Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 00:13

  Ποια είναι η start-up που "νίκησε" την Tesla με το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό της

  Ποια είναι η start-up που "νίκησε" την Tesla με το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jeroen Kraaijenbrink

  Στο ερώτημα "ποια ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε ένα αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό", οι περισσότεροι θα κάνουν λάθος. 

  Οι περισσότεροι θα κάνουν επίσης λάθος όταν ερωτηθούν "ποια ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε ένα αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό που μπορεί να κινείται σε δημόσιο δρόμο".

  Δεν είναι η Tesla, δεν είναι η Waymo της Alphabet, δεν είναι η Uber ή η Lyft. Δεν είναι κανένας από τους μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων ή φορτηγών.

  Είναι η Einride: μια σουηδική start-up που ιδρύθηκε το 2016. Μίλησα με την 29χρονη Linnéa Kornehed, συνιδρύτρια και CMO της Einride, που περιλαμβάνεται στη λίστα του Forbes "30 κάτω των 30", για να μάθω πώς τα κατάφερε.

  Ποια είναι η start-up Einride

  Η Einride ιδρύθηκε το 2016 και σήμερα απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους, ενώ έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 41 εκατ. δολαρίων. Καλό ποσό για μια startup, αλλά σίγουρα δεν συγκρίνεται με τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει στην ηλεκτρική και αυτόνομη οδήγηση όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες. 

  Και όμως, αυτή η start-up τις "νίκησε" όλες βγάζοντας στον δρόμο το πρώτο φορτηγό της, ή "Pod", όπως το αποκαλεί η Einride. Όπως εξηγεί η Kornehed, "την επομένη ημέρα από την ανακοίνωση του Elon Musk για την κυκλοφορία του Tesla Semi, εμείς ήδη λανσάραμε το Pod μας".

  Και αν δεν σας εντυπωσιάζει αυτό το γεγονός, ας παραθέσουμε μερικά ακόμη στοιχεία για την Einride:

  - Μπήκε στον διάσημο ετήσιο κατάλογο της Fast Company με τις πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου για το 2021 στην κατηγορία "Μεταφορές"

  - Κέρδισε το βραβείο Edison Awards 2020 στην κατηγορία "Καινοτομίες και Καινοτόμοι Επιχειρηματίες"

  - Απέσπασε το βραβείο European Startup Prize for Mobility, ενός προγράμματος επενδύσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις βιώσιμης κινητικότητας που θέσπισε η ΕΕ

  - Περιλαμβάνεται στο CB Insights Game Changers 2020 ως μία από τις 36 νεοφυείς επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο

  - Περιλαμβάνεται στον κατάλογο Global Cleantech 100 για το 2020

  - Κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία "Βιώσιμες μεταφορές" και απέσπασε το βραβείο "People's Choice Award", στο διαγωνισμό E-prize της ενεργειακής εταιρείας E.ON. και της Veckans Affärer

  - Είναι αποκλειστικό μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διαμορφώνει το μέλλον της κινητικότητας

  Άλλη μια απόδειξη της "δύναμης" που έχει αποκτήσει η Einride είναι τα ονόματά που έχουν συνεργαστεί μαζί της: Coca-Cola, Lidl, Oatly και Ericsson.

  Και επιπλέον, η Einride έχει σημειώσει αριθμό-ρεκόρ στα αυτόνομα ηλεκτρικά φορτηγά που έχουν κατέβει στην πίστα του Top Gear.

  Το επιχειρηματικό μοντέλο της Einride

  Η Einride δεν είναι ένας συνηθισμένος κατασκευαστής φορτηγών. Δεν παράγει τα Pod της, ούτε τα Pod της είναι προς πώληση. Όπως η Apple, η Einride είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την τεχνολογία και το branding των φορτηγών της, καθώς και για τον έλεγχο της "αλυσίδας" στην οποία αναθέτει την παραγωγή, τη συναρμολόγηση και τα logistics. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι η πλατφόρμα του λογισμικού της. Όπως εξηγεί η Kornehed, "επί της ουσίας, η Einride είναι πάνω από όλα μια εταιρεία software. Είναι η πλατφόρμα μας που κάνει τη διαφορά".

  Η Einride έχει υιοθετήσει το μοντέλο "Transportation as a Service" (TaaS). Αυτό σημαίνει ότι o πελάτης δεν αγοράζει τα προϊόντα της, αλλά γίνεται συνδρομητής σε μια μηνιαία υπηρεσία. Εν ολίγοις, αγοράζει τη μεταφορά και όχι το όχημα. Ο λόγος για την υιοθέτηση αυτού του καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου έγκειται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αυτόνομης και ηλεκτρικής οδήγησης.

