Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 08-Ιουν-2021 09:34

    Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να πλήξει τις πλουσιότερες χώρες κατά δυο φορές χειρότερα από την πανδημία

    Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να πλήξει τις πλουσιότερες χώρες κατά δυο φορές χειρότερα από την πανδημία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Carlie Porterfield

    Οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν 5 τρισ. δολάρια ετησίως μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες λόγω των καταστροφικών αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, σε διπλάσιες απώλειες από τη ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

    Οι χώρες της G7 μπορούν να αναμένουν μια μέση συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,5% ετησίως έως το 2050, εάν συνεχιστούν οι υπάρχουσες τάσεις για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα του Swiss Re Institute που ανέλυσε η Oxfam.

    Η πανδημία, η οποία προκάλεσε εκτεταμένη ανεργία, απότομες μειώσεις στις δαπάνες και έφερε τεράστια πακέτα τόνωσης των οικονομιών, είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ αυτών των επτά χωρών να μειωθεί 4,2% κατά μέσο όρο.

    Η Oxfam σημειώνει ότι σε αντίθεση με την πανδημία, η οικονομία δεν θα "ανακάμψει" από τη ζημιά που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι οι οικονομικές της επιπτώσεις θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

    Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία μέσω της αύξησης των καταιγίδων, των πλημμυρών και της ξηρασίας, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζική ανθρώπινη μετανάστευση, ζημιές της περιουσίας, διαταραχές στο εμπόριο και μείωση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με το Swiss Re Institute.

    Οι φτωχότερες χώρες βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα, σύμφωνα με την Oxfam: Η οικονομία της Ινδίας θα μπορούσε να διολισθήσει κατά 27% έως το 2050 και το ΑΕΠ των Φιλιππίνων θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 35% εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

    "Η κλιματική κρίση έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες, αλλά οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου δεν έχουν ανοσία", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Oxfam, Danny Sriskandarajah.

    132 εκατομμύρια. Αυτός είναι ο αριθμός των επιπλέον ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ενδέχεται να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια από τώρα έως το 2030 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Η Oxfam καλεί τις χώρες της G7 να ενισχύσουν τους στόχους δράσης για το κλίμα και να μειώσουν περαιτέρω την χρήση άνθρακα. Μια τέτοια δράση θα είχε οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με την Oxfam.

    Ενώ οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να συρρικνώνεται κατά 6,5% έως το 2050, η χώρα θα μπορούσε να μειώσει τις ζημιές σε πτώση κατά 2,4% εάν οι χώρες της G7 αλλάξουν ταχύτητες για να τηρήσουν καλύτερα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

    Οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση αυτήν την εβδομάδα στην Κορνουάλη της Αγγλίας, στην πρώτη σύνοδο κορυφής της G7 με φυσική παρουσία από την έναρξη της πανδημίας. Ενώ οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς έχουν όλοι θέσει στόχους εκπομπών άνθρακα, οι περισσότεροι υπολείπονται των απαραίτητων προσαρμογών που θα διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου, το επίπεδο που σημειώνεται στη συμφωνία του Παρισιού και που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με την Oxfam.

    Μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι ο κόσμος θα χρειαζόταν το ισοδύναμο των μέτρων lockdown λόγω κορονοϊού κάθε δύο χρόνια για να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες της G7 αφιερωμένες στην κλιματική αλλαγή αυτό το φθινόπωρο στη Γλασκώβη.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Forbes 100+ The Greek List

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:36 09/06

    Η εκτίναξη των Aramco και ExxonMobil: Κέρδη-ρεκόρ και τα επόμενα projects

    Το ράλι του μαύρου χρυσού μετά τη ρωσική εισβολή κατέστησε την Aramco την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο.

    00:05 08/06

    Η Ιαπωνία (ξανα)γίνεται hotspot επενδυτών μετά από τρεις δεκατίες

    Μετά από τρεις δεκαετίες που οι διεθνείς επενδυτές την απέφευγαν, φέτος η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας προσελκύει ξανά το ενδιαφέρον. Είναι από τις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο,...

    00:05 07/06

    Το "μεγάλο κυνήγι" των αποδόσεων: Γιατί έφυγε $1 τρισ. από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ σε 13 μήνες

    Παρά τη χρεοκοπία της SVB, οι καταθέτες δεν πανικοβλήθηκαν μαζικά. Δεν απέσυραν χρήματα από τις τράπεζες για να τα κρύψουν στο στρώματα - οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν 17,15 τρισ. δολάρια σε...

    16:54 06/06

    Οι Fintech 50 του 2023: Το μέλλον της Wall Street

    Με τις αγορές να ανακάμπτουν σταδιακά από το ισχυρό πλήγμα του 2022, οι κορυφαίες fintech κατάφεραν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

    08:52 06/06

    Θα είναι ένα ήρεμο καλοκαίρι για τις αγορές;

    Οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία παραμένουν θετικές - όμως παραμένουν και οι κίνδυνοι.

    08:40 04/06

    Μετά την απώλεια περισσότερων από 2.000 αρμάτων η Ρωσία αναπτύσει "μουσειακά" T-72 από το 1974

    Οι Ρώσοι χάνουν 5 άρματα μάχης κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

    07:43 02/06

    Oι πλουσιότερες γυναίκες celebrities στις ΗΠΑ - Η εκτίναξη της Taylor Swift και τα "σκήπτρα" της Oprah

    Γράφουν ιστορία με τη συνολική τους περιουσία να ανέρχεται στα 10,8 δισ. δολάρια το 2023.

    17:29 01/06

    Οι πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ - Στην κορυφή με περιουσία-ρεκόρ $15 δισ. η Diane Hendricks

    Για 6η σερί χρονιά κρατά τα σκήπτρα η πρόεδρος της ABC Supply. Στα 124 δισ. δολάρια (νέο ρεκόρ) η αξία του top-100.

    07:40 01/06

    Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ανατομία ενός οικοσυστήματος $7 τρισ. - Τι τρέχει με τις Nvidia, Microsoft και Adobe

    Επενδυτές και αναλυτές βλέπουν τεράστιο πλούτο στον κλάδο, που αποτελείται από επτά συνδετικούς κρίκους.

    15:21 31/05

    Οι πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο - Δύο club ξεπέρασαν τα $6 δισ.

    Η αξία του top-30 κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα $2,17 δισ. ανά ομάδα.

    07:35 31/05

    Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

    Τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Ερντογάν σηματοδοτούν την αναπροσαρμογή των γεωπολιτικών συμμαχιών.

    07:40 30/05

    Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

    Οι πρόσφατες εκρήξεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού πιθανόν οφείλονται στους Storm Shadow.

    07:38 29/05

    Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

    Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.