Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Αυγ-2021 07:32

  Wall: Η BofA προειδοποιεί ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων και ενδεχόμενη "επώδυνη" διόρθωση 15%

  Wall: Η BofA προειδοποιεί ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων και ενδεχόμενη “επώδυνη” διόρθωση κατά 15%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Δύο από τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έκλεισαν την Παρασκευή για μια ακόμη συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο οι αναλυτές της Bank of America προειδοποιούν σε ανάλυσή τους ότι τα αλλεπάλληλα ρεκόρ έχουν καταστήσει την αγορά ιδιαίτερα ευάλωτη στον κίνδυνο αύξηση των επιτοκίων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια "επώδυνη” διόρθωσή, ακόμη και φέτος.

  Πιο συγκεκριμένα, αφού έκλεισε σε νέο ρεκόρ την Πέμπτη, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε την Παρασκευή άνοδο 15 μονάδων και τερμάτισε στις 35.515 μονάδες, με "οδηγό” την Disney που ενισχύθηκε κατά 1%, χάρη στα εντυπωσιακά κέρδη από τα θεματικά της πάρκα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

  Ο S&P 500, ο οποίος έκλεισε επίσης σε νέο υψηλό την Πέμπτη, σημείωσε άνοδο 0,2% και ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο επίπεδο ρεκόρ των 4.468 μονάδων, καθώς αρκετές μετοχές του δείκτη σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση ισχυρών κερδών, όπως η Tyson Foods που "σκαρφάλωσε” 2,3% υψηλότερα και η eBay που κατέγραψε "άλμα” 7,5%.

  Ωστόσο, η αναλύτρια της Bank of America, Savita Subramanian, προειδοποιεί ότι ο S&P, μετά τα τρία αλλεπάλληλα ρεκόρ που κατέγραψε μόνο την τρέχουσα εβδομάδα, έχει σκαρφαλώσει σε "στατιστικά ακριβά” επίπεδα με βάση σχεδόν κάθε δείκτη που παρακολουθεί η ομάδα ανάλυσής της.

  "Οι κίνδυνοι εγκυμονούν”, επισημαίνει σε έκθεσή της που κυκλοφόρησε την Παρασκευή η ομάδα αναλυτών της Subramanian, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός και η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών που αναμένεται αργότερα φέτος υποδηλώνουν έναν "επώδυνο πτωτικό κίνδυνο” εάν τα επιτόκια κινηθούν έστω και μετρίως υψηλότερα.

  Επισημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν αρχίσει να "προτείνουν σύσφιξη” (σ.μ. της νομισματικής πολιτικής), κάτι που συνεπάγεται αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού.

  Η Bank of America προβλέπει ότι οι συζητήσεις της Fed για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Σεπτέμβριο και θα βοηθήσουν στην αύξηση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, τα οποία τείνουν να ενισχύοντας όταν αυξάνονται τα επιτόκια, στο 1,9% έως το τέλος του έτους - κίνηση που οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα προκαλέσει "βουτιά” 15% του δείκτη S&P καθώς οι επενδυτές να πουλήσουν μετοχές προκειμένου να επενδύσουν στα άνευ κινδύνου ομόλογα.

  Ένα πιθανό σημάδι ότι η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα αποτελεί το γεγονός ότι αρκετές μετοχές "βυθίστηκαν” αυτήν την εβδομάδα, υποχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά τους εν μέσω προειδοποιήσεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης, τις υπερβολικές αποτιμήσεις και τις επικείμενες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι αλυσίδες εφοδιασμού.

  Για παράδειγμα, η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Wish σημείωσε "βουτιά” 20% την Παρασκευή, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα πλήξει τα έσοδά της στο σύνολο του έτους, ενώ κατά σχεδόν 20% κατέρρευσε και ο τίτλος της Moderna -που έχει αναπτύξει ένα από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού-, αφότου οι αναλυτές της Bank of America χαρακτήρισαν την πρόσφατη άνοδο της μετοχής "μη ρεαλιστική” με βάση τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της βιοτεχνολογικής εταιρείας. 

  Παράλληλα, οι εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών LAM Research και Micron Technology σημείωσαν πτώση από 9% έως και 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη Παρασκευή, εν μέσω ανησυχιών ότι οι τιμές των τσιπ υπολογιστών θα μειωθούν αργότερα φέτος λόγω έλλειψης προμηθειών.

  Το προηγούμενο

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης S&P 500 κατέρρευσε κατά 15% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αφότου η Fed ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκιά της. "Εάν οι αξιωματούχοι της Fed κινηθούν πολύ γρήγορα, πιθανότατα θα αποτελέσει πρόβλημα για τις αγορές όπως έχει αποδείξει η Ιστορία ξανά και ξανά”, αναφέρει σε έκθεσή του και ο Tome Essaye, συντάκτης της 
  Ο S&P κατέρρευσε 15% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αφού η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. "Εάν οι αξιωματούχοι της Fed μετακινηθούν πολύ σύντομα, αυτό θα είναι προφανώς πρόβλημα για τις αγορές, καθώς η ιστορία έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά", έγραψε σε σημείωμα της Πέμπτης ο Tom Essaye, αναλυτής της Sevens Reports.

