Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Αυγ-2021 08:28

  Ο Έλον Μασκ έγινε και πάλι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Ο Μασκ βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δεύτερη δόση του μπόνους των 55 δισ. δολαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Kenrick Cai

  Η "κούρσα” για τα "σκήπτρα” του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο απέκτησε άλλη δυναμική την Πέμπτη, καθώς ο Έλον Μασκ, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 177,4 δισ. δολαρίων στο τέλος της ημέρας, υποσκέλισε τον Γάλλο μεγιστάνα του κλάδου ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα του Forbes. 

  Ο Αρνό, που ξεκίνησε την εβδομάδα ευρισκόμενος στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, έγινε φτωχότερος σχεδόν κατά 21 δισ. δολάρια μέσα σε δύο ημέρες, καθώς οι μετοχές της LVMH "βυθίστηκαν” κατά 12,6%. Η εξέλιξη αυτή έδωσε τη δυνατότητα στον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, να ανακτήσει τον θρόνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με την εκτιμώμενη περιουσία του να ανέρχεται στα 185,5 δισ. δολάρια.

  Γενικά, το τελευταίο έτος η "μάχη” μεταξύ των πλουσιότερων των κροίσων έχει ενταθεί. Από τον Ιανουάριο, οι τρεις προαναφερόμενοι έχουν καταλάβει περιστασιακά τον "θρόνο”, με βάση την σε πραγματικό χρόνο κατάταξη του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με τον καθένας τους να ανακτά και να χάνει τα "σκήπτρα” πολλές φορές τους τελευταίους οκτώ μήνες.

  Εξέλιξη ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες από τότε που το Forbes ξεκίνησε να παρακολουθεί τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων, το 1987, μόνο έξι άνθρωποι έχουν κατακτήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Στην αρχή, στην κορυφή της λίστας βρίσκονταν δύο Ιάπωνες μεγιστάνες του κλάδου των ακινήτων -ο Γιοσιάκι Τσουτσούμι και ο Ταϊκιχίρο Μόρι- έως ότου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έκανε την εμφάνισή του ο Μπιλ Γκέιτς. 

  Ο Γκέις "κυριάρχησε” από το 1997 έως και το 2017, εκτός από μία χρονιά και συγκεκριμένα το 2008 όταν του στέρησε τον θρόνο ο Γουόρεν Μπάφετ 
  και την τριετία 2010-2013 που τα "σκήπτρα” βρέθηκαν στα χέρια του Μεξικανού Κάρλος Σλιμ. (Ο Ισπανός μεγιστάνας του λιανεμπορίου Αμάνθιο Ορτέγκα βρέθηκε επίσης στην πρώτη θέση της λίστας, αλλά μόνο για λίγες ώρες το 2015 και για μερικές ημέρες το 2016).

  Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο επί μακρόν επικεφαλής της Microsoft, βρίσκεται σταθερά εκτός της πρώτης τριάδας, γεγονός που οφείλεται στις δωρεές μετοχών που έχει κάνει στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, τη μεταφορά μετοχών διαφόρων εισηγμένων μετοχών, αξίας 5 δισ. δολαρίων, στην πρώην σύζυγό του Μελίντα Φρεντς Γκέιτς (σ.μ. στο πλαίσιο του διαζυγίου τους) αλλά και στη αστρονομική άνοδο που έχουν σημειώσει οι περιουσίες των Μπέζος, Μασκ και Αρνό.

  Από τις αρχές του 2017 -όταν ο Γκέιτς βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων του κόσμου με καθαρή περιουσία 86 δισ. δολαρίων- ο Μπέζος έχει αυξήσει την περιουσία του περισσότερο από 110 δισ. δολάρια λόγω της εκτόξευσης των μετοχών της Amazon, ο Αρνό είδε τις μετοχές της LVMH να καταγράφουν άνοδο 225% και την περιουσία του να τετραπλασιάζεται, ενώ ο Μασκ απόλαυσε τη μεγαλύτερη αύξηση περιουσίας στην ιστορία, αποκομίζοντας περισσότερα από 150 δισ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια, καθώς η Tesla έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη.

  Τζεφ Μπέζος

  Καθαρή περιουσία: 185,2 δισ. δολάρια
  Αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες: 6,6 δισ. δολάρια
  Αριθμός εβδομάδων που βρέθηκε φέτος στο Νο. 1: 26

  Ο Μπέζος, επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Amazon και πλέον εκτελεστικός πρόεδρος, διατήρησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο το μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος έτους. Ξεκίνησε τη χρονιά κατέχοντας την πρώτη θέση της κατάταξης και, μετά από μια πρόσκαιρη πτώση στο Νο 2, ανέκτησε τον τίτλο για περίπου τέσσερις μήνες, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τον Μάιο. Επέστρεψε στην πρώτη θέση στις 10 Ιουνίου και διατήρησε τα "σκήπτρα” για 50 ημέρες αλλά έχασε τα πρωτεία όταν η Amazon ανακοίνωσε απογοητευτικά τριμηνιαία κέρδη στα τέλη Ιουλίου, τα οποία οδήγησαν σε μείωση της περιουσίας του κατά 13,9 δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα. Παρότι η μετοχή της Amazon συνεχίζει να ταλαιπωρείται, η ακόμη χειρότερη απόδοση της LVMH του Αρνό βοήθησε τον Μπέζος να ανακτήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και πάλι την προηγούμενη Τετάρτη.

