Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 08:06

  Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες

  Ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει πουλήσει μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων σε δύο μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Giacomo Tognini

  Οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν εμβόλια, αντισώματα και άλλα "όπλα” για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Η άνευ προηγουμένου "έκρηξη” των μετοχών του τομέα Υγείας "γέννησε” τουλάχιστον 40 νέους δισεκατομμυριούχους που συνδέονται με τις εταιρείες αυτές.

  Την ίδια ώρα, ένας εξέχων μέτοχος της εταιρείας Moderna -η εταιρεία venture capital Flagship Pioneering, στο "τιμόνι” της οποίας βρίσκεται ο συνιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Moderna, Noubar Afeyan- εξαργύρωσε την άνοδο της μετοχής της εταιρείας βιοτεχνολογίας, πωλώντας μετοχές αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του κορονοϊού πανδημία, στις 11 Μαρτίου 2020. 

  Στελέχη της Moderna αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που ανέπτυξαν εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως της Pfizer και της Novavax, πώλησαν επίσης μετοχές αξίας 400 εκατ. δολαρίων το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,9 δισ. δολάρια.

  Ο Afeyan, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes ανέρχεται σε 2,3 δισ. δολάρια, κατέχει μεγάλο ποσοστό στη Moderna, κυρίως μέσω της πλειοψηφικής συμμετοχής του στην Flaship, την οποία ίδρυσε το 2000. Δύο από τα επενδυτικά ταμεία της Flagship -τα Flagship Ventures Fund IV, L.P. και Flagship Ventures Fund IV-Rx, L.P.- πώλησαν το 53% των μετοχών που κατείχαν στη Moderna, συνολικά περίπου 10,3 εκατ. μετοχές, έναντι τιμήματος 1,4 και πλέον δισ. δολαρίων (προ φόρων) σε τρία πακέτα, στα τέλη Φεβρουαρίου και στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Προηγουμένως, τα δύο ταμεία είχαν πωλήσει επιπλέον 1 εκατ, μετοχές της εταιρείας έναντι τιμήματος 68,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων), τον Μάιο του 2020.

  Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, ο Afeyan κατέχει τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Flaship, και με τη σειρά της η εταιρεία κατέχει άμεσα το 4% του Flagship Ventures Fund IV, αλλά δεν έχει συμμετοχή στο Flagship Ventures Fund IV-Rx.

  Παρότι ο πρόεδρος του ΔΣ της Moderna έχει ενδεχομένως πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το στέλεχος του φαρμακευτικού κλάδου που προσωπικά έχει πωλήσει τις περισσότερες μετοχές είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel. 

  Ο Bancel έχει πωλήσει περίπου 1,7 εκατ. μετοχές -ή το 7% του ποσοστού του στην εταιρεία- έναντι συνολικού τιμήματος 161,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, εκμεταλλευόμενος τη ραγδαία άνοδο που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Ο Bancel εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό 6% στην εταιρεία, μέρος της 5,5 δισ. δολαρίων περιουσίας του που περιλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Moderna αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

  Η μετοχή της Moderna είχε κλείσει στα 23,61 δολάρια έκαστη στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου 2020· στη συνέχεια κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 185,98 δολάρια, στις 8 Φεβρουαρίου του 2021, ενώ έκλεισε στα 169,50 δολάρια στις 21 Απριλίου, γράφοντας κέρδη άνω του 600% σε σχέση με την προ πανδημίας τιμή της.

  Ο επόμενος μεγαλύτερος πωλητής μετοχών είναι ο συνάδελφος του Bancel και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της Moderna, Tal Zaks, που αποκόμισε 108,2 εκατ. δολάρια (προ φόρων) από πωλήσεις μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας. Ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Moderna, ο πρόεδρος Stephen Hoge, έχει πωλήσει μετοχές αξίας 65,5 εκατ. δολαρίων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά· το ποσοστό του Hoge στη Moderna αξίζει περίπου 300 εκατ. δολάρια, αλλά κατέχει επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της εταιρείας αξίας 545 εκατ. δολαρίων.

  Την ομάδα στελεχών της Moderna που έχουν πωλήσει μετοχές της εταιρείας συμπληρώνει ο Juan Andres, επικεφαλής τεχνικών δραστηριοτήτων και ποιότητας της εταιρείας, ο οποίος έχει πωλήσει μετοχές αξίας 27,2 εκατ. δολαρίων. 

