Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Μαϊ-2021 07:46

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Ο Μασκ βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δεύτερη δόση του μπόνους των 55 δισ. δολαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Υπάρχει ένα όνομα που δεν θα βρείτε σε καμία από τις λίστες που κυκλοφορούν με τους καλύτερα αμειβόμενους CEOs του 2020: αυτό του Έλον Μασκ. Παρ’ όλα αυτά, το Forbes εκτιμά ότι είναι ο πιο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος από όλους.

  Ο Μασκ είχε απολαβές περίπου 11 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, υπό τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών της Tesla που έλαβε στο πλαίσιο του γενναιόδωρου πακέτου αποδοχών του, το οποίο συμφώνησε με την αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων το 2018. Το συνολικό πακέτο, αξίας 2,3 δισ. δολαρίων κατά την υπογραφή του, εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας. Αλλά ο Μασκ άρχισε να εισπράττει μόλις το 2020.

  Κι αυτό γιατί τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που λαμβάνει, και καταγράφονται λεπτομερώς στη συμφωνία του 2018, συνδέονται με την επίτευξη από την Tesla διαφόρων οροσήμων, που σχετίζονται με τη κεφαλαιοποίηση και τα έσοδα ή τα EBITDA της, ήτοι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

  Συνολικά, το γενναιόδωρο αυτό πακέτο αποδοχών εξασφαλίζει στον Μασκ δικαιώματα προαίρεσης αγοράς έως και 101,2 εκατ. μετοχών της Tesla στην προσαρμοσμένη τιμή των 70 δολαρίων έκαστη. (Η μετοχή της Tesla διαπραγματεύεται σήμερα υψηλότερα από τα 670 δολάρια η κάθε μία). Το συνολικό αυτό πακέτο διαιρείται σε 12 δόσεις, κάθε μία από τις οποίες "ξεκλειδώνει” μόνο όταν η Tesla επιτύχει συγκεκριμένους στόχους. 

  Οι πρώτες τέσσερις δόσεις καταβλήθηκαν στον Μασκ το 2020, καθώς η Tesla εκπλήρωσε αρκετούς στόχους που σχετίζονταν με την κεφαλαιοποίησή της και τα μεγέθη της κατά τη διάρκεια του έτους, και η τιμή της μετοχής της επταπλασιάστηκε, εκτινάσσοντας την περιουσία του Μασκ σε αστρονομικά επίπεδα. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είναι σήμερα ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία ύψους 165,7 δισ. δολαρίων στις 5 Μαΐου 2021 - εντυπωσιακά αυξημένη από τα 24,6 δισ. δολάρια που ήταν στα μέσα Μαρτίου του 2020.

  Κάθε μία από τις 12 δόσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών που λαμβάνει ο Μασκ συνδέεται με όλο και υψηλότερους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Tesla όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της και την αύξηση είτε των εσόδων είτε των EBITDA σε ετησιοποιημένη βάση. Οι στόχοι της κεφαλαιοποίησης σχετίζονται με τη μέση χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Πρώτο ορόσημο ήταν 100 δισ. δολάρια, με κάθε επόμενο στόχο να αυξάνεται κατά 50 δισ. δολάρια - αλλά η Tesla πραγματικά εκτοξεύθηκε, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 650 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2020.

  Ταυτόχρονα με την αύξηση της κεφαλαιοποίησής της, η εταιρεία πρέπει να επιτυγχάνει και έναν επιπλέον στόχο που σχετίζεται με την αύξηση των μεγεθών της -είτε εσόδων είτε προσαρμοσμένων EBITDA- κάθε τρίμηνο. Η Tesla πέτυχε τέσσερις από αυτούς τους στόχους μέχρι το τέλος του 2020, φτάνοντας τα 20 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα και τα 4,5 δισ. δολάρια προσαρμοσμένα EBITDA από λιγότερα από 1,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

