Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 07:59

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  buffett
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Christopher Helman

  Ο Warren Buffett και ο Charlie Munger αποκάλυψαν το Σαββατοκύριακο ότι ο Greg Abel, ο διευθύνων σύμβουλος του τεράστιου τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Berkshire Hathaway θα αναλάβει κάποια ημέρα τα ηνία της επιχείρησης. "Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμφωνούν πως αν κάτι μου συμβεί απόψε, ο Greg θα είναι αυτός που θα αναλάβει αύριο το πρωί”, ανέφερε ο Μπάφετ.

  Η δήλωσή του έβαλε τέλος στις φήμες ετών όσον αφορά ένα από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Ο 58χρονος Abel είναι πολύ νεότερος του 90χρονου Buffett και του 97χρονου Munger. Διαφέρει όμως και σε κάτι άλλο: δεν είναι άνθρωπος που επιλέγει μετοχές και καταμερίζει χαρτοφυλάκια, αντίθετα είναι διευθυντικό στέλεχος.

  Μην περιμένετε λοιπόν ότι ο Abel θα επιλέγει μετοχικές τοποθετήσεις (τον ρόλο αυτόν φαίνεται ότι θα διατηρήσουν οι Todd Combs και Ted Weschler), αντίθετα θα συνεχίσει να μεγεθύνει τη δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα της ενέργειας. Ο Abel έχει ήδη διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός κολοσσού στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που ως ανεξάρτητη εταιρεία θα μπορούσε να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων της χώρας, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 33.000 μεγαβάτ, ένα δίκτυο φυσικού αερίου σχεδόν 34.000 χιλιομέτρων και 5,2 εκατομμύρια πελάτες. Και πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση, που συνεισφέρει στον όμιλο έσοδα 21 δισ. δολαρίων και προ φόρων κέρδη 2,5 δισ. δολαρίων.

  "Η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει δραστικά το μελλοντικό dna της Berkshire Hathaway αλλά και το κίνητρο των επενδυτών να διατηρήσουν τις συμμετοχές τους σε αυτήν”, αναφέρει ο Bill Smead της Smead Capital Management, η οποία διατηρεί συμμετοχή στην Berkshire εδώ και δεκαετίες. "Ο Warren ήταν πάντα το ‘μυστικό συστατικό’ της συνταγής”, προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι χωρίς αυτόν "δεν θα υπάρχει πια η μαγεία”.

  Παρ’ όλα αυτά, ο Smead πιστεύει ότι η αλλαγή αυτή έχει λογική, δεδομένου ότι τα χαμηλά επιτόκια και οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών έχουν αφήσει την εταιρεία χωρίς "επίδοξους στόχους” - με τον τομέα της ενέργειας να αποτελεί εξαίρεση. Τα ρυθμιζόμενα μονοπώλια τείνουν να είναι ανθεκτικά τόσο στις υφέσεις όσο και στον πληθωρισμό. Επιπλέον, υπάρχει τεράστια ζήτηση κεφαλαίων για μεγάλες επιδοτούμενες επενδύσεις για την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Πέρυσι, η Berkshire έριξε 8 δισ. δολάρια στην εταιρεία δικτύων φυσικού αερίου Dominion Energy. Τους τελευταίους μήνες, επίσης, η εταιρεία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να επενδύσει επιπλέον 8 δισ. δολάρια για την κατασκευή 10 νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στο Τέξας.

  Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire το Σαββατοκύριακο, ο Abel τόνισε ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας "ουσιαστικά απογοήτευσε τους πολίτες", καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του παγετού τον Φεβρουάριο. "Πήγαμε στο Τέξας προσφέροντας μια λύση που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλη”, ανέφερε, προσθέτοντας "Η υγεία και η ευημερία του Τέξας βρισκόταν σε κίνδυνο, και χρειαζόταν μια αποτελεσματική δικλείδα ασφαλείας για τους κατοίκους του”.

  Ο Abel γεννήθηκε στο Έντμοντον της Αλμπέρτα και αποφοίτησε το 1984 από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. Εργάστηκε στο τμήμα λογιστικής της PriceWaterhouseCoopers απ’ όπου αποχώρησε για να ενταχθεί στο δυναμικό της γεωθερμικής εταιρείας CalEnergy, πριν καταλήξει στη MidAmerican Energy, το 1992. Η Berkshire εξαγόρασε την εταιρεία έναντι 2 δισ. δολαρίων το 2000, στο πλαίσιο των πρώτων βημάτων του Buffett στον χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το 2005 εξαγόρασε επίσης την Pacificorp από την Scottish Power έναντι 5,1 δισ. δολαρίων. 

  Το 2011 ο Abel διαδέχθηκε τον David Sokol στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Berkshire Energy (μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Sokol αγόρασε μετοχές αξίας 10 εκατ. δολαρίων της Lubrizol προτού να προτείνει στη Berkshire να αποκτήσει την εταιρεία). Στη συνέχεια, η εταιρεία εξαγόρασε το αιολικό πάρκο Topaz έναντι τιμήματος 2 δισ. δολαρίων, την NV Energy, το 2013, έναντι 5,6 δισ. δολαρίων και την καναδική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Altalink έναντι 2,9 δισ. δολαρίων, το 2014. Μέχρι το 2015 η Berkshire είχε αναπτύξει επίσης τα μισά αιολικά πάρκα της Αϊόβα.

