Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 07:46

  Θα μπορούσε η Archegos να προκαλέσει ευρύτερο sell-off;

  Θα μπορούσε η Archegos να προκαλέσει ευρύτερο sell-off;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Mike O’Sullivan

  Μία από τις πρώτες επιμορφωτικές εμπειρίες στην καριέρα μου ήταν η παρακολούθηση μιας παρουσίασης ενός εκ των ιδρυτικών εταίρων του hedge fund LTCM, μερικούς μήνες μετά την κατάρρευσή του στα τέλη του 1998. 

  Ο εταίρος του LTCM μιλούσε με σπασμένη φωνή όσο διηγούνταν πώς οι συσχετιζόμενες θέσεις του fund (με περιουσιακά στοιχεία άνω των 120 δισ. δολαρίων που βασίζονταν σε μετοχές αξίας 5 δισ. δολαρίων μοχλευμένες υπέρμετρα κατά 25 φορές) είχαν κλείσει με βίαιο τρόπο. Ήταν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για τους κινδύνους που ενέχει η μόχλευση και η ακούσια συσχέτιση των επενδυτικών στοιχημάτων.

  Μακροπρόθεσμη διαχείριση κεφαλαίων

  Η LTCM, και σε ένα βαθμό η υπόθεση της Bear Sterns το 2008, επανέρχονται στη μνήμη μας λόγω της υπόθεσης του επενδυτικού γραφείου Archegos. Η κατάρρευση της Archegos έχει ήδη στοιχίσει στις τιμές μετοχών αρκετών εταιρειών πολυμέσων και έχει πλήξει την κερδοφορία δύο επενδυτικών τραπεζών (Credit Suisse και Nomura), τις τελευταίες ημέρες, και δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες επιπτώσεις στην πορεία.

  Σε αυτήν τη φάση βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο η κατάρρευση της Archegos να οδηγήσει σε ένα συστημικό sell-off. Τουλάχιστον, όμως, δίνει αρκετά μαθήματα και επισημαίνει την ανάγκη αλλαγών στην υποκείμενη δυναμική των χρηματιστηριακών και ομολογιακών αγορών.

  Ασφάλιστρα κινδύνου

  Στο πρώτο σημείο που πρέπει να εστιάσουμε είναι η ρευστότητα. Οι επιπτώσεις από τις πωλήσεις πακέτων μετοχών των ViacomCBS και Discovery ήταν σημαντικές - οι δύο μετοχές σημείωσαν "βουτιά” σχεδόν 30% έκαστη την Παρασκευή. Σε συνδυασμό με τις σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων, το γεγονός αυτό καταδεικνύει μια αγορά που δεν φαίνεται να μπορεί να απορροφήσει ικανοποιητικά τις μεγάλες πωλήσεις. Φανταστείτε να είχαμε ένα "πραγματικό” sell-off.

  Παράλληλα, η μόχλευση εξακολουθεί να αποτελεί θέμα για τις αγορές. Οι δείκτες τοποθετήσεων πολλών τραπεζών καταδεικνύουν ότι η διάθεση ανάληψης κινδύνου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι θέσεις των hedge funds σε μετοχές κινούνται, ιστορικά, επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον είναι μικρό. Ειδικότερα, η πίστωση περιθωρίου για την αγορά μετοχών (margin debt) που κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η πτώση στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι οι μικροεπενδυτές αραιώνουν τις θέσεις τους, ή απλώς μειώνουν τις θέσεις τους σε δικαιώματα προαίρεσης καθώς χάνουν χρήματα εν όψει της υποχώρησης της μεταβλητότητας και των σταθερών ή χαμηλότερων τιμών.

  Συνολικά, οι τοποθετήσεις είναι μονόπλευρες στην αγορά και ο κίνδυνος από εδώ και πέρα είναι αυτός που ανέκυψε με την περίπτωση της Archegos: οι υπεύθυνοι διαχείρισης κινδύνων να επιμείνουν στη μείωση της μόχλευσης, και δεδομένου ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει ταυτόχρονα, ο ρυθμός των πωλήσεων θα ενταθεί.

  Κατανομή επενδύσεων

  Το τρίτο θέμα αφορά τις μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και την κατανομή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Οι μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο S&P 500 να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο των 4.000 μονάδων. Παρ’ όλο που το γεγονός αυτός δεν έχει παίξει ιδιαίτερο ρόλο τα τελευταία δύο χρόνια, οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πολύ υψηλές - με ορισμένους δείκτες, όπως ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) του Shiller, να είναι σήμερα τόσο υψηλός όσο ήταν το 1999 και το 1929.

  Ένας λόγος που θα πρέπει πρέπει οι αποτιμήσεις να παίζουν σημαντικότερο ρόλο είναι οι αποδόσεις των ομολόγων. Προκαλεί έκπληξη -αλλά και ένδειξη της διάθεσης ανάληψης κινδύνου- το γεγονός ότι το αμερικανικό 10ετές ομόλογο δεν ενέτεινε το ράλι του με αφορμή την υπόθεση της Archegos. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην κατανομή των τοποθετήσεων και στο εντεινόμενο αφήγημα για αύξηση του πληθωρισμού που ακούγεται στην αγορά. Ωστόσο, έχοντας καταγράψει μία από τις χειρότερες αποδόσεις τους εδώ και δεκαετίες, τα ομόλογα μπορεί να αποδώσουν όσο πλησιάζει η λήξη του τριμήνου. Σε αυτήν τη φάση, αν ενισχυθούν περισσότερο, αυξάνεται ο κίνδυνος για τις μετοχές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 19/04

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Παραμένει "τρύπα" $440 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας.

  10:45 17/04

  Η SpaceX του Musk νίκησε την Blue Origin του Bezos για το σύστημα προσελήνωσης της NASA

  Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.

  11:34 16/04

  Ανοίγει ο τουρισμός για Αμερικανούς τουρίστες την επόμενη εβδομάδα

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

  07:37 16/04

  H νεαρή αουτσάιντερ που μετέτρεψε τη βαλτωμένη Vimeo σε κολοσσό δισεκατομμυρίων

  Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".

  13:14 15/04

  Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

  Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.

  07:55 15/04

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.