Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Απρ-2021 07:43

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Simon Constable

  Για τα κρυπτονομίσματα η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι καταστροφική, όπως καταστροφική θα είναι και η μη αποδοχή τους. 

  Και ναι, πάντα, υπάρχει ένας δρόμος προς τη λήθη, ανεξάρτητα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

  Κυβερνητική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων

  Το προφανές δυσμενές σενάριο είναι οι κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα. 

  Αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα στην Ινδία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο αναφέρει: "Η Ινδία θα προτείνει νόμο που θα απαγορεύει τα κρυπτονομίσματα, επιβάλλοντας πρόστιμο σε όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στη χώρα ή κατέχουν τέτοιου είδους ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία”.

  Μια τέτοια κίνηση υπερβαίνει κατά πολύ το καθεστώς που ισχύει στις ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία υποχρεώνει τους Αμερικανούς πολίτες και κατοίκους να δηλώνουν αν έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα.

  Η πρόταση της Ινδίας, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη νόμος, θα "ποινικοποιήσει [sic] την κατοχή, την έκδοση, την εξόρυξη, την εμπορία και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων”. 

  Εν ολίγοις, θα είναι παράνομο να κατέχει κάποιος Bitcoin και παρόμοια κρυπτονομίσματα.

  Οι κυβερνήσεις έχουν προφανείς λόγους για να τα απαγορεύσουν. Ο πρώτος είναι ότι τα κρυπτονομίσματα μοιάζουν να είναι "κομμένα και ραμμένα στα μέτρα” ανθρώπων όπως οι έμποροι ναρκωτικών και οι τρομοκράτες που θέλουν να πραγματοποιούν παράνομες συναλλαγές. 

  Η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων δεν θα τερματίσει βέβαια ούτε το εμπόριο ναρκωτικών ούτε την τρομοκρατία, ωστόσο καμία κυβέρνηση δεν θέλει να διευκολύνει τέτοιες δραστηριότητες.

  Πρόσφατη έκθεση της Academy Securities συνοψίζει τα παραπάνω ως εξής: "Το θέμα συγκεντρώνει πολύ περισσότερο την προσοχή καθώς χώρες όπως η Τουρκία προσπαθούν να περιορίσουν τις εγκληματικές συμπεριφορές και οι ΗΠΑ αγωνίζονται για το πώς να επιβάλλουν αποτελεσματικές κυρώσεις στην εποχή των ψηφιακών νομισμάτων. Η φορολογία είναι επίσης ένα ζήτημα που προσελκύει την προσοχή, με ταχείς ρυθμούς. Δείτε τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να περιορίσουν τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα κρυπτονομίσματα αλλά και να ρυθμίσουν το πώς φορολογούνται”.

  Ο περιορισμός της αγοράς θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για τα κρυπτονομίσματα αν σχετίζεται από το ποιος τα αγοράζει και τα διακρατά.

  Δεύτερον, και ίσως πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις θέλουν ο πληθυσμός τους να χρησιμοποιεί το νόμισμα της χώρας. Αυτό οφείλεται στο επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες, γνωστό και με τον όρο seigniorage, για τον οποίο ο χρηματοοικονομικός ιστότοπος Investopedia δίνει τον εξής ορισμό: "Είναι η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρήματος, για παράδειγμα ενός κέρματος των 25 σεντς, και του κόστους παραγωγής του. Το κράτος μπορεί να εκτυπώνει χρήματα έναντι ενός κλάσματος της αξίας του”.

  Το πρόβλημα με το seigniorage είναι ότι λειτουργεί μόνο εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χρήματα που εκτυπώνουν τα κράτη. Φυσικά, εάν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως το Bitcoin, τότε ο πληθυσμός μπορεί να μην χρησιμοποιεί το εγχώριο νόμισμα.

  Αυτό το πρόβλημα του seigniorage ισχύει για πολλές χώρες, όχι μόνο για την Ινδία, επομένως μπορεί να δούμε και άλλες χώρες να επιβάλλουν απαγορεύσεις.

