Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 08:12

  Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας

  Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κινεζική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ επεφύλασσε ένα μικρό σοκ προς τους επενδυτές σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ανακοινώνοντας ρυθμιστικά μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό τoυ συγκεκριμένου ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου της οικονομίας της χώρας, ενώ επαναβεβαίωσε τον έλεγχο σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της. Αλλά η μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην Κίνα — η Apple - είναι πιθανώς προστατευμένη από την αναταραχή προς το παρόν.

  "Η καταστολή από το Πεκίνο έχει αιφνιδιάσει τους επενδυτές δεδομένης της κλίμακας και του πεδίου εφαρμογής", δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Apple στην Wedbush Securities. "Η Apple ήταν σε θέση να ισορροπήσει στο πολιτικό κλίμα της Κίνας σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η Apple είναι σε θέση να είναι πιο ανθεκτική από την άποψη της ρυθμιστικής εστίασης".

  Την Τρίτη — όταν ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Tencent Holdings είχε τη χειρότερη μέρα του εδώ και μια δεκαετία και οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που κυμαίνονται από την παράδοση τροφίμων έως τους διαδικτυακούς τομείς διδασκαλίας συνέχισαν μια πολυήμερη "βουτιά" - η Apple υπογράμμισε την κυριαρχία της, δημοσιοποιώντας κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τα κέρδη και ανέφεραν τριμηνιαία έσοδα που ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά. Αυτό περιελάμβανε ισχυρή ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, χώρα για την οποία ανακοίνωσε πωλήσεις 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 58% από το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.

  Υπό την προϋπόθεση της αντιμετώπισης των μονοπωλιακών πρακτικών της τεχνολογικής βιομηχανίας και των ανησυχιών για την κυβερνοασφάλεια για τον περιορισμό του αυξανόμενου κόστους εκπαίδευσης των εταιρειών, η κινεζική κυβέρνηση έστειλε ένα σαφές μήνυμα: Δεν φοβάται να εξαλείψει τα τεράστια οικονομικά κέρδη προκειμένου να ακολουθήσει τις πολιτικές της. "Η Κίνα προχωρά μετέωρα ως προς την καταστολή των εταιρειών τους", δήλωσε ο Mark Zgutowicz, αναλυτής της Rosenblatt Securities. "Εάν σκεφτείτε τις Τencent, Alibaba, JD.com - η Κίνα δεν θέλει καμία από τις εταιρείες της να γίνει πολύ μεγάλη για να τις ελέγχει. Και κάθε φορά που αυτές οι εταιρείες γίνονται πολύ μεγάλες για τα δεδομένα της, η Κίνα θα έρθει και θα πει, "ξέρεις κάτι, θα το ρυθμίσουμε ή θα φέρουμε άλλον ανταγωνιστή".

  Η κατασκευαστική αλυσίδα εφοδιασμού της Apple εδρεύει στην Κίνα και την Ταϊβάν, όπου κατασκευάζονται σχεδόν όλοι οι υπολογιστές iPhone, iPad και Mac. Με τα χρόνια, η Κίνα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο σημαντικός πελάτης όσο και συνεργάτης της Apple.

  Σύμφωνα με τον Zgutowicz, η παρουσία της Apple στην Κίνα είναι στην πραγματικότητα ένα όφελος στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Huawei , η Shenzhen, η Vivo και η Guangdong Oppo Mobile έχουν περισσότερο ή το ίδιο μερίδιο αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα με την Apple, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Counterpoint. Αυτό σημαίνει ότι η Apple είναι απλά ένας ακόμα "παίκτης" που εμποδίζει τις εγχώριες εταιρείες της να αναπτυχθούν. "Με αρκετή δόση ειρωνίας, η Apple διατηρεί τις άλλες εταιρείες υπό έλεγχο", δήλωσε ο Żgutowicz. "Διατηρεί τα πράγματα ισορροπημένα για τους άλλους Κινέζους κατασκευαστές".

