Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 07:49

  Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έγιναν ξαφνικά "ταύροι" για το bitcoin

  Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έγιναν ξαφνικά “ταύροι” για το bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Javier Paz

  Ενώ οι τιμές του bitcoin υποχώρησαν πρόσκαιρα κάτω από το επίπεδο των 30.000 δολαρίων την προηγούμενη Τρίτη και αρκετοί επενδυτές διαβλέπουν διολίσθηση πιθανότητα έως και τα 20.000 δολάρια, ένας αυξανόμενος αριθμός διαχειριστών περιουσιακών στοιχεία άρχισαν να "ποντάρουν” στην βραχυπρόθεσμη άνοδο του κρυπτονομίσματος στο CME, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων στον κόσμο.

  Τα τελευταία στοιχεία της Αρχής Λειτουργίας της Αγοράς Παραγώγων των ΗΠΑ, με ημερομηνία 15 Ιουνίου, καταδεικνύουν ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν συνάψει 517 συμβόλαια μακροπόθεσμων θέσεων (long futures), ποντάροντας στην άνοδο των τιμών του bitcoin, αριθμός αυξημένος κατά 35% σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Η τελευταία φορά που οι ίδιοι είχαν περισσότερα από 500 long futures ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2020, όταν οι τιμές του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος ξεκίνησαν μια σειρά αλλεπάλληλων ρεκόρ.

  Η αύξηση των ανοδικών στοιχημάτων ήταν τόσο ξαφνική που η συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών διατηρεί πλέον σχεδόν ουδέτερη θέση για το κρυπτονόμισμα, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι εκτιμήσεις τους ήταν ιδιαίτερα αρνητικές. Μάλιστα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν σταδιακά, στα τέλη Ιανουαρίου, να ποντάρουν στην υποχώρηση του κρυπτονομίσματος, όταν το bitcoin ξεπέρασε τα 35.000 δολάρια. Μετατράπηκαν σε καθαρούς πωλητές στις 23 Φεβρουαρίου, μετά τη "βουτιά” της τιμής του bitcoin από τα 58.400 δολάρια στα 44.900 δολάρια, και παρέμειναν πωλητές καθώς το κρυπτονόμισμα έχασε το 50% της αξίας του.

  AssetManagers 2

  Για την ακρίβεια, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποτελούν πλέον την λιγότερο απαισιόδοξη κατηγορία επενδυτών για το bitcoin στο χρηματιστήριο παραγώγων CME.

  AssetManagers 3

  Το γεγονός αυτό εγείρει το ερώτημα; γιατί η συγκεκριμένη κατηγορία εξειδικευμένων και έμπειρων επενδυτών αύξησε ξαφνικά τις θετικές θέσεις της για το bitcoin;

  Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εκ φύσεως έχουν ορισμένα επενδυτικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Δεν ευθυγραμμίζονται με την "πάντα ανοδική” ή "πάντα καθοδική” στάση άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, γεγονός που τους καθιστά πιο ευκαιριακούς και συχνά contrarian ("κόντρα στο ρεύμα”) επενδυτές, ειδικά σε ιδιαίτερα κυκλικούς κλάδους. 

  Αφότου το bitcoin άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 64.900 δολαρίων στις 14 Απριλίου, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αύξησαν άμεσα τις αρνητικές θέσεις τους (short positions) και αποκόμισαν σημαντικά κέρδη, καθώς το κρυπτονόμισμα διόρθωσε έως τα 30.000 δολάρια. 

  Μπορεί φυσικά να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που εξηγούν τη στροφή τους. Για παράδειγμα, πολύ διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να έχουν λάβει εντολές να αυξήσουν τις θέσεις τους στο bitcoin πριν προχωρήσουν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, κάτι που έχει λογική δεδομένου ότι τα παράγωγα επί του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος είναι πιο εδραιωμένα έναντι αυτών του ether. Στην πραγματικότητα, το CME προσφέρει δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το bitcoin καθώς και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς πληρωτέα σε μετρητά στη λήξη τους. 

  Τέλος, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων γνωρίζουν καλύτερα από τους περισσότερους επενδυτές ότι οι κύκλοι υπερβολικής μεταβλητότητας είναι σύνηθες χαρακτηριστικό της αγοράς κρυπτονομισμάτων, και μπορεί να ξεκινήσουν αλλά και να τερματιστούν ξαφνικά.

  Επιπρόσθετα, αυτή η στροφή καταγράφεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την αγορά, καθώς τα hedge funds, οι εταιρείες αλλά και οι μικροεπενδυτές έχουν μειώσει το τελευταίο διάστημα την προθεσμιακή έκθεσή τους στα κρυπτονομίσματα κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με τις αρχές του έτους. Η διαφοροποίηση των συμμετεχόντων ενισχύει την υγιή εικόνα της αγοράς των παραγώγων.

  AssetManagers 4

  Με αφορμή αυτή την παρατήρηση, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του χρηματιστηρίου παραγώγων καταδεικνύουν ότι δεν είναι όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά παραγώγων απαισιόδοξοι για το bitcoin. Ένας λόγος, δε, που εξηγεί το μειωμένο ενδιαφέρον των άλλων κατηγοριών επενδυτών για το bitcoin είναι ότι τρεις εκ των πέντε -hedge funds, εταιρείες και μικροεπενδυτές- έχουν διαφοροποιήσει τις θέσεις τους στα παράγωγα κρυπτονομισμάτων αποκτώντας θέσεις και στο ether, καθώς τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησαν τα δικά του συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. 

