Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 08:06

  Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες

  Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Giacomo Tognini

  Οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν εμβόλια, αντισώματα και άλλα "όπλα” για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Η άνευ προηγουμένου "έκρηξη” των μετοχών του τομέα Υγείας "γέννησε” τουλάχιστον 40 νέους δισεκατομμυριούχους που συνδέονται με τις εταιρείες αυτές.

  Την ίδια ώρα, ένας εξέχων μέτοχος της εταιρείας Moderna -η εταιρεία venture capital Flagship Pioneering, στο "τιμόνι” της οποίας βρίσκεται ο συνιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Moderna, Noubar Afeyan- εξαργύρωσε την άνοδο της μετοχής της εταιρείας βιοτεχνολογίας, πωλώντας μετοχές αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του κορονοϊού πανδημία, στις 11 Μαρτίου 2020. 

  Στελέχη της Moderna αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που ανέπτυξαν εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως της Pfizer και της Novavax, πώλησαν επίσης μετοχές αξίας 400 εκατ. δολαρίων το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,9 δισ. δολάρια.

  Ο Afeyan, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes ανέρχεται σε 2,3 δισ. δολάρια, κατέχει μεγάλο ποσοστό στη Moderna, κυρίως μέσω της πλειοψηφικής συμμετοχής του στην Flaship, την οποία ίδρυσε το 2000. Δύο από τα επενδυτικά ταμεία της Flagship -τα Flagship Ventures Fund IV, L.P. και Flagship Ventures Fund IV-Rx, L.P.- πώλησαν το 53% των μετοχών που κατείχαν στη Moderna, συνολικά περίπου 10,3 εκατ. μετοχές, έναντι τιμήματος 1,4 και πλέον δισ. δολαρίων (προ φόρων) σε τρία πακέτα, στα τέλη Φεβρουαρίου και στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Προηγουμένως, τα δύο ταμεία είχαν πωλήσει επιπλέον 1 εκατ, μετοχές της εταιρείας έναντι τιμήματος 68,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων), τον Μάιο του 2020.

  Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, ο Afeyan κατέχει τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Flaship, και με τη σειρά της η εταιρεία κατέχει άμεσα το 4% του Flagship Ventures Fund IV, αλλά δεν έχει συμμετοχή στο Flagship Ventures Fund IV-Rx.

  Παρότι ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει ενδεχομένως πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το στέλεχος του φαρμακευτικού κλάδου που προσωπικά έχει πωλήσει τις περισσότερες μετοχές είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel. 

  Ο Bancel έχει πωλήσει περίπου 1,7 εκατ. μετοχές -ή το 7% του ποσοστού του στην εταιρεία- έναντι συνολικού τιμήματος 161,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, εκμεταλλευόμενος τη ραγδαία άνοδο που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Ο Bancel εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό 6% στην εταιρεία, μέρος της 5,5 δισ. δολαρίων περιουσίας του που περιλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Moderna αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

  Η μετοχή της Moderna είχε κλείσει στα 23,61 δολάρια έκαστη στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου 2020· στη συνέχεια κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 185,98 δολάρια, στις 8 Φεβρουαρίου του 2021, ενώ έκλεισε στα 169,50 δολάρια στις 21 Απριλίου, γράφοντας κέρδη άνω του 600% σε σχέση με την προ πανδημίας τιμή της.

  Ο επόμενος μεγαλύτερος πωλητής μετοχών είναι ο συνάδελφος του Bancel και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της Moderna, Tal Zaks, που αποκόμισε 108,2 εκατ. δολάρια (προ φόρων) από πωλήσεις μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας. Ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Moderna, ο πρόεδρος Stephen Hoge, έχει πωλήσει μετοχές αξίας 65,5 εκατ. δολαρίων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά· το ποσοστό του Hoge στη Moderna αξίζει περίπου 300 εκατ. δολάρια, αλλά κατέχει επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας αξίας 545 εκατ. δολαρίων.

  Την ομάδα στελεχών της Moderna που έχουν πωλήσει μετοχές της εταιρείας συμπληρώνει ο Juan Andres, επικεφαλής τεχνικών δραστηριοτήτων και ποιότητας της εταιρείας, ο οποίος έχει πωλήσει μετοχές αξίας 27,2 εκατ. δολαρίων. 

  Συνολικά, τα στελέχη της Moderna και τα επενδυτικά ταμεία της Flagship έχουν "εξαργυρώσει” μετοχές αξίας περίπου 1,9 δισ. δολαρίων (προ φόρων), εκμεταλλευόμενα την εκρηκτική άνοδο της μετοχής της από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

  Ωστόσο, την τακτική τους δεν ακολούθησαν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι που ανέδειξε η Moderna. Ο ιδρυτικός μέτοχος Timothy Springer και ο συνιδρυτής της εταιρείας Robert Langer, αμφότεροι καθηγητές στο Χάρβαρντ και στο MIT, αντίστοιχα, έγιναν επίσης δισεκατομμυριούχοι χάρη στις συμμετοχές τους στη Moderna, αλλά κανείς εξ αυτών δεν πούλησε ούτε μία μετοχή από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία, το 2010. To Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του Springer ανέρχεται στο ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων, ενώ αυτή του Langer στα 2,1 δισ. δολάρια. 

