Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 08:25

  Στο "άδυτο" της περιουσίας των $10 εκατ. του Άντονι Μπλίνκεν, ΥΠΕΞ του Μπάιντεν

  Στο “άδυτο” της περιουσίας των $10 εκατ. του Άντονι Μπλίνκεν, ΥΠΕΞ του Μπάιντεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Dan Alexander

  Πριν από λίγο καιρό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στους αποφοίτους του Columbia Law School όπου σπούδασε και ο ίδιος, έκανε μια μίνι ενδοσκόπηση - εκμεταλλευόμενος παράλληλα την ευκαιρία να στείλει, ως είθισται, ένα  μήνυμα στους ακροατές τους.

  Ο Μπλίνκεν εξήγησε πώς βρήκε μια καλοπληρωμένη θέση εργασίας σε μια μεγάλη εταιρεία μετά την αποφοίτησή του, την οποία όμως εγκατέλειψε γρήγορα για να καταλήξει τελικά σε μια όχι και τόσο προσοδοφόρα θέση στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

  "Περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας στη δουλειά”, είπε απευθυνόμενος στους αποφοίτους, οπότε πρόσθεσε "όσο είναι δυνατόν, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις”.

  Αυτό, όμως, που δεν αποκάλυψε στους αποφοίτους ο Μπλίνκεν είναι ότι έβγαλε τελικά πολλά χρήματα. Επί 25 χρόνια περίπου, εργάστηκε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις φτάνοντας μέχρι τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. Όταν ο Μπλίνκεν αποχώρησε από το αξίωμα το 2017, η θητεία του σε θέσεις εξουσίας του άνοιξε πολλές πόρτες στον ιδιωτικό τομέα. Εν μέρει χάρη σε αυτές τις ευκαιρίες -στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, των χρηματοοικονομικών και της εταιρικής στρατηγική- ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει περιουσία περίπου 10 εκατ. δολαρίων.

  Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Μπλίνκεν συνίδρυσε την εταιρεία WestExec Advisors, η οποία υπερηφανεύεται στον ιστότοπό της ότι "αναβαθμίσει την αίθουσα συνεδριάσεων σε Κέντρο Επιχειρήσεων”. Στην πράξη, βοηθά πελάτες όπως η Uber, η FedEx και η Blackstone, για παράδειγμα, προσφέροντας συνδέσεις ή συμβουλές στρατηγικής. Η επιχείρηση φαίνεται αναπτύχθηκε γρήγορα. Από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2020, τα μέλη της ομάδας που αναγράφει στον ιστότοπό της η WestExec ανήλθαν από 19 σε 38.

  Πολλοί από την ομάδα της WestExec έχουν παρόμοια βιογραφικά με του Μπλίνκεν και μεγάλη εμπειρία σε κυβερνητικά πόστα. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που αρκετοί εξ αυτών στον ακολούθησαν αναλαμβάνοντας θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα του Μπάιντεν. Τουλάχιστον οκτώ πρώην συνάδελφοι του Μπλίνκεν στην WestExec βρίσκονται σήμερα σε διάφορες εκτελεστικές θέσεις. Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NIS), Άιβριλ Χέινς, εργαζόταν προηγουμένως στην WestExec. Το ίδιο και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ο αναπληρωτής διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Ντέιβιν Κοέν και η αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέας, Λίζα Μόνακο.

  Αξιωματούχοι Μπάιντεν Vs. αξιωματούχοι Τραμπ
  Η πρώτη επιλογή του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ήταν ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο όταν διαφώνησαν αντικατέστησε με τον πολύ φτωχότερο Μάικ Πομπέο.

  Ο Μπλίνκεν αποχώρησε από την εταιρεία με καλές απολαβές. Το πόθεν έσχες του για τα έτη 2019 και 2020 αποκαλύπτει απολαβές και μερίσματα ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων από τη WestExec. Επιπρόσθετα, ο Μπλίνκεν δήλωσε επενδύσεις σε μετοχές αξίας τουλάχιστον 1,5 εκατ. δολαρίων που συνδέονται με την εταιρεία. Ωστόσο, πούλησε το μερίδιό του στην εταιρεία τον Μάρτιο, στους τότε συνεργάτες του.

