Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Ιουλ-2021 07:57

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Pegasus Spyware: Έχει όντως «σημαντικά» προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Thomas Brewster

  Το λογισμικό υποκλοπής για iPhone που ανέπτυξε η αξίας 1 δισ. δολαρίων εταιρεία λογισμικού παρακολούθησης NSO, ανέδειξε "σημαντικά” ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του iMessage της Apple, σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα ασφαλείας, ο οποίος μάλιστα έχει περάσει αρκετά χρόνια ερευνώντας υποθέσεις χάκινγκ από το Ισραήλ.

  Η Διεθνής Αμνηστία και το Citizen Lab, μετά τα δημοσιεύματα για διαρροή μιας λίστας που περιελάμβανε 50.000 πιθανούς στόχους του λογισμικού κατασκοπίας Pegasus της NSO, ισχυρίζονται αμφότερες σε εκθέσεις τους ότι έχουν διαπιστώσει πως οι επιθέσεις "μηδενικού κλικ” (σ.μ. όπως είναι γνωστές οι επιθέσεις που δεν απαιτείται αλληλεπίδραση με τον χρήστη) εκμεταλλεύθηκαν πολλές ευπάθειες ενός πλήρως ενημερωμένου iPhone 12 Pro Max με λειτουργικό iOS 14.6, τον Ιούλιο του 2021. Όπως το χακάρισμα του iMessage.

  Ο Bill Marczak, ερευνητής του Citizen Lab, δήλωσε στο Forbes ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το λειτουργικό iOS της Apple μπορεί να εκτελεί αυτόματα εντολές μέσω του iMessages και συνημμένων αρχείων, ακόμη και όταν προέρχονται από αγνώστους, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει τους χρήστες των συσκευών της εταιρείας σε κίνδυνο.

  "Πρόκειται για καταστροφική συνταγή”, σημειώνει ο Marczak, προσθέτοντας ότι "Η Apple θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να να ενσωματώσει κάποιο εργαλείο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν το Twitter ή το Facebook στις δικές τους υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπου τα μηνύματα από αγνώστους παραμένουν κατά κάποιον τρόπο κρυμμένα και φιλτράρονται σε ξεχωριστό παράθυρο από προεπιλογή”.

  Επί του παρόντος, προσθέτει ο Marczak, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τον μέσο χρήστη iPhone, καθώς η λίστα στόχων που έφτασε στην κατοχή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Forbidden Stories εστιάζεται κυρίως σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κυβερνητικής επιτήρησης, από δημοσιογράφους, όπως η συντάκτης των Financial Times Roula Khalaf και άτομα που είχαν στενές σχέσεις με τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Jamal Khashogghi, έως αρχηγούς κρατών.

  Η NSO έχει επικριθεί επανειλημμένως τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς εργαλεία που έχει αναπτύξει φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί και την παρακολούθηση Μεξικανών δικηγόρων, Σαουδαράβων ακτιβιστών και δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της χρησιμοποιείται μόνο για να βοηθήσει κυβερνήσεις να συλλάβουν ειδεχθείς εγκληματίες, όπως τρομοκράτες και παιδεραστές.

  Ωστόσο, ο Marczak προειδοποιεί ότι "αν η Apple δεν εξαλείψει το πρόβλημα στα πρώτα του στάδια, αυτού του είδους οι μηδενικού κλικ επιθέσεις μέσω iMessage αναπόφευκτα θα πολλαπλασιαστούν και θα πραγματοποιούνται και από λιγότερο ‘ταλαντούχους’ χάκερς, όπως οι απλοί εγκληματίες του κυβερνοχώρου”. Ο Marczak είχε προηγουμένως κάνει μια ανάρτηση στο Twitter επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός ασφαλείας BlastDoor της Apple, που έχει σχεδιαστεί για την τμηματοποίηση του περιεχομένου στην εφαρμογή iMassage σε περίπτωση που περιέχει κακόβουλους συνδέσμους ή κώδικα, δεν προστατεύει τους χρήστες από τους κινδύνους αυτούς. Επεσήμανε ότι ορισμένα από αυτά τα κακόβουλα εργαλεία έχουν πλήξει το ImageIO και τα εργαλεία ανάλυσης φωτογραφιών JPEG και GIF της εταιρείας. "Το ImageIO έχει αναφέρει περισσότερα από 10 υψηλής σοβαρότητας σφάλματα κατά τη διάρκεια του 2021”, έγραψε στο Twitter.

  Η Apple, από την πλευρά της, θεωρεί ότι η τεχνολογία της προστατεύει τους χρήστες των συσκευών της από επιθέσεις που βασίζονται σε εργαλεία κειμένου. Για παράδειγμα, ο τεχνολογικός γίγαντας αναφέρει ότι εάν ένας σύνδεσμος ιστότοπου αποστέλλεται σε έναν χρήστη μέσω του iMessage, στον παραλήπτη δεν φτάνει η ιστοσελίδα αλλά μόνο μια στατική εικόνα προεπισκόπησης. Όπως σημειώνει, το BlastDoor αντιμετωπίζει αυτού του είδους τους ιστοτόπους ως μη αξιόπιστους και οποιοσδήποτε κώδικας από αυτούς τους ιστότοπους θα εκτελείται μόνο σε ξεχωριστό, προστατευμένο τμήμα του λειτουργικού συστήματος. Με άλλα λόγια, αποτρέπει τυχόν προσπάθειες χάκινγκ που εξαπολύει ένας σύνδεσμος ιστοτόπου.