  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που ανέδειξε η πανδημία: ο Uğur Şahin της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, δεν έχει πωλήσει ποτέ μετοχές της εταιρείας που ίδρυσε το 2008 από κοινού με τη σύζυγό του (και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της εταιρείας) Özlem Türeci. Η μετοχή της BioNTech έχει ενισχυθεί περισσότερο από 400% από τις 11 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα και το Forbes υπολογίζει ότι η περιουσία του Şahin ανέρχεται στο ποσό των 6,4 δισ. δολαρίων.

  Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας που έχουν πωλήσει μετοχές, αλλά όχι στον βαθμό που το έκαναν τα στελέχη της Moderna. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, πώληση περίπου το 60% του ποσοστού που κατείχε στη φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου σχεδίου πώλησης, τον Νοέμβριο, έναντι τιμήματος 5,6 εκατ. δολαρίων (προ φόρων). 

  Επίσης, ο Stanley Erck, διευθύνων σύμβουλος της Novavax -που στοχεύει να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το δεύτερο τρίμηνο του 2021- πώλησε μετοχές της Novavax αξίας περίπου 9,3 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου. Ένα ακόμη στέλεχος της Novavax, ο πρόεδρος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, Glenn Gregory, έχει επίσης πωλήσει μετοχές αξίας σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:40 04/06

  Μετά την απώλεια περισσότερων από 2.000 αρμάτων η Ρωσία αναπτύσει "μουσειακά" T-72 από το 1974

  Οι Ρώσοι χάνουν 5 άρματα μάχης κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

  07:43 02/06

  Oι πλουσιότερες γυναίκες celebrities στις ΗΠΑ - Η εκτίναξη της Taylor Swift και τα "σκήπτρα" της Oprah

  Γράφουν ιστορία με τη συνολική τους περιουσία να ανέρχεται στα 10,8 δισ. δολάρια το 2023.

  17:29 01/06

  Οι πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ - Στην κορυφή με περιουσία-ρεκόρ $15 δισ. η Diane Hendricks

  Για 6η σερί χρονιά κρατά τα σκήπτρα η πρόεδρος της ABC Supply. Στα 124 δισ. δολάρια (νέο ρεκόρ) η αξία του top-100.

  07:40 01/06

  Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ανατομία ενός οικοσυστήματος $7 τρισ. - Τι τρέχει με τις Nvidia, Microsoft και Adobe

  Επενδυτές και αναλυτές βλέπουν τεράστιο πλούτο στον κλάδο, που αποτελείται από επτά συνδετικούς κρίκους.

  15:21 31/05

  Οι πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο - Δύο club ξεπέρασαν τα $6 δισ.

  Η αξία του top-30 κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα $2,17 δισ. ανά ομάδα.

  07:35 31/05

  Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

  Τα συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του Ερντογάν σηματοδοτούν την αναπροσαρμογή των γεωπολιτικών συμμαχιών.

  07:40 30/05

  Ουκρανία: Νέα μοίρα κρούσης από αναγνωριστικά Sukhoi με βρετανικούς πυραύλους κρουζ

  Οι πρόσφατες εκρήξεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού πιθανόν οφείλονται στους Storm Shadow.

  07:38 29/05

  Γιατί η Nvidia μπορεί να γίνει η έκτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

  Η εκτίναξη της εταιρείας και η σχέση τεχνητής νοημοσύνης με κάρτες γραφικών.

  00:05 29/05

  Μ. Μπόζογλου (ILT Logistics): Κυρίαρχες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα η τεχνολογία και η ταχύτητα

  Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μεταξύ άλλων η Μαρία Μπόζογλου, CEO της ILT Logistics. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δυο...

  08:45 28/05

  "Χολιγουντιανά" drones στην επιχείρηση καταστροφής των ρωσικών τανκς

  Ουκρανία και Ρωσία εξοπλίζονται με FPV drones. Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία.

  15:11 26/05

  Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 926 εκατ. δολάρια στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας

  Νέα καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

  07:35 26/05

  "Ντεμπούτο" σε εμπόλεμη ζώνη για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

  Παραβιάστηκαν iPhone αξιωματούχων στην Αρμενία εν μέσω της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.

  07:33 25/05

  Διχάζει τους αναλυτές ο S&P 500: "Ταύρος" η BofA, κατρακύλα 17% "βλέπει" η JPMorgan

  Η BofA αναθεωρεί ανοδικά στο 8% την εκτίμησή της για το 2023. Οι συγκρατημένες "φωνές".

  15:09 24/05

  Το Netflix ξεκίνησε την κατάργηση της κοινής χρήσης κωδικών στις ΗΠΑ

  Μια κίνηση που είχε αρχίσει από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία - Στόχος τα επιπλέον έσοδα.

  07:38 24/05

  Marshfield: Το τολμηρό fund που πρωταγωνιστεί "κόντρα στο ρεύμα"

  Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Ποια η στρατηγική επενδύσεων.

  00:31 23/05

  Η εποχή της Α.I. ξεκινάει

  Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων.