Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 07:41

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο δισεκατομμυριούχος Σερ Φίλιπ Γκριν, πρώην ιδιοκτήτης της αλυσίδας ταχείας μόδας Topshop, ξεμένει από προς πώληση περιουσιακά στοιχεία στην προσπάθειά του να καλύψει το έλλειμμα ύψους 700 εκατ. δολαρίων στο συνταξιοδοτικό ταμείο της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας του στον κλάδο της λιανικής, Arcadia Group.

  Η Arcadia, ένας από τους στυλοβάτες του λιανικού εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, που άλλοτε τις ανήκαν επίσης οι αλυσίδες Top Man, Miss Selfridge και Burton, χρεοκόπησε τον Νοέμβριο, με τα χρέη της να ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.

  Το έλλειμμα, μάλιστα, μεταξύ του ποσού που χρωστά η Arcadia και αυτού που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι εκκαθαριστές της πτωχευμένης εταιρείας μπορεί και πάλι να αναγκάσει τον μεγιστάνα να βάλει εκ νέου το χέρι βαθιά στην τσέπη· την πρώτη φορά πλήρωσε 461 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει το πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό ταμείο της BHS, μετά την κατάρρευση της αλυσίδας πολυκαταστημάτων το 2016.

  Πριν από μια εβδομάδα και κάτι, οι εκκαθαριστές της Deloitte, οι οποίοι επιβλέπουν τη διαδικασία πτώχευσης της Arcadia, επιβεβαίωσαν την πώληση του κέντρου διανομής του ομίλου, έναντι μη γνωστοποιηθέντος τιμήματος, στην Prologis, ένα τραστ ακινήτων με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. 

  Ωστόσο, παρότι οι εκκαθαριστές επιβεβαίωσαν ότι έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 820 εκατ. δολάρια για την κάλυψη των πιστωτών της Arcadia, μόλις 260 εκατ. δολάρια από αυτά έχουν κατευθυνθεί για την κάλυψη της "τρύπας” των 700 εκατ. δολαρίων στο συνταξιοδοτικό ταμείο του ομίλου, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκπροσώπου στο Forbes. Γιατί μόλις 260 εκατ. δολάρια; Διότι αυτό το ποσό είχε δεσμευτεί το 2019, όταν ο Γκριν κατέληξε σε συμφωνία με τους διαχειριστές του συνταξιοδοτικού ταμείου να χρησιμοποιηθούν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του ως εγγύηση σε περίπτωση ελλείμματος του ταμείου.

  Για το υπόλοιπο του ελλείμματος -ποσού 440 εκατ. δολαρίων- το συνταξιοδοτικό ταμείο της Arcadia έως ακάλυπτος πιστωτής (ήτοι χωρίς εξασφαλίσεις) θα πρέπει να περιμένει στην ουρά μαζί με τους άλλους πιστωτές στους οποίους χρωστά η εταιρεία, να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης. Σύμφωνα με εξειδικευμένο εκκαθαριστή, το έλλειμμα είναι πιθανό να ανέλθει τελικά σε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

  Κλείνοντας "τρύπες”

  Πριν από τη συμφωνία της προπερασμένης Παρασκευής, οι εκκαθαριστές είχαν συγκεντρώσει το ποσό των 680 εκατ. δολαρίων, κυρίως από τρεις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της Arcadia: την πώληση των πιο γνωστών εμπορικών σημάτων της, Topshop, Top Man, Miss Selfridge και HIIT, στην ανταγωνίστρια εταιρεία λιανικού εμπορίου ASOS, τον Φεβρουάριο· την πώληση των εμπορικών σημάτων Dorothy Perkins, Burton και Wallis στην επίσης ανταγωνίστρια Boohoo, επίσης τον Φεβρουάριο· και την πώληση της αλυσίδας Evans στην City Chic, τον Δεκέμβριο του 2020. Μετά την ανακοίνωση της 9ης Απριλίου, το ποσό αυτό έχει αγγίξει τα 820 εκατ. δολάρια.

  Αλλά και πάλι, με τα συνολικά χρέη της εταιρείας να ανέρχονται σε 1,1 δισ. δολάρια, μένει μια "τρύπα” περίπου 280 εκατ. δολαρίων που πρέπει να καλυφθεί. Γεγονός που σημαίνει ότι εάν ο Γκριν δεν μπορέσει να συγκεντρώσει άλλα χρήματα από ό,τι έχει απομείνει πλέον από την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία του, μπορεί να δεχθεί πιέσεις να βάλει χέρι στην προσωπική περιουσία του για να καλύψει το έλλειμμα.

