Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Σεπ-2021 00:25

  Η Τουρκία επιδεικνύει την αεροπορική υπεροχή της με επιθέσεις σε Κούρδους μαχητές - Αλλά αυτό ενέχει κινδύνους

  Η Τουρκία επιδεικνύει την αεροπορική υπεροχή της με επιθέσεις σε Κούρδους μαχητές - Αλλά αυτό ενέχει κινδύνους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Paul Iddon

  Περί τα 20 τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πρόσφατα 28 στόχους που βρίσκονταν 200 χλμ. μέσα στο έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονταν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Επρόκειτο απλώς για μια ακόμη κίνηση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να επιδείξει την αεροπορική ισχύ της και την δυνατότητά της να πραγματοποιεί διασυνοριακές επιθέσεις.

  Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 24 Αυγούστου, είχαν στόχο αγροτικές περιοχές κοντά στην περιοχή Penjwen στην ανατολική επαρχία της Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

  O Zana Rahman, δήμαρχος της Penjwen, δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 20 λεπτών και ότι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

  Τα εγχώριας κατασκευής drones της Τουρκίας έχουν αλλάξει τους όρους του "παιχνιδιού” στις συγκρούσεις της Τουρκίας με το PKK. Από τον Αύγουστο του 2018, έχουν εντοπίσει και έχουν δολοφονήσει αρκετά ανώτερα στελέχη του PKK, είτε ενορχηστρώνοντας αεροπορικές επιθέσεις επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών είτε χρησιμοποιώντας τα δικά τους κατευθυνόμενα όπλα.

  Οι κάτοικοι της περιοχής Penjwen αρνούνται ότι υπήρχαν εκεί μέλη του PKK στις 24 αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις έπληξαν τις περιουσίες αθώων αγροτών.

  Το μέγεθος και η ισχύς της επίθεσης, όμως, είναι επίσης άξια αναφοράς. Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του PKK είναι συνηθισμένες στο Ιρακινό Κουρδιστάν (ιδιαίτερα αφότου η σύντομη εκεχειρία μεταξύ Άγκυρας και Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν κατέρρευσε παταγωδώς και οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιούλιο του 2015), ωστόσο συνήθως περιορίζονται κατά κύριο λόγο στις δυτικές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Επομένως, η επίθεση της 24ης Αυγούστου μπορεί να είχε στόχο να δείξει απλώς για μια ακόμη φορά πόσο εύκολα η Τουρκία μπορεί να πλήξει στόχους οπουδήποτε στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

  Άλλωστε, η Τουρκία επιδεικνύει κατά καιρούς την ικανότητά της να χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό αεροσκαφών για την εκτέλεση ταυτόχρονων επιθέσεων σε πολλαπλούς στόχους που θεωρεί ότι σχετίζονται με το PKK, προκειμένου να δείξει την αεροπορική υπεροχή της.

  Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015, όχι πολύ μετά την κατάρρευση της προαναφερθείσας εκεχειρίας με το PKK, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με περισσότερα από 50 μαχητικά αεροσκάφη -συγκεκριμένα 35 F-16 Fighting Falcon και 18 F-4E Terminator 2020- πραγματοποίησε μια εξάωρη επιδρομή κατά υποτιθέμενων στόχων του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν ως αντίποινα για τον θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών στο νοτιοανατολικό έδαφος της Τουρκίας όπου κατά κύριο λόγω κατοικούν Κούρδοι.

  Επίσης, τον Ιανουάριο του 2018, η Τουρκία εξαπέλυσε την ειρωνικά επονομαζόμενη "Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς” στο πλαίσιο της οποίας εισέβαλε στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν στη Συρία. Μόνο κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης 72 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις σε περισσότερους από 100 στόχους που η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ανήκαν στις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας (YPG).

  "Η αεροπορική ισχύς της Τουρκίας αποτέλεσε βασικό παράγοντα ήδη από την έναρξη της επιχείρησης Κλαδί Ελιάς”, αναφέρει έκθεση αξιολόγησης για την τουρκική επιχείρηση. "Ειδικά, τα ισχυρά αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όπου συμμετείχαν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των F-16 και των F-4 2020 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε περισσότερους από 100 στόχους, με 95% επιτυχία, αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα”, προσθέτει η έκθεση.

