Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 08:13

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Leah Rosenbaum

  Ο Ουγκούρ Σαχίν έχει αφιερώσει την ψυχή του στην επιστήμη: ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech προτιμά να βρίσκεται στο εργαστήριό του από -σχεδόν- οπουδήποτε αλλού. Την ημέρα που παντρεύτηκε τη σύζυγό του, συνιδρύτρια της BioNTech, Οζλέμ Τουρετσί, αμφότεροι επέστρεψαν στη δουλειά μετά την τελετή (Η Τουρετσί είναι επικεφαλής του τμήματος φαρμάκων της BioNTech).

  Ο χαμηλών τόνων Τούρκος μετανάστης, ο οποίος μετακόμισε με τους γονείς του στη Γερμανία σε ηλικία 4 ετών, δίνει περισσότερο την αίσθηση ενός καθηγητή πανεπιστημίου παρά του ισχυρού διευθύνοντος συμβούλου μιας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση 27 δισ. δολαρίων. Στην πραγματικότητα είναι καθηγητής - δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς για περισσότερα από 20 χρόνια.

  Και ακόμα πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά με το ποδήλατό του, από το διαμέρισμά του στο Μάιντς, καθώς αυτός και η γυναίκα του δεν έχουν αυτοκίνητο, ενώ συχνά μπορεί κανείς να τον βρει στο εργαστήριο.

  Ωστόσο, η συνεργασία της εταιρείας του με την Pfizer ανέδειξε την BioNTech σε μία από τις πιο σημαντικές βιοτεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, χάρη στην από κοινού ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκε παγκοσμίως. Αυτή η επιτυχία, μάλιστα, έκανε τον Σαχίν δισεκατομμυριούχο, με καθαρή περιουσία 4,8 δισ. δολαρίων.

  Η εταιρεία του, το εμβόλιο της οποίας έχει ήδη χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους, εκτιμά ότι μπορεί να παράγει 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους - αρκετές για να παράσχουν προστασία από τη θανατηφόρα ασθένεια σε περισσότερο από το 15% των κατοίκων του πλανήτη.

  Εξελίξεις που έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη της βιοτεχνολογικής εταιρείας. Σήμερα διαθέτει περισσότερους από 1.900 εργαζομένους σε δύο ηπείρους, εκ των οποίων οι 600 προσελήφθησαν από το 2019 και μετά. Εν τω μεταξύ, τα έσοδά της αυξήθηκαν σχεδόν κατά 350% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι δε προβλέψεις της για τα έσοδα από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού το 2021, τοποθετούν τον πήχη στα 11,5 δισ. δολάρια.

  Ο θρίαμβος του εμβολίου κατά του κορονοϊού, λέει ο Σαχίν, "μας παροτρύνει να αξιοποιήσουμε την επιτυχία για να επιταχύνουμε περαιτέρω τα υπόλοιπα προγράμματά μας”.

  Ποιο, όμως, είναι το όραμα του -ψυχή τε και σώματι- επιστήμονα;

  Εμβόλια δεύτερης γενιάς κατά του κορονοϊού

  Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των BioNTech-Pfizer έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 65 χώρες - αλλά οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις τροποποιήσεις και τις δοκιμές του εμβολίου. 

  Αν και το τέλος της πανδημίας φαίνεται ήδη στον ορίζοντα, ο αυξανόμενος αριθμός των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη του πολυπόθητου αυτού στόχου. Ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτικές, πιο θανατηφόρες και λιγότερο ευάλωτες στα εμβόλια.

  Εμβόλιο BioNTech 08.04.2021

  Παρότι δε το εμβόλιο της BioNTech είναι αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης B.1.1.7 που πρωτοεντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης B.1.351 που είναι πλέον κυρίαρχη στη Νότια Αφρική. Στην ετήσια έκθεσή της, η BioNTech αναφέρει ότι σκοπεύει να διεξαγάγει κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσει το εμβόλιό της έναντι διαφόρων μεταλλάξεων, και ενδεχομένως να αναπτύξει νέες εκδοχές του εμβολίου που θα εστιάζουν σε αυτές.

