Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 07:55

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει 'φρένο' στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Steven Ehrlich

  Έναν απροσδόκητο "σύμμαχο” απέκτησε πρόσφατα το bitcoin. Ο λόγος για έναν βετεράνο, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ που έδωσε "ψήφο εμπιστοσύνης” στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, εφιστώντας την προσοχή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που προειδοποιούν για υποτιθέμενη χρήση του bitcoin από εγκληματίες. 

  Ο Μάικλ Μορέλ, επί 33 χρόνια στέλεχος της CIA, δημοσίευσε μια ανεξάρτητη έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της νεοσυσταθείσας ομάδας πίεσης (lobbying) Crypto Council for Innovation (ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι μεταξύ άλλων η Coinbase, η Fidelity Digital Assets και η Square), η οποία αμφισβητεί ευθέως αυτό το ευρέως διαδεδομένο αφήγημα. Μέσω εκτεταμένης έρευνας, ο Μορέλ κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα:

  - Πρώτον, ότι οι ευρείες γενικεύσεις σχετικά με χρήση του bitcoin σε παράνομες χρηματοδοτήσεις έχουν υπερεκτιμηθεί σημαντικά.

  - Δεύτερον, ότι η ανάλυση με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στη συλλογή πληροφοριών. 

  Και όχι μόνο αυτό. Μιλώντας στο Forbes πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Μορέλ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρχουν σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, σε σχέση με την Κίνα, εάν σπαταλήσουν ενέργεια και πόρους κυνηγώντας ένα "φάντασμα” και συνεχίσουν να αντιτίθενται στην πλήρη εκμετάλλευση της τεχνολογίας blockchain, και της fintech τεχνολογίας γενικότερα, για την εδραίωση της τεχνολογικής και οικονομικής βάσης της χώρας. 

  "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή λογική πώς είναι λάθος η χρήση του bitcoin για παράνομες δραστηριότητες δεν θα ‘φρενάρει’ την προώθηση των τεχνολογικών αλλαγών που θα μας επιτρέψουν να συμβαδίσουμε με την Κίνα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  Αποκαθιστώντας την αλήθεια

  Όταν ξεκίνησε τη διεξαγωγή της μελέτης, ο Μορέλ είναι ο πρώτος που δεν περίμενε να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα. Στη συζήτηση που είχε με το Forbes, ανέφερε ότι πίστευε πως άνθρωποι όπως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, συγκαταλέγονται στους πλέον ενημερωμένους ανθρώπους στον πλανήτη και επομένως τα λεγόμενά τους στηρίζονται σε γεγονότα. Ωστόσο, διεξάγοντας την έρευνά του ανακάλυψε "ακριβώς το αντίθετο”, ότι δηλαδή (το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα) δεν ήταν διαδεδομένα στις παράνομες δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα οι παράνομες δραστηριότητες στο οικοσύστημα του bitcoin να είναι πιο περιορισμένες από ό,τι στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. 

  Τι ανακάλυψε συγκεκριμένα; Με απλά λόγια από την έρευνα προέκυψε ότι το ποσοστό των παράνομων συναλλαγών μέσω κρυπτονομισμάτων είναι μηδαμινό (μικρότερο από 1%, σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis), και βαίνει μειούμενο. Για λόγους σύγκρισης, ο Μορέλ επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για το ποσοστό των παράνομων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται μέσω των παραδοσιακών διαμεσολαβητών του συστήματος κυμαίνεται μεταξύ 2%-4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

  Τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν θα προκαλέσουν εκπλήξουν στους αναγνώστες που παρακολουθούν τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων εδώ και καιρό και έχουν ξανακούσει το συγκεκριμένο αφήγημα στο παρελθόν, αλλά το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν έχουν αντικρουστεί τόσο ευθέως από μια τόσο έγκυρη προσωπικότητα.

  Η τεχνολογία blockchain δεν επιδέχεται αμφισβήτησης

  Και τα ευρήματά του δεν σταματούν εδώ. Ίσως πιο ενδιαφέρον ακόμη κατά τον Μορέλ είναι το πώς οι εταιρείες αναλύσεων, όπως η Chainalysis, η CipherTrace και η Elliptic, μπορούν να "επιστρατεύσουν” εργαλεία εγκληματολογικής έρευνας και τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσουν τους παραβάτες και την παραβατική δραστηριότητα στο οικοσύστημα blockchain. Για την ακρίβεια, τόνισε ότι "κυριολεκτικά εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουν τις παράνομες δραστηριότητες... πρόκειται για ευφυής δουλειά”.

  Επίσης, φρόντισε να επισημάνει ότι αυτή η αναλυτική εργασία λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τον εντοπισμό ενεργειών γνωστών δραστών, όσο και για τον ταυτοποίηση ανθρώπων που μέχρι τότε δεν είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον.

