Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 07:51

  Οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έγιναν κατά $1 τρισ. πλουσιότεροι - Έλληνες κροίσοι στη λίστα

  Οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έγιναν κατά $1 τρισ. πλουσιότεροι - Έλληνες κροίσοι στη λίστα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Dawkins

  Ο πλούτος που κρατούν στα χέρια τους οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο και άγγιξε τα 3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, καθώς όπως και οι υπόλοιποι κροίσοι του πλανήτη εμφάνισαν σε μεγάλο βαθμό "ανοσία” στην οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  Το Forbes δημοσίευσε εχθές τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, στην οποία συγκαταλέγονται 628 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έναντι 511 το προηγούμενο έτος. Συνολικά, έγιναν κατά 1 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι για την ελίτ, η πανδημία αποδείχθηκε επικερδής.

  Το "θρόνο” του πλουσιότερου ανθρώπου στην ήπειρο διατήρησε για μια ακόμη χρονιά ο Γάλλος μεγιστάνας του κλάδου των πολυτελών ειδών Bernard Arnault, ο οποίος παρέμεινε και στο Νο. 3 της παγκόσμιας κατάταξης, παρότι η περιουσία σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με έναν χρόνο πριν, από τα 76 δισ. δολάρια στα 150 δισ. δολάρια, χάρη στο ράλι της μετοχής της LVMH. 

  Ο Ισπανός μεγιστάνας της γρήγορης μόδας Amancio Ortega είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, με περιουσία 77 δισ. δολαρίων. Παρότι τον τελευταίο χρόνο είδε την περιουσία του να μεγεθύνεται κατά 20 δισ. δολάρια, έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, υποχωρώντας στην 11η θέση από την 6η που βρισκόταν πέρυσι, καθώς άλλοι -κυρίως δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ- είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

  Στη φετινή λίστα του Forbes εισήχθησαν, όμως και 72 νέοι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Axel Springer, Mathias Doepfner (χάρη στο δώρο αξίας περίπου 1,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές του μιντιακού ομίλου που έλαβε από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη Friede Springer), αλλά και ο Ελβετός ιδρυτής του Checkout.com, Guillaume Pousaz, το ποσοστό του οποίες στην ιδιωτική εταιρεία πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου υπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 9 δισ. δολάρια. 

  Υπήρξαν, όμως, και ορισμένες "επιστροφές” ανθρώπων που είχαν βγει από τη λίστα, όπως του ιδιοκτήτη της easyJet, Στέλιου Χατζηιωάννου από την Κύπρο (που όμως κατατάσσεται στους κροίσους του Μονακό), αλλά και των τριών Γερμανών αδελφών Oliver, Marc και Alexander Samwer που ίδρυσαν τη Rocket Internet,.

  Από τη δημοσίευση της λίστα του 2020 μέχρι σήμερα, επτά Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έχουν αποβιώσει. Πρόκειται για τον Γάλλο Olivier Dassault, τον Γερμανό Heinz Hermann Thiele, τον Ελβετό Benjamin de Rothschild, τον Ισπανό Manuel Jove, τον Ρώσο Dmitri Bosov, τον Βρετανό David Barclay και τον Νορβηγό Arne Wilhelmsen. Ο Petr Kellner, ο πλουσιότερος Τσέχος δισεκατομμυριούχος, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στις 27 Μαρτίου -αφότου το Forbes είχε τυπώσει τη λίστα, έτσι το όνομά του συγκαταλέγεται στην κατάταξη με περιουσία 17,5 δισ. δολαρίων. Πιθανότατα η σύζυγος και τα παιδιά του θα κληρονομήσουν την περιουσία του.

  Η σημαντική αύξηση της συνδυαστικής περιουσίας των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων ωστόσο δεν οφείλεται μόνο στα νέα μέλη του κλαμπ. Αν εξαιρεθούν οι νεοεισερχόμενοι και οι επιστρέψαντες στη λίστα, οι Ευρωπαίοι κροίσοι έγιναν κατά 797 δισ. δολάρια πλουσιότερα από πέρυσι. Σημειώνεται ότι για την κατάρτιση της λίστας του 2020 το Forbes υπολόγισε την καθαρή αξία των συμμετεχόντων με βάση τις τιμές των μετοχών τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 18ης Μαρτίου 2020 - που αποδείχθηκε σχετικά χαμηλό σημείο για πολλούς από τους δείκτες μετοχών του πλανήτη και για την αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου δολάριο. Στη φετινή λίστα, ο υπολογισμός έγινε με βάση τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 5ης Μαρτίου 2021.

  Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, συνολικά 136, εκ των οποίων 26 είναι "φρέσκοι” και 9 επέστρεψαν στο κλαμπ - με συνδυαστική περιουσία ύψους 625 δισ. δολαρίων. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, στη Γερμανία το χρήμα δεν προέρχεται από τα πολυτελή αγαθά, αλλά από τη λιανική χαμηλού κόστους. Οι κληρονόμοι της Aldi, Beate Heister και Karl Albrecht Jr., είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Γερμανίας, με καθαρή αξία 39,2 δισ. δολαρίων, καθώς το σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους συνεχίζει να κερδίζει πελάτες σε νέες περιοχές, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Dieter Schwarz, ιδιοκτήτης των discount σούπερ μάρκετ Kaufland και Lidl, είναι δε ο πλέον κερδισμένος, σε δολαριακούς όρους, στη Γερμανία, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 17,1 δισ. δολάρια από πέρυσι στα 36,9 δισ. δολάρια λόγω της ανόδου που κατέγραψαν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ εν μέσω της πανδημίας.

  Η Γαλλία είναι επίσης μια χώρα πολλών δισεκατομμυριούχων, κυρίως χάρη στους τομείς των πολυτελών ειδών και της μόδας. Η χώρα έχει 42 παρουσίες στη φετινή λίστα, η συνδυαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 512,2 δισ. δολάρια. Ο Bernard Arnault της LVMH ήταν ο πλέον κερδισμένος, σε δολαρίακούς όρους. Χάρη στη Chanel, τα αδέλφια Alain και Gerard Wertheimer, εγγονοί του ιδρυτή Pierre Wertheimer, έχουν δει επίσης έκαστος την περιουσία του να διπλασιάζεται από τα 17 δισ. δολάρια στα 35 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, παράλληλα την αύξηση των τιμών που σημείωσαν τα είδη των μεγαλύτερων brands πολυτελών αγαθών της Ευρώπης.

  Οι Έλληνες της λίστας

  Φυσικά, από τις λίστες του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη αλλά και της Ευρώπης δεν λείπουν οι Έλληνες, αν και από τα τέσσερα ελληνικά ονόματα που περιλαμβάνονται μόνο ένας "πολιτογραφείται” Έλληνας. Πρόκειται για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 2.141.

  Ωστόσο, στην κατάταξη βρίσκονται επίσης τα ονόματα του Φίλιππου Νιάρχου (Γαλλία), ο οποίος με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 1.111, του Αριστοτέλη Μυστακίδη (Ελβετία), ο οποίος με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων κατατάσσεται στη θέση 1.362, αλλά και του Ιβάν Σαββίδη (Ρωσία), που με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 1.833.

  Οι κορυφαία 10αδα

  Οι δέκα πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έχουν συνδυαστική περιουσία 552 δισ. δολαρίων, καθώς πρόσθεσαν στις τσέπες τους 216 δισ. δολάρια μεταξύ 2020 και 2021.

  Αυτοί είναι:

  1. Bernard Arnault - Γαλλία - 150 δισ. δολάρια

  2. Amancio Ortega - Ισπανία - 77 δισ. δολάρια

  3. Francoise Bettencourt Meyers - Γαλλία - 73,6 δισ. δολάρια

  4. François Pinault - Γαλλία - 42,3 δισ. δολάρια

  5. Beate Heister & Karl Albrecht Jr. - Γερμανία - 39,2 δισ. δολάρια

  6. Dieter Schwarz - Γερμανία - 36,9 δισ. δολάρια

  7. Giovanni Ferrero - Ιταλία - 35,1 δισ. δολάρια

  8. Alain Wertheimer - Γαλλία - 34,5 δισ. δολάρια

  9. Gerard Wertheimer - Γαλλία - 34,5 δισ. δολάρια

  10. Alexey Mordashov & οικογένεια - Ρωσία - 29,1 δισ. δολάρια

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:40 20/04

  Το τροχαίο με τους δύο νεκρούς με Tesla "στοίχισε" στον Μασκ σχεδόν $6 δισ.

  Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είδε την περιουσία του να μειώνεται τη Δευτέρα καθώς οι μετοχές της Tesla κατέγραψαν πτώση μετά τις αναφορές πως δύο άτομα που επέβαιναν σε ένα Tesla έχασαν τη ζωή τους ...

  07:48 20/04

  Η Adagio άντλησε $336 εκατ. για την ανάπτυξη θεραπείας αντισωμάτων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού

  Έχει ήδη ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο μονοκλωνικό αντίσωμα.

  07:41 19/04

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Παραμένει "τρύπα" $440 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας.

  10:45 17/04

  Η SpaceX του Musk νίκησε την Blue Origin του Bezos για το σύστημα προσελήνωσης της NASA

  Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.

  11:34 16/04

  Ανοίγει ο τουρισμός για Αμερικανούς τουρίστες την επόμενη εβδομάδα

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

  07:37 16/04

  H νεαρή αουτσάιντερ που μετέτρεψε τη βαλτωμένη Vimeo σε κολοσσό δισεκατομμυρίων

  Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".

  13:14 15/04

  Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

  Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.

  07:55 15/04

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.