Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Σεπ-2021 07:58

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jemima McEvoy

  Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι της πρόληψης σοβαρής νόσησης και θανάτου από τις "ανησυχητικές μεταλλάξεις”, συμπεριλαμβανομένου του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα, ωστόσο η προστασία που παρέχει έναντι της μόλυνσης στους εμβολιασμένους φαίνεται να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό καταδεικνύουν τα τελευταία κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία την Τετάρτη. 

  Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά 96% έναντι της νοσηλείας λόγω της νόσου Covid-19 και κατά 87% στην πρόληψη της νόσησης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης που διεξήγαγε το κέντρο υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους -εκ των οποίων οι μισοί πλήρως εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί ανεμβολίαστοι-, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

  Η Moderna επισημαίνει, πάντως, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για το 47% των κρουσμάτων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων.

  Η εταιρεία υπενθυμίζει επίσης πρόσφατη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους που απευθύνθηκαν σε υγειονομικές δομές σε εννέα πολιτείες της χώρας, η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα, παρέχοντας συγκεκριμένα προστασία 95% έναντι της νοσηλείας και 92% έναντι της επείγουσας περίθαλψης ή της νοσηλείας σε ΜΕΘ λόγω της νόσου Covid-19 (κατά τη διάρκεια της περιόδου διεξαγωγής της μελέτης η μετάλλαξη Δέλτα είχε κυριαρχήσει στις ΗΠΑ).

  Παρότι, όμως, το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν πλήρως από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο λόγω της νόσου Covid-19, η Moderna δημοσίευσε μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, η οποία διαπιστώνει χαμηλότερο ποσοστό μολύνσεων μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν φέτος έναντι όσων εμβολιάστηκαν πέρυσι.

  Ειδικότερα, εξετάζοντας τα δεδομένα 26.000 ανθρώπων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της, η Moderna εντόπισε 162 περιπτώσεις μόλυνσης εμβολιασμένων ατόμων σε σύνολο 16.747 ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020, όταν σε σύνολο 11.431 ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 τα περιστατικά μόλυνσης ήταν μόνο 88. Γεγονός που σημαίνει ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό ήταν περίπου 36% χαμηλότερο σε αυτούς που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα (με βάση τα προσαρμοσμένα χρονικά στοιχεία της μελέτης).

  Ωστόσο, η Moderna επισημαίνει ότι και στις δύο ομάδες ανθρώπων εντοπίστηκαν μόλις 19 "σοβαρά” περιστατικά νόσησης από Covid-19, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Και παρότι η εταιρεία αναφέρει ότι καταγράφηκε μια "τάση μείωσης του ποσοστού των σοβαρών περιστατικών στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν πιο πρόσφατα”, σημειώνει ότι ο αριθμός των περιστατικών ήταν τόσο μικρός που η τάση χαρακτηρίζεται "μη σημαντική”.

  Απαιτείται αναμνηστική δόση

  Η μελέτη για τις μολύνσεις εμβολιασμένων "καταδεικνύει την εξασθένιση της ανοσίας και ενισχύει την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικής δόσης προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο προστασίας”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ σε ανακοίνωσή του.

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας επεσήμανε επίσης ότι είναι "ενθαρρυντικό να βλέπουμε κλινικά και πραγματικά δεδομένα τα οποία ενισχύουν τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna”.

  Τα τελευταία αυτά κλινικά δεδομένα της Moderna αποκτούν πρόσθετη σημασία καθώς δημοσιεύονται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και έχουν καταρτίσει σχέδιο για να ξεκινήσουν την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς αναμένεται η έγκρισή από τις ρυθμιστικές αρχές.

  Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί του χώρου της Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι απαιτείται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης, δεδομένου ότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου δεν φαίνεται να μειώνεται. 

  Προ ημερών, μάλιστα, ομάδα διεθνών ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, αναφέρουν ότι οι πιέσεις για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης δεν στηρίζονται σε βάσιμα στοιχεία και ότι στην πραγματικότητα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια.

  "Συνολικά, οι διαθέσιμες επί του παρόντος μελέτες δεν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία για σημαντική μείωση της προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης, που είναι ο πρωταρχικός στόχος του εμβολιασμού”, αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Δρ Άνα-Μαρία Χενάο-Ρεστρέπο, ερευνήτρια του ΠΟΥ, ο οποίος επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι ο κόσμος πρέπει να εστιάσει στην προμήθεια δόσεων εμβολίου στις χώρες που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:16 08/02

  Στις 23-26 Απριλίου η 2η "Σύνοδος Κορυφής Under 30" του Forbes στην Αφρική

  Θα πραγματοποιηθεί στην Γκαμπορόνε της Μποτσουάνα.

