Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 07:40

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Charles  Bovaird

  Η τιμή του κρυπτονομίσματος Solana (sol) έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι το τρέχον έτος, αφήνοντας πολύ πίσω τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα, καθώς η καινοτόμα τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον.

  Το ψηφιακό νόμισμα σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό των 214,36 δολαρίων το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Messari, σημειώνοντας άνοδο άνω του 13.200% σε σχέση με την τιμή του την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε βρισκόταν στα 1,61 δολάρια.

  Το κρυπτονόμισμα υποχώρησε λίγο στη συνέχεια για να διαμορφωθεί την ώρα που γραφόταν το παρόν άρθρο στα 192,72 δολάρια, συνεχίζοντας όμως να γράφει κέρδη άνω του 11.800% από την αρχή του έτους.

  Η Solana, η καινοτόμος τεχνολογία της οποίας έχει προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει το ταχύτερο δίκτυο blockchain στον κόσμο. 

  Σύμφωνα με τη "Λευκή Βίβλο” της Solana, το δίκτυό της μπορεί θεωρητικά να επεξεργαστεί 710.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο (TPS), χρησιμοποιώντας σύνδεση δικτύου 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο.

  Ο Anatoly Yakovenko, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Solana, παρέχει σε ανάρτησή του στο ιστολόγιο της εταιρείας ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα για το εύρος ζώνης του δικτύου blockchain της εταιρείας του.

  "Στις τρέχουσες επαναλήψεις του Solana Testnet, ένα δίκτυο 200 διακριτών κόμβων υποστηρίζει συνεχή διεκπεραίωση άνω των 50.000 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο όταν εκτελείται με GPU", αναφέρει.

  "Η επίτευξη αυτού απαιτεί την εφαρμογή αρκετών βελτιστοποιήσεων και νέων τεχνολογιών, ενώ έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της χωρητικότητας του δικτύου που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα φάση ανάπτυξης του blockchain", προσθέτει ο ιδρυτής της Solana.

  Τα "συστατικά” της επιτυχίας

  Η Solana χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο συναίνεσης που ονομάζει "απόδειξη ιστορικού” (proof-of-history), ο οποίος "δημιουργεί ένα ιστορικό αρχείο που αποδεικνύει ότι μια συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή”.

  Πέρα από αυτήν την ελπιδοφόρα τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει που υψηλή ικανότητα συναλλαγών, η Solana έχει και άλλα ατού στο "μανίκι” της.

  Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η μέση προμήθεια συναλλαγής είναι 0,00025 δολάρια, σημαντικά χαμηλότερη από το μέσο κόστος συναλλαγής στο δίκτυο της Ethereum, την ώρα που γραφόταν το παρόν άρθρο.

  Η Solana Labs, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το λογισμικό του δικτύου, συγκέντρωσε περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια ενός γύρου χρηματοδότησης με επικεφαλής μεγάλες εταιρείες όπως οι Andreessen Horowitz και Polychain Capital.

  Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Alameda Research, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο του κλάδου των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, συμμετείχε επίσης στον γύρο χρηματοδότησης.

  Οι προοπτικές

  Στο πλαίσιο της πρόσφατης προβολής της Solana, και των εντυπωσιακών κερδών που καταγράφει το κρυπτονόμισμά της, αρκετοί αναλυτές προέβησαν σε εκτιμήσεις για τις προοπτικές του δικτύου της, ενώ επεσήμαναν και τους παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα το ψηφιακό της νόμισμα.

  "Η Solana είναι ο εύλογος ανταγωνιστής της Ethereum, με αστραπιαίες συναλλαγές σε ένα κλάσμα της τιμής”, σημειώνει ο Scott Melker, επενδυτής κρυπτονομισμάτων, αναλυτής και οικοδεσπότης του podcast "The Wolf Of All Streets”.

  "Η ραγδαία αύξηση της αξίας της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο λανσάρισμα του grypto gaming και των επιτυχημένων NFTs", προσθέτει ο Melker και εξηγεί: "Προγραμματιστές και project βασίζονται στην τεχνολογία της Solana εδώ και χρόνια, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην εκτόξευση της τιμής της και στο εύρος υιοθέτησής της”.

  Ο Loan Venkatapen, συνιδρυτής και διαχειριστής της Blocklabs Capital Management, συνηγορεί: "Η τεχνολογία blockchain της Solana προσφέρει εξαιρετικά υψηλή απόδοση, μικρή καθυστέρηση (σ.σ. από τη στιγμή της καταχώρησης μιας συναλλαγής έως την επαλήθευση) και είναι πλήρως συμβατή με τα ‘έξυπνα συμβόλαια’ (σ.σ. πρωτόκολλα αυτόματων συναλλαγών)".

  "Οι τεχνολογίες blockchain έχουν κάνει έναν ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ της ασφάλειας, της αποκέντρωσης και της ταχύτητας. Η Solana κάνει την πρώτη σοβαρή προσπάθεια επίλυσης αυτού του διλήμματος”, προσθέτει.

  "Με την ενσωμάτωση του μηχανισμού απόδειξης ιστορικού στην συνήθη διαδικασία συναίνεσης της απόδειξης κυριότητας, η Solana έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο εξ αρχής ικανό να επεξεργάζεται έως και 65.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, με μέσο κόστος συναλλαγής μικρότερο από 1 σεντ, ενώ τα περισσότερα δίκτυα blockchains εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση τις λύσεις δύο επιπέδων της Ethereum ή με βάση παράπλευρες αλυσίδες”, επισημαίνει ο Venkatapen.