  Όπως λέει η Kornehed: "Τόσο η αυτόνομη όσο και η ηλεκτρική οδήγηση απαιτούν προσεκτικό και συστηματικό προγραμματισμό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο στόλου, ώστε να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός που να είναι αποτελεσματικός, ασφαλής και να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμβέλεια και τις δυνατότητες φόρτισης των οχημάτων".

  Μέσω του μοντέλου TaaS, της πλατφόρμας λογισμικού και της "αίθουσας ελέγχου", η Einride μπορεί να σχεδιάσει πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν μεμονωμένες εταιρείες μεταφορών - και έτσι να τις βοηθήσει να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

  Τα επόμενα βήματα

  Στο ερώτημα ποιος είναι ο λόγος που την οδήγησε στη δημιουργία της Einride και ποια είναι η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, η Kornehed απαντάει απερίφραστα:  η κλιματική αλλαγή.

  Όπως επισημαίνει, "οι οδικές μεταφορές εμπορευμάτων ευθύνονται για το 7% της εκπομπής ρύπων παγκοσμίως. Παράλληλα, ο όγκος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται αυξάνεται με ρυθμό 3-4% ετησίως".

  Τα ηλεκτρικά, αυτόνομα φορτηγά, σύμφωνα με την Einride, θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την εικόνα, μειώνοντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 90%. Επιπλέον, θα μπορούσαν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος κατά 60% και να ενισχύσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια.

  Ρωτώ αν η μείωση του όγκου των μεταφορών θα ήταν μια αποτελεσματικότερη λύση, και η Kornehed απαντά: "Τα logistics και οι μεταφορές είναι ζωτικής σημασίας στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Δεν θέλουμε να αλλάξει αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια, μια υπέροχη δραστηριότητα. Θα πρέπει να τα διατηρήσουμε όλα αυτά, αλλά να τα υλοποιούμε με υπεύθυνο, βιώσιμο τρόπο".

  Η εταιρεία θέλει να δώσει το παράδειγμα και να δείξει ότι ο μετασχηματισμός προς τις ηλεκτρικές, αυτόνομες μεταφορές εμπορευμάτων είναι εφικτός. Η τεχνολογία υπάρχει και τα νομικά κωλύματα μπορούν να ξεπεραστούν.

  Ομολογουμένως, η άδεια κυκλοφορίας για τα αυτόνομα ηλεκτρικά φορτηγά οχήματα είναι πολύ περιορισμένη στη Σουηδία - σε ένα μικρό τμήμα του δημόσιου δρόμου. Όμως η αρχή έχει γίνει, ακόμη και στην Ευρώπη, όπου -ειδικά- το νομικό σκέλος αποτελεί πρόκληση.

  Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Einride σχεδιάζει να κάνει τα πρώτα της βήματα στις ΗΠΑ, αλλά και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Ευρώπη.

  Όπως λέει χαρακτηριστικά η Kornehed: "Ελπίζουμε να δείξουμε στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις ότι μια αλλαγή είναι εφικτή. Ωστόσο, τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Με όσα έχει καταφέρει να πετύχει η start-up μας στα πέντε χρόνια λειτουργία της, ελπίζουμε να αποτελεί έμπνευση και για άλλους ώστε να κάνουν παραγματικότητα τα δικά τους σχέδια".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.

  20:00 26/04

  "Χείρα βοηθείας" από τη Sanofi στη Moderna για την παραγωγή 200 εκατ. δόσεων εμβολίου στις ΗΠΑ

  H Sanofi θα αναλάβει για λογαριασμό της Moderna τη διαδικασία εμφιάλωσης του εμβολίου και την ολοκλήρωση της συσκευασίας των φυαλιδίων, στις εγκαταστάσεις της στο Νιού Τζέρσι.

  08:02 26/04

  "Αλεπού" ο Γουίλμπουρ Ρος: Πώς γλίτωσε το σκάνδαλο και επέστρεψε στην επιχειρηματική δράση

  Αφότου βγήκε αλώβητος από μια πολυετή έρευνα ηθικής, ο υπ. Εμπορίου του Τραμπ επέστρεψε στον επιχειρηματικό στίβο με μια νέα SPAC, την οποία ίδρυσε λίγο πριν φύγει από το υπουργείο.

  08:14 25/04

  Όσκαρ 2021: Τι περιέχει η τσάντα με τα δώρα αξίας 205.000 δολ.

  Τα προϊόντα καλύπουν ένα μεγάλο φάσμα κατηγοριών από εδέσματα έως ακριβές προσωπικές υπηρεσίες, αλλά και πακέτα διακοπών.

  08:13 25/04

  Τεράστιο πλήγμα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό η έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35

  Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερη. Οι εναλλακτικές επιλογές.

  09:48 24/04

  Οι πιο ακριβοπληρωμένες υποψηφιότητες των Όσκαρ

  Οι πέντε υποψήφιοι ηθοποιοί συγκέντρωσαν συνολικά λιγότερο από τα μισά κέρδη του Dwayne "The Rock" Johnson.