  Ωστόσο, το αν ο Γκριν θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του για το έλλειμμα πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας και πολιτικής συζήτησης, σύμφωνα με τον Τζέιμς Πάου, σύμβουλο κλάδου λιανικής στην εταιρεία συμβούλων Quantuma με έδρα το Λονδίνο. "Νομίζω ότι τόσο τα δικαστήρια όσο και η κυβέρνηση δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να πιέσουν τον Σερ Φίλιπ Γκριν παρά μόνο να (τον) κατακρίνουν στον Τύπο”, δήλωσε ο Πάου στο Forbes, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη πώληση του εξοπλισμού γραφείου και εκδηλώσεων της Arcadia αποτελεί ένδειξη ότι το τέλος της διαδικασίας εκκαθάρισης πλησιάζει.

  Ο Πάου επεσήμανε, επίσης, στο Forbes ότι περίπου 1.000 από τους προμηθευτές της Arcadia "πρόκειται να λάβουν λιγότερο από το 1% των χρημάτων που τους οφείλονται”. Ένα δε από τα απροσδόκητα αποτελέσματα της χρεοκοπίας του άλλοτε κραταιού ομίλου -το οποίο κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά- είναι το γεγονός ότι το "οικογενειακό γραφείο” Aldsworth Equity της οικογένειας Γκριν, που έχει την έδρα του στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, θα λάβει το ποσό των 68 εκατ. δολαρίων, κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλους πιστωτές, για οφειλή έναντι άτοκου δανείου που παρείχε η Aldsworth στην Arcadia το 2019, την εποχή δηλαδή της επείγουσας αναδιάρθρωσής της, λέει ο Πάου. 

  Όσο για το ενδεχόμενο ο Γκριν να βάλει τελικά το χέρι στην τσέπη και να καλύψει τις "τρύπες”, ο Πάου διατηρεί "πολλές αμφιβολίες” ότι "μπορεί να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα”. 

  Οι διαχειριστές του συνταξιοδοτικού ταμείου της εταιρείας, σημειώνει, θα πρέπει να περιμένουν στην "ουρά” των πιστωτών, ενώ προσθέτει ότι λόγω των αξιώσεων της βρετανικής φορολογικής αρχής, ύψους 60 εκατ. δολαρίων, οι εκκαθαριστές "σπρώχνουν” ακόμη πιο πίσω στην ουρά το ταμείο. 

  Η Deloitte δεν έκανε κανένα σχόλιο για το αν αυτή η πληρωμή των 68 εκατ. δολαρίων προς την Aldsworth θα είναι σε μετρητά και ως εκ τούτου θα θεωρηθεί μέρος της προσωπικής περιουσίας των Φίλιπ και Κριστίνα Γκριν, ή εάν θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των απαιτήσεων του συνταξιοδοτικού ταμείου και των πιστωτών.

  Το εμβληματικό περιουσιακό στοιχείο με τη μικρή αξία

  Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας σίγουρα πλησιάζει στο τέλος της. Μετά την πώληση του κέντρου διανομής του ομίλου την Παρασκευή 9 Απριλίου, οι εκκαθαριστές επιβεβαίωσαν στο Forbes ότι το τελευταίο πακέτο αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων που απομένουν στην Arcadia για να εκποιήσει είναι κάποια ακίνητα, με πολυτιμότερο αυτών το εμβληματικό κατάστημα της Topshop στην Όξφορντ Στριτ.

  Το "πετράδι του στέμματος” της Arcadia έχει αναλάβει να εκποιήσει η KPMG. Αν και πρόκειται για ένα ακίνητο-"φιλέτο” στην καρδιά του εμπορικού κέντρου του Λονδίνου, η καθαρή εμπορική αξία του παραμένει ερωτηματικό για τους εκκαθαριστές. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Arcadia προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας ύψους 400 εκατ. δολαρίων με την Apollo Global Management με επανυποθήκευση του ακινήτου και αποπληρωμή σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

  Ωστόσο, μόλις πέντε μήνες μετά τη νέα υποθήκη, η Arcadia, όπως και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέβασε ρολά στα καταστήματά της σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας της πανδημίας. Λόγω των τόκων, το ποσό του δανείου αυξήθηκε και η Arcadia οφείλει πλέον 439 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα με την επανυποθήκευση του ακινήτου το 2019. Και η Apollo, όπως έχει μάθει το Forbes, είναι από τους πιστωτές ανώτερης εξασφάλισης, επομένως θα πρέπει να αποπληρωθεί πλήρως πριν από το συνταξιοδοτικό ταμείο. 

