Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες

Του Giacomo Tognini

Οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν εμβόλια, αντισώματα και άλλα "όπλα” για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Η άνευ προηγουμένου "έκρηξη” των μετοχών του τομέα Υγείας "γέννησε” τουλάχιστον 40 νέους δισεκατομμυριούχους που συνδέονται με τις εταιρείες αυτές.

Την ίδια ώρα, ένας εξέχων μέτοχος της εταιρείας Moderna -η εταιρεία venture capital Flagship Pioneering, στο "τιμόνι” της οποίας βρίσκεται ο συνιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Moderna, Noubar Afeyan- εξαργύρωσε την άνοδο της μετοχής της εταιρείας βιοτεχνολογίας, πωλώντας μετοχές αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του κορονοϊού πανδημία, στις 11 Μαρτίου 2020. 

Στελέχη της Moderna αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που ανέπτυξαν εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως της Pfizer και της Novavax, πώλησαν επίσης μετοχές αξίας 400 εκατ. δολαρίων το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,9 δισ. δολάρια.

Ο Afeyan, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes ανέρχεται σε 2,3 δισ. δολάρια, κατέχει μεγάλο ποσοστό στη Moderna, κυρίως μέσω της πλειοψηφικής συμμετοχής του στην Flaship, την οποία ίδρυσε το 2000. Δύο από τα επενδυτικά ταμεία της Flagship -τα Flagship Ventures Fund IV, L.P. και Flagship Ventures Fund IV-Rx, L.P.- πώλησαν το 53% των μετοχών που κατείχαν στη Moderna, συνολικά περίπου 10,3 εκατ. μετοχές, έναντι τιμήματος 1,4 και πλέον δισ. δολαρίων (προ φόρων) σε τρία πακέτα, στα τέλη Φεβρουαρίου και στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Προηγουμένως, τα δύο ταμεία είχαν πωλήσει επιπλέον 1 εκατ, μετοχές της εταιρείας έναντι τιμήματος 68,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων), τον Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, ο Afeyan κατέχει τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Flaship, και με τη σειρά της η εταιρεία κατέχει άμεσα το 4% του Flagship Ventures Fund IV, αλλά δεν έχει συμμετοχή στο Flagship Ventures Fund IV-Rx.

Παρότι ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει ενδεχομένως πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το στέλεχος του φαρμακευτικού κλάδου που προσωπικά έχει πωλήσει τις περισσότερες μετοχές είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel. 

Ο Bancel έχει πωλήσει περίπου 1,7 εκατ. μετοχές -ή το 7% του ποσοστού του στην εταιρεία- έναντι συνολικού τιμήματος 161,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, εκμεταλλευόμενος τη ραγδαία άνοδο που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Ο Bancel εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό 6% στην εταιρεία, μέρος της 5,5 δισ. δολαρίων περιουσίας του που περιλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Moderna αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Moderna είχε κλείσει στα 23,61 δολάρια έκαστη στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου 2020· στη συνέχεια κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 185,98 δολάρια, στις 8 Φεβρουαρίου του 2021, ενώ έκλεισε στα 169,50 δολάρια στις 21 Απριλίου, γράφοντας κέρδη άνω του 600% σε σχέση με την προ πανδημίας τιμή της.

Ο επόμενος μεγαλύτερος πωλητής μετοχών είναι ο συνάδελφος του Bancel και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της Moderna, Tal Zaks, που αποκόμισε 108,2 εκατ. δολάρια (προ φόρων) από πωλήσεις μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας. Ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Moderna, ο πρόεδρος Stephen Hoge, έχει πωλήσει μετοχές αξίας 65,5 εκατ. δολαρίων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά· το ποσοστό του Hoge στη Moderna αξίζει περίπου 300 εκατ. δολάρια, αλλά κατέχει επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας αξίας 545 εκατ. δολαρίων.

Την ομάδα στελεχών της Moderna που έχουν πωλήσει μετοχές της εταιρείας συμπληρώνει ο Juan Andres, επικεφαλής τεχνικών δραστηριοτήτων και ποιότητας της εταιρείας, ο οποίος έχει πωλήσει μετοχές αξίας 27,2 εκατ. δολαρίων. 