  Οι κινήσεις της Fed

  Υπενθυμίζεται ότι όταν οι αγορές κατέρρευσαν τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω της αβεβαιότητας που είχε γιγαντωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει "όλη τη γκάμα εργαλείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία” έως ότου επιτευχθεί "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος” προς την πλήρη οικονομική ανάκαμψη. 

  Έκτοτε, η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλό επίπεδα, ενώ πραγματοποιεί "ενέσεις” ύψους περίπου 120 δισ. δολαρίων στην οικονομία κάθε μήνα, μέσω αγορών ομολόγων, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει ένα σχεδόν ξέφρενο ράλι των μετοχικών αξιών. Ο S&P 500 έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά 94% από τα χαμηλά του στο μέσον της πανδημίας, ενώ ο Dow Jones και ο Nasdaq καταγράφουν άνοδο 85% και 115, αντίστοιχα.

  Ωστόσο, οι φόβοι πως οι τεράστιες δαπάνες της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού σε προβληματικό επίπεδο έχουν πυροδοτήσει εξάρσεις της μεταβλητότητας το τρέχον έτος και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν "αναγκάσει” ορισμένους αξιωματούχους της Fed να επανεξετάσουν την νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

  Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν εναγωνίως το ετήσιο συνέδριο της Fed στο θέρετρο Jackson Hole που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28-29 Αυγούστου. "Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στο Jackson Hole θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτική, ενώ οι λεπτομέρειες για την αλλαγή πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα δημοσιοποιηθούν (στην επόμενη συνάντηση της Fed) στις 22 Σεπτεμβρίου”, εκτιμά σε σημείωμα που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ο ιδρυτής της Vital Knowledge Media, Adam Crisafulli.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.

  07:40 10/09

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Βασικό της ατού, η καινοτόμος τεχνολογία στην οποία βασίζεται το δίκτυο blockchain της, το ταχύτερο στον κόσμο.

  19:14 09/09

  Στον έλεγχο του Γκέιτς περνά η αλυσίδα Four Seasons, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

  Με τη νέα επένδυση, ο Γκέιτς αυξάνει το ποσοστό του στην αλυσίδα στο 71,25% από 47,5 προηγουμένως.

  07:41 09/09

  Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για το 2021: Για πρώτη φορά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή

  Από τα 25 κορυφαία Πανεπιστήμια στην κατάταξη του Forbes, τα έξι είναι δημόσια.

  07:40 09/09

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"

  Κυρώσεις στην Yandex εάν εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για την πρωτοβουλία "Έξυπνη Ψήφο" των επικριτών του Πούτιν.

  11:49 08/09

  Ο πατέρας της Britney Spears παραιτείται από την "κηδεμονία" της μετά από 13 χρόνια

  Ο Jamie Spears υπέβαλε αίτηση χτες Τρίτη για να παραιτηθεί μετά από 13 χρόνια από την "κηδεμονία" της Britney Spears. Ο δικηγόρος της Britney Spears δήλωσε στο Forbes ότι η συγκεκριμένη αίτηση...

  07:38 08/09

  Η ξαφνική βουτιά των κρυπτονομισμάτων "έσβησε" 400 δισ. δολάρια από την αγορά

  Η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων κατρακύλησε στο χαμηλό των 1,9 τρισ. δολαρίων.

  07:30 07/09

  Arcadia: Τον Νοέμβριο οι "τίτλοι τέλους" για την αυτοκρατορία λιανικού εμπορίου του Φίλιπ Γκριν

  Στο σφυρί το εμβληματικό κατάστημα της Topshop στην Oxford Street. Δεν αρκεί για να καλύψει το έλλειμμα $452 εκατ.

  07:30 06/09

  Το 36% όσων νόσησαν από κορονοϊό δεν ανέπτυξαν αντισώματα

  Το υψηλό ποσοστό αποτελεί πρόσθετη απόδειξη γιατί πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και όσοι έχουν νοσήσει.

  07:52 03/09

  Το "κακό" ποντάρισμα του Bernard Arnault στην Carrefour

  Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ξεφορτώθηκε επιτέλους το ποσοστό που είχε αποκτήσει στη γαλλική αλυσίδα λιανικής.

  00:25 03/09

  Η Τουρκία επιδεικνύει την αεροπορική υπεροχή της με επιθέσεις σε Κούρδους μαχητές - Αλλά αυτό ενέχει κινδύνους

  Περί τα 20 τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πρόσφατα 28 στόχους που βρίσκονταν 200 χλμ. μέσα στο έδαφος του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονταν αντάρτες του...