  Η KPMG δήλωσε στο Forbes ότι δεν παρέχει προβλέψεις σχετικά με την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου και δεν μπορεί να προβλέψει το εκτιμώμενο αποτέλεσμα για τους πιστωτές. Αυτό που είναι γνωστό, όμως, είναι πως οι αξίες των εμπορικών ακινήτων στην περιοχή του West End υποχώρησαν κατά 17,2% το 2020, σύμφωνα με τους ειδικούς της Frank Knight, καθώς πολλά καταστήματα έκλεισαν και οι πελάτες στρέφονται όλο και περισσότερο στις διαδικτυακές αγορές. 

  Οι εμπειρογνώμονες αποτίμησης ακινήτων που προσέγγισε το Forbes δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την αξία του ακινήτου στον αριθμό 214 της Όξφορντ Στριτ, με τις εκτιμήσεις τους να αποκλίνουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια. Εν ολίγοις, ο Όμιλος Arcadia του Γκριν δεν φαίνεται πιθανό να αποκομίσει κάποιο σημαντικό ποσό από την τελευταία αυτή πώληση περιουσιακών στοιχείων. Παρότι η υποθήκη που βαρύνει το ακίνητο πιθανότατα θα καλυφθεί, η μείωση της εμπορικής αξίας του ακινήτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν προμηνύει ότι μπορεί να καλυφθεί και μέρος του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού ταμείου.

  Παραμένει δισεκατομμυριούχος

  Σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της Arcadia πιθανότατα θα εγείρει την οργή της κυβέρνησης - διαδικασία που φαίνεται να ξεκινά σιγά-σιγά. Ο Λόρδος Καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, επιβεβαίωσε στο Forbes νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι το θέμα έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί σύντομα.

  Το θέμα με τον Φίλιπ Γκριν και τα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού ταμείου έχει διατηρηθεί στο προσκήνιο από τον πρώην πολιτικό Φρανκ Φιλντ, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Μπάκλαντ τον Φεβρουάριο, την οποία έχει δει το Forbes, ζητά το θέμα του Γκριν "να τεθεί επισήμως μέσω (ενός) νομοσχεδίου για τη ζημιά που προκάλεσε οδηγώντας τον Όμιλο Arcadia στην κατάρρευση”.

  Παρά την πτώση της αυτοκρατορίας του, πάντως, ο Γκριν δεν κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου - σε μεγάλο βαθμό χάρη στην καταβολή μερίσματος ύψους 2,1 δισ. δολαρίων (1,2 δισ. στερλινών) από την εταιρεία στην Κριστίνα Γκριν, τη σύζυγό του, το 2005.

  Σήμερα, ο Σερ Φίλιπ και η Κριστίνα Γκριν κατατάσσονται στη θέση 1.299 της πρόσφατης λίστας τους Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 2,4 δισ. δολαρίων - που έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό των 5,9 δισ. δολαρίων που άγγιξε το 2016. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι Γκριν είναι από τους λίγους δισεκατομμυριούχους του Ηνωμένου Βασιλείου των οποίων η περιουσία συρρικνώθηκε μεταξύ 2020 και 2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.

  20:00 26/04

  "Χείρα βοηθείας" από τη Sanofi στη Moderna για την παραγωγή 200 εκατ. δόσεων εμβολίου στις ΗΠΑ

  H Sanofi θα αναλάβει για λογαριασμό της Moderna τη διαδικασία εμφιάλωσης του εμβολίου και την ολοκλήρωση της συσκευασίας των φυαλιδίων, στις εγκαταστάσεις της στο Νιού Τζέρσι.

  08:02 26/04

  "Αλεπού" ο Γουίλμπουρ Ρος: Πώς γλίτωσε το σκάνδαλο και επέστρεψε στην επιχειρηματική δράση

  Αφότου βγήκε αλώβητος από μια πολυετή έρευνα ηθικής, ο υπ. Εμπορίου του Τραμπ επέστρεψε στον επιχειρηματικό στίβο με μια νέα SPAC, την οποία ίδρυσε λίγο πριν φύγει από το υπουργείο.

  08:14 25/04

  Όσκαρ 2021: Τι περιέχει η τσάντα με τα δώρα αξίας 205.000 δολ.

  Τα προϊόντα καλύπουν ένα μεγάλο φάσμα κατηγοριών από εδέσματα έως ακριβές προσωπικές υπηρεσίες, αλλά και πακέτα διακοπών.

  08:13 25/04

  Τεράστιο πλήγμα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό η έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35

  Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερη. Οι εναλλακτικές επιλογές.