Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Σεπ-2021 00:25

  Η Τουρκία επιδεικνύει την αεροπορική υπεροχή της με επιθέσεις σε Κούρδους μαχητές - Αλλά αυτό ενέχει κινδύνους

  Η Τουρκία επιδεικνύει την αεροπορική υπεροχή της με επιθέσεις σε Κούρδους μαχητές - Αλλά αυτό ενέχει κινδύνους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Paul Iddon

  Περί τα 20 τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πρόσφατα 28 στόχους που βρίσκονταν 200 χλμ. μέσα στο έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονταν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Επρόκειτο απλώς για μια ακόμη κίνηση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να επιδείξει την αεροπορική ισχύ της και την δυνατότητά της να πραγματοποιεί διασυνοριακές επιθέσεις.

  Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 24 Αυγούστου, είχαν στόχο αγροτικές περιοχές κοντά στην περιοχή Penjwen στην ανατολική επαρχία της Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

  O Zana Rahman, δήμαρχος της Penjwen, δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 20 λεπτών και ότι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

  Τα εγχώριας κατασκευής drones της Τουρκίας έχουν αλλάξει τους όρους του "παιχνιδιού” στις συγκρούσεις της Τουρκίας με το PKK. Από τον Αύγουστο του 2018, έχουν εντοπίσει και έχουν δολοφονήσει αρκετά ανώτερα στελέχη του PKK, είτε ενορχηστρώνοντας αεροπορικές επιθέσεις επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών είτε χρησιμοποιώντας τα δικά τους κατευθυνόμενα όπλα.

  Οι κάτοικοι της περιοχής Penjwen αρνούνται ότι υπήρχαν εκεί μέλη του PKK στις 24 αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις έπληξαν τις περιουσίες αθώων αγροτών.

  Το μέγεθος και η ισχύς της επίθεσης, όμως, είναι επίσης άξια αναφοράς. Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του PKK είναι συνηθισμένες στο Ιρακινό Κουρδιστάν (ιδιαίτερα αφότου η σύντομη εκεχειρία μεταξύ Άγκυρας και Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν κατέρρευσε παταγωδώς και οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιούλιο του 2015), ωστόσο συνήθως περιορίζονται κατά κύριο λόγο στις δυτικές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Επομένως, η επίθεση της 24ης Αυγούστου μπορεί να είχε στόχο να δείξει απλώς για μια ακόμη φορά πόσο εύκολα η Τουρκία μπορεί να πλήξει στόχους οπουδήποτε στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

  Άλλωστε, η Τουρκία επιδεικνύει κατά καιρούς την ικανότητά της να χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό αεροσκαφών για την εκτέλεση ταυτόχρονων επιθέσεων σε πολλαπλούς στόχους που θεωρεί ότι σχετίζονται με το PKK, προκειμένου να δείξει την αεροπορική υπεροχή της.

  Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015, όχι πολύ μετά την κατάρρευση της προαναφερθείσας εκεχειρίας με το PKK, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με περισσότερα από 50 μαχητικά αεροσκάφη -συγκεκριμένα 35 F-16 Fighting Falcon και 18 F-4E Terminator 2020- πραγματοποίησε μια εξάωρη επιδρομή κατά υποτιθέμενων στόχων του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν ως αντίποινα για τον θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών στο νοτιοανατολικό έδαφος της Τουρκίας όπου κατά κύριο λόγω κατοικούν Κούρδοι.

  Επίσης, τον Ιανουάριο του 2018, η Τουρκία εξαπέλυσε την ειρωνικά επονομαζόμενη "Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς” στο πλαίσιο της οποίας εισέβαλε στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν στη Συρία. Μόνο κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης 72 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις σε περισσότερους από 100 στόχους που η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ανήκαν στις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας (YPG).

  "Η αεροπορική ισχύς της Τουρκίας αποτέλεσε βασικό παράγοντα ήδη από την έναρξη της επιχείρησης Κλαδί Ελιάς”, αναφέρει έκθεση αξιολόγησης για την τουρκική επιχείρηση. "Ειδικά, τα ισχυρά αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όπου συμμετείχαν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των F-16 και των F-4 2020 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε περισσότερους από 100 στόχους, με 95% επιτυχία, αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα”, προσθέτει η έκθεση.

