Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Αυγ-2021 08:22

  Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας στο Ισραήλ δείχνει ότι απαιτείται πολύπλευρη στρατηγική αντιμετώπισης

  Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας στο Ισραήλ δείχνει ότι απαιτείται πολύπλευρη στρατηγική αντιμετώπισης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του William A. Haseltine

  Η έξαρση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν αναγκάσει το Ισραήλ να εξετάζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης των ενισχυτικών δόσεων εμβολιασμού σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. 

  Επιλογή που τέθηκε στο τραπέζι μετά την χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίων σε περίπου 2.000 ανθρώπους με ανοσοκατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα πριν από μερικές εβδομάδες, πριν την διεύρυνση του εμβολισμού με τρίτη δόση σε όλους τους πολίτες της χώρας ηλικίας άνω των 60 ετών, την 1η Αυγούστου.

  Κι αυτό γιατί καταγράφονται κρούσματα τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους όσο και στους μη εμβολιασμένους πολίτες της χώρας, την ώρα μάλιστα που το Ισραήλ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Γεγονός που καταδεικνύει ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί για να ελεγχθεί η πανδημία, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται. Αντίθετα, απαιτείται μια πολύπλευρη στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου Covid-19.

  Έκθεση που δημοσίευσε τον Ιούλιο το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των Pfizer/BioNTech παρέχει προστασία από τη νόσο Covid-19 μόλις κατά 39%, στη χώρα όπου το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει κυριαρχήσει, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή της νοσηλείας ανέρχεται στο 88%, ενώ στην αποτροπή σοβαρής νόσησης φτάνει το 91%.

  Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό προστασίας (39%) είναι σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της 5ης Ιουλίου που έκανε λόγο για αποτελεσματικότητα 64% και πολύ περισσότερο από το αρχικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ τον Μάιο, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 24 Ιανουαρίου - 3 Απριλίου 2021.

  Η έκθεση του Ισραήλ έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης που διαπιστώνουν ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά 88% αποτελεσματικό έναντι της συμπτωματικής νόσου από την μετάλλαξη Δέλτα δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, σε σύγκριση με την προστασία 93% που παρέχει έναντι της μετάλλαξης Άλφα, με βάση στοιχεία της περιόδου 5 Απριλίου έως 16 Μαΐου.

  Η αξιολόγηση των δεδομένων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι ένα πολύπλοκο έργο που απαιτεί να ληφθούν υπόψη πολλές πτυχές, όπως το μέγεθος του πληθυσμού στον οποίο διεξήχθη η μελέτη, οι ημερομηνίες και η διάρκεια παρακολούθησης, οι διάφοροι τύποι των εμβολίων που χορηγούνται, καθώς και πολλές ακόμη μεταβλητές.

  Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, καταγράφεται σαφής μείωση της ανοσίας και της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου.

  Ως μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο των εμβολιασμών, το Ισραήλ λειτουργεί σαν το "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο” για όλους τους άλλους, ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν υπάρχουν πολύ άλλοι τρόπο προστασίας της δημόσιας υγείας. Όσο κουρασμένοι κι αν είμαστε όλοι από τα πρωτόκολλα και τις παρεμβάσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο ιός απέχει ακόμη πολύ από το να ξεμείνει από "κόλπα”.

  Το Ισραήλ κάποτε είχε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, που διατήρησε υπό έλεγχο τον κορονοϊό ακόμη και πριν την διάθεση εμβολίων. Στα τέλη Μαΐου, ωστόσο, λόγω της υπέρμετρης αισιοδοξίας που στηριζόταν στον χαμηλό αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και στο ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Benny Gantz, και ο αρχηγός του στρατού, Aviv Kochavi, έκλεισαν το κέντρο ιχνηλάτησης επαφών του στρατού, γνωστό και ως Alon, μεταφέροντας την ευθύνη στο υπουργείο Υγείας και μειώνοντας το απασχολούμενο προσωπικό.

  Στο αποκορύφωμα της λειτουργίας του, το Alon διέθετε περίπου 3.000 ιχνηλάτες επαφών που είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν 6.000 επιδημιολογικούς ελέγχους ημερησίως. Ωστόσο, σήμερα, με 10.000 νέα κρούσματα κορονοϊού να καταγράφονται στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, οι ιχνηλάτες μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν επιδημιολογικούς ελέγχους μόνο στο 40% των περιπτώσεων.

  Τελευταία, το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες έχουν εστιάσει κυρίως στην χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων για την αντιμετώπιση της μειούμενης ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια. Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να βασιστούμε μόνο σε έναν τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. 