  Απαιτείται ακόμη δουλειά

  Παρότι "φρενάρει” το αφήγημα των κινδύνων που "κρύβουν” τα κρυπτονομίσματα, ο Μορέλ παρ’ όλα αυτά ξεκαθαρίζει ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε γνώση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην εθνική ασφάλεια οποιαδήποτε τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων. Για την ακρίβεια, όταν τον ρώτησα τι θα μπορούσε ένας υποθετικός "απόγονος” των έγχαρτων νομισμάτων να κρύψει, αναφέρθηκε κατευθείαν στα "ανώνυμα νομίσματα”, όπως το monero, που μπορούν να αποκρύψουν τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως οι διευθύνσεις των ψηφιακών πορτοφολιών και τα ποσά των συναλλαγών. Έχει ήδη παρατηρήσει παραβάτες να στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να αποφύγουν τον κυβερνητικό έλεγχο. 

  Επιπλέον, τον ρώτησα πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολή του νόμου πρέπει να προσεγγίζουν τις μη χρηματοοικονομικές εφαρμογές που μπορούν να δημιουργηθούν με βάση την τεχνολογία blockchain, όπως υπηρεσίες μηνυμάτων, κοινής χρήσης αρχεία, ή προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης.

  Αν και το συγκεκριμένο ερώτημα ήταν πέρα ​​από το αντικείμενο της επίμαχης έρευνας, έδωσε μια διφορούμενη απάντηση επισημαίνοντας την ευαίσθητη ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί μεταξύ της προστασίας των πολιτών χωρίς να παραβιάζονται συγκεκριμένα δικαιώματα όπως η ιδιωτικότητα. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι η "Τέταρτη Τροπολογία (σ.μ. του Συντάγματος των ΗΠΑ) είναι εξαιρετικά σημαντική, και είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ιδιωτική ζωή και οι πολιτικές ελευθερίες των Αμερικανών. Τυγχάνει να πιστεύω ότι, αν και μερικές φορές είναι δύσκολο, είναι πάντοτε εφικτό να κάνουμε και τα δύο”.

  Ολιστική οπτική

  Παρ’ όλα τα παραπάνω, ο Μορέλ ξεκαθαρίζει ότι παρά τον σχετικά χαμηλό βαθμό διείσδυσης των παράνομων συναλλαγών στα κρυπτονομίσματα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστική ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου/πληροφοριών δεν θα υπονομεύσουν την αναγκαιότητα οι ΗΠΑ να συμβαδίσουν με την Κίνα στον τομεα της χρηματοοικονομικής καινοτομίας. Στην πραγματικότητα, εξέφρασε τον φόβο οι ΗΠΑ, οι οποίες ήδη κινούνται με εξαιρετικά αργό ρυθμό όσον αφορά την ανάπτυξη ενός "ψηφιακού δολαρίου”, να επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο εάν επικρατήσουν υπερβολικές ανησυχίες για το θέμα αυτό. 

  Φυσικά, πρέπει να διευκρινιστούν πολλά πράγματα μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν τα κρατικά ψηφιακά νομίσματα θα στηριχθούν στην τεχνολογία blockchain, και πιο συγκεκριμένα σε αποκεντρωμένες πλατφόρμες όπως το bitcoin, το Ethereum κ.ά. Φαίνεται ότι πιθανότατα θα λειτουργούν σε πιο αυστηρά ελεγχόμενα περιβάλλοντα, τουλάχιστον στα πρώτα τους βήματα. 

  Εξάλλου, υπάρχει και η φυσική τάση προς την παγκοσμιοποίηση, η οποία προσφέρεται για αποκέντρωση (κανένας δεν ελέγχει στην πραγματικότητα το διαδίκτυο), επομένως αξίζει να ληφθεί υπόψη η ευρύτερη οπτική του Μορέλ. 

  Άλλωστε, δεν έχει νόημα να βλέπεις το πρόβλημα, αν το αγνοείς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.

  20:00 26/04

  "Χείρα βοηθείας" από τη Sanofi στη Moderna για την παραγωγή 200 εκατ. δόσεων εμβολίου στις ΗΠΑ

  H Sanofi θα αναλάβει για λογαριασμό της Moderna τη διαδικασία εμφιάλωσης του εμβολίου και την ολοκλήρωση της συσκευασίας των φυαλιδίων, στις εγκαταστάσεις της στο Νιού Τζέρσι.

  08:02 26/04

  "Αλεπού" ο Γουίλμπουρ Ρος: Πώς γλίτωσε το σκάνδαλο και επέστρεψε στην επιχειρηματική δράση

  Αφότου βγήκε αλώβητος από μια πολυετή έρευνα ηθικής, ο υπ. Εμπορίου του Τραμπ επέστρεψε στον επιχειρηματικό στίβο με μια νέα SPAC, την οποία ίδρυσε λίγο πριν φύγει από το υπουργείο.

  08:14 25/04

  Όσκαρ 2021: Τι περιέχει η τσάντα με τα δώρα αξίας 205.000 δολ.

  Τα προϊόντα καλύπουν ένα μεγάλο φάσμα κατηγοριών από εδέσματα έως ακριβές προσωπικές υπηρεσίες, αλλά και πακέτα διακοπών.

  08:13 25/04

  Τεράστιο πλήγμα για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό η έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35

  Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερη. Οι εναλλακτικές επιλογές.