  Η αεροπορική ισχύς της Τουρκίας, που ενισχύεται περαιτέρω με όλο πιο εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα της Τουρκία έναντι του PKK και του YPG, που δεν διαθέτουν καθόλου αντιαεροπορική άμυνα ή σημαντική ισχύ μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Άγκυρα πραγματοποίησε επίσης μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία δολοφονικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά στρατιωτικών διοικητών του YPG στη βορειοανατολική Συρία.

  Ωστόσο, αυτά τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας δεν εκμηδενίζουν τους κινδύνους και θα μπορούσαν ακούσια να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ για την Άγκυρα.

  Όπως προειδοποίησε ο Τούρκος Metin Gurcan, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, τον Αύγουστο του 2018, όταν η Τουρκία αποκάλυψε για πρώτη φορά την ικανότητά της να πραγματοποιεί στοχευμένες δολοφονικές αεροπορικές επιθέσεις, σκοτώνοντας ανώτερο αξιωματούχο του PKK, "τα νέα όπλα και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από το κράτος στην πρώτη γραμμή αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων ελιγμών και τακτικών από τους εξωτερικούς αντιπάλους του - καθώς στην επαναχρησιμοποίηση παλαιών τακτικών”.

  "Ο κύκλος της δράσης-αντίδρασης θα μπορούσε να εξελιχθεί κατά τρόπο απροσδόκητο, που δεν αποτελεί στόχο ή επιδίωξη καμίας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών”, πρόσθεσε τότε ο Gurcan. "Εάν η Άγκυρα συνεχίσει αυτού του είδους τις στοχευμένες δολοφονικές επιθέσεις στο εξωτερικό, το PKK ενδέχεται να απαντήσει με σφοδρές επιθέσεις με τη χρήση VBIED [αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών] και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα μπορούσαν να ωθήσουν σε νέα διάσταση στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ”, όπως εξήγησε ο Gurcan.

  Τον περασμένο Μάιο, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επίθεση που είχε ως στόχο την αεροπορική βάση της Τουρκίας στο Ντιγιάρμπακιρ, στα ανατολικά της χώρας. Παρότι η επίθεση δεν προκάλεσε θανάτους ή σημαντικές ζημιές, υποδηλώνει πως αυτές οι ομάδες μπορούν να αναπτύξουν νέες τακτικές και μεθόδους για να αντιπαλέψουν το συντριπτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα της Τουρκίας και να κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνη την πολυετή αυτή σύγκρουση.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.

  07:54 16/09

  Πόσο πλούσιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'; Μία ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη

  Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους $42 δισ. και κληρονόμησε $500 εκατ.

  07:55 15/09

  Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον υψηλό πληθωρισμό

  Αν οι πολιτικοί κυριευθούν από πανικό, τότε ο πληθωρισμός θα κινείται στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι νεωτέρας.

  07:30 14/09

  Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαφανιστεί στη χειρότερη –για τη Μόσχα– φάση της σύγκρουσης

  Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας δεν είναι "πολεμική αεροπορία" όπως την αντιλαμβάνονται οι Δυτικοί.

  07:37 13/09

  Οι Ρώσοι χάνουν ένα τάγμα την ημέρα από τη διπλή ουκρανική αντεπίθεση

  Το Κρεμλίνο έχει εξαντλήσει τις "εύκολες" πηγές νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού.

  07:30 12/09

  Ο ενεργειακός "εφιάλτης" της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα

  Το ενεργειακό φιάσκο της Γηραιάς Ηπείρου φτάνει στο αποκορύφωμά του και θα μπορούσε να "γονατίσει" τη βιομηχανία.

  00:05 12/09

  Νίκος Μαστοράκης (Digea): Eπιτυχία χωρίς διάδοχο είναι τελικά αποτυχία

  O ρόλος του CEO στη διττή πρόκληση της διατήρησης και της ανάπτυξης των στελεχών του και της προσέλκυσης νέων είναι καθοριστικός, αναφέρει ο CEO της Digea Νίκος Μαστοράκης.

  08:00 09/09

  Ιράν: Μια ενδεχόμενη αγορά 30 ρωσικών μαχητικών Su-35 θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια για τη χώρα

  Αναζητά τρόπους ανανέωσης της απαρχεωμένης αεροπορίας του.

  16:01 08/09

  Οι 50 πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες του πλανήτη για το 2022

  Στην κορυφή για μια ακόμη χρονιά οι Dallas Cowboys. Μονοπωλούν το top-10 οι αμερικανικές ομάδες. Τα πρωτεία στην Ευρώπη κρατά η Ρεαλ Μαδρίτης.