  Τα εμβόλια αποτελούν ένα κρίσιμο "όπλο” στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται και με άλλες μεθόδους προστασίας. Για να καλυφθούν τυχόν "κενά” στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, μπορούμε να υψώσουμε μια δεύτερη γραμμή άμυνας με την προφυλακτική χρήση αντιιικών φαρμάκων.

  Η αμερικανική κυβέρνηση δέσμευσε πρόσφατα 3,2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη αντιιικών χαπιών για τη νόσο Covid-19. Παρότι αποτελεί μια πολύτιμη πρωτοβουλία, πρέπει επειγόντως να εστιάσουμε στην ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων, δίνοντας την ίδια προτεραιότητα όπως κάναμε στην περίπτωση των εμβολίων.

  Πολλοί έχουν εστιάσει στη χρήση αντιιικών φαρμάκων αποκλειστικά για την θεραπεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, όταν η πραγματική τους "δύναμη” είναι η προληπτική τους χρήση, ώστε όσοι εκτεθούν στον ιό είτε να μην αρρωστήσουν είτε να μην μεταδώσουν τη νόσο. Όπως κάνει το αντιιικό Xolfuza για τη θεραπεία της γρίπης, το οποίο μειώνει τη μετάδοση κατά 80% στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.

  Επιτιθέμενοι στον ιό πριν να έχει την ευκαιρία να αναπαραχθεί, έχουμε την δυνατότητα να αποτρέψουμε την εξάπλωση των κρουσμάτων και την εμφάνιση μελλοντικών μεταλλάξεων. Φυσικά, για να είναι επιτυχής η προληπτική-προφυλακτική χρήση αντιιικών φαρμάκων πρέπει να συνδυαστεί με ένα μαζικό πρόγραμμα ελέγχων αντιγόνου και ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι επαφές. 

  Με άλλα λόγια, όσο ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο πρέπει να κάνει και η αμυντική μας στρατηγική. Μια πολύπλευρη στρατηγική που αξιοποιεί αντιιικά φάρμακα διασφαλίζει ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και να ξαναχτίσουμε έναν κόσμο που θα είναι προετοιμασμένος για μελλοντικές επιδημίες από κορονοϊούς και άλλες ασθένειες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:09 20/09

  Η αμερικανική εταιρεία που "βοήθησε" ακούσια την Ινδία να κατασκοπεύει Κίνα και Πακιστάν

  Ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας.

  00:07 20/09

  Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

  Η Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Πρόεδρος της PIF μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO.

  09:00 18/09

  Ενημερώστε τον Chrome τώρα: Χάκερ επιτίθενται σε δύο σημαντικές ευπάθειες στο πρόγραμμα

  Η Google αποκάλυψε ότι δύο αδυναμίες που υπάρχουν στον Chrome δέχονται επίθεση.

  08:33 18/09

  Μετοχές της Tesla αξίας $297 εκατ. έχει "ξεφορτωθεί" η Cathie Wood - Τί αγοράζει

  Ποντάρει σε μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν νέο ράλι.

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.

  07:40 10/09

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Βασικό της ατού, η καινοτόμος τεχνολογία στην οποία βασίζεται το δίκτυο blockchain της, το ταχύτερο στον κόσμο.

  19:14 09/09

  Στον έλεγχο του Γκέιτς περνά η αλυσίδα Four Seasons, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

  Με τη νέα επένδυση, ο Γκέιτς αυξάνει το ποσοστό του στην αλυσίδα στο 71,25% από 47,5 προηγουμένως.

  07:41 09/09

  Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για το 2021: Για πρώτη φορά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή

  Από τα 25 κορυφαία Πανεπιστήμια στην κατάταξη του Forbes, τα έξι είναι δημόσια.

  07:40 09/09

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"

  Κυρώσεις στην Yandex εάν εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για την πρωτοβουλία "Έξυπνη Ψήφο" των επικριτών του Πούτιν.

  11:49 08/09

  Ο πατέρας της Britney Spears παραιτείται από την "κηδεμονία" της μετά από 13 χρόνια

  Ο Jamie Spears υπέβαλε αίτηση χτες Τρίτη για να παραιτηθεί μετά από 13 χρόνια από την "κηδεμονία" της Britney Spears. Ο δικηγόρος της Britney Spears δήλωσε στο Forbes ότι η συγκεκριμένη αίτηση...

  07:38 08/09

  Η ξαφνική βουτιά των κρυπτονομισμάτων "έσβησε" 400 δισ. δολάρια από την αγορά

  Η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων κατρακύλησε στο χαμηλό των 1,9 τρισ. δολαρίων.