Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιουν-2021 08:17

  Γιατί η πρόσφατη πτώση του χρυσού δεν αποτελεί αγοραστική ευκαιρία

  Γιατί η πρόσφατη πτώση του χρυσού δεν αποτελεί αγοραστική ευκαιρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Palash Ghosh

  Η τιμή του χρυσού έχει πάρει την κατιούσα από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έδωσε "σήμα” ότι πλησιάζει η ώρα αύξησης των επιτοκίων λόγω των προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμού, όμως η απόδοση του κίτρινου μετάλλου εξαρτάται από μια πολύπλοκη σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων των ομολόγων, της προσφοράς χρήματος και της "δύναμης” του δολαρίου.

  Η τιμή του χρυσού υποχώρησε από περίπου 1.895 δολάρια η ουγγιά που ήταν στις 11 Ιουνίου στα 1.765 δολάρια μια εβδομάδα αργότερα, καταγράφοντας πτώση 6,9%, για να ενισχυθεί ελαφρώς στα 1.776,70 δολάρια την Πέμπτη.

  Μέχρι και την Πέμπτη, ο χρυσός κινείται 14% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 2.067 δολαρίων που κατέγραψε τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

  Η εβδομαδιαία πτώση του χρυσού επιταχύνθηκε από την προηγούμενη Τετάρτη (16 Ιουνίου) όταν η Federal Reserve "έδειξε” προς δύο αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2023 - κι αυτό γιατί τα υψηλότερα επιτόκια συνήθως πλήττουν τη ζήτηση για "σκληρά” περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός που δεν προσφέρουν απόδοση.

  Δεδομένου, λοιπόν, ότι η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Και καθώς ο χρυσός παραδοσιακά θεωρείται ως αντιστάθμισμα των πληθωριστικών πιέσεων, "η αγορά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ως αρνητικό”, σημειώνει ο Luke Lloyd, στρατηγικός επενδυτής της Strategic Wealth Partners, μιλώντας στο Forbes.

  Η υιοθέτηση πιο "επιθετικής” στάσης από τη Fed, που συνεπάγεται υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, και η ενίσχυση του δολαρίου, δείχνουν προς περαιτέρω υποχώρηση της τιμής του χρυσού, συνηγορεί και ο Przemyslaw Radomski, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων Sunshine Profits, σε επικοινωνία του με το Forbes.

  Μάλιστα, ο Lloyd πιστεύει ότι η Fed υποτιμά επί του παρόντος τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα γίνει "πιο επιθετικη” το επόμενο έτος, επισπεύδοντας ακόμη περισσότερο την αύξηση των επιτοκίων, ένα δυνητικά αρνητικό σενάριο για τον χρυσό, που σημαίνει ότι δεν θεωρεί την τρέχουσα συγκυρία ως ευκαιρία αγοράς.

  Αντίθετες απόψεις

  Ο χρυσός εμφάνισε τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοσή του σε διάστημα 15 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω των ανησυχιών ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. 

  Ωστόσο, ο George Milling-Stanley, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής για τον χρυσό της State Street Global Advisors, δεν πιστεύει ότι η πρόσφατη διόρθωση του χρυσού προκαλεί ανησυχία καθώς οι προβολές αύξησης των επιτοκίων της Fed απέχουν ακόμη πολύ. Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kitco.com, που εστιάζει στην αγορά χρυσού, ο Milling-Stanley δήλωσε ότι η τρέχουσα εξασθένιση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου αποτελεί αγοραστική ευκαιρία. "Βλέπω ένα κύμα πωλήσεων πανικού και δεν νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων απέχουν τουλάχιστον δύο χρόνια και "πολλά μπορούν να συμβούν σε δύο χρόνια”.

  Άλλωστε, παρότι ο χρυσός συνήθως υποαποδίδει σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, ορισμένες φορές αυτή η παραδοχή δεν ισχύει. Όπως επεσήμανε ο Milling-Stanley, μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2018, και ενώ η Fed ακολουθούσε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, η τιμή του χρυσού στην πραγματικότητα ενισχύθηκε κατά 21%, φτάνοντας από 1.050 δολάρια στα 1.270 δολάρια.

  Η ανάδειξη, δε, ανταγωνιστικών -και ταχέως αναπτυσσόμενων- νέων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, ειδικά των κρυπτονομισμάτων, εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη δημοφιλία παραδοσιακών επενδύσεων, όπως ο χρυσός. Ωστόσο, ο Lloyd επισημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια "πολύ κερδοσκοπική” κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ενώ αντίθετα ο χρυσός είναι πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση και πολύ λιγότερο ασταθής. 

  Ο Lloyd παραδέχεται πως παρότι το Bitcoin και ορισμένα άλλα κρυπτονομίσματα ενδέχεται τελικά να εξελιχθούν σε μέσα αντιστάθμισης του πληθωρισμού όπως ο χρυσός, λόγω της περιορισμένης προσφοράς τους, η τιμή του Bitcoin επηρεάζεται από πάρα πολλούς εξωτερικούς παράγοντες -όπως οι ανησυχίες για το ρυθμιστικό πλαίσιο, η υιοθέτησή του από τις εταιρείες και η δημιουργία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από τις ίδιες της κυβερνήσεις- ώστε να θεωρηθεί επί του παρόντος αντιστάθμισμα του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, ο χρυσός παραμένει το "τυπικό” μέσο αντιστάθμισης των πληθωριστικών πιέσεων και ασφαλές "καταφύγιο”, προσθέτει ο Lloyd.

