Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 07:32

  ΗΠΑ και Σουηδία "δείχνουν" προς αυστηρότερη εποπτεία των κρυπτονομισμάτων

  ΗΠΑ και Σουηδία “δείχνουν” προς αυστηρότερη εποπτεία των κρυπτονομισμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Hart

  Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές σε Σουηδία και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπαινίχθηκαν αμφότερες ότι έρχεται αυστηροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενων αγορών κρυπτονομισμάτων. Επικαλέστηκαν την απουσία ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, των γενικότερων ανησυχιών για τον ρόλο τους στο οικονομικό έγκλημα αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους καταναλωτές στις πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, προς τις οποίες ορισμένες βρετανικές τράπεζες φέρονται να έχουν απαγορεύσει τις ροές κεφαλαίων στους πελάτες τους.

  Ο Michael Hsu, ο νέος επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής εποπτείας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, δήλωσε στους Financial Times ότι θέλει οι υπηρεσίες των ΗΠΑ να συντονιστούν και να ορίσουν ένα "ρυθμιστικό πλαίσιο” για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη ρύθμιση της αγοράς, κάτι για το οποίο -όπως είπε- υπάρχει διάθεση.

  Παράλληλα, τη Δευτέρα, ο διοικητικής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, Stefan Ingves, δήλωσε στο Bloomberg ότι το ενδεχόμενο ενός αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό, ειδικά από τη στιγμή που η αγορά είναι τόσο μεγάλη που "θέματα όπως το συμφέρον των καταναλωτών και το ξέπλυμα χρήματος έρχονται στο προσκήνιο”.

  Ο Ingves τόνισε ότι η εποπτεία πιθανότατα "θα επέλθει σε διαφορετικούς χρόνους για διαφορετικούς τομείς”.

  Εν τω μεταξύ, η Asa Lindhagen, υπουργός χρηματοοικονομικών αγορών της Σουηδίας, δήλωσε στο Bloomberg ότι η χώρα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ρύθμισης των πλατφορμών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και συνεργάζεται με άλλες ρυθμιστικές αρχές, σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση του θέματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  Η Lindhagen πρόσθεσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες είναι "εν εξελίξει”, αν και τόνισε τις διασυνοριακές διαστάσεις του θέματος που ανακύπτουν στην περίπτωση του οικονομικού εγκλήματος.

  Την ίδια στιγμή, ορισμένες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο -συμπεριλαμβανομένων των Starling, Monzo και Barclays-, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανέστειλαν τις πληρωμές σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα "υψηλά επίπεδα ύποπτου οικονομικού εγκλήματος μέσω τέτοιων πληρωμών”, σύμφωνα με την The Telegraph.

  Κίνα και ΗΠΑ

  Η ακραία αστάθεια των αγορών κρυπτονομισμάτων, ο υψηλός κίνδυνος υποβοήθησης του οικονομικού εγκλήματος και η ταχέως αυξανόμενη δημοφιλία τους ώθησαν τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο να αναζητήσουν τον καλύτερο τρόπο υιοθέτησης των απαραίτητων δικλείδων ασφαλείας του ψηφιακού οικοσυστήματος, χωρίς να "καταπνίξουν” την καινοτομία. 

  Η Κίνα -η οποία, όπως και η Σουηδία, αναπτύσσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα- έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαπραγματεύονται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τον Μάιο, συμβάλλοντας στην ταχεία συρρίκνωση της αγοράς σχεδόν κατά 30%. 

  Επιπλέον, η κυβέρνηση Biden εξετάζει πυρετωδώς για "κενά” στο πλαίσιο εποπτείας των κρυπτονομισμάτων και ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Gary Gensler, δήλωσε πρόσφατα σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι είναι ενδεχομένως αναγκαία η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που θα διέπει τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων. Όπως εξήγησε, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι παράνομες δραστηριότητες βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών που καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

  Επίσης, ο Hsu, ο νέος επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής εποπτείας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο τον Μάιο, τόνισε ότι έχει ένα αίσθημα "déjà vu” παρατηρώντας τον σημερινό ενθουσιασμό για την χρηματοοικονομική καινοτομία και συγκρίνοντάς τον με τα χρόνια που προηγήθηκαν της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται "ενέχουν εξαιρετικές προοπτικές… αλλά και κινδύνους”, πρόσθεσε.