  Έλον Μασκ

  Καθαρή περιουσία: 177,1 δισ. δολάρια
  Αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες: 110,9 δισ. δολάρια
  Αριθμός εβδομάδων που βρέθηκε φέτος στο Νο. 1: 1

  Η περιουσία του Μασκ "αυγάτισε” κατά περισσότερα από 100 δισ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στην εντυπωσιακή αύξηση της τιμής των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla. Μετά από μια πρόσκαιρη πτώση στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η μετοχή της Tesla εκτοξεύθηκε τους επόμενους μήνες. Στις 8 Ιανουαρίου 2021 -με τη μετοχή της Tesla να γράφει κέρδη άνω του 1.000% από το χαμηλό της πανδημίας- ο Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, υποσκελίζοντας τον Μπέζος. Μαλιστα, για διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, οι δύο τους άλλαζαν θέσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση, αλλά καθώς η μετοχή της Tesla άρχισε να υποχωρεί, ο Μπέζος εδραίωσε τη θέση του για πολλοστή φορά. Ο Μασκ, εν τω μεταξύ, υποσκελίστηκε από τον Αρνό και έπεσε στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από τον Απρίλιο μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη.

  Μπερνάρ Αρνό

  Καθαρή περιουσία: 173,2 δισ. δολάρια
  Αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες: 61,9 δισ. δολάρια
  Αριθμός εβδομάδων που βρέθηκε φέτος στο Νο. 1: 6

  Χάρη στο ένστικτο του "κυνηγού”, ο Αρνό έχει χτίσει μια αυτοκρατορία στον κλάδο των ειδών πολυτελείας, με την εταιρεία του να εμφανίζει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη. Η LVMH διαθέτει δεκάδες brands, όπως η φίρμα μόδας Louis Vuitton, η μάρκα ποτών Hennessy και η αλυσίδα λιανικής πώλησης καλλυντικών Sephora. Νωρίτερα φέτος, η LVMH ολοκλήρωσε την απόκτηση, έναντι 15,8 δισ. δολαρίων, του οίκου κοσμημάτων Tiffany & Co., κερδίζοντας μια αμφιλεγομενη κόντρα σχετικά με την προσφορά εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας. Ο Αρνό έγινε για πρώτη φορά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Μάιο και, μετά από μερικές μέρες "διαξιφισμών”, κατάφερε να εκδιώξει τον Μπέζος από τον "θρόνο” του για περίπου δύο εβδομάδες. Όταν οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν στα τέλη Ιουλίου, ο Αρνό ανέκτησε την πρώτη θέση της κατάταξης και παρέμεινε εκεί το μεγαλύτερο διάστημα του Αυγούστου, προτού οι κινεζικές απειλές για αναδιανομή του πλούτου "βυθίσουν” και τις ευρωπαϊκές μετοχές των εταιρειών πολυτελών ειδών, εξέλιξη που έκανε τον Αρνό φτωχότερο κατά 20 και πλέον δισ. δολάρια την τρέχουσα εβδομάδα, στερώντας του και την δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:07 20/09

  Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

  Η Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Πρόεδρος της PIF μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO.

  09:00 18/09

  Ενημερώστε τον Chrome τώρα: Χάκερ επιτίθενται σε δύο σημαντικές ευπάθειες στο πρόγραμμα

  Η Google αποκάλυψε ότι δύο αδυναμίες που υπάρχουν στον Chrome δέχονται επίθεση.

  08:33 18/09

  Μετοχές της Tesla αξίας $297 εκατ. έχει "ξεφορτωθεί" η Cathie Wood - Τί αγοράζει

  Ποντάρει σε μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν νέο ράλι.

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.

  07:40 10/09

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Βασικό της ατού, η καινοτόμος τεχνολογία στην οποία βασίζεται το δίκτυο blockchain της, το ταχύτερο στον κόσμο.

  19:14 09/09

  Στον έλεγχο του Γκέιτς περνά η αλυσίδα Four Seasons, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

  Με τη νέα επένδυση, ο Γκέιτς αυξάνει το ποσοστό του στην αλυσίδα στο 71,25% από 47,5 προηγουμένως.

  07:41 09/09

  Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για το 2021: Για πρώτη φορά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή

  Από τα 25 κορυφαία Πανεπιστήμια στην κατάταξη του Forbes, τα έξι είναι δημόσια.

  07:40 09/09

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"

  Κυρώσεις στην Yandex εάν εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για την πρωτοβουλία "Έξυπνη Ψήφο" των επικριτών του Πούτιν.

  11:49 08/09

  Ο πατέρας της Britney Spears παραιτείται από την "κηδεμονία" της μετά από 13 χρόνια

  Ο Jamie Spears υπέβαλε αίτηση χτες Τρίτη για να παραιτηθεί μετά από 13 χρόνια από την "κηδεμονία" της Britney Spears. Ο δικηγόρος της Britney Spears δήλωσε στο Forbes ότι η συγκεκριμένη αίτηση...

  07:38 08/09

  Η ξαφνική βουτιά των κρυπτονομισμάτων "έσβησε" 400 δισ. δολάρια από την αγορά

  Η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων κατρακύλησε στο χαμηλό των 1,9 τρισ. δολαρίων.

  07:30 07/09

  Arcadia: Τον Νοέμβριο οι "τίτλοι τέλους" για την αυτοκρατορία λιανικού εμπορίου του Φίλιπ Γκριν

  Στο σφυρί το εμβληματικό κατάστημα της Topshop στην Oxford Street. Δεν αρκεί για να καλύψει το έλλειμμα $452 εκατ.