Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Απρ-2021 07:48

  Η Adagio άντλησε $336 εκατ. για την ανάπτυξη θεραπείας αντισωμάτων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού

  Η εταιρεία αντισωμάτων Adagio αντλεί $336 εκατ. για την ανάπτυξη θεραπείας έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Leah Rosenbaum

  Ο Tillman Gerngross έχει έναν και μόνο στόχο: θέλει να βρει ένα αντίσωμα που θα μπορεί να θεραπεύσει και να αποτρέψει τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, ανεξάρτητα από το πόσο αυτός μεταλλάσσεται. Την ώρα που πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν εμμονή με την ανάπτυξη ενός εμβολίου, η εταιρεία Adagio του Gerngross έχει επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις της στην προοπτική που προσφέρουν τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή στην εργαστηριακή παραγωγή ανθρώπινων αντισωμάτων που θα μπορούν να ενώνονται με τον ιό SARS-CoV-2 και να τον εξουδετερώνουν. 

  Η εταιρεία έχει ήδη ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο μονοκλωνικό αντίσωμα: το ADG20, με το οποίο ξεκίνησε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα. 

  Με τα νέα κεφάλαια ύψους 336 εκατ. δολαρίων που συγκεντρώνει στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου χρηματοδότησής της, Series C, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές του ADG20 και να υποβάλει αίτηση έγκρισης για επείγουσα χρήση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έως το τέλος του έτους.

  Η τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού, λέει ο Gerngross, "είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”. Ο ίδιος και η συνιδρύτρια της εταιρείας, Laura Walker, πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί μια νέα πανδημία από έναν παρόμοιο τύπο κορονοϊού στο μέλλον - και σκοπεύουν να είναι έτοιμοι. Αποφάσισαν ότι εάν πρόκειται να κάνουν την είσοδό τους στον τομέα της ανάπτυξης αντισωμάτων, "πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που να απαντά στην πλέον παγκοσμιοποιημένη απειλή”, λέει.

  Η Adagio έχει κινηθεί γρήγορα - αυτός είναι ο τρίτος γύρος χρηματοδότησής της σε λιγότερο από έναν χρόνο. Και από τους τρεις γύρους, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει το συνολικό ποσό των 466 εκατ. δολαρίων από τότε που διασπάστηκε από την Adimab, μια από τις άλλες εταιρείες του Gerngross, τον Ιούλιο του 2020. Η Adimab έγινε γνωστή χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της για να ανακαλύψει δυνητικά θεραπευτικά αντισώματα, τα οποία στη συνέχεια πωλεί σε άλλες εταιρείες. 

  "Η Adimab δεν αναπτύσσει ποτέ τίποτα, απλώς ανακαλύπτουμε και αφήνουμε τους άλλους να ασχοληθούν με την ανάπτυξη”, λέει ο Gerngross. Αλλά όταν η Γουόκερ του έριξε την ιδέα της ανάπτυξης μιας θεραπείας αντισωμάτων κατά του κορονοϊού, ο Gernhgross ενθουσιάστηκε. Από τα 300 προγράμματα ανακάλυψης θεραπειών που έχει υλοποιήσει η Adimab στα 14 χρόνια ιστορία της, το αντίσωμα ADG20 είναι το πρώτο που σχεδιάζει να αναπτύξει εσωτερικά, μέσω της Adagio.

  Τα πλεονεκτήματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται εδώ και μήνες για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό. Παρότι δεν είναι τόσο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης όσο τα εμβόλια, τα αντισώματα έχουν πλεονεκτήματα όσον αφορά τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών. 

  Καταρχήν, έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή για τα παιδιά και για τους ανοσοκατεσταλμένους, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ακόμη επιλέξιμοι για να λάβουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή ενδέχεται να μην μπορέσουν και ποτέ να εμβολιαστούν.

  Τα αντισώματα, επίσης, είναι πιο πιθανό να γίνουν δεκτά ως θεραπεία από ασθενείς που δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. 

  Τέλος, πέρα από τη θεραπεία του κορονοϊού και την πρόληψη νοσηλείας και θανάτου των ασθενών, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν επιπρόσθετα να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου εάν χορηγηθούν σε κάποιον προληπτικά. 

  Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. "Τα αντισώματα μπορούν να λειτουργήσουν είτε συμπληρωματικά είτε ενισχυτικά ως προς τα εμβόλια”, λέει η Lynn Connolly, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της Adagio.

  Παρότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν ανθεκτικές θεραπείες κατά του καρκίνου και χρόνιων παθήσεων, όπως η νόσος του Κρον, ορισμένες φορές μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις έναντι μολυσματικών ασθενείς, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία μπορούν να μεταλλαχθούν οι ιοί.