  Κάθε δόση του πακέτου δίνει στον Μασκ το δικαίωμα να αποκτήσει 8,4 εκατ. μετοχές της Tesla. Πέρυσι, ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων έλαβε συνολικά δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών αξίας 13,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes. Προκειμένου να υπολογίσει την αξία των εν λόγω μετοχών, το Forbes έλαβε υπόψη την τιμή της μετοχής της Tesla κατά το διάστημα που η εταιρεία πέτυχε κάθε έναν από τους προαπαιτούμενους στόχους και το ΔΣ της ενέκρινε την καταβολή των δικαιωμάτων στον Μασκ. Η άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς θα κοστίσει στον Μασκ περίπου 2,36 δισ. δολάρια· επομένως, εξαιρουμένου αυτού του κόστους, το Forbes εκτιμά ότι απέφεραν στον Μασκ το ποσό των 11 δισ. δολαρίων.

  Με βάση αυτό το ποσό, οι απολαβές του Μασκ ξεπερνούν κατά πολύ τις αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της Paycom, Τσαντ Ρίτσισον (έλαβε 211 εκατ. δολάρια), και του διευθύνοντος συμβούλου της 1Life Healthcare, Αμίρ Νταν Ρούμπιν (έλαβε 199 εκατ. δολάρια), οι οποίοι κατέλαβαν τις κορυφαίες θέσεις στις περισσότερες λίστες με τους πλέον καλοπληρωμένους CEOs του 2020.

  Ένα "πρόβλημα”, ωστόσο, που αντιμετωπίζει ο Μασκ είναι ότι πρέπει να διακρατήσει τις νεοαποκτηθείσες μετοχές του για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις της Tesla. Έτσι, παρότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει συνολικά 33,77 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που έλαβε το 2020, δεν μπορεί να πωλήσει άμεσα τις εν λόγω μετοχές.

  Αν και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Μασκ δεν εμφανίζεται στις λίστες με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEOs, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι οι περισσότερες αναλύσεις αποδοχών εστιάζουν στο πότε χορηγούνται τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς και όχι πότε αυτά κατοχυρώνονται.

  Σε μεγάλο βαθμό αυτό σχετίζεται με το πώς οφείλουν να ενημερώνουν οι εταιρείες την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με τις αποδοχές των στελεχών τους. "Η συντριπτική πλειοψηφία των λιστών με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEOs καταρτίζεται με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται απευθείας από τους συνοπτικούς πίνακες αποδοχών που περιλαμβάνουν κάθε χρόνο οι οικονομικές εκθέσεις”, εξηγεί η Τζάνις Κουρς, ανώτερη γενική διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων αποδοχών Pearl Meyer.

  Ωστόσο, η παραχώρηση μετοχών, όπως και τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς, καταγράφονται μόνο το έτος κατά το οποίο χορηγήθηκαν. "Έτσι, στις περιπτώσεις όπου μια εταιρεία χορηγεί δικαιώματα που αφορούν αρκετά χρόνια, στις οικονομικές εκθέσεις παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις: κατά το έτος της χορήγησης στον πίνακα αποδοχών καταγράφεται ένα σημαντικό ποσό, και τα επόμενο χρόνια τίποτα”, εξηγεί η Κουρς.

  Το Forbes ανέλυσε τις οικονομικές εκθέσεις της Tesla και χρησιμοποίησε τις ημερομηνίες κατοχύρωσης κάθε δόσης δικαιωμάτων για να αποτιμήσει την αξία των δικαιωμάτων που έλαβε ο Μασκ το 2020: στις 28 Μαΐου, στις 24 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου.

  Εν τω μεταξύ, ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2021, η Tesla συνεχίζει να επιτυγχάνει νέα ορόσημα, ιδιαίτερα μετά τα αυξημένα κέρδη που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Έτσι, ο Μασκ εξασφάλισε δύο ακόμη δόσεις του γενναιόδωρου πακέτου αποδοχών του, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να ασκήσει επιπλέον 16,9 εκατ. δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών - μόλις λάβει και την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Tesla. 

  Οι έξι δόσεις δικαιωμάτων που έχει λάβει μέχρι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιστοιχούν σε περίπου 50,6 εκατ. μετοχές (αξίας περίπου 33,9 δισ. δολαρίων με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής).

