Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 07:40

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Βόλοζ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο Yandex (σ.σ. είναι η αντίστοιχη Google της Ρωσίας), σκοπεύει να προσφύγει κατά της απόφασης που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα διαιτητικό δικαστήριο της Μόσχας και η οποία απαγορεύει στη Yandex να εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για τον όρο "Έξυπνη Ψήφος” (Smart Voting), μετά από αγωγή που κατέθεσε η Ρωσική Ομοσπονδία.

  Ο επίμαχος όρος -"Έξυπνη Ψήφος”- αποτελεί μέρος της προσπάθειας της ρωσικής αντιπολίτευσης που έχει "συσπειρωθεί” γύρω από τον φυλακισμένο πλέον Αλεξέι Ναβάλνι να ανακόψει την πιθανή νίκη του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στις επικείμενες εκλογές της Κρατικής Δούμα (σ.σ. Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου), που θα διεξαχθούν στις 19 Σεπτεμβρίου.

  Το δικαστήριο της Μόσχας συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ρωσική Ομοσπονδίας έχει τα "αποκλειστικά δικαιώματα” χρήσης του όρου "Έξυπνη Ψήφος” και ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση της απόφασης από την Yandex, εμφανίζοντας σχετικά αποτελέσματα κατά την αναζήτηση, θα μπορούσε να οδηγήσει "στην κατάσχεση κεφαλαίων… ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον προσφεύγοντα και ελέγχονται από αυτόν ή από τρίτα πρόσωπα”. 

  Ο ιστότοπος της πρωτοβουλίας "Έξυπνη Ψήφος” votesmart.appspot.com -που δημιούργησε η "Ομάδα Ναβάλνι”, όπως ονομάζεται η ομάδα των συμμάχων του Αλεξέι Ναβάλνι- απαγορεύθηκε τον Ιούλιο, ωστόσο η προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να ελέγξει και τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο έχει στόχο να περιορίσει τον ευρύτερο διάλογο που εξελίσσεται διαδικτυακά για τη σημασία της "στρατηγικής ψήφου”, πριν από τις επικείμενες εκλογές στην Κάτω Βουλή.
  Ο Βόλοζ, ο δισεκατομμυριούχος που βρίσκεται πίσω από τη Yandex -που αποτελεί την κορυφαία ρωσική μηχανή αναζήτησης, όπως η Google και η Yahoo- δεν κατονομάζεται στα έγγραφα του δικαστηρίου, ωστόσο μετά την απόφαση απαγόρευσης εκπρόσωπος της Yandex δήλωσε στο Forbes: "Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου και σκοπεύουμε να προσφύγουμε κατά των ασφαλιστικών μέτρων”. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, "από το έγγραφο, είναι εντελώς ασαφές τί ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πώς μπορεί να επιτευχθεί”.

  Ο τρόπος διακυβέρνησης του Πούτιν

  Η απαγόρευση στην μηχανή αναζήτησης να εμφανίζει αποτελέσματα για τον όρο "Έξυπνη Ψήφος” είναι η τελευταία προσπάθεια του Πούτιν να περιορίσει τον αντιπολιτευτικό λόγο, καθώς είχε προηγηθεί το κλείσιμο αρκετών καναλιών στο YouTube που συνδέονται με τον Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ αποδυναμώνει περαιτέρω τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

  Η Ρωσική Ομοσπονδία υποστήριξε, επιτυχώς, είναι είναι "ο κάτοχος των αποκλειστικών δικαιωμάτων” για το σήμα "Έξυπνη Ψήφος” και ότι πρέπει να απαγορευθεί στη Yandex να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό "Έξυπνη Ψήφος” ως λέξη-κλειδί κατά την αναζήτηση για την εμφάνιση ιστοτόπων.

  Η ιδέα ότι μια κυβέρνηση κατέχει τα δικαιώματα ενός συνδυασμού λέξεων δεν θα μπορούσε να στηριχθεί στις ΗΠΑ, ούτε σε ορισμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

  Η Yandex, παρότι είναι εισηγμένη στον Nasdaq, έχει την έδρα της στη Μόσχα και παραμένει η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ρωσίας, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 27 δισ. δολάρια. Ο Βόλοζ ίδρυσε την εταιρεία το 1997 και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχός της, ενώ διατελεί και διευθύνων σύμβουλος. Το Forbes υπολογίζει ότι η καθαρή περιουσία του ανέρχεται σε 2,8 δισ. δολάρια. Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Ίλια Σεγκάλοβιτς, στον οποίο αποδίδεται και η επωνυμία της εταιρείας Yandex (από το Yet another index), απεβίωσε από καρκίνο το 2013.

  Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν

  Αυτή, πάντως, δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Ρωσίας "απειλεί” τους επιχειρηματίες τεχνολογίας της χώρας. Στην μέχρι τώρα ιστορία της έχει πολλάκις κοντραριστεί με την ρωσική επιχειρηματική ελίτ.

  Η πρώτη "γενιά” δισεκατομμυριούχων επιχειρηματικών της Ρωσίας γεννήθηκε επί εποχής Μπόρις Γέλτσιν, προκατόχου του Πούτιν, αλλά δεν μακροημέρευσε, καθώς απώλεσε τον πλούτο της τα επόμενα χρόνια. 

  Ο πιο διάσημος, ίσως, από αυτούς τους πρώην δισεκατομμυριούχους, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos και κάποτε (πριν μπει στη φυλακή το 2003) ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, έγραψε εχθές στο Twitter: "Λοιπόν, η @yandex θέλει να προσφύγει κατά της παράλογης "δικαστικής” απόφασης. Αυτό είναι καλό, αλλά η Roskomnadzor έχει ήδη μπλοκάρει τον ιστότοπο Smart Voting στη Ρωσία, ούτως ή άλλως. Γιατί ο Πούτιν και οι λακέδες του είναι τόσο νευρικοί;"

  Η Roskomnadzor, η ρωσική κυβερνητική αρχή που είναι επιφορτισμένη με τη λεγόμενη εποπτεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είχε σίγουρα πολύ δουλειά το τελευταίο διάστημα. 

  Τον Ιούλιο, ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, αποκάλυψε μέσω Twitter ότι η Roskomnadzor είχε στείλει επιστολή στο YouTube όπου κατηγορούσε το προσωπικό του κανάλι στο YouTube, με τους 126.000 συνδρομητές, ότι περιελάμβανε "εκκλήσεις για αποτυχημένες ταραχές, προώθηση εξτρεμιστικών δράσεων”. Έτερος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Βλαντιμίρ Μίλοφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, αποκάλυψε επίσης μέσω Twitter τον Ιούλιο ότι το κανάλι του στο YouTube (με 250.000 συνδρομητές) μπήκε στην επίσημη "μαύρη λίστα” "απαγορευμένου περιεχομένου” της Roskomnadzor.

  Ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Πούτιν και πρώην οικονομικό στέλεχος hedge fund, Μπιλ Μπρόουντερ, δήλωσε την Τρίτη στο Forbes ότι οι επιχειρηματίες στη Ρωσία βρίσκονται αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση. "Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, θέλουν απλώς να επεκτείνουν τις μηχανές αναζήτησής τους σε όλο τον κόσμο… [Αλλά] όταν συναντούν τέτοιες καταστάσεις, βρίσκονται αντιμέτωπη με ένα πραγματικά άσχημο Φαουστιανό παζάρι. Προκειμένου να συνεχίσουν να επιχειρούν, πρέπει να ακολουθούν στις προσταγές του δικτάτορα. Δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα, όσο στη Silicon Valley”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.

  07:54 16/09

  Πόσο πλούσιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'; Μία ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη

  Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους $42 δισ. και κληρονόμησε $500 εκατ.

  07:55 15/09

  Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον υψηλό πληθωρισμό

  Αν οι πολιτικοί κυριευθούν από πανικό, τότε ο πληθωρισμός θα κινείται στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι νεωτέρας.

  07:30 14/09

  Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαφανιστεί στη χειρότερη –για τη Μόσχα– φάση της σύγκρουσης

  Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας δεν είναι "πολεμική αεροπορία" όπως την αντιλαμβάνονται οι Δυτικοί.

  07:37 13/09

  Οι Ρώσοι χάνουν ένα τάγμα την ημέρα από τη διπλή ουκρανική αντεπίθεση

  Το Κρεμλίνο έχει εξαντλήσει τις "εύκολες" πηγές νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού.

  07:30 12/09

  Ο ενεργειακός "εφιάλτης" της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα

  Το ενεργειακό φιάσκο της Γηραιάς Ηπείρου φτάνει στο αποκορύφωμά του και θα μπορούσε να "γονατίσει" τη βιομηχανία.

  00:05 12/09

  Νίκος Μαστοράκης (Digea): Eπιτυχία χωρίς διάδοχο είναι τελικά αποτυχία

  O ρόλος του CEO στη διττή πρόκληση της διατήρησης και της ανάπτυξης των στελεχών του και της προσέλκυσης νέων είναι καθοριστικός, αναφέρει ο CEO της Digea Νίκος Μαστοράκης.

  08:00 09/09

  Ιράν: Μια ενδεχόμενη αγορά 30 ρωσικών μαχητικών Su-35 θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια για τη χώρα

  Αναζητά τρόπους ανανέωσης της απαρχεωμένης αεροπορίας του.