Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 08:06

  Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες

  Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Giacomo Tognini

  Οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν εμβόλια, αντισώματα και άλλα "όπλα” για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Η άνευ προηγουμένου "έκρηξη” των μετοχών του τομέα Υγείας "γέννησε” τουλάχιστον 40 νέους δισεκατομμυριούχους που συνδέονται με τις εταιρείες αυτές.

  Την ίδια ώρα, ένας εξέχων μέτοχος της εταιρείας Moderna -η εταιρεία venture capital Flagship Pioneering, στο "τιμόνι” της οποίας βρίσκεται ο συνιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Moderna, Noubar Afeyan- εξαργύρωσε την άνοδο της μετοχής της εταιρείας βιοτεχνολογίας, πωλώντας μετοχές αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του κορονοϊού πανδημία, στις 11 Μαρτίου 2020. 

  Στελέχη της Moderna αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που ανέπτυξαν εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως της Pfizer και της Novavax, πώλησαν επίσης μετοχές αξίας 400 εκατ. δολαρίων το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,9 δισ. δολάρια.

  Ο Afeyan, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes ανέρχεται σε 2,3 δισ. δολάρια, κατέχει μεγάλο ποσοστό στη Moderna, κυρίως μέσω της πλειοψηφικής συμμετοχής του στην Flaship, την οποία ίδρυσε το 2000. Δύο από τα επενδυτικά ταμεία της Flagship -τα Flagship Ventures Fund IV, L.P. και Flagship Ventures Fund IV-Rx, L.P.- πώλησαν το 53% των μετοχών που κατείχαν στη Moderna, συνολικά περίπου 10,3 εκατ. μετοχές, έναντι τιμήματος 1,4 και πλέον δισ. δολαρίων (προ φόρων) σε τρία πακέτα, στα τέλη Φεβρουαρίου και στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Προηγουμένως, τα δύο ταμεία είχαν πωλήσει επιπλέον 1 εκατ, μετοχές της εταιρείας έναντι τιμήματος 68,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων), τον Μάιο του 2020.

  Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, ο Afeyan κατέχει τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Flaship, και με τη σειρά της η εταιρεία κατέχει άμεσα το 4% του Flagship Ventures Fund IV, αλλά δεν έχει συμμετοχή στο Flagship Ventures Fund IV-Rx.

  Παρότι ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει ενδεχομένως πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το στέλεχος του φαρμακευτικού κλάδου που προσωπικά έχει πωλήσει τις περισσότερες μετοχές είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel. 

  Ο Bancel έχει πωλήσει περίπου 1,7 εκατ. μετοχές -ή το 7% του ποσοστού του στην εταιρεία- έναντι συνολικού τιμήματος 161,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, εκμεταλλευόμενος τη ραγδαία άνοδο που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Ο Bancel εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό 6% στην εταιρεία, μέρος της 5,5 δισ. δολαρίων περιουσίας του που περιλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Moderna αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

  Η μετοχή της Moderna είχε κλείσει στα 23,61 δολάρια έκαστη στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου 2020· στη συνέχεια κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 185,98 δολάρια, στις 8 Φεβρουαρίου του 2021, ενώ έκλεισε στα 169,50 δολάρια στις 21 Απριλίου, γράφοντας κέρδη άνω του 600% σε σχέση με την προ πανδημίας τιμή της.

  Ο επόμενος μεγαλύτερος πωλητής μετοχών είναι ο συνάδελφος του Bancel και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της Moderna, Tal Zaks, που αποκόμισε 108,2 εκατ. δολάρια (προ φόρων) από πωλήσεις μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας. Ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Moderna, ο πρόεδρος Stephen Hoge, έχει πωλήσει μετοχές αξίας 65,5 εκατ. δολαρίων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά· το ποσοστό του Hoge στη Moderna αξίζει περίπου 300 εκατ. δολάρια, αλλά κατέχει επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας αξίας 545 εκατ. δολαρίων.

  Την ομάδα στελεχών της Moderna που έχουν πωλήσει μετοχές της εταιρείας συμπληρώνει ο Juan Andres, επικεφαλής τεχνικών δραστηριοτήτων και ποιότητας της εταιρείας, ο οποίος έχει πωλήσει μετοχές αξίας 27,2 εκατ. δολαρίων. 

  Συνολικά, τα στελέχη της Moderna και τα επενδυτικά ταμεία της Flagship έχουν "εξαργυρώσει” μετοχές αξίας περίπου 1,9 δισ. δολαρίων (προ φόρων), εκμεταλλευόμενα την εκρηκτική άνοδο της μετοχής της από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

  Ωστόσο, την τακτική τους δεν ακολούθησαν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι που ανέδειξε η Moderna. Ο ιδρυτικός μέτοχος Timothy Springer και ο συνιδρυτής της εταιρείας Robert Langer, αμφότεροι καθηγητές στο Χάρβαρντ και στο MIT, αντίστοιχα, έγιναν επίσης δισεκατομμυριούχοι χάρη στις συμμετοχές τους στη Moderna, αλλά κανείς εξ αυτών δεν πούλησε ούτε μία μετοχή από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία, το 2010. To Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του Springer ανέρχεται στο ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων, ενώ αυτή του Langer στα 2,1 δισ. δολάρια. 

