Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Σεπ-2021 07:37

  Τι ξέρουμε για το νέο, πιο μεταλλαγμένο στέλεχος C.1.2. του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική

  Τί ξέρουμε για το νέο, πιο μεταλλαγμένο στέλεχος C.1.2. του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Jemima McEvoy

  Την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει πολύς ντόρος σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και φαίνεται να είναι πολύ πιο μεταλλαγμένο από οποιοδήποτε άλλο έχει χαρακτηρίσει ως "ανησυχητική ή ειδικού ενδιαφέροντος μετάλλαξη” ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Κι αυτό παρότι ακόμη αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό επί των συνολικών κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα και δεν έχει διερευνηθεί επισταμένως πώς οι μεταλλάξεις του επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ιού.

  Η εξέλιξη αυτού του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, που ονομάζεται C.1.2., αναλύεται λεπτομερώς σε μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Αύγουστο από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νόσων της Νότιας Αφρικής και το ίδρυμα ερευνών KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform.

  Προερχόμενο από το στέλεχος C.1. -ένα από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη Νότια Αφρική στα μέσα Μαΐου του προηγούμενου έτους-, το στέλεχος C.1.2. εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις επαρχίες Μπουμαλάνγκα και Γκαουτένγκ της χώρας, τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

  Έκτοτε έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες επαρχίες της Νότιας Αφρικής, καθώς και σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, η οποία προς το παρόν περιμένει να αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα.

  Οι συγγραφείς της μελέτης, πάντως, επισημαίνουν ότι τους ανησυχεί το συγκεκριμένο στέλεχος εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία έχει μεταλλαχθεί: περιλαμβάνει από 44 έως και 59 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, γεγονός που το καθιστά το πιο μεταλλαγμένο από οποιοδήποτε άλλο έχει κατατάξει ο ΠΟΥ είτε στην κατηγορία των "ανησυχητικών μεταλλάξεων” είτε σε αυτήν των "μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος”.

  Περιλαμβάνει δε πολλές μεταλλάξεις που έχουν συσχετιστεί με την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής από τα εξουδετερωτικά αντιστώματα που εμφανίζουν άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη, παρότι αυτές οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς και οι επιπτώσεις τους στην συμπεριφορά του ιού δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές.

  Ο Richard Lessells, ειδικός επί των λοιμωδών νοσημάτων και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το στέλεχος C.1.2. ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής σε σύγκριση με το υπερ-κυρίαρχο πλέον στέλεχος Δέλτα, με βάση το μοτίβο των μεταλλάξεών του, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ιδιότητές του τελούν ακόμη υπό διερεύνηση.

  Παρότι όμως η μεταδοτικότητά του και η αντίδρασή του στα εμβόλια παραμένουν ακόμη άγνωστες, ο Lessels επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν πρέπει προς το παρόν να ανησυχήσει υπέρ το δέον για το στέλεχος C.1.2., καθώς ήταν αναμενόμενο να προκύψουν στελέχη με περισσότερες μεταλλάξεις όσο συνεχίζεται η πανδημία. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι το στέλεχος C.1.2. προς ώρας αντιστοιχεί σε πολύ μικρό -αν και συνεχώς αυξανόμενο- ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Συγκεκριμένα, αντιστοιχούσε μόλις στο 1% των δειγμάτων ενδιαφέροντος τον Ιούλιο και στο 3% τον Ιούλιο, έναντι 67% και 89% αντίστοιχα που ήταν τα ποσοστά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

  Ο δε Tulio de Oliveira, διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform, δήλωσε ότι το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί μόνο σε περίπου 100 διαδοχικά δείγματα, αριθμός που "είναι πολύ μικρός”, όπως τόνισε μιλώντας σε συνέδριο την Δευτέρα.  "Αποτελεί επί του παρόντος πολύ μικρό ποσοστό, αλλά και πάλι το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Έχει όλες τις υπογραφές ανοσολογικής διαφυγής”, πρόσθεσε.

