Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Μαϊ-2021 07:46

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Ο Μασκ βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δεύτερη δόση του μπόνους των 55 δισ. δολαρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Υπάρχει ένα όνομα που δεν θα βρείτε σε καμία από τις λίστες που κυκλοφορούν με τους καλύτερα αμειβόμενους CEOs του 2020: αυτό του Έλον Μασκ. Παρ’ όλα αυτά, το Forbes εκτιμά ότι είναι ο πιο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος από όλους.

  Ο Μασκ είχε απολαβές περίπου 11 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes, υπό τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών της Tesla που έλαβε στο πλαίσιο του γενναιόδωρου πακέτου αποδοχών του, το οποίο συμφώνησε με την αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων το 2018. Το συνολικό πακέτο, αξίας 2,3 δισ. δολαρίων κατά την υπογραφή του, εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας. Αλλά ο Μασκ άρχισε να εισπράττει μόλις το 2020.

  Κι αυτό γιατί τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που λαμβάνει, και καταγράφονται λεπτομερώς στη συμφωνία του 2018, συνδέονται με την επίτευξη από την Tesla διαφόρων οροσήμων, που σχετίζονται με τη κεφαλαιοποίηση και τα έσοδα ή τα EBITDA της, ήτοι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

  Συνολικά, το γενναιόδωρο αυτό πακέτο αποδοχών εξασφαλίζει στον Μασκ δικαιώματα προαίρεσης αγοράς έως και 101,2 εκατ. μετοχών της Tesla στην προσαρμοσμένη τιμή των 70 δολαρίων έκαστη. (Η μετοχή της Tesla διαπραγματεύεται σήμερα υψηλότερα από τα 670 δολάρια η κάθε μία). Το συνολικό αυτό πακέτο διαιρείται σε 12 δόσεις, κάθε μία από τις οποίες "ξεκλειδώνει” μόνο όταν η Tesla επιτύχει συγκεκριμένους στόχους. 

  Οι πρώτες τέσσερις δόσεις καταβλήθηκαν στον Μασκ το 2020, καθώς η Tesla εκπλήρωσε αρκετούς στόχους που σχετίζονταν με την κεφαλαιοποίησή της και τα μεγέθη της κατά τη διάρκεια του έτους, και η τιμή της μετοχής της επταπλασιάστηκε, εκτινάσσοντας την περιουσία του Μασκ σε αστρονομικά επίπεδα. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είναι σήμερα ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία ύψους 165,7 δισ. δολαρίων στις 5 Μαΐου 2021 - εντυπωσιακά αυξημένη από τα 24,6 δισ. δολάρια που ήταν στα μέσα Μαρτίου του 2020.

  Κάθε μία από τις 12 δόσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών που λαμβάνει ο Μασκ συνδέεται με όλο και υψηλότερους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Tesla όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της και την αύξηση είτε των εσόδων είτε των EBITDA σε ετησιοποιημένη βάση. Οι στόχοι της κεφαλαιοποίησης σχετίζονται με τη μέση χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Πρώτο ορόσημο ήταν 100 δισ. δολάρια, με κάθε επόμενο στόχο να αυξάνεται κατά 50 δισ. δολάρια - αλλά η Tesla πραγματικά εκτοξεύθηκε, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 650 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2020.

  Ταυτόχρονα με την αύξηση της κεφαλαιοποίησής της, η εταιρεία πρέπει να επιτυγχάνει και έναν επιπλέον στόχο που σχετίζεται με την αύξηση των μεγεθών της -είτε εσόδων είτε προσαρμοσμένων EBITDA- κάθε τρίμηνο. Η Tesla πέτυχε τέσσερις από αυτούς τους στόχους μέχρι το τέλος του 2020, φτάνοντας τα 20 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα και τα 4,5 δισ. δολάρια προσαρμοσμένα EBITDA από λιγότερα από 1,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

  Κάθε δόση του πακέτου δίνει στον Μασκ το δικαίωμα να αποκτήσει 8,4 εκατ. μετοχές της Tesla. Πέρυσι, ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων έλαβε συνολικά δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών αξίας 13,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes. Προκειμένου να υπολογίσει την αξία των εν λόγω μετοχών, το Forbes έλαβε υπόψη την τιμή της μετοχής της Tesla κατά το διάστημα που η εταιρεία πέτυχε κάθε έναν από τους προαπαιτούμενους στόχους και το ΔΣ της ενέκρινε την καταβολή των δικαιωμάτων στον Μασκ. Η άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς θα κοστίσει στον Μασκ περίπου 2,36 δισ. δολάρια· επομένως, εξαιρουμένου αυτού του κόστους, το Forbes εκτιμά ότι απέφεραν στον Μασκ το ποσό των 11 δισ. δολαρίων.

