Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 08:03

  Τι γνωρίζουμε για την long covid που "απειλεί" εκατομμύρια ανθρώπους

  Τι γνωρίζουμε για την long covid που “απειλεί” εκατομμύρια ανθρώπους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Hart

  Η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός δεν είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια. Μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα για μήνες ή και χρόνια μετά τη νόσηση από κορονοϊό. Προς το παρόν αυτά που γνωρίζουμε σχετικά συνοψίζονται στα κάτωθι:

  - Η πλειονότητα των πρώιμων μελετών καλύπτει μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ επί τους παρόντος δεν υπάρχει καθορισμένο διαγνωστικό κριτήριο, αλλά οι μελέτες υποδηλώνουν ότι περίπου το 10% με 30% των ασθενών με Covid-19 κινδυνεύουν να γίνουν "ασθενείς επί μακρόν” εμφανίζοντας παρατεταμένα συμπτώματα.

  - Οι ασθενείς αναφέρουν μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, ορισμένες φορές μόνο μερικούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξή τους, στα οποία περιλαμβάνονται η κόπωση, τα συνεχιζόμενα αναπνευστικά προβλήματα, η απώλεια όσφρησης και γεύσης, η "διανοητική θολούρα”, η απώλεια μνήμης, οι πονοκέφαλοι, οι μυικοί πόνοι και η κατάθλιψη.

  - Δεν είναι επί του παρόντος σαφές ποιος κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει long Covid, ωστόσο δεν φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσησης ενώ, σε αντίθεση με την αρχική λοίμωξη από Covid-19, συσχετίζεται πολύ λίγο με την ηλικία, γεγονός που σημαίνει ότι και τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να εμφανίσουν μακροχρόνια Covid.

  - Δεν γνωρίζουμε επίσης τίποτα όσον αφορά τη διάρκεια της long Covid - ο Δρ David Strain, ανώτερος λέκτορας κλινικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε στο Forbes ότι η πλησιέστερη ασθένεια στην μακροχρόνια Covid είναι πιθανώς το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

  "Αυτή είναι η ακραία περίπτωση”, παραδέχεται ο Strain, προσθέτοντας ωστόσο ότι "θα μπορούσε να είναι καλύτερα, αλλά θα μπορούσε να είναι και χειρότερα” από αυτό.

  - Όπως και στην περίπτωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, δεν έχει σημειωθεί ακόμη σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη θεραπεία όσων πάσχουν από long Covid, αν και ο Strain σημειώνει υπάρχουν ενθαρρυντικές μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού -της Pfizer και της Modera- μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

  Τι δεν γνωρίζουμε

  Υπάρχουν, όμως, πολλά που δεν γνωρίζουμε για την μακροχρόνια Covid, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών που την προκαλούν, όπως επισημαίνει στο Forbes ο Δρ Deepti Gurdasani, επιδημιολόγος και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια παρατεταμένη επίδραση του ιού που επιμένει μετά τη λοίμωξη, ή να είναι απόρροια φλεγμονής, ή πιθανώς το σώμα να προκαλεί ανοσοαπόκριση ενάντια στον εαυτό του, εξηγεί ο Δρ Gurdasani. Από βιολογική άποψη, ο Δρ Gurdasani σημειώνει ότι η long Covid μπορεί να αποτελεί ομαδοποίηση διάφορων διαταραχών.

  Η αρχικά θεωρούμενη ως νόσος του αναπνευστικού Covid-19, γνωρίζουμε σήμερα ότι έχει επιπτώσεις σε όλο το σώμα. "Δεν εξαιρεί κανένα όργανο… Εισβάλει στους ιστούς, έχει εντοπιστεί στον εγκέφαλο, ενώ έχει βρεθεί στο έντερο πολύ μετά τη λοίμωξη”, σημειώνει ο Δρ Gurdasani. 

  Χωρίς σχέδιο

  Αν και δεν θεωρείται εντελώς απροσδόκητο η νόσος Covid-19 να συσχετίζεται με ορισμένες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις -άλλωστε πολλές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, έχουν τεκμηριωμένα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις- το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής και σημασίας, θέμα που αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς οι χώρες οδεύουν προς την έξοδο από την πανδημίας χωρίς σχέδιο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν αναρρώσει πλήρως.

  Παρότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων από κορονοϊό στον πλανήτη, το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμο να άρει όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας στις 19 Ιουλίου, συμπερλαμβανομένων των μέτρων της χρήσης μάσκας και της τήρησης αποστάσεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δικαιολόγησε την προσέγγιση αυτή επικαλούμενος το γεγονός ότι η χώρα, μέσω του εμβολιασμού, έχει αλλάξει την αναλογία μεταξύ λοιμώξεων και σοβαρής νόσησης ή θανάτου. 