  Ο Milling-Stanley, πάντως, εκτιμά ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια έως το τέλος του έτους, ενώ δεν έχει πεισθεί ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της ακόμη και αν ο πληθωρισμό αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Προσθέτει ότι τα προγράμματα τρισεκατομμυρίων δαπανών για την ανάπτυξη υποδομών που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των ελλειμμάτων, επομένως τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. 

  Αντίθετα, ο Lloyd προβλέπει ότι ο χρυσός θα ολοκληρώσει το έτος στο επίπεδο των 1.700 δολαρίων. Ο Radomski, από την πλευρά του, εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίζει να κατρακυλά τους επόμενους μήνες, διολισθαίνοντας έως τα 1.500 δολάρια ή ακόμη χαμηλότερα, , αναμένει ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να μειώνεται κατά τους επόμενους μήνες, ολισθαίνοντας στα 1.500 $ ή ακόμα χαμηλότερα, αλλά θα ανακάμψει στη συνέχεια στο επίπεδο των 1.800 δολαρίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

  Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 5.000% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 1970, την στιγμή που ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχει γράψει κέρδη 4.080%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:01 04/08

  Βγήκε και επισήμως το διαζύγιο του Bill Gates και της Melinda French Gates

  H Μelinda έχει ήδη λάβει μετοχές αξίας 3,3 δισ. δολαρίων από τον Bill.

  00:05 04/08

  Πώς δύο λέξεις σε ένα άρθρο "καταπόντισαν" τις μετοχές της Tencent και έφεραν απώλειες δεκάδων εκατ. δολαρίων

  Η αγορά είναι συχνά ένα ευαίσθητο μέρος, αλλά μερικές φορές φτάνει στα άκρα. Οι μετοχές της Tencent απώλεσαν σχεδόν 10%, αφότου ένα άρθρο της Economic Information Daily, που συνδέεται με τα κινεζικά...

  09:13 03/08

  Η Disney απαιτεί πλέον τον εμβολιασμό όλων των υπαλλήλων της

  Η Walt Disney είναι η τελευταία εκ των αμερικανικών εταιρειών η οποία απαιτεί από τους περισσότερους υπαλλήλους της να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, καθώς οι νέες μολύνσεις αυξάνονται απότομα σε...

  07:56 03/08

  Οι 10 χώρες που προσφέρουν εξαψήφια μπόνους στους Ολυμπιονίκες τους

  Τα ποσά που προσφέρονται στους νικητές μεταλλίων. Μέχρι και ισόβια επιδόματα.

  00:05 02/08

  Ρομπότ εμπνευσμένο από ταινία του 1966 φέρνει την επανάσταση στα χειρουργεία κοιλιάς

  Η Vicarious Surgical, που υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς και η οποία πρόκειται να μπει στο χρηματιστήριο μέσω συμφωνίας με εταιρεία ειδικού σκοπού, ελπίζει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ...

  08:39 01/08

  Ποια είναι η μυστηριώδης startup Paragon

  Ελάχιστα είναι γνωστά για την εταιρεία παρακολούθησης smartphone με έδρα το Τελ Αβίβ. Η αμερικανική χρηματοδότηση.

  08:12 30/07

  Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας

  Η κινεζική κυβέρνηση με τα ρυθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε επεφύλασσε ένα μικρό σοκ προς τους επενδυτές.

  00:31 30/07

  Μεγάλα λόγια, μεγαλύτερα κέρδη

  Από το ηλιόλουστο σπίτι που ενοικιάζει στο πολυτελές προάστιο του Μαϊάμι, Bay Harbour Island, ο Adam Wyden παρακολουθεί σκυθρωπός τις ειδήσεις στο Bloomberg. Είναι 22 Απριλίου, και οι αγορές...

  18:23 29/07

  Τ. Μίλτον: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Nikola Motor κατηγορείται για εξαπάτηση επενδυτών

  Κατηγορητήριο για ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να παραπλανήσει επενδυτές στην αγορά μετοχών.

  07:46 28/07

  Με στόχο το... χρυσό: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

  Μεταξύ των χιλιάδων αθλητών στο Τόκιο που έχουν ως επί το πλείστον "στενά" οικονομικά, είναι επαγγελματίες όπως ο Τζόκοβιτς, ο Ντουράντ και η Οσάκα.

  00:11 28/07

  Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

  Τη Δευτέρα oι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι του διαδικτύου υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές συνέχισαν να "ξεφορτώνονται"...

  08:15 27/07

  Φτηνά και "μπαρουτοκαπνισμένα": Τα τουρκικά drones διευρύνουν την αγορά τους στο εξωτερικό

  Η Άγκυρα εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη.

  09:51 26/07

  Πώς να καταλάβετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί από το λογισμικό Pegasus

  Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...