, οι διαθέσιμες επί του παρόντος μελέτες δεν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία για σημαντική μείωση της προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης, που είναι ο πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού”, αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Δρ Άνα-Μαρία Χενάο-Ρεστρέπο, ερευνήτρια του ΠΟΥ, ο οποίος επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι ο κόσμος πρέπει να εστιάσει στην προμήθεια δόσεων εμβολίου στις χώρες που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:54 16/10

  To Squid Game οδηγεί σε επίπεδα ρεκόρ τη μετοχή του Netflix

  Η κορεάτικη σειρά έγινε viral και έφτασε στο νούμερο ένα της υπηρεσίας σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

  16:20 15/10

  Forbes: Ο LeBron James o πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA με 111,2 εκατ.

  Στην 4η θέση ο "δικός μας" Αντετοκούνμπο με 80,3 εκατ. δολάρια.

  08:08 15/10

  Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύει με νέα ύφεση

  Έρευνα υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να εισέλθει σε ύφεση στα τέλη του 2021.

  08:17 14/10

  Οι ΗΠΑ διεκδικούν τα πρωτεία στην εξόρυξη bitcoin καθώς οι εξορύκτες εγκαταλείπουν την Κίνα

  Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης στον κόσμο.

  09:45 13/10

  Το 'πε και το 'κανε ο Έλον Μασκ: "Απένειμε" το αργυρό μετάλλιο στον Μπέζος

  Νέο "επεισόδιο" στη δημόσια διαμάχη τους.

  08:05 12/10

  Ο Τραμπ θα ήταν πλουσιότερος αν είχε επενδύσει την κληρονομιά του στον S&P 500

  Η περιουσία του συρρικνώθηκε στην αρχή της πανδημίας, αλλά η αυτοκρατορία των ακινήτων του δεν ανέκαμψε.

  07:48 11/10

  Sam Bankman-Fried: Έγινε ο πλουσιότερος 29χρονος στον πλανήτη χάρη στα κρυπτονομίσματα

  Ο συνιδρυτής του FTX, πριν ακόμη κλείσει τα 30 του χρόνια, έχει περιουσία $22,5 δισ.

  00:06 11/10

  Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

  Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

  08:11 08/10

  Το χρέος του Τραμπ "σκαρφάλωσε" στα 1,3 δισ. δολάρια

  Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται ότι πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 738 εκατ. δολαρίων την επόμενη τριετία.

  12:07 07/10

  Forbes: Οι "κρυφές" διαταγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Google να εντοπίσει χρήστες που κάνουν συγκεκριμένες αναζητήσεις

  Εκφράζονται φόβοι ότι η κυβέρνηση ζητά κρυφά από την Google να παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να εμπλέξουν αθώους χρήστες που απλώς αναζητούν στο διαδίκτυο συγκεκριμένους όρους.

  11:24 06/10

  Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στη λίστα Forbes 400 με τους πλουσιότερους Αμερικανούς του 2021

  Η περιουσία τους ήδη αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτοξεύτηκε στα ύψη.

  00:44 06/10

  Ωρολογιακή "βόμβα" στα χέρια του Πάπα το σκάνδαλο διαφθοράς στο Βατικανό

  Η μεγαλύτερη ποινικού χαρακτήρα οικονομική δίκη στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, έχει χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής για τον μεταρρυθμιστή Πάπα Φραγκίσκο.

  16:17 05/10

  Forbes: Οι 400 πιο πλούσιοι Αμερικανοί για το 2021 - Στην κορυψή για 4η χρονιά ο Bezos - Εκτός λίστας Trump και Oprah

  Η περιουσία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών της λίστας του Forbes αυξήθηκε κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, στα 4,5 τρισ. δολάρια.

  07:48 04/10

  Νέα προειδοποίηση Google για "ευπάθειες" του Chrome - Αφορά 2 δισεκατομμύρια χρήστες

  Συνολικά 13 zero days έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους.

  00:47 04/10

  Ζ. Πορτοκαλίδης (Ιstikbal): Τα μεγάλα brands να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους πελάτες τους

  ​Ο κ. Ζαχαρίας Πορτοκαλίδης, CEO του φερώνυμου ομίλου, εκτιμά πως η εξωστρέφεια είναι βασική για έναν CEO, ενώ δηλώνει λάτρης της συνεργασίας και της ομάδας.