  Η εταιρεία ερευνά, επίσης, εάν η χορήγηση μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου 6-12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ανοσίας. "Γνωρίζουμε ήδη ότι το εμβόλιό μας αποτρέπει τη νοσηλεία και τον θάνατο του κόσμου”, λέει ο Σαχίν, "αυτό είναι φυσικά θαυμάσιο, είναι ένα θαυμάσιο επίτευγμα”.

  Επί του παρόντος το εμβόλιο της BioNTech έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες μόνο για χρήση σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 16 ετών, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι είναι 100% αποτελεσματικό και στην πρόληψη της νόσησης σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Η αντίστοιχη μελέτη σε ακόμη μικρότερες ηλικίες είναι ακόμη εν εξελίξει.

  Οι επιστήμονες σκοπεύουν, επίσης, να δοκιμάσουν να βελτιώσουν τη φόρμουλα του υφιστάμενου, εύθραυστου εμβολίου που βασίζεται στο αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο απαιτείται να φυλάσσεται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Εκτός από την ανάπτυξη νέων, πιο ισχυρών εκδοχών του εμβολίου, επεξεργάζονται επίσης έναν μοναδικό τρόπο μεταφοράς του: ψύχοντάς το με ξηρό πάγο. Εάν η προσπάθεια αυτή επιτύχει, θα μπορούσε να διευρύνει τη διάθεση του εμβολίου των BioNTech-Pfizer σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, καθώς θα απαιτεί λιγότερες υποδομές.

  Καταπολέμηση του HIV και της φυματίωσης

  Ο κορονοϊός όμως δεν είναι ο μόνος ιός που "πολεμά” η BioNTech. Το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της, ύψους 55 εκατ. δολαρίων, με το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του HIV και της φυματίωσης. Το εμβόλιο κατά του HIV επί του παρόντος προβλέπει τη χρήση του mRNA για την προετοιμασία των Τ-λεμφοκυττάρων στο ανθρώπινο σώμα ώστε να καταπολεμήσουν τον ιό εφόσον εντοπιστεί. Προς το παρόν, οι εν λόγω θεραπείες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των προκλινικών δοκιμών.

  mRNA Lab BioNTech 08.04.2021

  Νέα εμβόλια για τη θεραπεία του καρκίνου

  Η BioNTech δεν είναι η πρώτη εταιρεία βιοτεχνολογίας που έχει ιδρύσει ο Σαχίν. Προηγήθηκε η Ganymed Pharmaceuticals, την οποία ίδρυσε επίσης μαζί με την Τουρετσί και είχε στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου. Η εταιρεία πωλήθηκε στην ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Astellas, το 2016, έναντι 1,4 δισ. δολαρίων. 

  Ωστόσο, η εμπειρία του Σαχίν ως ογκολόγου με καρκινοπαθείς, τον παρακίνησε να αναζητήσει καλύτερες θεραπείες για τον καρκίνο. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η έρευνα της BioNTech επικεντρωνόταν στο πώς αλληλεπιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα με τον καρκίνο. Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά την έρευνά του γύρω από τον καρκίνο, ο Σαχίν είχε πει: "ένα βασικό ερώτημα για εμάς ήταν γιατί αποτυγχάνουν τόσες θεραπείες για τον καρκίνο, και ποια είναι η βασική αιτία;".

  Ένα από τα πλέον προηγμένα προϊόντα της εταιρείας είναι ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου. Για την ανάπτυξη του εμβολίου λαμβάνονται δείγματα καρκινικού ιστού από τον ασθενή, προσδιορίζονται οι γενετικοί δείκτες του συγκεκριμένου καρκίνου και χρησιμοποιείται το mRNA για να διεγερθεί η ανοσολογική απόκριση του ασθενούς ώστε να επιτεθεί σε αυτούς τους δείκτες. Στην ουσία, το mRNA εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του εκάστοτε ανθρώπου ώστε να σκοτώσει τον συγκεκριμένο καρκίνο στο σώμα του.