  Συνολικά, τα στελέχη της Moderna και τα επενδυτικά ταμεία της Flagship έχουν "εξαργυρώσει” μετοχές αξίας περίπου 1,9 δισ. δολαρίων (προ φόρων), εκμεταλλευόμενα την εκρηκτική άνοδο της μετοχής της από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

  Ωστόσο, την τακτική τους δεν ακολούθησαν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι που ανέδειξε η Moderna. Ο ιδρυτικός μέτοχος Timothy Springer και ο συνιδρυτής της εταιρείας Robert Langer, αμφότεροι καθηγητές στο Χάρβαρντ και στο MIT, αντίστοιχα, έγιναν επίσης δισεκατομμυριούχοι χάρη στις συμμετοχές τους στη Moderna, αλλά κανείς εξ αυτών δεν πούλησε ούτε μία μετοχή από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία, το 2010. To Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του Springer ανέρχεται στο ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων, ενώ αυτή του Langer στα 2,1 δισ. δολάρια. 

  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που ανέδειξε η πανδημία: ο Uğur Şahin της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, δεν έχει πωλήσει ποτέ μετοχές της εταιρείας που ίδρυσε το 2008 από κοινού με τη σύζυγό του (και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της εταιρείας) Özlem Türeci. Η μετοχή της BioNTech έχει ενισχυθεί περισσότερο από 400% από τις 11 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα και το Forbes υπολογίζει ότι η περιουσία του Şahin ανέρχεται στο ποσό των 6,4 δισ. δολαρίων.

  Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας που έχουν πωλήσει μετοχές, αλλά όχι στον βαθμό που το έκαναν τα στελέχη της Moderna. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, πώληση περίπου το 60% του ποσοστού που κατείχε στη φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου σχεδίου πώλησης, τον Νοέμβριο, έναντι τιμήματος 5,6 εκατ. δολαρίων (προ φόρων). 

  Επίσης, ο Stanley Erck, διευθύνων σύμβουλος της Novavax -που στοχεύει να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το δεύτερο τρίμηνο του 2021- πώλησε μετοχές της Novavax αξίας περίπου 9,3 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου. Ένα ακόμη στέλεχος της Novavax, ο πρόεδρος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, Glenn Gregory, έχει επίσης πωλήσει μετοχές αξίας σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:20 14/05

  Οι ελληνικές συμμετοχές στη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες εισηγμένες του πλανήτη

  Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΤτΕ οι μόνες ελληνικές παρουσίες στη λίστα Global 2000 για το 2021.

  21:55 13/05

  Forbes Global 2000: Πώς οι μεγαλύτερες εισηγμένες του πλανήτη "υπέμειναν" την πανδημία του κορονοϊού

  Σταθερές οι αμερικανικές, ανοδική τάση για τις κινεζικές.

  09:38 13/05

  Ο τουρκικός στρατός εξοπλίζει τα θωρακισμένα οχήματά του με "ιπτάμενους ελεύθερους σκοπευτές"

  Πρόκειται για το νέας γενιάς drone Songar που είναι εξοπλισμένο με όπλα υποστήριξης πεζικού.

  17:16 12/05

  Η λίστα του Forbes με τους 10 πιο καλοπληρωμένους αθλητές στον πλανήτη το 2021

  Με τους αθλητές να αποκομίζουν περισσότερα από ποτέ από εξωγηπεδικές δραστηριότητες, η πτώση της πανδημίας είναι περισσότερο μια απλή "ενόχληση".

  07:55 12/05

  Ράλι για το Dogecoin μετά τη νύξη του Μασκ ότι η Tesla μπορεί να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής

  Σημείωσε άνοδο 14%, πάνω από $68 δισ. η κεφαλαιοποίησή του, έγινε το τέταρτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  13:01 11/05

  Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

  Το χρήμα είναι γνωστό ότι δεν αγοράζει την ευτυχία. Στην περίπτωση των δισεκατομμυριούχων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε "άγριες κόντρες" ή αναγκαίους συμβιβασμούς. Αλλά όχι πάντα.

  07:53 10/05

  Ποιος είναι ο Mike Karanikolas που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

  Η στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Revolve.

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.