  Για την ακρίβεια, η δραστηριότητα του συνόλου των συμμετεχόντων στην αγορά των παραγώγων κρυπτονομισμάτων δεν έχει διαφοροποιηθεί από την αρχή του έτους. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων απλώς καλύπτουν το κενό όσον αφορά το bitcoin.

  AssetManagers 5

  Προοπτικές

  Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν ορισμένα βασικά δεδομένα.

  1) Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικοί συμμετέχοντες της αγοράς παραγώγων και κινούν μεγάλο όγκο σε άλλες κατηγορίες παραγώγων, όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρώ. ενώ "προκαλούν” τις τράπεζες να ποντάρουν ενάντια στις δικές τους θέσεις, σε οποιαδήποτε κατηγορία λειτουργούν. Επομένως, είναι λογικό η συμμετοχή τους να διευρυνθεί όσο ωριμάζει η αγορά.

  2) Τα hedge funds αποτελούσαν τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς κρυπτονομισμάτων, επομένως είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι τράπεζες διευρύνουν την παρουσία τους και ανταγωνίζονται τα hedge funds στην παροχή ρευστότητας - όσο περισσότερη είναι η ρευστότητα, τόσο διευρύνεται η αγορά παραγώγων και αμβλύνεται το εύρος των τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. 

  3) Όσον αφορά τη συνέχεια, η διαφοροποίηση της στρατηγικής ανοικτών θέσεων των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών πιστεύουν ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται κοντά στον "πάτο” της και ότι το bitcoin ενδεχομένως να ξεκινήσει να σκαρφαλώνει και πάλι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:38 22/09

  Το Facebook έβαλε "βαθιά το χέρι στην τσέπη" για να προστατεύσει τον Ζούκερμπεργκ

  Πλήρωσε $4,9 δισ. προκειμένου να μην του αποδοθεί "προσωπική ευθύνη" σε υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και να αφαιρεθεί το όνομά του από αγωγή της FTC.

  13:49 22/09

  Ο δισεκατομμυριούχος John Paulson χωρίζει με την Jenny Paulson

  Το διαζύγιο των John Paulson και Jenny Paulson έρχεται μετά τον χωρισμό του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Microsoft Bill Gates από την Melinda French Gates και του Jeff Bezos, ιδρυτή της Amazon από...

  00:26 22/09

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη το 2021: Ο Ρονάλντο ανέκτησε τον τίτλο από τον Μέσι

  Οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές μπορεί να άλλαξαν ομάδες, αλλά παραμένουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι του αθλήματος, αποκομίζοντας συνδυαστικά 235 εκατ. δολάρια την τρέχουσα σεζόν.

  07:42 21/09

  Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

  το χείλος του γκρεμού η αγορά ακινήτων της Κίνας. Γιατί θεωρείται μικρός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης εκτός συνόρων.

  08:09 20/09

  Η αμερικανική εταιρεία που "βοήθησε" ακούσια την Ινδία να κατασκοπεύει Κίνα και Πακιστάν

  Ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας.

  00:07 20/09

  Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

  Η Agata Jakoncic, CEO της MSD για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και Πρόεδρος της PIF μοιράζεται τις απόψεις της για τo τι πρέπει να κάνει ένας CEO.

  09:00 18/09

  Ενημερώστε τον Chrome τώρα: Χάκερ επιτίθενται σε δύο σημαντικές ευπάθειες στο πρόγραμμα

  Η Google αποκάλυψε ότι δύο αδυναμίες που υπάρχουν στον Chrome δέχονται επίθεση.

  08:33 18/09

  Μετοχές της Tesla αξίας $297 εκατ. έχει "ξεφορτωθεί" η Cathie Wood - Τί αγοράζει

  Ποντάρει σε μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να κάνουν νέο ράλι.

  07:51 17/09

  Θα έχει το ράλι μετοχών του 2021 την "κατάρρευση" του 1987;

  Ομοιότητες και διαφορές με την οικονομική κρίση του 1987.

  14:42 16/09

  Ο παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του bitcoin

  Πώς οι περιορισμοί και η αυστηροποίηση των μέτρων στην Κίνα επηρεάζουν το κρυπτονόμισμα.

  07:58 16/09

  Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna έναντι της μετάλλαξης Δ - Αλλά η προστασία φθίνει με τον χρόνο

  Κατεγράφησαν 36% λιγότερες μολύνσεις στους πιο πρόσφατα εμβολιασμένους.

  07:34 15/09

  Evergrande: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει - Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

  Ο αντίκτυπος μιας άτακτης εκκαθάρισης, με το υπέρογκο χρέος των $302 δισ., θα είναι τεράστιος.

  07:52 14/09

  Το Facebook έκανε τα "στραβά μάτια" για VIP χρήστες που "πάτησαν" τους κανόνες του

  Εσωτερικά έγγραφα χαρακτηρίζουν τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου ως "μη υπερασπίσιμες".

  08:06 13/09

  Στην IKEA φέρεται να περνά το εμβληματικό κατάστημα της Topshop του Φίλιπ Γκριν έναντι $534 εκατ.

  Η πώληση του καταστήματος δεν αρκεί όμως για να καλύψει το τεράστιο χρέος του ομίλου Arcadia.

  07:40 10/09

  Solana: Το κρυπτονόμισμα που έχει εκτοξευτεί κατά 13.000% από την αρχή του έτους

  Βασικό της ατού, η καινοτόμος τεχνολογία στην οποία βασίζεται το δίκτυο blockchain της, το ταχύτερο στον κόσμο.

  19:14 09/09

  Στον έλεγχο του Γκέιτς περνά η αλυσίδα Four Seasons, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων

  Με τη νέα επένδυση, ο Γκέιτς αυξάνει το ποσοστό του στην αλυσίδα στο 71,25% από 47,5 προηγουμένως.