  Η WestExec δεν ήταν, όμως, η μόνη ενασχόληση του Μπλίνκεν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τον Ιούνιο του 2017, ανέλαβε σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Social Capital, επικεφαλής της οποίας είναι ο αυτοαποκαλούμενος αμφιλεγόμενος επενδυτής Τσάμαθ Παλιχαπίτια, με περιουσία περίπου 1,3 δισ. δολαρίων. Μέσω της θέσης του ο Μπλίνκεν εξασφάλισε τελικά ποσοστό σε μία από τις εταιρείες της Social Capital, αξίας άνω των 250.000 δολαρίων, με συμμετοχές σε εταιρείες όπως οι Box, Slack, SurveyMonkey και Virgin Galactic.

  Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συνεργασίες στο εξωτερικό, διατελώντας σύμβουλος ενός επενδυτικού ταμείου σε υποδομές με έδρα το Παρίσι, όπου έζησε κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων. Από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2020 είχε απολαβές 134.000 δολαρίων από το εν λόγω ταμείο.

  Επιπλέον, συνεργαζόταν με τον Τζο Μπάιντεν Penn Biden Center for Diplomacy & Global Engagement. Ο Μπλίνκεν εργάστηκε εκεί από τον Μάιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2019. Τους πρώτους έξι μήνες του 2019, είχε απολαβές 80.000 δολαρίων για τις υπηρεσίες του. Τέλος, συνέδραμε τον Μπάιντεν κατά την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία των ΗΠΑ, αποκομίζοντας επιπλέον 144.000 δολάρια.

  Blink2
  Στο "άδυτο” της περιουσίας του Άντονι Μπλίνκεν 
  Ο Μπλίνκεν και η σύζυγός του, Evan Ryan, λαμβάνουν αμφότεροι συντάξεις από τις προηγούμενες θητείες τους σε κυβερνητικά αξιώματα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους προέρχεται από το διάστημα που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον ιδιωτικό τομέα.

  Είχε, όμως, τα τυχερά του και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε να δουλεύει ως αναλυτής παγκόσμιων υποθέσεων στο CNN τον Φεβρουάριο του 2017. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες ήταν οι απολαβές του το 2017 και το 2018, ωστόσο για περίπου έξι μήνες, το 2019, έλαβε το ποσό των 22.000 δολαρίων.

  Η σύζυγός του, Έβαν Ράιαν -επίσης για χρόνια κυβερνητική αξιωματούχους, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση Μπάιντεν φέτος ως αναπληρώτρια βοηθός του προέδρου - "εξαργύρωσε” επίσης την εμπειρία της στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Το 2017 ξεκίνησε να εργάζεται στην Axios Media, όπου διετέλεσε εκτελεστική αντιπρόεδρος. Το πόθεν έσχες της αναφέρει ότι ελάμβανε μισθό 125.000 δολαρίων, είχε επιπλέον έσοδα 369.000 δολαρίων από την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών της Axios, ενώ είχε και ποσοστό στην εταιρεία μέσων αξίας αξίας άνω των 500.000 δολαρίων. Επίσης, έλαβε 96.000 δολάρια για τις υπηρεσίες της στην ομάδα μετάβασης της εξουσίας του Μπάιντεν.

  Τα χρήματα αυτά εξασφάλισαν μια καλή ζωή στο ζεύγος Μπλίνκεν-Ράιαν. Το 2018 αγόρασαν σπίτι στα προάστια της Ουάσιγκτον, λαμβάνοντας δάνειο ύψους 1,1 εκατ. δολαρίων. Επιπρόσθετα, έχουν αποκτήσει μετοχές σε ορισμένες εταιρείες, όπως η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google (όπου κατέχουν ποσοστό αξίας 195.000 δολαρίων), η Berkshire Hathaway (ποσοστό αξίας 139.000 δολαρίων), η Apple (ποσοστό αξίας 120.000 δολαρίων) και το Facebook (ποσοστό αξίας 80.000 δολαρίων).