  "Η Apple καταδικάζει απερίφραστα κυβερνοεπιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων που επιδιώκουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Επί μια δεκαετία και πλέον, η Apple ηγείται του χώρου όσον αφορά την καινοτομία στον τομέα της ασφάλειας και, το αποτέλεσμα είναι ότι οι ερευνητές του χώρου της ασφάλειας συμφωνούν ότι το iPhone είναι η ασφαλέστερη συσκευή κινητής τηλεφωνίας στην αγορά”, δήλωσε εκπρόσωπος του τεχνολογικού κολοσσού.

  "Οι επιθέσεις όπως αυτές που περιγράφονται είναι πολύ εξελιγμένες, κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθούν, συχνά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και χρησιμοποιούνται για τη στόχευση συγκεκριμένων ατόμων. Αν και αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελούν απειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να προστατεύσουμε όλους τους πελάτες μας και προσθέτουμε συνεχώς νέες τείχη προστασίας για τις συσκευές και τα δεδομένα τους”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

  Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple θα περιλαμβάνει πρόσθετες βελτιώσεις που έχουν σχεδιαστεί για την εξουδετέρωση εξελιγμένων απειλών, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Apple, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

  Η NSO, εν τω μεταξύ, επισημαίνει σε απάντησή της στον Guradian, ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως 50.000 άνθρωποι ήταν "στόχοι” του λογισμικού της είναι "ψευδή", αφήνοντας να εννοηθεί ότι βασίστηκαν σε "ανεπιβεβαίωτες θεωρίες που εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των πηγών σας, καθώς και τη βάση του όλου δημοσιεύματος”. 

  Τα δημοσιεύματα, πάντως, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Washington Post και The Guardian, επισημαίνουν ότι απλώς και μόνο το γεγονός ότι η συσκευή κάποιου περιλαμβανόταν στη λίστα των πιθανών στόχων, δεν σημαίνει ότι το τηλέφωνό του μολύνθηκε κάποια στιγμή από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της NSO.

  Η εταιρεία αρνήθηκε, επίσης, ότι τα εργαλεία της χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν μέλη της οικογένειας Khashogghi, μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τόσο η πρώην σύζυγος του δημοσιογράφου, Hanan Elatr, όσο και η αρραβωνιαστικιά του, Hatice Cengiz, αποτέλεσαν στόχους, πριν και μετά το θάνατό του. (Ο Khashogghi φέρεται να είχε σχέσεις και με τις δύο γυναίκες τη στιγμή του θανάτου του.) 

  "Όπως ανέφερε και προηγουμένως η NSO, η τεχνολογία μας δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τη φρικτή δολοφονία του Jamal Khashoggi. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η τεχνολογία μας δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε για ακρόαση, ούτε για παρακολούθηση, ούτε για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με αυτόν ή τα μέλη της οικογένειάς του που αναφέρονται στην έρευνά σας. Ερευνήσαμε και στο παρελθόν αυτόν τον ισχυρισμό, ο οποίος εκφράζεται και πάλι χωρίς επιβεβαίωση”, προσθέτει η εταιρεία.

  Δεσμεύθηκε, πάντως, ότι θα συνεχίσει να "ερευνά όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς περί κακής χρήσης (σ.μ. των προϊόντων της) και να λαμβάνει τα δέοντα μέτρα βάσει των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:51 26/07

  Πώς να καταλάβετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί από το λογισμικό Pegasus

  Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:44 20/07

  Βιντεοπαιχνίδια: H Netflix επιχειρεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε το Xόλιγουντ

  Η Netflix πιστεύει πως μπορεί να ξαναγράψει την προβληματική "ιστορία" του Χολιγουντ πάνω στα βιντεοπαιχνίδια.

  07:50 19/07

  Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος πουλώντας… αέρα κοπανιστό

  Η MSP "δεσμεύεται" να ανακτήσει αξιώσεις για νοσήλια και εργαστηριακές εξετάσεις που κατέβαλε το κράτος ενώ έπρεπε να πληρώσει στην πραγματικότητα κάποιος άλλος ασφαλιστικός φορέας.

  09:12 17/07

  CEO next 2021

  Ποιοι είναι οι επόμενοι ηγέτες που θα μεταμορφώσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.Τα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes.

  08:03 16/07

  Τι γνωρίζουμε για την long covid που "απειλεί" εκατομμύρια ανθρώπους

  Μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα για μήνες ή και χρόνια μετά τη νόσηση.

  07:57 15/07

  Μετοχές του Facebook πουλά σχεδόν κάθε μέρα ο Zuckerberg εδώ και μήνες

  Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο δεν πούλησε καμία μετοχή της Facebook, ο Mark Zuckerberg επέστρεψε δυναμικά.

  07:49 14/07

  Buffett, Gates, Zuckerberg μεταξύ αυτών που έδωσαν το "παρών" στην "κατασκήνωση" των δισεκατομμυριούχων

  Τουλάχιστον 25 δισεκατομμυριούχοι με συνολική περίουσία περίπου $825 δισ. στο Sun Valley 2021.

  07:53 13/07

  Το 17 ετών ταξίδι του Ρίτσαρντ Μπράνσον μέχρι το διάστημα

  Πώς ο Μπράνσον έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που πέταξε με δικό του διαστημικό σκάφος στο διάστημα.

  08:08 12/07

  Είναι το bitcoin έτοιμο να βγει από το τέλμα;

  Τι δείχνουν το εύρος ζώνης Bollinger και ο δείκτης Bollinger Bands. Τι λένε οι αναλυτές.