Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 07:40

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Βόλοζ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο Yandex (σ.σ. είναι η αντίστοιχη Google της Ρωσίας), σκοπεύει να προσφύγει κατά της απόφασης που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα διαιτητικό δικαστήριο της Μόσχας και η οποία απαγορεύει στη Yandex να εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για τον όρο "Έξυπνη Ψήφος” (Smart Voting), μετά από αγωγή που κατέθεσε η Ρωσική Ομοσπονδία.

  Ο επίμαχος όρος -"Έξυπνη Ψήφος”- αποτελεί μέρος της προσπάθειας της ρωσικής αντιπολίτευσης που έχει "συσπειρωθεί” γύρω από τον φυλακισμένο πλέον Αλεξέι Ναβάλνι να ανακόψει την πιθανή νίκη του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στις επικείμενες εκλογές της Κρατικής Δούμα (σ.σ. Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου), που θα διεξαχθούν στις 19 Σεπτεμβρίου.

  Το δικαστήριο της Μόσχας συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ρωσική Ομοσπονδίας έχει τα "αποκλειστικά δικαιώματα” χρήσης του όρου "Έξυπνη Ψήφος” και ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση της απόφασης από την Yandex, εμφανίζοντας σχετικά αποτελέσματα κατά την αναζήτηση, θα μπορούσε να οδηγήσει "στην κατάσχεση κεφαλαίων… ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον προσφεύγοντα και ελέγχονται από αυτόν ή από τρίτα πρόσωπα”. 

  Ο ιστότοπος της πρωτοβουλίας "Έξυπνη Ψήφος” votesmart.appspot.com -που δημιούργησε η "Ομάδα Ναβάλνι”, όπως ονομάζεται η ομάδα των συμμάχων του Αλεξέι Ναβάλνι- απαγορεύθηκε τον Ιούλιο, ωστόσο η προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να ελέγξει και τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο έχει στόχο να περιορίσει τον ευρύτερο διάλογο που εξελίσσεται διαδικτυακά για τη σημασία της "στρατηγικής ψήφου”, πριν από τις επικείμενες εκλογές στην Κάτω Βουλή.
  Ο Βόλοζ, ο δισεκατομμυριούχος που βρίσκεται πίσω από τη Yandex -που αποτελεί την κορυφαία ρωσική μηχανή αναζήτησης, όπως η Google και η Yahoo- δεν κατονομάζεται στα έγγραφα του δικαστηρίου, ωστόσο μετά την απόφαση απαγόρευσης εκπρόσωπος της Yandex δήλωσε στο Forbes: "Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου και σκοπεύουμε να προσφύγουμε κατά των ασφαλιστικών μέτρων”. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, "από το έγγραφο, είναι εντελώς ασαφές τί ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πώς μπορεί να επιτευχθεί”.

  Ο τρόπος διακυβέρνησης του Πούτιν

  Η απαγόρευση στην μηχανή αναζήτησης να εμφανίζει αποτελέσματα για τον όρο "Έξυπνη Ψήφος” είναι η τελευταία προσπάθεια του Πούτιν να περιορίσει τον αντιπολιτευτικό λόγο, καθώς είχε προηγηθεί το κλείσιμο αρκετών καναλιών στο YouTube που συνδέονται με τον Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ αποδυναμώνει περαιτέρω τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

  Η Ρωσική Ομοσπονδία υποστήριξε, επιτυχώς, είναι είναι "ο κάτοχος των αποκλειστικών δικαιωμάτων” για το σήμα "Έξυπνη Ψήφος” και ότι πρέπει να απαγορευθεί στη Yandex να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό "Έξυπνη Ψήφος” ως λέξη-κλειδί κατά την αναζήτηση για την εμφάνιση ιστοτόπων.

  Η ιδέα ότι μια κυβέρνηση κατέχει τα δικαιώματα ενός συνδυασμού λέξεων δεν θα μπορούσε να στηριχθεί στις ΗΠΑ, ούτε σε ορισμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

  Η Yandex, παρότι είναι εισηγμένη στον Nasdaq, έχει την έδρα της στη Μόσχα και παραμένει η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ρωσίας, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 27 δισ. δολάρια. Ο Βόλοζ ίδρυσε την εταιρεία το 1997 και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχός της, ενώ διατελεί και διευθύνων σύμβουλος. Το Forbes υπολογίζει ότι η καθαρή περιουσία του ανέρχεται σε 2,8 δισ. δολάρια. Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Ίλια Σεγκάλοβιτς, στον οποίο αποδίδεται και η επωνυμία της εταιρείας Yandex (από το Yet another index), απεβίωσε από καρκίνο το 2013.

  Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν

  Αυτή, πάντως, δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Ρωσίας "απειλεί” τους επιχειρηματίες τεχνολογίας της χώρας. Στην μέχρι τώρα ιστορία της έχει πολλάκις κοντραριστεί με την ρωσική επιχειρηματική ελίτ.

  Η πρώτη "γενιά” δισεκατομμυριούχων επιχειρηματικών της Ρωσίας γεννήθηκε επί εποχής Μπόρις Γέλτσιν, προκατόχου του Πούτιν, αλλά δεν μακροημέρευσε, καθώς απώλεσε τον πλούτο της τα επόμενα χρόνια. 

  Ο πιο διάσημος, ίσως, από αυτούς τους πρώην δισεκατομμυριούχους, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos και κάποτε (πριν μπει στη φυλακή το 2003) ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, έγραψε εχθές στο Twitter: "Λοιπόν, η @yandex θέλει να προσφύγει κατά της παράλογης "δικαστικής” απόφασης. Αυτό είναι καλό, αλλά η Roskomnadzor έχει ήδη μπλοκάρει τον ιστότοπο Smart Voting στη Ρωσία, ούτως ή άλλως. Γιατί ο Πούτιν και οι λακέδες του είναι τόσο νευρικοί;"

  Η Roskomnadzor, η ρωσική κυβερνητική αρχή που είναι επιφορτισμένη με τη λεγόμενη εποπτεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είχε σίγουρα πολύ δουλειά το τελευταίο διάστημα. 

  Τον Ιούλιο, ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, αποκάλυψε μέσω Twitter ότι η Roskomnadzor είχε στείλει επιστολή στο YouTube όπου κατηγορούσε το προσωπικό του κανάλι στο YouTube, με τους 126.000 συνδρομητές, ότι περιελάμβανε "εκκλήσεις για αποτυχημένες ταραχές, προώθηση εξτρεμιστικών δράσεων”. Έτερος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Βλαντιμίρ Μίλοφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, αποκάλυψε επίσης μέσω Twitter τον Ιούλιο ότι το κανάλι του στο YouTube (με 250.000 συνδρομητές) μπήκε στην επίσημη "μαύρη λίστα” "απαγορευμένου περιεχομένου” της Roskomnadzor.

  Ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Πούτιν και πρώην οικονομικό στέλεχος hedge fund, Μπιλ Μπρόουντερ, δήλωσε την Τρίτη στο Forbes ότι οι επιχειρηματίες στη Ρωσία βρίσκονται αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση. "Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, θέλουν απλώς να επεκτείνουν τις μηχανές αναζήτησής τους σε όλο τον κόσμο… [Αλλά] όταν συναντούν τέτοιες καταστάσεις, βρίσκονται αντιμέτωπη με ένα πραγματικά άσχημο Φαουστιανό παζάρι. Προκειμένου να συνεχίσουν να επιχειρούν, πρέπει να ακολουθούν στις προσταγές του δικτάτορα. Δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα, όσο στη Silicon Valley”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:26 22/09

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη το 2021: Ο Ρονάλντο ανέκτησε τον τίτλο από τον Μέσι

  Οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές μπορεί να άλλαξαν ομάδες, αλλά παραμένουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι του αθλήματος, αποκομίζοντας συνδυαστικά 235 εκατ. δολάρια την τρέχουσα σεζόν.

  07:42 21/09

  Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

  το χείλος του γκρεμού η αγορά ακινήτων της Κίνας. Γιατί θεωρείται μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης εκτός συνόρων.

  08:09 20/09

  Η αμερικανική εταιρεία που "βοήθησε" ακούσια την Ινδία να κατασκοπεύει Κίνα και Πακιστάν

  Ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας.

  00:07 20/09

  Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

  Η Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Πρόεδρος της PIF μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO.

  09:00 18/09

  Ενημερώστε τον Chrome τώρα: Χάκερ επιτίθενται σε δύο σημαντικές ευπάθειες στο πρόγραμμα

  Η Google αποκάλυψε ότι δύο αδυναμίες που υπάρχουν στον Chrome δέχονται επίθεση.

  08:33 18/09

  Μετοχές της Tesla αξίας $297 εκατ. έχει "ξεφορτωθεί" η Cathie Wood - Τί αγοράζει

  Ποντάρει σε μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν νέο ράλι.

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.

  07:40 10/09

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Βασικό της ατού, η καινοτόμος τεχνολογία στην οποία βασίζεται το δίκτυο blockchain της, το ταχύτερο στον κόσμο.

  19:14 09/09

  Στον έλεγχο του Γκέιτς περνά η αλυσίδα Four Seasons, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

  Με τη νέα επένδυση, ο Γκέιτς αυξάνει το ποσοστό του στην αλυσίδα στο 71,25% από 47,5 προηγουμένως.

  07:41 09/09

  Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για το 2021: Για πρώτη φορά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή

  Από τα 25 κορυφαία Πανεπιστήμια στην κατάταξη του Forbes, τα έξι είναι δημόσια.