Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Αυγ-2021 08:22

  Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας στο Ισραήλ δείχνει ότι απαιτείται πολύπλευρη στρατηγική αντιμετώπισης

  Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας στο Ισραήλ δείχνει ότι απαιτείται πολύπλευρη στρατηγική αντιμετώπισης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του William A. Haseltine

  Η έξαρση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν αναγκάσει το Ισραήλ να εξετάζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης των ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. 

  Επιλογή που τέθηκε στο τραπέζι μετά την χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίων σε περίπου 2.000 ανθρώπους με ανοσοκατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα πριν από μερικές εβδομάδες, πριν την διεύρυνση του εμβολισμού με τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες της χώρας ηλικίας άνω των 60 ετών, την 1η Αυγούστου.

  Κι αυτό γιατί καταγράφονται κρούσματα τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους όσο και στους μη εμβολιασμένους πολίτες της χώρας, την ώρα μάλιστα που το Ισραήλ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Γεγονός που καταδεικνύει ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί για να ελεγχθεί η πανδημία, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται. Αντίθετα, απαιτείται μια πολύπλευρη στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου Covid-19.

  Έκθεση που δημοσίευσε τον Ιούλιο το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των Pfizer/BioNTech παρέχει προστασία από τη νόσο Covid-19 μόλις κατά 39%, στη χώρα όπου το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει κυριαρχήσει, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή της νοσηλείας ανέρχεται στο 88%, ενώ στην αποτροπή σοβαρής νόσησης φτάνει το 91%.

  Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό προστασίας (39%) είναι σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της 5ης Ιουλίου που έκανε λόγο για αποτελεσματικότητα 64% και πολύ περισσότερο από το αρχικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ τον Μάιο, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 24 Ιανουαρίου - 3 Απριλίου 2021.

  Η έκθεση του Ισραήλ έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης που διαπιστώνουν ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά 88% αποτελεσματικό έναντι της συμπτωματικής νόσου από την μετάλλαξη Δέλτα δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, σε σύγκριση με την προστασία 93% που παρέχει έναντι της μετάλλαξης Άλφα, με βάση στοιχεία της περιόδου 5 Απριλίου έως 16 Μαΐου.

  Η αξιολόγηση των δεδομένων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ένα πολύπλοκο έργο που απαιτεί να ληφθούν υπόψη πολλές πτυχές, όπως το μέγεθος του πληθυσμού στον οποίο διεξήχθη η μελέτη, οι ημερομηνίες και η διάρκεια παρακολούθησης, οι διάφοροι τύποι των εμβολίων που χορηγούνται, καθώς και πολλές ακόμη μεταβλητές.

  Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, καταγράφεται σαφής μείωση της ανοσίας και της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου.

  Ως μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο των εμβολιασμών, το Ισραήλ λειτουργεί σαν το "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο” για όλους τους άλλους, ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν υπάρχουν πολύ άλλοι τρόπο προστασίας της δημόσιας υγείας. Όσο κουρασμένοι κι αν είμαστε όλοι από τα πρωτόκολλα και τις παρεμβάσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο ιός απέχει ακόμη πολύ από το να ξεμείνει από "κόλπα”.

  Το Ισραήλ κάποτε είχε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, που διατήρησε υπό έλεγχο τον κορονοϊό ακόμη και πριν την διάθεση εμβολίων. Στα τέλη Μαΐου, ωστόσο, λόγω της υπέρμετρης αισιοδοξίας που στηριζόταν στον χαμηλό αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και στο ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Benny Gantz, και ο αρχηγός του στρατού, Aviv Kochavi, έκλεισαν το κέντρο ιχνηλάτησης επαφών του στρατού, γνωστό και ως Alon, μεταφέροντας την ευθύνη στο υπουργείο Υγείας και μειώνοντας το απασχολούμενο προσωπικό.

  Στο αποκορύφωμα της λειτουργίας του, το Alon διέθετε περίπου 3.000 ιχνηλάτες επαφών που είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν 6.000 επιδημιολογικούς ελέγχους ημερησίως. Ωστόσο, σήμερα, με 10.000 νέα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφονται στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, οι ιχνηλάτες μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν επιδημιολογικούς ελέγχους μόνο στο 40% των περιπτώσεων.

  Τελευταία, το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες έχουν εστιάσει κυρίως στην χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων για την αντιμετώπιση της μειούμενης ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια. Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να βασιστούμε μόνο σε έναν τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. 