  Ο Buffett χαρακτήρισε τον Abel εξαιρετικό στη σύναψη συμφωνιών. Αυτό εν μέρει διότι ξέρει πότε πρέπει να αποχωρήσει. Το 2017, εξέτασε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει η Berkshire την εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας, Oncor, έναντι 9 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε - παρενέβη η Sempra δίνοντας 9,5 δισ. δολάρια (αναλαμβάνοντας επιπλέον 9 δισ. δολάρια χρέους). Η Berkshire δεν θεώρησε ότι υπάρχει νόημα να υποβάλει καλύτερη προσφορά - άλλωστε, το νόημα ήταν να αποκτήσει την Oncor σε καλή τιμή.

  Το 2018 ο Abel διορίστηκε αντιπρόεδρος της Berkshire, μαζί με τον 69χρονο Ajit Jain, επικεφαλής του τομέα ασφαλειών. Και οι δύο έχουν "την Berkshire στο αίμα τους”, είχε δηλώσει ο Buffett τότε. "Είναι πρώτης τάξεως άνθρωπος”, τόνισε ο Buffett μιλώντας για τον Άμπελ το 2013, προσθέτοντας: "Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο, αλλά μερικοί εξ αυτών κάνουν ορισμένα πολύ χαζά πράγματα. Αυτός είναι ένας έξυπνος άνθρωπος που δεν θα κάνει ποτέ χαζομάρα”.

  Οι προοπτικές του τομέα ενέργειας

  Το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο ενεργειακός τομέας της Berkshire απέφερε καθαρά κέρδη 703 εκατ. δολαρίων έναντι 561 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο Abel, δε, έχει μειώσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κατά το ήμισυ σχεδόν, τα τελευταία χρόνια.

  Ο επενδυτής Smead προβλέπει ότι ο Abel και η Berkshire θα επιδείξουν πολύ υπομονή σε ό,τι αφορά την αναζήτηση εταιρειών προς εξαγορά, ενώ θα περιμένουν πιθανότατα να αυξηθούν πρώτα τα επιτόκια κατά μερικές εκατοντάδες μονάδες βάσης, εξέλιξη που θα μπορούσε να περιορίσει τις αποτιμήσεις.

  Ο χρόνος τώρα ενδεχομένως να μην είναι κατάλληλος για να προχωρήσει η Berkshire σε μια μεγάλη εξαγορά ηλεκτρικής εταιρείας - αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα γίνει. Ο Tim Porter -διευθυντής επενδύσεων στη Reaves Asset Management που διαχειρίζεται το Virtus Reaves Utilities ETF, καθώς και το Reaves Utility Income Fund- πιστεύει ότι υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες στον χώρο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που μπορούν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις επενδύοντας στην "απολιγνιτοποίηση” και στην στροφή στην αιολική, στην ηλιακή ενέργεια και στις μπαταρίες. 

  "Το δίκτυο (σ.σ. ηλεκτρικής ενέργειας) είναι πεπαλαιωμένο και θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις προκειμένου να συνδεθούν νέες ενεργειακές μονάδες”, εξηγεί ο Porter, αγαπημένες επιλογές του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, η WEC Energy του Ουισκόνσιν, η οποία επενδύει 16 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θέτει σε αναμονή τις παλιές λιγνιτικές της μονάδες· η Xcel Energy, η οποία πρόσφατα πέτυχε στον χρόνο της παραγωγής 10.000 μεγαβάτ μέσω αιολικών μονάδων· η Alliant, η οποία επιταχύνει την απολιγνιτοποίησή της και ήδη παράγει το 30% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας· καθώς και η Ameren, η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ενεργειακής της μετάβασης και μόλις ξεκίνησε να επενδύει 4,5 δισ. δολάρια σε αιολικές και ηλιακές μονάδες. Όλες τους έχουν δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) περίπου 25 και οι μερισματικές αποδόσεις τους κυμαίνονται λίγο κάτω από το 3%.

  Εν τω μεταξύ, η Berkshire Hathaway διαπραγματεύεται σήμερα με τιμή στα 421.000 δολάρια, 25 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη του 2021, ενώ η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο κατά 60% σε έναν χρόνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:55 12/05

  Ράλι για το Dogecoin μετά τη νύξη του Μασκ ότι η Tesla μπορεί να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής

  Σημείωσε άνοδο 14%, πάνω από $68 δισ. η κεφαλαιοποίησή του, έγινε το τέταρτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  13:01 11/05

  Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

  Το χρήμα είναι γνωστό ότι δεν αγοράζει την ευτυχία. Στην περίπτωση των δισεκατομμυριούχων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε "άγριες κόντρες" ή αναγκαίους συμβιβασμούς. Αλλά όχι πάντα.

  07:53 10/05

  Ποιος είναι ο Mike Karanikolas που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

  Η στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Revolve.

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.

  20:00 26/04

  "Χείρα βοηθείας" από τη Sanofi στη Moderna για την παραγωγή 200 εκατ. δόσεων εμβολίου στις ΗΠΑ

  H Sanofi θα αναλάβει για λογαριασμό της Moderna τη διαδικασία εμφιάλωσης του εμβολίου και την ολοκλήρωση της συσκευασίας των φυαλιδίων, στις εγκαταστάσεις της στο Νιού Τζέρσι.