  Επιστρέφοντας στα κυβερνητικά κλιμάκια, ο Μπλίνκεν και η Ράιαν ενδεχομένως να δουν τις απολαβές τους να μειώνονται. Ωστόσο, τα αποζημιωθούν από το πιο δελεαστικό ίσως επίδομα που εξασφαλίζει η Ουάσιγκτον - την ομοσπονδιακή σύνταξη που θα λάβουν. Έως σήμερα, η σύνταξη που θα πρέπει να λάβει ο Μπλίνκεν υπολογίζεται περίπου σε 500.000 δολάρια, ενώ η Ράιαν θα λάβει πάνω από 150.000 δολάρια. 

  Ωστόσο, δεδομένου ότι το τελικό ύψος της σύνταξης που θα λάβουν εξαρτάται, εν μέρει, από τα χρόνια που θα διατελέσουν σε κυβερνητικές θέσεις, τα ποσά αυτά θα αυξάνονται όσο παραμένουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

  Σε ό,τι αφορά το σήμερα, η Blinken αξίζει σήμερα περίπου 500.000 $ και το Ryan's φαίνεται να αξίζει πάνω από 150.000 $. Δεδομένου ότι οι τελικές πληρωμές τους εξαρτώνται, εν μέρει, από τον αριθμό των ετών που υπηρετούν, αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αξία μόνο όσο παραμένουν στη διοίκηση.


  Αξιωματούχοι Μπάιντεν Vs. αξιωματούχοι Τραμπ
  Η πρώτη επιλογή του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ήταν ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο όταν διαφώνησαν αντικατέστησε με τον πολύ φτωχότερο Μάικ Πομπέο.

  Στο "άδυτο” της περιουσίας του Άντονι Μπλίνκεν 
  Ο Μπλίνκεν και η σύζυγός του, Evan Ryan, λαμβάνουν αμφότεροι συντάξεις από τις προηγούμενες θητείες τους σε κυβερνητικά αξιώματα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους προέρχεται από το διάστημα που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον ιδιωτικό τομέα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:12 30/07

  Πώς η Apple ξεφεύγει (προς το παρόν) από τον τεχνολογικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κίνας

  Η κινεζική κυβέρνηση με τα ρυθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε επεφύλασσε ένα μικρό σοκ προς τους επενδυτές.

  00:31 30/07

  Μεγάλα λόγια, μεγαλύτερα κέρδη

  Από το ηλιόλουστο σπίτι που ενοικιάζει στο πολυτελές προάστιο του Μαϊάμι, Bay Harbour Island, ο Adam Wyden παρακολουθεί σκυθρωπός τις ειδήσεις στο Bloomberg. Είναι 22 Απριλίου, και οι αγορές...

  18:23 29/07

  Τ. Μίλτον: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Nikola Motor κατηγορείται για εξαπάτηση επενδυτών

  Κατηγορητήριο για ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να παραπλανήσει επενδυτές στην αγορά μετοχών.

  07:46 28/07

  Με στόχο το... χρυσό: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

  Μεταξύ των χιλιάδων αθλητών στο Τόκιο που έχουν ως επί το πλείστον "στενά" οικονομικά, είναι επαγγελματίες όπως ο Τζόκοβιτς, ο Ντουράντ και η Οσάκα.

  00:11 28/07

  Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

  Τη Δευτέρα oι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι του διαδικτύου υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές συνέχισαν να "ξεφορτώνονται"...

  08:15 27/07

  Φτηνά και "μπαρουτοκαπνισμένα": Τα τουρκικά drones διευρύνουν την αγορά τους στο εξωτερικό

  Η Άγκυρα εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη.

  09:51 26/07

  Πώς να καταλάβετε εάν το κινητό σας έχει παραβιαστεί από το λογισμικό Pegasus

  Τα δημοφιλή και γνωστά προγράμματα antivirus δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:57 20/07

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Apple δεν παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της από "μηδενικού κλικ" επιθέσεις χάκινγκ.

  07:44 20/07

  Βιντεοπαιχνίδια: H Netflix επιχειρεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε το Xόλιγουντ

  Η Netflix πιστεύει πως μπορεί να ξαναγράψει την προβληματική "ιστορία" του Χολιγουντ πάνω στα βιντεοπαιχνίδια.