  Οι κυβερνήσεις αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα

  Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση που οι κυβερνήσεις ξαφνικά αποφασίσουν να "ασπαστούν” το Bitcoin και να αγκαλιάσουν τα κρυπτονομίσματα;

  Αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόβλημα.

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε δίκιο όταν είπε: "Οι εννέα πιο τρομακτικές λέξεις στην αγγλική γλώσσα είναι: Είμαι από την κυβέρνηση και είμαι εδώ για να βοηθήσω”.

  Φανταστείτε, για παράδειγμα, όσο είναι δυνατόν, ότι οι χώρες αρχίζουν να αγκαλιάζουν τη χρήση κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin.

  - Σκεφτείτε τη ευρύτερη επιδίωξη των πολιτικών σε όλο τον κόσμο να επιβάλλουν επαχθείς ρυθμιστικούς κανόνες σε αυτά. Γιατί να υποθέσει κανείς ότι δεν θα συμβεί αυτό με τα κρυπτονομίσματα; Εάν το κανονιστικό πλαίσιο μπορεί αποτελέσει τροχοπέδη για εργώδεις κλάδους, γιατί να μην συμβεί το ίδιο και με τα κρυπτονομίσματα;

  - Φανταστείτε επίσης τους φόρους που θα επιβληθούν. Όλο και πιο συχνά πλέον, οι πολιτικοί εκλέγονται δίνοντας υποσχέσεις για την παροχή μελλοντικών υπηρεσιών στον κόσμο και χρειάζονται κάποιον τρόπο για να τις χρηματοδοτήσουν. Ίσως τα κρυπτονομίσματα να γίνουν αντικείμενο βαριάς φορολόγησης και ως εκ τούτου το όφελος της διακράτησής τους θα μειωθεί.

  - Σκεφτείτε ακόμη τι θα συνέβαινε εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει ένα blockchain αρχείο για κάθε συναλλαγή που κάνετε. Σε χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν τρομακτικό. Θα θέλατε η κυβέρνηση να είναι σε θέση να ξέρει εις βάθος της οικονομικής σας ζωή;

  Όλα τα παραπάνω ζητήματα συνθέτουν ένα σκηνικό εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό που λατρεύουν οι περισσότεροι φανς των κρυπτονομισμάτων, στο Bitcoin και τα παρόμοια με αυτό νομίσματα. 

  Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι η αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι εξίσου κακή εξέλιξη όσο και η απόλυτη απαγόρευσή τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.

  20:00 26/04

  "Χείρα βοηθείας" από τη Sanofi στη Moderna για την παραγωγή 200 εκατ. δόσεων εμβολίου στις ΗΠΑ

  H Sanofi θα αναλάβει για λογαριασμό της Moderna τη διαδικασία εμφιάλωσης του εμβολίου και την ολοκλήρωση της συσκευασίας των φυαλιδίων, στις εγκαταστάσεις της στο Νιού Τζέρσι.

  08:02 26/04

  "Αλεπού" ο Γουίλμπουρ Ρος: Πώς γλίτωσε το σκάνδαλο και επέστρεψε στην επιχειρηματική δράση

  Αφότου βγήκε αλώβητος από μια πολυετή έρευνα ηθικής, ο υπ. Εμπορίου του Τραμπ επέστρεψε στον επιχειρηματικό στίβο με μια νέα SPAC, την οποία ίδρυσε λίγο πριν φύγει από το υπουργείο.

  08:14 25/04

  Όσκαρ 2021: Τι περιέχει η τσάντα με τα δώρα αξίας 205.000 δολ.

  Τα προϊόντα καλύπουν ένα μεγάλο φάσμα κατηγοριών από εδέσματα έως ακριβές προσωπικές υπηρεσίες, αλλά και πακέτα διακοπών.

  08:13 25/04

  Τεράστιο πλήγμα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό η έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35

  Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερη. Οι εναλλακτικές επιλογές.