  Ωστόσο, περισσότεροι από 100 ειδικοί αντιτάσσονται στο σχέδιο του Τζόνσον, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αγνοεί την απειλή της long Covid, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί.

  "Η πολιτική δεν μπορεί να επικεντρώνεται μόνο στους θανάτους και τις νοσηλείες”, σημειώνει ο Δρ Gurdasani. "Το επιχείρημα είναι ότι τα παιδιά και οι νέοι δεν επηρεάζονται. Κι όμως, μπορεί να μην πεθάνουν, αλλά μπορεί να επηρεαστούν με πολύ σοβαρό τρόπο” από τη νόσο, προσθέτει.

  Ο παράγοντας των μεταλλάξεων

  Εν τω μεταξύ, το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία στους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μετάλλαξη Δέλτα και, όπως σημειώνει ο Δρ Strain, πιθανότατα διασπείρουν τον ιό μη φορώντας μάσκες και μην τηρώντας τις αποστάσεις στα σχολεία.

  Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναθεώρησαν τη σύστασή τους για τη χρήση μάσκας στα σχολεία την προηγούμενη Παρασκευή, ευθυγραμμίζοντάς την με τη σύσταση προς τους ανηλίκους, ότι δηλαδή οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους.

  Μεγάλος αριθμός

  Όσον αφορά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, 33,7 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν από την Covid-19. Με μια συντηρητική εκτίμηση ότι το 10% εξ αυτών θα εμφανίσουν long Covid και αφαιρώντας τον αριθμό όσων έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό, προκύπτει ότι 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ενδεχομένως να ζήσουν αρκετό καιρό ακόμα με τα επίμονα, εξουθενωτικά συμπτώματα της νόσου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:57 20/07

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Apple δεν παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της από "μηδενικού κλικ" επιθέσεις χάκινγκ.

  07:44 20/07

  Βιντεοπαιχνίδια: H Netflix επιχειρεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε το Xόλιγουντ

  Η Netflix πιστεύει πως μπορεί να ξαναγράψει την προβληματική "ιστορία" του Χολιγουντ πάνω στα βιντεοπαιχνίδια.

  07:50 19/07

  Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος πουλώντας… αέρα κοπανιστό

  Η MSP "δεσμεύεται" να ανακτήσει αξιώσεις για νοσήλια και εργαστηριακές εξετάσεις που κατέβαλε το κράτος ενώ έπρεπε να πληρώσει στην πραγματικότητα κάποιος άλλος ασφαλιστικός φορέας.

  09:12 17/07

  CEO next 2021

  Ποιοι είναι οι επόμενοι ηγέτες που θα μεταμορφώσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.Τα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes.

  07:57 15/07

  Μετοχές του Facebook πουλά σχεδόν κάθε μέρα ο Zuckerberg εδώ και μήνες

  Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο δεν πούλησε καμία μετοχή της Facebook, ο Mark Zuckerberg επέστρεψε δυναμικά.

  07:49 14/07

  Buffett, Gates, Zuckerberg μεταξύ αυτών που έδωσαν το "παρών" στην "κατασκήνωση" των δισεκατομμυριούχων

  Τουλάχιστον 25 δισεκατομμυριούχοι με συνολική περίουσία περίπου $825 δισ. στο Sun Valley 2021.

  07:53 13/07

  Το 17 ετών ταξίδι του Ρίτσαρντ Μπράνσον μέχρι το διάστημα

  Πώς ο Μπράνσον έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που πέταξε με δικό του διαστημικό σκάφος στο διάστημα.

  08:08 12/07

  Είναι το bitcoin έτοιμο να βγει από το τέλμα;

  Τι δείχνουν το εύρος ζώνης Bollinger και ο δείκτης Bollinger Bands. Τι λένε οι αναλυτές.

  08:16 09/07

  ΗΠΑ: Αντιμονοπωλιακή αγωγή από 36 πολιτείες κατά της Google για το Play Store

  Για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές που εφαρμόζει το κατάστημα εφαρμογών έναντι τρίτων προγραμματιστών.

  08:11 08/07

  Νέος τρόπος καταδίωξης υπόπτων από τη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ

  Από όλους τους τρόπους εντοπισμού ενός υπόπτου, η αποστολή SMS το οποίο αναφέρει ότι καταζητείται και ότι πρέπει να παραδοθεί, είναι από τους πιο περίεργους. Η πρακτική αυτή, όμως, απέδωσε καρπούς...