  Τέλος, και το σχέδιο φορολόγησης που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Biden, το οποίο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του σχεδίου του για την οικονομική στήριξη των Αμερικανών, συνδέεται με την έκρηξη των κρυπτονομισμάτων. Κι αυτό γιατί αυστηροποιεί τους κανόνες δήλωσης των οικονομικών συναλλαγές σε πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, με απώτερο στόχο τον εντοπισμό μη δηλωμένων εσόδων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:47 24/07

  Οι υψηλότερα αμειβόμενοι οδηγοί της Formula 1

  Ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στην pole position όσον αφορά τα έσοδα, ηγούμενος μιας ομάδας πιλότων της F1 που συνολικά αναμένεται να κέρδισει 211 εκατ. δολάρια το 2021.

  08:07 23/07

  Tι συμβαίνει με τα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

  Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές...

  03:04 23/07

  Πόσα επιπλέον χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Αντετοκούνμπο τώρα που κατέκτησε τον τίτλο του NBA

  H ιστορική εμφάνιση Αντετοκούνμπο σε έναν από τους καλύτερους τελικούς NBA όλων των εποχών. Πώς επηρεάζει τις συνεργασίες του.

  08:15 22/07

  Συμφωνία-μαμούθ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

  Το ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX συγκέντρωσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους $900 εκατ. δολαρίων.

  07:42 21/07

  Ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσι "απειλεί" με αναστολή πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών bitcoin

  Ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο σημάδι περιορισμού μιας ακμάζουσας αγοράς.

  07:41 21/07

  Η IPO της Robinhood θα κάνει τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές της πλουσιότερους

  Η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών στοχεύει σε αποτίμηση έως και $35 δισ..

  07:57 20/07

  Pegasus Spyware: Έχει όντως "σημαντικά" προβλήματα ασφαλείας το iMessage της Apple;

  Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Apple δεν παρέχει ασφάλεια στους χρήστες της από "μηδενικού κλικ" επιθέσεις χάκινγκ.

  07:44 20/07

  Βιντεοπαιχνίδια: H Netflix επιχειρεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε το Xόλιγουντ

  Η Netflix πιστεύει πως μπορεί να ξαναγράψει την προβληματική "ιστορία" του Χολιγουντ πάνω στα βιντεοπαιχνίδια.

  07:50 19/07

  Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος πουλώντας… αέρα κοπανιστό

  Η MSP "δεσμεύεται" να ανακτήσει αξιώσεις για νοσήλια και εργαστηριακές εξετάσεις που κατέβαλε το κράτος ενώ έπρεπε να πληρώσει στην πραγματικότητα κάποιος άλλος ασφαλιστικός φορέας.

  09:12 17/07

  CEO next 2021

  Ποιοι είναι οι επόμενοι ηγέτες που θα μεταμορφώσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.Τα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes.

  08:03 16/07

  Τι γνωρίζουμε για την long covid που "απειλεί" εκατομμύρια ανθρώπους

  Μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα για μήνες ή και χρόνια μετά τη νόσηση.

  07:57 15/07

  Μετοχές του Facebook πουλά σχεδόν κάθε μέρα ο Zuckerberg εδώ και μήνες

  Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο δεν πούλησε καμία μετοχή της Facebook, ο Mark Zuckerberg επέστρεψε δυναμικά.

  07:49 14/07

  Buffett, Gates, Zuckerberg μεταξύ αυτών που έδωσαν το "παρών" στην "κατασκήνωση" των δισεκατομμυριούχων

  Τουλάχιστον 25 δισεκατομμυριούχοι με συνολική περίουσία περίπου $825 δισ. στο Sun Valley 2021.

  07:53 13/07

  Το 17 ετών ταξίδι του Ρίτσαρντ Μπράνσον μέχρι το διάστημα

  Πώς ο Μπράνσον έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που πέταξε με δικό του διαστημικό σκάφος στο διάστημα.

  08:08 12/07

  Είναι το bitcoin έτοιμο να βγει από το τέλμα;

  Τι δείχνουν το εύρος ζώνης Bollinger και ο δείκτης Bollinger Bands. Τι λένε οι αναλυτές.

  08:16 09/07

  ΗΠΑ: Αντιμονοπωλιακή αγωγή από 36 πολιτείες κατά της Google για το Play Store

  Για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές που εφαρμόζει το κατάστημα εφαρμογών έναντι τρίτων προγραμματιστών.