  Τα εμβόλια αποτελούν ένα κρίσιμο "όπλο” στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται και με άλλες μεθόδους προστασίας. Για να καλυφθούν τυχόν "κενά” στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, μπορούμε να υψώσουμε μια δεύτερη γραμμή άμυνας με την προφυλακτική χρήση αντιιικών φαρμάκων.

  Η αμερικανική κυβέρνηση δέσμευσε πρόσφατα 3,2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη αντιιικών χαπιών για τη νόσο Covid-19. Παρότι αποτελεί μια πολύτιμη πρωτοβουλία, πρέπει επειγόντως να εστιάσουμε στην ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων, δίνοντας την ίδια προτεραιότητα όπως κάναμε στην περίπτωση των εμβολίων.

  Πολλοί έχουν εστιάσει στη χρήση αντιιικών φαρμάκων αποκλειστικά για την θεραπεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, όταν η πραγματική τους "δύναμη” είναι η προληπτική τους χρήση, ώστε όσοι εκτεθούν στον ιό είτε να μην αρρωστήσουν είτε να μην μεταδώσουν τη νόσο. Όπως κάνει το αντιιικό Xolfuza για τη θεραπεία της γρίπης, το οποίο μειώνει τη μετάδοση κατά 80% στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.

  Επιτιθέμενοι στον ιό πριν να έχει την ευκαιρία να αναπαραχθεί, έχουμε την δυνατότητα να αποτρέψουμε την εξάπλωση των κρουσμάτων και την εμφάνιση μελλοντικών μεταλλάξεων. Φυσικά, για να είναι επιτυχής η προληπτική-προφυλακτική χρήση αντιιικών φαρμάκων πρέπει να συνδυαστεί με ένα μαζικό πρόγραμμα ελέγχων αντιγόνου και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι επαφές. 

  Με άλλα λόγια, όσο ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο πρέπει να κάνει και η αμυντική μας στρατηγική. Μια πολύπλευρη στρατηγική που αξιοποιεί αντιιικά φάρμακα διασφαλίζει ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και να ξαναχτίσουμε έναν κόσμο που θα είναι προετοιμασμένος για μελλοντικές επιδημίες από κορονοϊούς και άλλες ασθένειες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 30/01

  Έκπτωτοι "μονόκεροι": Οι startuppers που έχασαν 100 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο

  To Forbes επαναπροσδιόρισε την αξία των "μονόκερων" και τα αποτελέσματα... είναι εντυπωσιακά.

  00:05 30/01

  Χ. Καββαδίας (Megaplast): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα και όχι στην Πολωνία

  "Η βασική μας υποδομή σήμερα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας" αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Megaplast Χρ. Καββαδίας.

  07:33 27/01

  Οι Ρώσοι "ξετρυπώνουν" το ουκρανικό πυροβολικό με μια εφαρμογή smartphone

  Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.

  07:33 26/01

  Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των γερμανικών Leopard που αποκτά η Ουκρανία

  Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.

  07:33 25/01

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί για ύφεση στην κερδοφορία που θα "βυθίσει" τις μετοχές

  Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.

  15:19 24/01

  Οι 10 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι έως το 2023

  Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

  07:38 24/01

  Η Τουρκία "καίγεται" για τα F-16 ενώ η Ελλάδα αποκτά πρωτόγνωρη υπεροχή στους αιθέρες

  Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.

  07:36 23/01

  Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

  Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"

  00:05 23/01

  Π. Αλαμάνος (ΣΟΛ Crowe): Στόχος μας η ενεργή υποστήριξη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

  Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.

  11:04 21/01

  Σκάνδαλο Theranos: Η Holmes φέρεται να αγόρασε εισιτήριο για το Μεξικό χωρίς επιστροφή μετά την καταδίκη της

  Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.

  08:00 21/01

  Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο - και τώρα;

  Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.

  07:40 19/01

  Cooperman (Omega Advisors): Σε ποιες επενδύσεις βρίσκει αξία και ο κίνδυνος του υψηλού δημόσιου χρέους

  Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".

  00:05 19/01

  Το ποντάρισμα στα εξωτικά καύσιμα

  Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...

  07:49 18/01

  Dragon’s Den: Τι φέρνει στο προσκήνιο η τηλεοπτική σύμπραξη Τανιμανίδη και πέντε Ελλήνων επιχειρηματιών

  H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.