  07:30 08/02

  Οι Ρώσοι κατέβασαν τα "αρκτικά" άρματα Tor στη Χερσώνα – και οι Ουκρανοί άρχισαν να τα ανατινάζουν

  Το Tor-M2DT έκανε το ντεμπούτο του στα πεδία μάχης της Ουκρανίας – 3.000 μίλια νοτίως του Βόρειου Πόλου. Και δεν τα πήγε καλά.

  07:38 07/02

  Bill Gates: H Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το "πιο hot θέμα" του 2023 - Θα φέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας

  Τι λέει για το "έξυπνο" ChatGPT και τη συνεργασία της Microsoft με τη start up OpenAI.

  07:35 06/02

  Ποια μηνύματα έκρυβε το κινεζικό "μπαλόνι" που έσκασαν οι ΗΠΑ

  Το Πεκίνο θέλησε να τεστάρει την αντίδραση της Ουάσιγκτον φέρνοντας σε δύσκολη θέση στρατό και κυβέρνηση. Πάντως, πολλά ερωτήματα ίσως μείνουν αναπάντητα.

  00:05 06/02

  B. Kachrilas (Timac Agro I ΛΥΔΑ): Αποτελεσματικό μοντέλο ηγεσίας είναι αυτό που εκφράζει την επιχείρηση

  Στον ρόλο που μπορεί να έχει η κατά περίπτωση εφαρμογή διαφορετικών μοντέλων ηγεσίας στην καθοδήγηση μίας επιχείρησης, αναφέρεται ο Bruno Kachrilas, General Manager Greece στην Group Roullier – Timac...

  08:05 05/02

  Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Big Tech - Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

  Η αντικατάσταση των ανθρώπων με μηχανές γίνεται ο ταχύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

  08:47 04/02

  Sony vs Microstoft: 32 εκατ. πωλήσεις PS5 εναντίον... άγνωστου αριθμού πωλήσεων Xbox

  Οι πωλήσεις του PS5 έχουν πλέον ανέλθει στις 32 εκατ. κονσόλες. Η Microsoft από την άλλη...δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για τα Xbox.

  08:21 04/02

  Τι δείχνει πραγματικά το βίντεο με την "ακτίνα του θανάτου" στην Ουκρανία

  Ένα βίντεο με τίτλο "καταστροφή Ρώσων με ακτίνα θανάτου" έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο Twitter.

  07:40 03/02

  Η OpenAI λανσάρει την πρώτη συνδρομητική έκδοση του ChatGPT

  Έναντι 20 δολαρίων τον μήνα για premium χρήση μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του.

  07:40 02/02

  John Rogers (Ariel Investments): Πώς βγαίνει πιο ισχυρός από τις bear markets επί 4 δεκαετίες

  Η υπομονετική επενδυτική προσέγγιση του John W. Rogers Jr. έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις καταιγίδες της αγοράς.

  07:39 01/02

  Εμφύλιος στους Ρώσους ολιγάρχες με έναν πρώην πράκτορα του FBI στις υπηρεσίες του Ντεριπάσκα

  Ο παλαιός έμπιστος του Τραμπ επελέγη να κάνει "φύλλο και φτερό" τις δραστηριότητες του Ποτάνιν.

  07:33 01/02

  Alex Katsaros (TopFX Group): Προκλήσεις και κίνδυνοι σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων

  Ο CEO του ομίλου TopFX Group, Alex Katsaros, εξηγεί πώς λειτουργεί ένα CFD.

  07:40 31/01

  Γιατί η Τουρκία συζητά με τη Μ. Βρετανία για την αγορά Eurofighter

  Το ανατολίτικο παζάρι με το βλέμμα στις ΗΠΑ και το αντιστάθμισμα με τα Rafale της Ελλάδας.

  07:33 30/01

  Έκπτωτοι "μονόκεροι": Οι startuppers που έχασαν 100 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

  To Forbes επαναπροσδιόρισε την αξία των "μονόκερων" και τα αποτελέσματα... είναι εντυπωσιακά.

  00:05 30/01

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία

  "Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας" αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Megaplast Χρ. Καββαδίας.

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.