  Η Apple μπορεί να μην δέχεται την πλήρη επίδραση της κινεζικής καταστολής, αλλά δεν είναι εντελώς ανεπηρέαστη από τους ρυθμιστικούς φορείς τα τελευταία χρόνια. Το 2017, μετά την ψήφιση από την Κίνα ενός νόμου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που απαιτούσε από τις εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να αποθηκεύουν δεδομένα Κινέζων χρηστών στη χώρα, η Apple συμφώνησε να κατασκευάσει δύο κέντρα δεδομένων στη χώρα. Ο Cook διαβεβαίωσε το κοινό ότι θα κρατήσει αυτά τα δεδομένα ασφαλή. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα των New York Times ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είχε σχεδόν εγκαταλείψει τον έλεγχο των υπολογιστών μέσα στο κέντρο δεδομένων στο κινεζικό κράτος.

  Τον Αύγουστο του 2020, η Apple "κατέβασε" 47.000 εφαρμογές από το App Store κατόπιν αιτήματος της κινεζικής κυβέρνησης για τη μη απόκτηση των κατάλληλων αδειών παιχνιδιών, σύμφωνα με τον Rich Bishop, Διευθύνοντα Σύμβουλο της AppInChina, μιας εταιρείας με έδρα το Πεκίνο που είναι κορυφαίος εκδότης διεθνών εφαρμογών στην Κίνα και βοηθά τους προγραμματιστές να εντοπίσουν τις εφαρμογές τους και να συμμορφωθούν με τους τοπικούς νόμους. Αυτό το αίτημα ήρθε μετά από μια δεκαετία που η Κίνα κάνει τα στραβά μάτια στον τρόπο με τον οποίο η Apple διαχειρίζεται το App Store της στη χώρα. "Είναι πολύ ασαφές το γιατί η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στην Apple να δρα μέχρι τώρα χωρίς συμμόρφωση προςψτην κινεζική νομοθεσία", δήλωσε ο Bishop. "Φαντάζομαι ότι είναι επειδή η Apple συμβάλλει πολύ στην κινεζική οικονομία όσο αφορά τη μεταποίηση και τις πωλήσεις - ή ίσως έχουν δυνατές κυβερνητικές σχέσεις".

  Η μεγάλη εξάρτηση της εταιρείας από την περιοχή ήταν μια προσπάθεια της οποίας ηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο Tim Cook, ο οποίος εργάστηκε στην Apple για δεκατρία χρόνια υπό τον Steve Jobs πριν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος το 2011. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η κινεζική κυβέρνηση και οι ηγέτες των επιχειρήσεων της καλωσόρισαν την Apple, δαπανώντας δισεκατομμύρια για την κατασκευή εργοστασίων, σταθμών παραγωγής ενέργειας και κατοικιών εργαζομένων. Σε μια περίπτωση το 2004, όταν η Apple προσπαθούσε να επεκτείνει το αποτύπωμά της στη χώρα, ένας κατασκευαστικός εταίρος στην Κίνα μετακίνησε φυσικά ένα βουνό για να κάνει χώρο για ένα εργοστάσιο κατασκευής iPod.

  Διευθύνοντες σύμβουλοι σε μερικούς από τους μεγαλύτερους εταίρους της Αλυσίδας Εφοδιασμού της Apple στην Κίνα και την Ταϊβάν έχουν γίνει οι ίδιοι δισεκατομμυριούχοι. Η Zhou Qunfei, η οποία προεδρεύει της Lens Technology, ενός προμηθευτή οθόνης smartphone που είναι εδώ και καιρό ένας από τους πρώτους προμηθευτές της Apple για το iPhone, είναι μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της ευρύτερης περιοχής της Κίνας, με περιουσία 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Terry Gou, ο οποίος ίδρυσε την Foxconn και συναρμολογεί iPhone για την Apple, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ταϊβάν με περιουσία 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια. "Μέρος αυτής της πράξης εξισορρόπησης για την Apple και τον Cook ήταν να διασφαλιστεί ότι είναι επιτυχείς στην Κίνα χωρίς καμία οπισθοδρόμηση από τον συνεχιζόμενο Τεχνολογικό Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας", δήλωσε ο Ives της Wedbush. "Και η πραγματικότητα είναι ότι σε έναν πλήρη κύκλο παραγωγής για το iPhone, η Apple μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού της είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σε ολόκληρη την Κίνα, απασχολώντας ενδεχομένως περισσότερους από ένα εκατομμύριο υπαλλήλους σε όλη την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας".