  Συνολικά, το πλήρες πακέτο αποδοχών του Μασκ των 101,2 εκατ. μετοχών, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Tesla, θα έχει αξία περίπου 67,9 δισ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:39 29/06

  Τουρκία: Θέλει -έστω- το "πορτοκαλί φως" από τη Μόσχα για να εισβάλει στη Συρία

  Χωρίς την υποστήριξη των Ρώσων, οι Κούρδοι δεν θα αποτρέψουν ή αποκρούσουν μια νέα τουρκική επίθεση.

  07:38 28/06

  Ουκρανικοί πύραυλοι καταστρέφουν ρωσικούς κόμβους ανεφοδιασμού – ακόμη και εντός Ρωσίας

  Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν στρατιωτικές αποθήκες, χώρους στάθμευσης οχημάτων, πλοία μεταφοράς οπλισμού.

  07:36 27/06

  Πρώην δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων επιμένει: "Το Bitcoin θα εκτοξευθεί στις $250.000 στους επόμενους 18 μήνες"

  Ο Tim Draper δεν είναι ο μοναδικός αισιόδοξος για το δημοφιλέστερο crypto.

  00:05 27/06

  Δ. Παπαμιχαήλ (Goldair Handling): Πολλά ελληνικά αεροδρόμια ζουν ημέρες του 2019

  Αθήνα και τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια, τη θερινή σεζόν θα κινηθούν σε ρυθμούς 2019 εκτιμά ο CEO της Goldair Handling Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

  08:22 25/06

  Ο Γουόρεν Μπάφετ "αγόρασε την πτώση" στο πετρέλαιο

  Η Berkshire Hathaway έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Occidental Petroleum.

  18:42 24/06

  Το Netflix απέλυσε 300 ακόμη υπαλλήλους μετά την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών από τις αρχές του έτους

  Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις μελλοντικά.

  08:05 23/06

  Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 λόγοι που ίσως αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Κίνας

  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.

  15:27 22/06

  Γιατί ο Elon Musk είναι από την Τρίτη 15 δισ. πιο πλούσιος

  Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, εκτινάχθηκε κατά 14,5 δισ. δολάρια καθώς η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 9,4% μετά την...

  07:30 22/06

  Το κακό προαίσθημα του Μασκ για επερχόμενη ύφεση εντείνεται

  Την ώρα που ο ίδιος στηρίζει Ρεπουμπλικανούς εν όψει προεδρικών του 2024.

  07:42 21/06

  Τρία μαθήματα από το πρόσφατο sell-off στα κρυπτονομίσματα

  Η μεταβλητότητα στην ευρύτερη αγορά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

  08:02 20/06

  Το δύσκολο τρίμηνο για την Tesla και η προειδοποίηση του Elon Musk

  Αυξήσεις τιμών, περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση της παραγωγής στην Κίνα για την αυτοκινητοβιομηχανία.

  00:05 20/06

  Μ. Σπανός (Global Sustain): Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιοποίηση, μονόδρομος για κάθε επιχείρηση

  Η ενσωμάτωση ESG κριτηρίων γίνεται καθιερωμένη πρακτική στο πλαίσιο των δανειοδοτήσεων και των επενδύσεων, αναφέρει ο Μ. Σπανός, Πρόεδρος και CEO της Global Sustain.

  07:54 17/06

  Ουκρανία: Τα στρατιωτικά ρομπότ Gnom ρίχνονται στη μάχη κατά των Ρώσων

  Θα εντοπίζει τις θέσεις του ρωσικού στρατού και θα παρέχει υποστήριξη με πυρά.

  07:38 16/06

  Ετοιμαστείτε για "χειμώνα" δύο ετών στα κρυπτονομίσματα

  Κορυφαίοι επενδυτές προειδοποιούν για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών.

  07:37 15/06

  Τι (κακό) σηματοδοτεί για τις μετοχές το "μακελειό" στα κρυπτονομίσματα

  Οι επενδυτές θέλουν να κρατηθούν μακριά από ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις εν μέσω φόβων για ύφεση.