  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που ανέδειξε η πανδημία: ο Uğur Şahin της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, δεν έχει πωλήσει ποτέ μετοχές της εταιρείας που ίδρυσε το 2008 από κοινού με τη σύζυγό του (και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της εταιρείας) Özlem Türeci. Η μετοχή της BioNTech έχει ενισχυθεί περισσότερο από 400% από τις 11 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα και το Forbes υπολογίζει ότι η περιουσία του Şahin ανέρχεται στο ποσό των 6,4 δισ. δολαρίων.

  Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας που έχουν πωλήσει μετοχές, αλλά όχι στον βαθμό που το έκαναν τα στελέχη της Moderna. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, πώληση περίπου το 60% του ποσοστού που κατείχε στη φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου σχεδίου πώλησης, τον Νοέμβριο, έναντι τιμήματος 5,6 εκατ. δολαρίων (προ φόρων). 

  Επίσης, ο Stanley Erck, διευθύνων σύμβουλος της Novavax -που στοχεύει να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το δεύτερο τρίμηνο του 2021- πώλησε μετοχές της Novavax αξίας περίπου 9,3 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου. Ένα ακόμη στέλεχος της Novavax, ο πρόεδρος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, Glenn Gregory, έχει επίσης πωλήσει μετοχές αξίας σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 17/05

  Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το 1/3 των δυνάμεών του στην Ουκρανία – και τώρα χάνει τον πόλεμο

  Το momentum της νίκης κινείται σταδιακά προς το ουκρανικό στρατόπεδο.

  07:30 16/05

  Πούτιν: Η αλήθεια και τα ψέματα που είπε για τη ρωσική οικονομία

  Τα μηνύματά του ήταν –τουλάχιστον– παραπλανητικά, καθώς η ρωσική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια ύφεσης.

  00:05 16/05

  Ράνια Πατσιοπούλου (SKF Hellas): Οι τάσεις της αγοράς δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη νέων λύσεων

  Προτεραιότητα στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των διαφόρων business units σε τοπικό επίπεδο δίνει η SKF Hellas, όπως αναφέρει η Ράνια Πατσιοπούλου Managing Director της εταιρείας.

  08:22 14/05

  Πώς το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να εκθέτει τα πλοία του σε ουκρανικές επιθέσεις

  Όταν η Ουκρανία βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Moskva στις 13 Απριλίου, στέρησε από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας την κύρια αεράμυνά του.

  11:02 13/05

  Στήριξη-έκπληξη από Έλον Μασκ στο Dogecoin μετά τη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

  Έλον Μασκ εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον ανταγωνιστή του Bitcoin που βασίζεται σε ένα meme βοηθώντας την τιμή του να ανακάμψει κατά περίπου 20%.

  17:46 12/05

  Στην κορυφή των Ευρωπαϊκών εισηγμένων η Shell με "καύσιμο" την εκτίναξη του πετρελαίου

  Στη δεύτερη θέση η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ακολουθεί η επίσης ενεργειακή Total. Στη δεκάδα και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.

  13:50 12/05

  Στους 10 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του 2022 ο Αντετοκούνμπο - Όλη η κατατάξη

  Μοναδικό μέλος της λίστας σε ηλικία κάτω των 30 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στην κορυφή Μέσι και Λεμπρόν Τζέημς.

  07:31 12/05

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης

  Η "γαλβανισμένη" Ευρώπη δείχνει ότι αλλαγές γίνονται -και γρήγορα- εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

  07:30 11/05

  Νέες παρτίδες Bayraktar φτάνουν στο Κίεβο από την Τουρκία

  Πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι ένα ΤΒ2 βρέθηκε στην Ουκρανία κατευθείαν από τη γραμμή παραγωγής.

  18:47 10/05

  Στα 3,09 δισ. δολάρια μεταβιβάστηκε η Τσέλσι

  Η δεύτερη ακριβότερη εξαγορά αθλητικής ομάδας μετά από εκείνη των Μπρούκλιν Νετς το 2019.

  07:35 10/05

  H μεγάλη ενεργειακή ευκαιρία της Ελλάδας στο Φόρουμ του Νταβός

  Θα δώσει την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να εμφανιστούν στην παγκόσμια σκηνή.

  08:09 09/05

  Ιγκόρ Σέτσιν: Πόσο πλούσιος είναι ο "Darth Vader" του Κρεμλίνου

  Η ακλόνητη πίστη του CEO της Rosneft στον Ρώσο πρόεδρο εδώ και δύο δεκαετίες τον έχει κάνει πάμπλουτο.

  08:24 07/05

  Πώς ο πλουσιότερος Ρώσος ολιγάρχης συνεχίζει να επεκτείνει την αυτοκρατορία του μακριά από τις δυτικές κυρώσεις

  Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν δεν έχει δεχθεί ακόμη κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ.

  07:50 06/05

  Σαουδική Αραβία: Δουλεύει στο παρασκήνιο για την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο;

  Η τακτική των Σαουδαράβων μπορεί να είναι ένδειξη μιας "σιωπηλής συνεργασίας" με τη Δύση. Ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος στην Ευρώπη από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο;

  08:54 05/05

  Χοντορκόφσκι (πρώην Ρώσος ολιγάρχης): Ο κόσμος δεν θα είναι ασφαλής όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία

  Σύμφωνα με τον Χοντορκόφσκι, όσοι πιστεύουν ότι η Δύση μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τον Πούτιν και να επιστρέψει στις "συνήθεις συναλλαγές" με τη Ρωσία, κάνουν μια "πολύ επικίνδυνη σκέψη".