Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 07:58

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jemima McEvoy

  Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι της πρόληψης σοβαρής νόσησης και θανάτου από τις "ανησυχητικές μεταλλάξεις”, συμπεριλαμβανομένου του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα, ωστόσο η προστασία που παρέχει έναντι της μόλυνσης στους εμβολιασμένους φαίνεται να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό καταδεικνύουν τα τελευταία κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία την Τετάρτη. 

  Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά 96% έναντι της νοσηλείας λόγω της νόσου Covid-19 και κατά 87% στην πρόληψη της νόσησης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης που διεξήγαγε το κέντρο υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους -εκ των οποίων οι μισοί πλήρως εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί ανεμβολίαστοι-, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

  Η Moderna επισημαίνει, πάντως, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για το 47% των κρουσμάτων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων.

  Η εταιρεία υπενθυμίζει επίσης πρόσφατη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους που απευθύνθηκαν σε υγειονομικές δομές σε εννέα πολιτείες της χώρας, η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα, παρέχοντας συγκεκριμένα προστασία 95% έναντι της νοσηλείας και 92% έναντι της επείγουσας περίθαλψης ή της νοσηλείας σε ΜΕΘ λόγω της νόσου Covid-19 (κατά τη διάρκεια της περιόδου διεξαγωγής της μελέτης η μετάλλαξη Δέλτα είχε κυριαρχήσει στις ΗΠΑ).

  Παρότι, όμως, το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν πλήρως από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο λόγω της νόσου Covid-19, η Moderna δημοσίευσε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, η οποία διαπιστώνει χαμηλότερο ποσοστό μολύνσεων μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν φέτος έναντι όσων εμβολιάστηκαν πέρυσι.

  Ειδικότερα, εξετάζοντας τα δεδομένα 26.000 ανθρώπων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της, η Moderna εντόπισε 162 περιπτώσεις μόλυνσης εμβολιασμένων ατόμων σε σύνολο 16.747 ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020, όταν σε σύνολο 11.431 ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 τα περιστατικά μόλυνσης ήταν μόνο 88. Γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ήταν περίπου 36% χαμηλότερο σε αυτούς που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα (με βάση τα προσαρμοσμένα χρονικά στοιχεία της μελέτης).

  Ωστόσο, η Moderna επισημαίνει ότι και στις δύο ομάδες ανθρώπων εντοπίστηκαν μόλις 19 "σοβαρά” περιστατικά νόσησης από Covid-19, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Και παρότι η εταιρεία αναφέρει ότι καταγράφηκε μια "τάση μείωσης του ποσοστού των σοβαρών περιστατικών στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα”, σημειώνει ότι ο αριθμός των περιστατικών ήταν τόσο μικρός που η τάση χαρακτηρίζεται "μη σημαντική”.

  Απαιτείται αναμνηστική δόση

  Η μελέτη για τις μολύνσεις εμβολιασμένων "καταδεικνύει την εξασθένιση της ανοσίας και ενισχύει την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικής δόσης προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο προστασίας”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ σε ανακοίνωσή του.

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας επεσήμανε επίσης ότι είναι "ενθαρρυντικό να βλέπουμε κλινικά και πραγματικά δεδομένα τα οποία ενισχύουν τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna”.

  Τα τελευταία αυτά κλινικά δεδομένα της Moderna αποκτούν πρόσθετη σημασία καθώς δημοσιεύονται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και έχουν καταρτίσει σχέδιο για να ξεκινήσουν την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς αναμένεται η έγκρισή από τις ρυθμιστικές αρχές.

  Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί του χώρου της Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι απαιτείται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης, δεδομένου ότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου δεν φαίνεται να μειώνεται. 

  Προ ημερών, μάλιστα, ομάδα διεθνών ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, αναφέρουν ότι οι πιέσεις για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης δεν στηρίζονται σε βάσιμα στοιχεία και ότι στην πραγματικότητα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια.

  "Συνολικά, οι διαθέσιμες επί του παρόντος μελέτες δεν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία για σημαντική μείωση της προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης, που είναι ο πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού”, αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Δρ Άνα-Μαρία Χενάο-Ρεστρέπο, ερευνήτρια του ΠΟΥ, ο οποίος επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι ο κόσμος πρέπει να εστιάσει στην προμήθεια δόσεων εμβολίου στις χώρες που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:15 27/10

  Τα ETFs και τα ΣΜΕ bitcoin οι μεγάλοι "νικητές" στις προτιμήσεις των μικροεπενδυτών

  Οι επενδυτές διοχέτευσαν το ποσό των 1,465 δισ. δολαρίων σε παράγωγα προϊόντα κρυπτονομισμάτων το τελευταίο διάστημα, με 1,237 δισ. να καταλήγουν στο νέο ETF bitcoin.

  08:24 26/10

  Η Chime εξετάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, με αποτίμηση $35-45 δισ.

  Το τρέχον έτος αναμένεται να εμφανίσει έσοδα ύψους 900 εκατ. έως 1 δισ. δολαρίων.

  09:01 25/10

  Ο Τραμπ είχε κι άλλοτε εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, αλλά απεδείχθη καταστροφή

  Με διάφορες μηχανορραφίες ο Τραμπ προωθούσε προσωπικά του συμφέροντα μέσω της εταιρείας που κατέληξε να χρεοκοπήσει και μάλιστα δις.

  00:13 25/10

  Κ. Σαμπατακάκης: Η πανδημία μάς εκτόξευσε στο μέλλον

  Είναι ιδανική στιγμή να αποτινάξουμε ως λαός τον φόβο απέναντι στην τεχνολογία και την καινοτομία, να αντλήσουμε γνώση και εμπειρία από την περιπέτεια της πανδημίας και να κινηθούμε με στρατηγικό...

  08:43 23/10

  Κινέζοι χάκερς έσπασαν το iOS 15.0.2 του iPhone 13 Pro

  Το iPhone 13 Pro που τρέχει την πιο πρόσφατη και πλήρως ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού iOS, και συγκεκριμένα την έκδοση 15.0.2, χακαρίστηκε σε χρόνο ρεκόρ.

  08:26 22/10

  Είναι το Ισραήλ η επόμενη Silicon Valley;

  Η τεράστιες ροές κεφαλαίων, οι δεκάδες IPO και η σκληρή "μάχη" για την προσέλκυση ταλέντων κάνουν το Ισραήλ να μοιάζει όλο και περισσότερο στη Silicon Valley.

  07:53 21/10

  Ενεργειακή κρίση: Πόσο άσχημη είναι και πόσο θα διαρκέσει

  Ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία, επλήγη έξαφνα από την ενεργειακή κρίση.

  14:15 20/10

  Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

  Το 2020, ανάμεσα στα διάφορα lockdown ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων σημείωσε έκρηξη, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι πήγαν σε ξένες χώρες με στόχο να δουλέψουν από απόσταση.

  07:45 20/10

  Το bitcoin φλερτάρει με νέο ιστορικό υψηλό μετά την επίσημη πρώτη του ETF της ProShares

  Το ψηφιακό νόμισμα "σκαρφάλωσε" έως τα 64.309,33 δολάρια το απόγευμα της Τρίτης.

  08:03 19/10

  Στους New York Knicks ο τίτλος της πολυτιμότερης ομάδας του NBA για το 2021-2022

  Στους Golden State Warriors το "ασημένιο", στους Los Angeles Lakers το "χάλκινο". Στα 5 δισ. δολάρια το όριο για το "βάθρο".

  00:15 18/10

  Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

  Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός ...

  07:54 16/10

  To Squid Game οδηγεί σε επίπεδα ρεκόρ τη μετοχή του Netflix

  Η κορεάτικη σειρά έγινε viral και έφτασε στο νούμερο ένα της υπηρεσίας σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

  16:20 15/10

  Forbes: Ο LeBron James o πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA με 111,2 εκατ.

  Στην 4η θέση ο "δικός μας" Αντετοκούνμπο με 80,3 εκατ. δολάρια.

  08:08 15/10

  Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύει με νέα ύφεση

  Έρευνα υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να εισέλθει σε ύφεση στα τέλη του 2021.

  08:17 14/10

  Οι ΗΠΑ διεκδικούν τα πρωτεία στην εξόρυξη bitcoin καθώς οι εξορύκτες εγκαταλείπουν την Κίνα

  Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης στον κόσμο.