Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Αυγ-2021 07:50

  ΗΠΑ: "Όχι" της Γερουσίας σε ευνοϊκές αλλαγές στην προωθούμενη διάταξη για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων

  ΗΠΑ: “Όχι” της Γερουσίας σε ευνοϊκές αλλαγές στην προωθούμενη διάταξη για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων, η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την Δευτέρα την τροπολογία που κατέθεσε δικομματική ομάδα γερουσιαστών για την αναθεώρηση και την αποσαφήνιση των προτεινόμενων ρυθμίσεων για την δήλωση των κερδών από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στην εφορία, η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τις υποδομές που προωθείται προς ψήφιση στο Σώμα. 

  Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα δυνητικά σοβαρό πλήγμα για σειρά εταιρειών, καθώς ενδέχεται αυτές να αναγκαστούν τελικά να "αποκαλύπτουν” στην Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) πληροφορίες για τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιούν.

  Πιο συγκεκριμένα, η Γερουσία απέρριψε την Δευτέρα την τροπολογία που κατατέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και η οποία διευκρίνιζε ότι ο νέος, προωθούμενος νόμος που αναγκάζει τις επιχειρήσεις να δηλώνουν στην IRS τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων αξίας άνω των 10.000 δολαρίων θα αφορά μόνο τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές εταιρείες, ή "επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε ανταλλακτήρια όπου οι καταναλωτές αγοράζουν, πωλούν και εμπορεύονται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία”. 

  Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Richard Shelby αντιτάχθηκε στην τροπολογία, δυναμιτίζοντας ουσιαστικά την προώθησή της, καθώς προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος απαιτείται η ομόφωνη έγκριση όλων των Γερουσιαστών. 

  Ο Shelby άφησε να εννοηθεί ότι θα άρει την αντίθεσή του στην τροπολογία μόνο εφόσον η Γερουσία συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις υποδομές και την δική του, άσχετη, τροπολογία για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά περίπου 50 δισ. δολάρια, κάτι όμως που απέρριψε με τη σειρά του ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Bernie Sanders, επικαλούμενος τις ανησυχίες για επιπτώσεις που έχει η αμυντική βιομηχανία στην κλιματική αλλαγή.

  Την τροπολογία κατέθεσε νωρίς την Δευτέρα μια ομάδα πέντε γερουσιαστών, με επικεφαλής τους Ρεπουμπλικανούς Pat Toomey και Cynthia Lummis, με στόχο να διευκρινιστεί η σχετική διάταξη που αφορά τη φορολόγηση των κερδών από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις υποδομές και η οποία βάζει στο στόχαστρο οποιονδήποτε συμβαλλόμενο διευκολύνει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων για λογαριασμό τρίτου - διάταξη που πολλοί ειδικοί και νομοθέτες επέκριναν ως "υπερβολικά ευρεία” την προηγούμενη εβδομάδα.

  Η αρχική -μη τροποποιημένη- διάταξη "πλήττει τους μη χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες, όπως τους εξορύκτες, τους επικυρωτές του δικτύου και άλλους παρόχους υπηρεσιών”, επεσήμανε ο Toomey, υποστηρίζοντας ότι αυτού του είδους οι συμβαλλόμενοι "δεν αποκτούν ποτέ τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων ενός καταναλωτή” και άρα δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες πληροφορίες χρήστη για τη δήλωση εισοδημάτων στην Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS).

  Η αρχική διάταξη έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν για να επιβάλλουν περιορισμούς σε μη χρηματιστηριακές εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, αποτρέποντάς τες ουσιαστικά να δραστηριοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

  "Οι προγραμματιστές αποτελούν την ζωτική δύναμη της καινοτομίας και αν υποχρεωθούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην προστασία της ιδιωτικότητας, αλλά και στην εξέλιξη της τεχνολογίας στη χώρα - για να μην επισημάνω ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές δεν έχουν πρόσβαση σε χρήσιμα (για την IRS) δεδομένα”, τόνισε η γερουσιαστής Loomis, μιλώντας στο σώμα της Γερουσίας. "Αυτή η τροπολογία άνοιξε τον διάλογο για μια σειρά δύσκολων θεμάτων που σχετίζονται με την χρηματοπιστωτική τεχνολογία και τα οποία η Γερουσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε.

  Τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα και η διαμάχη

  Εν τω μεταξύ, η Μεικτή Επιτροπή Φορολογίας του Κογκρέσου εκτιμά ότι η προωθούμενη διάταξη (σ.μ. δεδομένου ότι η τροπολογία απορρίφθηκε) για τη δήλωση των κερδών από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων θα αποφέρει στο κράτος φορολογικά έσοδα ύψους 28 δισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία, καθώς θα παράσχει στους φορολογούμενους αλλά και στην Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ καλύτερη εικόνα για τους οφειλόμενους από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων φόρους. 