  Με βάση αυτό το ποσό, οι απολαβές του Μασκ ξεπερνούν κατά πολύ τις αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της Paycom, Τσαντ Ρίτσισον (έλαβε 211 εκατ. δολάρια), και του διευθύνοντος συμβούλου της 1Life Healthcare, Αμίρ Νταν Ρούμπιν (έλαβε 199 εκατ. δολάρια), οι οποίοι κατέλαβαν τις κορυφαίες θέσεις στις περισσότερες λίστες με τους πλέον καλοπληρωμένους CEOs του 2020.

  Ένα "πρόβλημα”, ωστόσο, που αντιμετωπίζει ο Μασκ είναι ότι πρέπει να διακρατήσει τις νεοαποκτηθείσες μετοχές του για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις της Tesla. Έτσι, παρότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει συνολικά 33,77 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που έλαβε το 2020, δεν μπορεί να πωλήσει άμεσα τις εν λόγω μετοχές.

  Αν και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Μασκ δεν εμφανίζεται στις λίστες με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEOs, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι οι περισσότερες αναλύσεις αποδοχών εστιάζουν στο πότε χορηγούνται τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς και όχι πότε αυτά κατοχυρώνονται.

  Σε μεγάλο βαθμό αυτό σχετίζεται με το πώς οφείλουν να ενημερώνουν οι εταιρείες την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με τις αποδοχές των στελεχών τους. "Η συντριπτική πλειοψηφία των λιστών με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEOs καταρτίζεται με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται απευθείας από τους συνοπτικούς πίνακες αποδοχών που περιλαμβάνουν κάθε χρόνο οι οικονομικές εκθέσεις”, εξηγεί η Τζάνις Κουρς, ανώτερη γενική διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων αποδοχών Pearl Meyer.

  Ωστόσο, η παραχώρηση μετοχών, όπως και τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς, καταγράφονται μόνο το έτος κατά το οποίο χορηγήθηκαν. "Έτσι, στις περιπτώσεις όπου μια εταιρεία χορηγεί δικαιώματα που αφορούν αρκετά χρόνια, στις οικονομικές εκθέσεις παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις: κατά το έτος της χορήγησης στον πίνακα αποδοχών καταγράφεται ένα σημαντικό ποσό, και τα επόμενο χρόνια τίποτα”, εξηγεί η Κουρς.

  Το Forbes ανέλυσε τις οικονομικές εκθέσεις της Tesla και χρησιμοποίησε τις ημερομηνίες κατοχύρωσης κάθε δόσης δικαιωμάτων για να αποτιμήσει την αξία των δικαιωμάτων που έλαβε ο Μασκ το 2020: στις 28 Μαΐου, στις 24 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου.

  Εν τω μεταξύ, ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2021, η Tesla συνεχίζει να επιτυγχάνει νέα ορόσημα, ιδιαίτερα μετά τα αυξημένα κέρδη που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Έτσι, ο Μασκ εξασφάλισε δύο ακόμη δόσεις του γενναιόδωρου πακέτου αποδοχών του, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να ασκήσει επιπλέον 16,9 εκατ. δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών - μόλις λάβει και την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Tesla. 

  Οι έξι δόσεις δικαιωμάτων που έχει λάβει μέχρι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιστοιχούν σε περίπου 50,6 εκατ. μετοχές (αξίας περίπου 33,9 δισ. δολαρίων με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής).

  Συνολικά, το πλήρες πακέτο αποδοχών του Μασκ των 101,2 εκατ. μετοχών, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Tesla, θα έχει αξία περίπου 67,9 δισ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:08 21/06

  Ο πιο χειριστικός δισεκατομμυριούχος  της Αμερικής

  Η άγνωστη ιστορία τού πώς ο Bob Brockman, ο μυστικοπαθής δισεκατομμυριούχος που θεωρείται ο "εγκέφαλος" της μεγαλύτερης σκευωρίας φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε επαχθή συμβόλαια συνεργασίας,...

  10:42 20/06

  Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιος είναι ο αμφιλεγόμενος νέος πρόεδρος του Ιράν

  Το όνομά του ενεπλάκη σε μαζικές εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων και θεωρείται ο επόμενος Ανώτατος Ηγέτης.

  08:25 18/06

  Στο "άδυτο" της περιουσίας των $10 εκατ. του Άντονι Μπλίνκεν, ΥΠΕΞ του Μπάιντεν

  O Μπλίνκεν συνίδρυσε μια συμβουλευτική εταιρεία και έκανε μια μικρή περιουσία.

  09:42 17/06

  Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει - Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

  Για κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές κάνει λόγο ο Ελ-Εριάν.

  08:05 16/06

  Μπορεί ο νέος ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν να επανασυσφίξει τους αμερικανο-τουρκικούς δεσμούς;

  Η επανασύσφιξη ίσως απαιτήσει ισχυρότερες διαρθρωτικές αλλαγές από πλευράς Τουρκίας.

  08:18 15/06

  Ο Paul Tudor Jones προειδοποιεί για "τρελό" πληθωρισμό - Χαρακτηρίζει το bitcoin "μέσο σίγουρης επένδυσης"

  Παρά την ακραία μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος θεωρεί το bitcoin "αξιόπιστο" αντιστάθμισμα του πληθωρισμού.

  07:52 14/06

  Fintech 50 2021: Το μέλλον των επενδύσεων

  Η πανδημία έφερε εκρηκτική ανάπτυξη για τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας επενδυτικών υπηρεσιών.

  08:24 11/06

  Το καθεστώς Ερντογάν παρέλυσε από τις αποκαλύψεις ενός αρχιμαφιόζου: Οι στρατηγικές επιπτώσεις

  Τα βίντεο του Πεκέρ αποκαλύπτουν το "βαθύ κράτος" που έχει στηθεί γύρω από τον Ερντογάν.

  07:40 10/06

  Ο Μπάφετ "πόνταρε" $500 εκατ. στη βραζιλιάνικη ψηφιακή τράπεζα Nubank

  Μετά την κεφαλαιακή "ένεση" των 750 εκατ. από ομάδα επενδυτών η Nubank αποτιμάται στα $30 δισ..

  08:00 09/06

  Έκθεση "βόμβα": Οι Αμερικανοί κροίσοι -όπως οι Μπέζος, Μασκ, Μπάφετ- πλήρωσαν μόλις 3,4% σε φόρους

  Ένα μέσο νοικοκυριό με $70.000 εισόδημα, πληρώνει σε φόρους το 14%.

  17:32 08/06

  Οι πιο καινοτόμες Fintech του 2021

  Οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας είχαν την τιμητική τους εν μέσω πανδημίας. Μπορεί η Coinbase και κάποιες άλλες να "αποφοίτησαν" ωστόσο φέτος υπάρχουν 20 νέες παρουσίες.

  07:57 08/06

  Γιατί το Ελ Σαλβαδόρ θέλει να γίνει η πρώτη χώρα που θα υιοθετήσει επίσημα το bitcoin

  Θα προσελκύσει επενδύσεις και θα φέρει ανάπτυξη, υποστηρίζει ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε.

  08:13 07/06

  Όντως οι Anonymous απείλησαν τον Έλον Μασκ με αφορμή τα tweets του για το bitcoin;

  Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από το βίντεο. Όμως, ο Μασκ μάλλον δεν θα χάσει τον ύπνο του.

  08:07 06/06

  Γιατί θα έχει ένταση η επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

  Οι S-400, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αρμενική γενοκτονία τούς κρατούν σε απόσταση.

  15:39 04/06

  Αυτοί είναι οι 50 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του κόσμου - Έπεσε μία θέση ο Αντετοκούνμπο

  Στην πρώτη θέση ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ. Στην 7η θέση ο περσινός πλουσιότερος Ρότζερ Φέντερερ.