  Η Apple και η ευρύτερη περιοχή της Κίνας έχουν απολαύσει μια σχέση συμβίωσης, αλλά η εταιρεία έχει κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να εξευμενίσει μια κυβέρνηση με ολοένα και αυξανόμε η επιθυμία ελέγχου. Προς το παρόν, λειτουργεί -μέχρι η κινεζική κυβέρνηση να αρχίσει να βλέπει την Apple ως απειλή. "Η Κίνα χαιρετίζει τον ανταγωνισμό, εφόσον η Apple δεν γίνει πολύ μεγάλη", δήλωσε ο Zgutowicz. "Αλλά κάθε φορά που μια εταιρεία αρχίζει να γίνεται πολύ μεγάλη, θα το δει από μίλια μακριά. Δεν θέλουν οι εταιρείες να γίνουν πολύ μεγάλες και να δημιουργήσουν τη δική τους κυβέρνηση με τους χρήστες τους".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:50 23/09

  Στα πρόθυρα της κατάρρευσης το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν

  Τα νοσοκομεία Covid κλείνουν καθώς έχουν "παγώσει" οι δωρεές μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

  00:44 23/09

  Nima Ghamsari: Ο πολέμιος του χαρτιού

  Ο πρώην ημιεπαγγελματίας παίκτης πόκερ Nima Ghasari "πόνταρε" ότι το fintech δεν είναι μόνο για νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκτίναξε την αξία της Blend Labs πάνω από τα $3 δισ. γλιτώνοντας τους παρόχους...

  16:38 22/09

  Το Facebook έβαλε "βαθιά το χέρι στην τσέπη" για να προστατεύσει τον Ζούκερμπεργκ

  Πλήρωσε $4,9 δισ. για να μην του αποδοθεί "προσωπική ευθύνη" σε υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων.

  13:49 22/09

  Ο δισεκατομμυριούχος John Paulson χωρίζει με την Jenny Paulson

  Το διαζύγιο των John Paulson και Jenny Paulson έρχεται μετά τον χωρισμό του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Microsoft Bill Gates από την Melinda French Gates και του Jeff Bezos, ιδρυτή της Amazon από...

  00:26 22/09

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη το 2021: Ο Ρονάλντο ανέκτησε τον τίτλο από τον Μέσι

  Οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές μπορεί να άλλαξαν ομάδες, αλλά παραμένουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι του αθλήματος, αποκομίζοντας συνδυαστικά 235 εκατ. δολάρια την τρέχουσα σεζόν.

  07:42 21/09

  Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

  το χείλος του γκρεμού η αγορά ακινήτων της Κίνας. Γιατί θεωρείται μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης εκτός συνόρων.

  08:09 20/09

  Η αμερικανική εταιρεία που "βοήθησε" ακούσια την Ινδία να κατασκοπεύει Κίνα και Πακιστάν

  Ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας.

  00:07 20/09

  Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

  Η Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Πρόεδρος της PIF μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO.

  09:00 18/09

  Ενημερώστε τον Chrome τώρα: Χάκερ επιτίθενται σε δύο σημαντικές ευπάθειες στο πρόγραμμα

  Η Google αποκάλυψε ότι δύο αδυναμίες που υπάρχουν στον Chrome δέχονται επίθεση.

  08:33 18/09

  Μετοχές της Tesla αξίας $297 εκατ. έχει "ξεφορτωθεί" η Cathie Wood - Τί αγοράζει

  Ποντάρει σε μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν νέο ράλι.

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.