  "Η Solana έχει ένα μοναδικό δίκτυο blockchain που προσφέρει επαλήθευση σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο”, προσθέτει και ο Marius Rupsys, επενδυτής σε ψηφιακά νομίσματα. "Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για εφαρμογές που δεν ήταν δυνατές προηγουμένως”, προσθέτει και εξηγεί: "Για παράδειγμα, σε αυτήν την τεχνολογία blockchain μπορούν να βασιστούν παιχνίδια. Το Star Atlas είναι το πιο αξιοσημείωτο που χτίστηκε πάνω στην τεχνολογία της Solana”.

  "Επιπλέον, τα NFTs είναι μια πραγματικά ‘καυτή’ αγορά αυτήν τη στιγμή", σημειώνει ο Rupsys, παραπέμποντας στην πρόσφατη είδηση ότι το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX έχει λανσάρει μια πλατφόρμα για τη δημιουργία NFTs με βάσει τόσο την τεχνολογία της Solana όσο και της Ethereum, που θα είναι διαλειτουργικά μεταξύ blockchain δικτύων.

  Συνοψίζοντας επισημαίνει ότι "αυτή η τεχνολογία blockchain προσφέρει πολλές δυνατότητες εφαρμογών”, διαθέτοντας παράλληλα "μεγάλη κοινότητα” αλλά και "επενδυτές με επιρροή”.

  [σ.σ.: Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα ή ψηφιακά νομίσματα είναι εξαιρετικά κερδοσκοπική και η αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Όποιος το σκέφτεται θα πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει ολόκληρη την επένδυσή του. Είμαι κάτοχος bitcoin, bitcoin cash, litecoin, ether και EOS].

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:15 27/10

  Τα ETFs και τα ΣΜΕ bitcoin οι μεγάλοι "νικητές" στις προτιμήσεις των μικροεπενδυτών

  Οι επενδυτές διοχέτευσαν το ποσό των 1,465 δισ. δολαρίων σε παράγωγα προϊόντα κρυπτονομισμάτων το τελευταίο διάστημα, με 1,237 δισ. να καταλήγουν στο νέο ETF bitcoin.

  08:24 26/10

  Η Chime εξετάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, με αποτίμηση $35-45 δισ.

  Το τρέχον έτος αναμένεται να εμφανίσει έσοδα ύψους 900 εκατ. έως 1 δισ. δολαρίων.

  09:01 25/10

  Ο Τραμπ είχε κι άλλοτε εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, αλλά απεδείχθη καταστροφή

  Με διάφορες μηχανορραφίες ο Τραμπ προωθούσε προσωπικά του συμφέροντα μέσω της εταιρείας που κατέληξε να χρεοκοπήσει και μάλιστα δις.

  00:13 25/10

  Κ. Σαμπατακάκης: Η πανδημία μάς εκτόξευσε στο μέλλον

  Είναι ιδανική στιγμή να αποτινάξουμε ως λαός τον φόβο απέναντι στην τεχνολογία και την καινοτομία, να αντλήσουμε γνώση και εμπειρία από την περιπέτεια της πανδημίας και να κινηθούμε με στρατηγικό...

  08:43 23/10

  Κινέζοι χάκερς έσπασαν το iOS 15.0.2 του iPhone 13 Pro

  Το iPhone 13 Pro που τρέχει την πιο πρόσφατη και πλήρως ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού iOS, και συγκεκριμένα την έκδοση 15.0.2, χακαρίστηκε σε χρόνο ρεκόρ.

  08:26 22/10

  Είναι το Ισραήλ η επόμενη Silicon Valley;

  Η τεράστιες ροές κεφαλαίων, οι δεκάδες IPO και η σκληρή "μάχη" για την προσέλκυση ταλέντων κάνουν το Ισραήλ να μοιάζει όλο και περισσότερο στη Silicon Valley.

  07:53 21/10

  Ενεργειακή κρίση: Πόσο άσχημη είναι και πόσο θα διαρκέσει

  Ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία, επλήγη έξαφνα από την ενεργειακή κρίση.

  14:15 20/10

  Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

  Το 2020, ανάμεσα στα διάφορα lockdown ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων σημείωσε έκρηξη, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι πήγαν σε ξένες χώρες με στόχο να δουλέψουν από απόσταση.

  07:45 20/10

  Το bitcoin φλερτάρει με νέο ιστορικό υψηλό μετά την επίσημη πρώτη του ETF της ProShares

  Το ψηφιακό νόμισμα "σκαρφάλωσε" έως τα 64.309,33 δολάρια το απόγευμα της Τρίτης.

  08:03 19/10

  Στους New York Knicks ο τίτλος της πολυτιμότερης ομάδας του NBA για το 2021-2022

  Στους Golden State Warriors το "ασημένιο", στους Los Angeles Lakers το "χάλκινο". Στα 5 δισ. δολάρια το όριο για το "βάθρο".

  00:15 18/10

  Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

  Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός ...

  07:54 16/10

  To Squid Game οδηγεί σε επίπεδα ρεκόρ τη μετοχή του Netflix

  Η κορεάτικη σειρά έγινε viral και έφτασε στο νούμερο ένα της υπηρεσίας σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

  16:20 15/10

  Forbes: Ο LeBron James o πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA με 111,2 εκατ.

  Στην 4η θέση ο "δικός μας" Αντετοκούνμπο με 80,3 εκατ. δολάρια.

  08:08 15/10

  Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύει με νέα ύφεση

  Έρευνα υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να εισέλθει σε ύφεση στα τέλη του 2021.

  08:17 14/10

  Οι ΗΠΑ διεκδικούν τα πρωτεία στην εξόρυξη bitcoin καθώς οι εξορύκτες εγκαταλείπουν την Κίνα

  Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης στον κόσμο.