  Το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab της Eli Lilly, το οποίο έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, αρχικά απέτρεψε τη νοσηλεία χιλιάδων ασθενών με κορονοϊό. Ωστόσο, σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, η Lilly έχει ήδη σταματήσει τη χορήγησή του στις ΗΠΑ αφότου οι έρευνες διαπίστωσαν ότι δεν ήταν αποτελεσματικό έναντι ορισμένων από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

  "Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για ένα φάρμακο που στα μισά της διαδρομής προς την κυκλοφορία του στην αγορά, έχει ήδη ξεπεραστεί”, λέει ο Gerngross. "Θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους μας σε άλλες εταιρείες που εστίασαν στον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος”, λέει, αλλά "κανένα από αυτά δεν έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει ευρέως όπως το δικό μας”. 

  Το μονοκλωνικό αντίσωμα ADG20 έχει αποδειχθεί in vitro (σε εργαστηριακές συνθήκες) όχι απλώς ότι είναι αποτελεσματικό από μόνο του έναντι όλων των γνωστών μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, αλλά, όπως λέει η Walker, είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι ορισμένων κορονοϊών που προς το παρόν απαντώνται σε ζώα και δεν έχουν μεταδοθεί ακόμη στον άνθρωπο.

  "Από νωρίς, η Adagio διέβλεψε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο όχι μόνο στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, αλλά και άλλων πιθανών κορονοϊών που παρακολουθούνται επί του παρόντος λόγω της πιθανότητας να προκαλέσουν μελλοντικές επιδημίες”, λέει ο Sridhar Ramaswamy, επενδυτής στην GV που συμμετείχε στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης της Adagio.

  Η νέα κεφαλαιακή "ένεση” θα επιτρέψει στην εταιρεία να διευρύνει την παγκόσμια κλινική δοκιμή της και να διασφαλίσει ότι το ADG20 είναι πράγματι ο "υπερήρωας” που υποπτεύονται πως είναι. "Είναι εντελώς διαφορετικό να αποδειχθεί μέσω δοκιμών σε ποντίκια ή στο εργαστήριο”, λέει ο Gerngross, "από ό,τι στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών”. 

  Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 13 Απριλίου ότι ξεκινά κλινική δοκιμή φάσεων 1/2/3 σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που έχουν υψηλά ποσοστά μεταλλάξεων του κορονοϊού, όπως η Νότια Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μελλοντικά, λέει ο Gerngross, η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει και πιο πέρα από τους κορονοϊούς, σε άλλες ασθένειες που ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν πανδημία. "Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια παρόμοια προσέγγιση”, σημειώνει ο Gerngross.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:20 14/05

  Οι ελληνικές συμμετοχές στη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες εισηγμένες του πλανήτη

  Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και ΤτΕ οι μόνες ελληνικές παρουσίες στη λίστα Global 2000 για το 2021.

  21:55 13/05

  Forbes Global 2000: Πώς οι μεγαλύτερες εισηγμένες του πλανήτη "υπέμειναν" την πανδημία του κορονοϊού

  Σταθερές οι αμερικανικές, ανοδική τάση για τις κινεζικές.

  09:38 13/05

  Ο τουρκικός στρατός εξοπλίζει τα θωρακισμένα οχήματά του με "ιπτάμενους ελεύθερους σκοπευτές"

  Πρόκειται για το νέας γενιάς drone Songar που είναι εξοπλισμένο με όπλα υποστήριξης πεζικού.

  17:16 12/05

  Η λίστα του Forbes με τους 10 πιο καλοπληρωμένους αθλητές στον πλανήτη το 2021

  Με τους αθλητές να αποκομίζουν περισσότερα από ποτέ από εξωγηπεδικές δραστηριότητες, η πτώση της πανδημίας είναι περισσότερο μια απλή "ενόχληση".

  07:55 12/05

  Ράλι για το Dogecoin μετά τη νύξη του Μασκ ότι η Tesla μπορεί να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής

  Σημείωσε άνοδο 14%, πάνω από $68 δισ. η κεφαλαιοποίησή του, έγινε το τέταρτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  13:01 11/05

  Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

  Το χρήμα είναι γνωστό ότι δεν αγοράζει την ευτυχία. Στην περίπτωση των δισεκατομμυριούχων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε "άγριες κόντρες" ή αναγκαίους συμβιβασμούς. Αλλά όχι πάντα.

  07:53 10/05

  Ποιος είναι ο Mike Karanikolas που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

  Η στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Revolve.

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.