  Ο φόβος των μεταλλάξεων

  Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν πυροδοτήσει νέα κύματα κρουσμάτων κατά την διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τεράστια αύξηση των νέων λοιμώξεων, των νοσηλειών και των θανάτων λόγω του πιο μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Άλφα που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσον αφορά την πρόληψη μόλυνσης, αν και εξακολουθεί να αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό τη σοβαρή νόσηση.

  Το δε μεταλλαγμένο στέλεχος Λάμδα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού αλλά τώρα εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική, είναι ένα ακόμη από τα στελέχη που εγείρουν ανησυχίες, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις του μπορούν να ανθίστανται στα εξουδετερωτικά αντισώματα που αναπτύσσονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το στέλεχος Λάμδα είναι πιο επικίνδυνο από το Δέλτα.

  Συνολικά, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντοπίσει τέσσερα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία κατατάσσει στην κατηγορία των "ανησυχητικών μεταλλάξεων” και άλλα τέσσερα τα οποία κατατάσσει στην κατηγορία των "μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος” (ως ειδικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζονται οι μεταλλάξεις που επιβεβαιωμένα είναι πιο σοβαρές ή πιο μεταδοτικές). Επί του παρόντος, το στέλεχος C.1.2. δεν κατατάσσεται σε καμία από τις δύο ανωτέρω κατηγορίες. 

  Ωστόσο, ένα άλλο μεταλλαγμένο στέλεχος που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι προήλθε επίσης από τη Νότια Αφρική έχει χαρακτηριστεί ως "ανησυχητική μετάλλαξη”. Πρόκειται για το στέλεχος Βήτα, το οποίο έχει προκαλέσει την ανησυχία επιστημόνων και αξιωματούχων του τομέα υγείας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής του στη Νότια Αφρική αλλά και του γεγονότος ότι ορισμένα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα λιτότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:26 22/09

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη το 2021: Ο Ρονάλντο ανέκτησε τον τίτλο από τον Μέσι

  Οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές μπορεί να άλλαξαν ομάδες, αλλά παραμένουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι του αθλήματος, αποκομίζοντας συνδυαστικά 235 εκατ. δολάρια την τρέχουσα σεζόν.

  07:42 21/09

  Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

  το χείλος του γκρεμού η αγορά ακινήτων της Κίνας. Γιατί θεωρείται μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης εκτός συνόρων.

  08:09 20/09

  Η αμερικανική εταιρεία που "βοήθησε" ακούσια την Ινδία να κατασκοπεύει Κίνα και Πακιστάν

  Ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας.

  00:07 20/09

  Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

  Η Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Πρόεδρος της PIF μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO.

  09:00 18/09

  Ενημερώστε τον Chrome τώρα: Χάκερ επιτίθενται σε δύο σημαντικές ευπάθειες στο πρόγραμμα

  Η Google αποκάλυψε ότι δύο αδυναμίες που υπάρχουν στον Chrome δέχονται επίθεση.

  08:33 18/09

  Μετοχές της Tesla αξίας $297 εκατ. έχει "ξεφορτωθεί" η Cathie Wood - Τί αγοράζει

  Ποντάρει σε μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν νέο ράλι.

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.

  07:40 10/09

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Βασικό της ατού, η καινοτόμος τεχνολογία στην οποία βασίζεται το δίκτυο blockchain της, το ταχύτερο στον κόσμο.

  19:14 09/09

  Στον έλεγχο του Γκέιτς περνά η αλυσίδα Four Seasons, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

  Με τη νέα επένδυση, ο Γκέιτς αυξάνει το ποσοστό του στην αλυσίδα στο 71,25% από 47,5 προηγουμένως.

  07:41 09/09

  Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για το 2021: Για πρώτη φορά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή

  Από τα 25 κορυφαία Πανεπιστήμια στην κατάταξη του Forbes, τα έξι είναι δημόσια.

  07:40 09/09

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"

  Κυρώσεις στην Yandex εάν εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για την πρωτοβουλία "Έξυπνη Ψήφο" των επικριτών του Πούτιν.