  Η αεροπορική ισχύς της Τουρκίας, που ενισχύεται περαιτέρω με όλο πιο εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα της Τουρκία έναντι του PKK και του YPG, που δεν διαθέτουν καθόλου αντιαεροπορική άμυνα ή σημαντική ισχύ μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Άγκυρα πραγματοποίησε επίσης μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία δολοφονικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά στρατιωτικών διοικητών του YPG στη βορειοανατολική Συρία.

  Ωστόσο, αυτά τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας δεν εκμηδενίζουν τους κινδύνους και θα μπορούσαν ακούσια να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ για την Άγκυρα.

  Όπως προειδοποίησε ο Τούρκος Metin Gurcan, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, τον Αύγουστο του 2018, όταν η Τουρκία αποκάλυψε για πρώτη φορά την ικανότητά της να πραγματοποιεί στοχευμένες δολοφονικές αεροπορικές επιθέσεις, σκοτώνοντας ανώτερο αξιωματούχο του PKK, "τα νέα όπλα και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από το κράτος στην πρώτη γραμμή αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων ελιγμών και τακτικών από τους εξωτερικούς αντιπάλους του - καθώς στην επαναχρησιμοποίηση παλαιών τακτικών”.

  "Ο κύκλος της δράσης-αντίδρασης θα μπορούσε να εξελιχθεί κατά τρόπο απροσδόκητο, που δεν αποτελεί στόχο ή επιδίωξη καμίας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών”, πρόσθεσε τότε ο Gurcan. "Εάν η Άγκυρα συνεχίσει αυτού του είδους τις στοχευμένες δολοφονικές επιθέσεις στο εξωτερικό, το PKK ενδέχεται να απαντήσει με σφοδρές επιθέσεις με τη χρήση VBIED [αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών] και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα μπορούσαν να ωθήσουν σε νέα διάσταση στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ”, όπως εξήγησε ο Gurcan.

  Τον περασμένο Μάιο, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επίθεση που είχε ως στόχο την αεροπορική βάση της Τουρκίας στο Ντιγιάρμπακιρ, στα ανατολικά της χώρας. Παρότι η επίθεση δεν προκάλεσε θανάτους ή σημαντικές ζημιές, υποδηλώνει πως αυτές οι ομάδες μπορούν να αναπτύξουν νέες τακτικές και μεθόδους για να αντιπαλέψουν το συντριπτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα της Τουρκίας και να κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνη την πολυετή αυτή σύγκρουση.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:26 22/09

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη το 2021: Ο Ρονάλντο ανέκτησε τον τίτλο από τον Μέσι

  Οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές μπορεί να άλλαξαν ομάδες, αλλά παραμένουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι του αθλήματος, αποκομίζοντας συνδυαστικά 235 εκατ. δολάρια την τρέχουσα σεζόν.

  07:42 21/09

  Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

  το χείλος του γκρεμού η αγορά ακινήτων της Κίνας. Γιατί θεωρείται μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης εκτός συνόρων.

  08:09 20/09

  Η αμερικανική εταιρεία που "βοήθησε" ακούσια την Ινδία να κατασκοπεύει Κίνα και Πακιστάν

  Ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας.

  00:07 20/09

  Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

  Η Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Πρόεδρος της PIF μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO.

  09:00 18/09

  Ενημερώστε τον Chrome τώρα: Χάκερ επιτίθενται σε δύο σημαντικές ευπάθειες στο πρόγραμμα

  Η Google αποκάλυψε ότι δύο αδυναμίες που υπάρχουν στον Chrome δέχονται επίθεση.

  08:33 18/09

  Μετοχές της Tesla αξίας $297 εκατ. έχει "ξεφορτωθεί" η Cathie Wood - Τί αγοράζει

  Ποντάρει σε μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν νέο ράλι.

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.

  07:40 10/09

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Βασικό της ατού, η καινοτόμος τεχνολογία στην οποία βασίζεται το δίκτυο blockchain της, το ταχύτερο στον κόσμο.

  19:14 09/09

  Στον έλεγχο του Γκέιτς περνά η αλυσίδα Four Seasons, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

  Με τη νέα επένδυση, ο Γκέιτς αυξάνει το ποσοστό του στην αλυσίδα στο 71,25% από 47,5 προηγουμένως.

  07:41 09/09

  Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για το 2021: Για πρώτη φορά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή

  Από τα 25 κορυφαία Πανεπιστήμια στην κατάταξη του Forbes, τα έξι είναι δημόσια.

  07:40 09/09

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"

  Κυρώσεις στην Yandex εάν εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για την πρωτοβουλία "Έξυπνη Ψήφο" των επικριτών του Πούτιν.