  Ωστόσο, η προωθούμενη διάταξη για τα κρυπτονομίσματα, αν και χωμένη στο 2.702 σελίδων νομοσχέδιο της Γερουσίας για τις υποδομές που δόθηκε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, τράβηξε από την πρώτη στιγμή τα βλέμματα των εμπειρογνωμόνων της αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αλλά και των νομοθετών.

  "Έπρεπε να είχε γίνει από καιρό”, δήλωσε στο CNCB ο Eric Pierre, πιστοποιημένος ορκωτός λογιστής από το Τέξας και ιδιοκτήτης της Pierre Accounting, προσθέτοντας ότι οι στοχευμένες διατάξεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν την περίπλοκη -και ορισμένες φορές ασαφή- διαδικασία δήλωσης των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. "Δεν υπάρχει πραγματικός μηχανισμός δήλωσης ή παρακολούθησης και εναπόκειται στους [φοροτεχνικούς] να κάνουν πολλές υποκειμενικές αναλύσεις”, πρόσθεσε. 

  Παρότι, δε, πολλές επαγγελματικές ομάδες αντιτάχθηκαν δημοσίως στην αρχική διάταξη ισχυριζόμενες ότι ο ορισμός των χρηματιστών είναι πολύ ευρύς και αόριστος, κάποιοι άλλοι χαιρέτισαν την διάταξη, χαρακτηρίζοντάς της σημείο καμπής για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. "Καθώς η Wall Street θα αισθάνεται όλο και πιο ασφαλής με το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εν γένει, η υιοθέτηση του bitcoin από τους θεσμικούς επενδυτές θα επιταχυνθεί”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος Michael Saylor, επικεφαλής της MicroStrategy, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος bitcoin.

  Στον αντίποδα, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Coinbase Brian Armstrong, εκφράζοντας τις ανησυχίες και άλλων παραγόντων του χώρου των κρυπτονομισμάτων, σε ανάρτησή του στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτήρισε την προωθούμενη διάταξη ως "μεγάλη ιδέα” των εταιρειών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να έχει "ιδιαίτερα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την αγορά κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ”, ωθώντας ακούσια τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:09 20/09

  Η αμερικανική εταιρεία που "βοήθησε" ακούσια την Ινδία να κατασκοπεύει Κίνα και Πακιστάν

  Ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας.

  00:07 20/09

  Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

  Η Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Πρόεδρος της PIF μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO.

  09:00 18/09

  Ενημερώστε τον Chrome τώρα: Χάκερ επιτίθενται σε δύο σημαντικές ευπάθειες στο πρόγραμμα

  Η Google αποκάλυψε ότι δύο αδυναμίες που υπάρχουν στον Chrome δέχονται επίθεση.

  08:33 18/09

  Μετοχές της Tesla αξίας $297 εκατ. έχει "ξεφορτωθεί" η Cathie Wood - Τί αγοράζει

  Ποντάρει σε μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν νέο ράλι.

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.

  07:40 10/09

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Βασικό της ατού, η καινοτόμος τεχνολογία στην οποία βασίζεται το δίκτυο blockchain της, το ταχύτερο στον κόσμο.

  19:14 09/09

  Στον έλεγχο του Γκέιτς περνά η αλυσίδα Four Seasons, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

  Με τη νέα επένδυση, ο Γκέιτς αυξάνει το ποσοστό του στην αλυσίδα στο 71,25% από 47,5 προηγουμένως.

  07:41 09/09

  Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για το 2021: Για πρώτη φορά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή

  Από τα 25 κορυφαία Πανεπιστήμια στην κατάταξη του Forbes, τα έξι είναι δημόσια.

  07:40 09/09

  Ο Πούτιν μπλοκάρει την "Έξυπνη Ψήφο" του Ναβάλνι και στη "ρωσική Google"

  Κυρώσεις στην Yandex εάν εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για την πρωτοβουλία "Έξυπνη Ψήφο" των επικριτών του Πούτιν.

  11:49 08/09

  Ο πατέρας της Britney Spears παραιτείται από την "κηδεμονία" της μετά από 13 χρόνια

  Ο Jamie Spears υπέβαλε αίτηση χτες Τρίτη για να παραιτηθεί μετά από 13 χρόνια από την "κηδεμονία" της Britney Spears. Ο δικηγόρος της Britney Spears δήλωσε στο Forbes ότι η συγκεκριμένη αίτηση...

  07:38 08/09

  Η ξαφνική βουτιά των κρυπτονομισμάτων "έσβησε" 400 δισ. δολάρια από την αγορά

  Η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων κατρακύλησε στο χαμηλό των 1,9 τρισ. δολαρίων.