  BioNTech headquarters 08.04.2021

  Ο Σαχίν λέει ότι η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση 2 των κλινικών δοκιμών δύο εμβολίων κατά του καρκίνου. "Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να υποβάλουμε αίτηση έγκρισης για τα πρώτα προϊόντα mRNA κατά του καρκίνου το 2023 ή το 2024”, λέει.

  Συνδυαστική προσέγγιση: θεραπεία γονιδίων και mRNA

  Πέρα από την ανάπτυξη νέων θεραπειών, η εταιρεία του Σαχίν διερευνά επίσης τρόπους για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η θεραπεία κυττάρων CAR-T, η οποία αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να καταπολεμίσει τον καρκίνο. Αλλά δεν είναι πάντα επιτυχημένη, για λόγους που δεν είναι ακόμη γνωστοί. 

  Για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία, η BioNTech αναπτύσσει ένα ενισχυτικό mRNA που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπεία κυττάρων CAR-T για την παραγωγή πιο τροποποιημένων Τ λεμφοκυττάρων στο σώμα του ασθενούς, που θα αναζητούν πιο συγκεκριμένους καρκινικούς στόχους. 

  Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τύπους καρκίνου που είναι δύσκολο να καταπολεμήσει από μόνη της η θεραπεία κυττάρων CAR-T. 

  "Ανοίγουμε την πόρτα για τις πρώτες συνδυαστικές θεραπείες με γονιδιακή θεραπεία και mRNA”, λέει ο Σαχίν. "Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση”.

  Ορισμένες από αυτές τις νέες θεραπείες mRNA χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν - εν τω μεταξύ, όμως, η δραστηριότητα αυτήν εξακολουθεί να ευδοκιμεί και η εταιρεία συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες με φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως η Genentech και η Sanofi. Όσο για τον Σαχίν, σαν πραγματικός επιστήμονας, αυτό που περιμένει είναι τα δεδομένα που θα προκύψουν τους προσεχείς μήνες και θα χαράξουν το μέλλον της εταιρείας του. "Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά”, λέει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.

  11:39 06/04

  Πώς να μάθετε αν το e – mail σας είναι μεταξύ των εκατομμυρίων που έχουν διαρρεύσει από το Facebook

  Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.

  07:58 06/04

  Ο Μασκ έγινε $6 δισ. πλουσιότερος μετά το ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων της Tesla στο τρίμηνο

  Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

  07:53 05/04

  Πώς παρά τα μπλεξίματά του ο Bill Hwang της Archegos μάζεψε αθόρυβα $10 δισ.

  Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.

  07:48 02/04

  Πώς "χτίζεις" μια εταιρεία 1 δισ. δολ. χωρίς βοήθεια, σε λιγότερο από 10 χρόνια

  H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.

  13:46 01/04

  Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

  Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.

  07:45 01/04

  Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία;

  Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.

  08:13 31/03

  Πώς η Goldman και γίγαντες της Wall δάνεισαν δισ. σε κάποιον που πόνταρε σαν τον "τζογαδόρο" των meme stocks

  Και η Archegos σήμερα προσομοιάζει με το αρχέτυπο του ριψοκίνδυνου επενδυτή που αδιαφορεί για τον αντίκτυπο των κινήσεών του.

  07:46 30/03

  Θα μπορούσε η Archegos να προκαλέσει ευρύτερο sell-off;

  Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά είναι μάλλον απίθανο ένα συστημικό sell-off. Εγείρει όμως τρία σημαντικά θέματα.

  12:38 29/03

  Οσμή σκανδάλου πίσω από τη ρευστοποίηση 30 δισ. δολ. του fund Archegos, που "τραντάζει" τις διεθνείς αγορές

  Συναλλασσόταν με τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street.

  08:24 29/03

  Επενδυτής της Robinhood κινδυνεύει να πληρώσει φόρο 800.000 δολαρίων

  Παρότι είχε καθαρά επενδυτικά κέρδη μόλις 45.000 δολαρίων.

  09:53 27/03

  Amazon: "Πράσινο φως" από τον FDA για τεστ κορονοϊού στο σπίτι

  Το τεστ θα διατίθεται εθελοντικά στους εργαζομένους της εταιρείας.