Συνολικά, τα στελέχη της Moderna και τα επενδυτικά ταμεία της Flagship έχουν "εξαργυρώσει” μετοχές αξίας περίπου 1,9 δισ. δολαρίων (προ φόρων), εκμεταλλευόμενα την εκρηκτική άνοδο της μετοχής της από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, την τακτική τους δεν ακολούθησαν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι που ανέδειξε η Moderna. Ο ιδρυτικός μέτοχος Timothy Springer και ο συνιδρυτής της εταιρείας Robert Langer, αμφότεροι καθηγητές στο Χάρβαρντ και στο MIT, αντίστοιχα, έγιναν επίσης δισεκατομμυριούχοι χάρη στις συμμετοχές τους στη Moderna, αλλά κανείς εξ αυτών δεν πούλησε ούτε μία μετοχή από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία, το 2010. To Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του Springer ανέρχεται στο ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων, ενώ αυτή του Langer στα 2,1 δισ. δολάρια. 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που ανέδειξε η πανδημία: ο Uğur Şahin της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, δεν έχει πωλήσει ποτέ μετοχές της εταιρείας που ίδρυσε το 2008 από κοινού με τη σύζυγό του (και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της εταιρείας) Özlem Türeci. Η μετοχή της BioNTech έχει ενισχυθεί περισσότερο από 400% από τις 11 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα και το Forbes υπολογίζει ότι η περιουσία του Şahin ανέρχεται στο ποσό των 6,4 δισ. δολαρίων.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας που έχουν πωλήσει μετοχές, αλλά όχι στον βαθμό που το έκαναν τα στελέχη της Moderna. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, πώληση περίπου το 60% του ποσοστού που κατείχε στη φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου σχεδίου πώλησης, τον Νοέμβριο, έναντι τιμήματος 5,6 εκατ. δολαρίων (προ φόρων). 

Επίσης, ο Stanley Erck, διευθύνων σύμβουλος της Novavax -που στοχεύει να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το δεύτερο τρίμηνο του 2021- πώλησε μετοχές της Novavax αξίας περίπου 9,3 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου. Ένα ακόμη στέλεχος της Novavax, ο πρόεδρος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, Glenn Gregory, έχει επίσης πωλήσει μετοχές αξίας σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Περισσότερα από Forbes

Αγορες

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Forbes Επιχειρησεις

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Forbes World

Ενέργεια: Το μεγάλο μειονέκτημα της Ευρώπης;

Τα ερωτηματικά για τον επερχόμενο χειμώνα

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το "άγγιγμα του Μίδα", η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Σχέδιο για τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων μετά από ενοποίηση του παλιού οικοπέδου Αλεξίου με το AKS Hinitsa Bay.

Forbes Investing

Instacart: Οι κερδισμένοι και χαμένοι μεγαλοεπενδυτές από την IPO των $11 δισ.

Διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τον γύρο χρηματοδότησης του Μαρτίου 2021, που αποτίμησε την εταιρεία στα $38,5 δισ.

Forbes Οικονομια

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Αγορες

Πτώση της ζήτησης στο φυσικό αέριο το 2024 "βλέπει" η Wood Mackenzie

Μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη "βλέπει" η συμβουλευτική Wood Mackenzie Ltd καθώς η ζήτηση στην περιοχή συνεχίζει να υποχωρεί.

Forbes VIDEO

Τα ρωσικά drones-καμικάζι μπορούν πλέον να χτυπήσουν τα MiG των Ουκρανών στις βάσεις τους

Τα νέα Lancet έχουν εμβέλεια 45 μιλίων και ήδη έφτασαν στο Dolgintsevo.

Forbes Lifestyle

Katy Perry: Το deal $225 εκατ. με τη Litmus την εκτόξευσε στις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ

H σούπερ σταρ της ποπ πούλησε τα δικαιώματα για τη μουσική της και η καθαρή της αξία ανέρχεται πλέον στα 340 εκατ. δολάρια.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Cosmos Group: Ανοίγει 1,5 κατάστημα το μήνα στην Ελλάδα και αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ τζίρο

Πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ φέτος ο κύκλος εργασιών.

Forbes Innovation

Το Πεντάγωνο θέλει να δημιουργήσει τη "γλώσσα των drones"

Σχέδια για drones τεχνητής νοημοσύνης που θα συνεργάζονται σε στρατιωτικές επιθέσεις με ελάχιστη ανθρώπινη συμβολή.

Forbes World

Ουκρανικός πύραυλος με ειδική κεφαλή ανατίναξε από μέσα το ρωσικό υποβρύχιο "Rostov-on-Don"

Πώς λειτουργεί ο Storm Shadow μόλις χτυπά έναν "σκληρό" στόχο.