Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 07:30

  Το 36% όσων νόσησαν από κορονοϊό δεν ανέπτυξαν αντισώματα

  Το 36% όσων νόσησαν από κορονοϊό δεν ανέπτυξαν αντισώματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Bruce Y. Lee

  Πιστεύετε ότι έχετε αναπτύξει "γραμμή άμυνας” απέναντι στη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός και ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστείτε μόνο και μόνο επειδή έχετε ήδη νοσήσει; Μην είστε τόσο σίγουροι, ασχέτως με αυτά που ακούγονται. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Emerging Infectious Disease διαπίστωσε ότι το 36% όσων επιβεβαιωμένα μολύνθηκαν από τη νόσο Covid-19 δεν διέθεταν στο αίμα τους αντισώματα κατά του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός (SARS-CoV-2). 

  Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό και αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ακόμη και αυτοί που έχουν ήδη νοσήσει.

  Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα -με επικεφαλής τον Weimin Liu, MD και πρώτο συγγραφέα της μελέτης, και η Beatrice Hahn, MD από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια- ήλεγξε δείγματα αίματος από 72 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό μετά τη διεξαγωγή RT-PCR τεστ. Όλοι τους εκτός από 2 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα, ενώ 13 (18%) εξ αυτών νόσησαν ήπια, 48 (67%) μέτρια και εννέα (12%) νόσησαν σοβαρά. Ο έλεγχος των δειγμάτων αίματος πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες αφότου οι συμμετέχοντες δεν είχαν πλέον συμπτώματα της νόσου. 

  Όπως προέκυψε από τη μελέτη, μόνο 46 από τους 72 συμμετέχοντας είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού στο δείγμα αίματός τους. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές ως προς τον αριθμό των ανιχνευθέντων αντισωμάτων, τα οποία κυμαίνονταν από 182 έως 312.500 αντισώματα. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα για τα αντισώματα που διέθεταν στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα (RBD) καθώς και έναντι του νουκλεοκαψιδίου (N) του κορονοϊού. Τέλος, το 26 (36%) των συμμετεχόντων διαπιστώθηκε ότι παρέμειναν οροαρνητικοί, γεγονός που σημαίνει ότι ουδέποτε ανέπτυξαν αντισώματα, παρότι ελέγχθηκαν πολλά δείγματα αίματος για κάθε συμμετέχοντα. 

  Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που δεν ανέπτυξαν αντισώματα ήταν κατά μέσο όρο 10 χρόνια νεότεροι από όσους είχαν στο αίμα τους εξουδετερωτικά αντισώματα. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα άτομα που είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο του κορονοϊού στην αναπνευστική οδό ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αντισώματα.

  Παρόμοιες μελέτες

  Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μια μελέτη που αφορά 72 συμμετέχοντες πιθανότατα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστική ενδεικτική. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν από τον κορονοϊό πιθανότατα να μην αναπτύσσουν αντισώματα.

  Για παράδειγμα, δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση EClinical Medicine του The Lancet, αναφέρει ότι το 5% σε σύνολο 698 ανθρώπων στο Ισραήλ παρέμειναν οροαρνητικοί παρότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Έτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases, διαπίστωσε ότι το αντίστοιχο ποσοστό των οροαρνητικών ήταν ακόμη υψηλότερο (20%) σε ομάδα Νεοϋορκέζων ασθενών. Επίσης, μελέτη από τη Γερμανία που δημοσιεύτηκε στην Journal of Clinical Virology κάνει λόγο για ένα εντυπωσιακό ποσοστό οροαρνητικών της τάξης του 85%.

  Γιατί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός

  Φυσικά, τα αντισώματα δεν είναι το μόνο μέτρο ανοσολογικής προστασίας έναντι του SARS-CoV-2. Με άλλα λόγια, η έλλειψη αντισωμάτων δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν διαθέτετε καμία απολύτως προστασία έναντι του κορονοϊού. Ακόμη και χωρίς ανιχνεύσιμα αντισώματα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να διαθέτει άλλες άμυνες. Αλλά η έλλειψη αντισωμάτων υποδηλώνει ότι μπορεί να είστε πιο ευάλωτοι.

  Όλα τα παραπάνω, δεν προκαλούν φυσικά έκπληξη. Άλλωστε, παρότι η νόσηση από κορονοϊό σίγουρα δεν αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία, δεν εξίσου κακή εμπειρία για όλους. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά και των προβλημάτων που προκαλεί η νόσος Covid-19 μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Κάποιοι περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να καταλήξουν ακόμη και στην απώλεια της ζωής τους. Επίσης, και η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει πολύ. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι και η προκύπτουσα ανοσοπροστασία θα διαφέρει σημαντικά.

  Επομένως, το να βασίζεται κάποιος αποκλειστικά στην υποτιθέμενη ανοσοπροστασία που έχει αναπτύξει από την προηγούμενη νόσησή του από τον κορονοϊό, είναι σαν να βασίζεται αποκλειστικά στην εμφάνισή του όταν πηγαίνει σε ένα ραντεβού ή σε μια συνέντευξη για δουλειά. 

  Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να μείνει εκτεθειμένος και ο βαθμός της έκθεσής του μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, καθώς και άλλοι εμπειρογνώμονες του τομέα Υγείας, συνεχίζουν να συστήνουν τον εμβολιασμό ανεξαρτήτως εάν κάποιος έχει νοσήσει ήδη από κορονοϊό. 

  Όπως έχω ξαναγράψει στο Forbes, ένας ακόμη λόγος για να εμβολιαστεί κανείς είναι γιατί δεν ξέρει πόσο μπορεί να διαρκεί η φυσική ανοσία.

  Αντίθετα, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παρέχουν πολύ πιο ελεγχόμενη και σταθερή έκθεση στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. Παρότι δε, και οι ανοσολογικές αντιδράσεις από το εμβόλιο μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι κλινικές δοκιμές έχουν να επιδείξουν στοιχεία από χιλιάδες άτομα που έχουν κάνει τα εμβόλια και παρακολουθούνται. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές μπορούν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το είδος της ανοσολογικής προστασίας που μπορούν να προσφέρουν τα εμβόλια. Με άλλα λόγια ο εμβολιασμός είναι πολύ πιο πιθανό να σας εξασφαλίσει την πολυπόθητη ανοσοπροστασία από αυτήν που μπορεί, ή δεν μπορεί, να προσφέρει η φυσική νόσηση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.

  07:54 16/09

  Πόσο πλούσιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'; Μία ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη

  Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους $42 δισ. και κληρονόμησε $500 εκατ.

  07:55 15/09

  Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον υψηλό πληθωρισμό

  Αν οι πολιτικοί κυριευθούν από πανικό, τότε ο πληθωρισμός θα κινείται στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι νεωτέρας.

  07:30 14/09

  Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαφανιστεί στη χειρότερη –για τη Μόσχα– φάση της σύγκρουσης

  Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας δεν είναι "πολεμική αεροπορία" όπως την αντιλαμβάνονται οι Δυτικοί.

  07:37 13/09

  Οι Ρώσοι χάνουν ένα τάγμα την ημέρα από τη διπλή ουκρανική αντεπίθεση

  Το Κρεμλίνο έχει εξαντλήσει τις "εύκολες" πηγές νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού.

  07:30 12/09

  Ο ενεργειακός "εφιάλτης" της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα

  Το ενεργειακό φιάσκο της Γηραιάς Ηπείρου φτάνει στο αποκορύφωμά του και θα μπορούσε να "γονατίσει" τη βιομηχανία.

  00:05 12/09

  Νίκος Μαστοράκης (Digea): Eπιτυχία χωρίς διάδοχο είναι τελικά αποτυχία

  O ρόλος του CEO στη διττή πρόκληση της διατήρησης και της ανάπτυξης των στελεχών του και της προσέλκυσης νέων είναι καθοριστικός, αναφέρει ο CEO της Digea Νίκος Μαστοράκης.

  08:00 09/09

  Ιράν: Μια ενδεχόμενη αγορά 30 ρωσικών μαχητικών Su-35 θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια για τη χώρα

  Αναζητά τρόπους ανανέωσης της απαρχεωμένης αεροπορίας του.