Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2021 12:38

  Οσμή σκανδάλου πίσω από τη ρευστοποίηση 30 δισ. δολ. του fund Archegos, που "τραντάζει" τις διεθνείς αγορές

  σκάνδαλο 30 δισ. Archegos Bill Hwang
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Antoine Gara

  Μέχρι πρόσφατα, ο ιστότοπος της Archegos Capital Management, της εταιρείας πίσω από μια ρευστοποίηση assets 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία πλήττει τις μετοχές παγκοσμίως, περιείχε μια τεράστια φωτογραφία του Central Park. Η εικόνα αποτελούσε "φόρο τιμής" στη θέα των γραφείων της, σε ουρανοξύστη του Μανχάταν, στην 57η Λεωφόρο, μέχρις ότου ο ιστότοπος καταργήθηκε καθώς η εταιρεία έχει εισέλθει σε εκκαθάριση.

  Η Archegos αποτελούσε κολοσσό για τις χρηματοοικονομικές αγορές των ΗΠΑ, κατέχοντας προφανέστατα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ανοιγμάτων σε εταιρείες όπως η ViacomCBS, η Discovery Communications και η Baidu. Συναλλασσόταν με τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street και έδρευε σε ακριβή τοποθεσία, η οποία στεγάζει πολλές επενδυτικές εταιρείες. Όμως, όσον αφορά τις συνήθεις οικονομικές γνωστοποιήσεις, η Archegos ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

  Πλήρες "σκοτάδι"

  Το Forbes αναζήτησε ίχνη της Archegos στο αποθετήριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC)  για την κατάθεση τίτλων, που ονομάζεται EDGAR, συντομογραφία για το "Electronic Data Gathering, Analysis, and Retrieval" (Συλλογή Ηλεκτρονικών Δεδομένων προς Ανάλυση και Ανάκτηση). Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει τίποτε.

  Το EDGAR είναι το φως του ήλιου  για τις χρηματοοικονομικές αγορές των ΗΠΑ. Οι εταιρείες πρέπει να αποκαλύπτουν ουσιώδεις πληροφορίες σε καταχωρίσεις που ανεβαίνουν στον ιστότοπο. Οι εταιρικοί insiders και τα μεγάλα επενδυτικά funds αναφέρουν τις συμμετοχές τους και τυχόν αλλαγές στη θέση τους. Οι περισσότερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τεκμηριώνονται στο EDGAR, ενώ κάθε είδους οντότητες αποκαλύπτουν στοιχεία σε αυτό. Το EDGAR είναι ένας ενημερωτικός θησαυρός.

  Όλα αυτά ισχύουν για όλους πλην της Archegos και του ιδρυτή και συνδιευθύνοντος συμβούλου της, Sung Kook (Bill) Hwang. Το Forbes δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα αρχείο από την Archegos, παρά τη θέση της ως επενδυτή - "φάλαινας", την οποία τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley βρίσκονται σε διαδικασία αποδόμησης μέσω πωλήσεων. Θα ήταν καλό να γνωρίζαμε νωρίτερα για τον κ. Hwang και τα φαινομενικά συναρπαστικά ρίσκα που αναλάμβανε ο ίδιος και η εταιρεία του.

  Με σπουδές στις ΗΠΑ, ο Hwang δημιούργησε όνομα τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο διάσημο hedge fund του Julian Robertson, Tiger Management. Αφού γέμισε το βιογραφικό του στην Tiger, αποσχίστηκε και ίδρυσε το δικό του hedge fund ονόματι Tiger Asia το 2001, σύμφωνα με πληροφορίες με την υποστήριξη του Robertson. Η εταιρεία του Hwang ήταν "κουτάβι Tiger", ένας όρος που χρησιμοποιούν οι γνώστες για να περιγράψουν τα δεκάδες αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου με DNA που συνδέεται με τη θρυλική εταιρεία του Robertson. Η Tiger Asia έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές, διαχειριζόμενη δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στην ακμή της. Στη συνέχεια, κατέρρευσαν τα πάντα.

  Σκάνδαλο insider trading και χειραγώγησης αγοράς

  Το 2012, η ​​SEC ξεκίνησε έρευνα για υπόθεση insider trading και χειραγώγησης αγοράς εναντίον του Hwang και της Tiger Asia. Η εταιρεία και ο ιδρυτής της συμφώνησαν να πληρώσουν 44 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικά πρόστιμα και κυρώσεις. Η Tiger Asia Management, εταιρεία διαχείρισης, παραδέχτηκε ότι παραβίασε το νόμο. Η έρευνα της SEC οδήγησε την Tiger Asia εκτός λειτουργίας.

  Έτσι, το 2013, ο Hwang μετέτρεψε την εταιρεία σε "οικογενειακό γραφείο", που ιδρύθηκε για να διαχειρίζεται τον ιδιωτικό του πλούτο. Το οικογενειακό γραφείο, Archegos Capital Management, φαίνεται να ήταν τεράστιο, όχι μόνο σε μέγεθος και εύρος δραστηριοτήτων, αλλά και σε διάθεση επενδυτικού ρίσκου. Ωστόσο, το καθεστώς του ως οικογενειακού γραφείου το εξαιρεί από τις απαιτήσεις αναφορών της SEC για τις επενδυτικές εταιρείες.

  Ιστορικά, τα οικογενειακά γραφεία δεν ήταν υποχρεωμένα να εγγραφούν στην SEC βάσει του νόμου Advisers Act, λόγω εξαίρεσης που παρέχεται σε εταιρείες με λιγότερους από 15 πελάτες. Όταν το νομοσχέδιο Dodd-Frank κυρώθηκε σε νόμο το 2010, η απαλλαγή με όριο τους 15 πελάτες καταργήθηκε, αυξάνοντας δραματικά τη διαφάνεια στα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τις ιδιωτικές εταιρείες μετοχών. Ωστόσο ο νόμος περιελάμβανε μια διάταξη που απαλλάσσει ρητά τα οικογενειακά γραφεία από την υποχρέωση υποβολής αναφορών. Έτσι, ως οικογενειακό γραφείο, η εταιρεία του Hwang δεν ήταν υποχρεωμένη να αποκαλύψει και πολλά στοιχεία.

  Δισεκατομμυριούχοι, ωστόσο, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα hedge funds τους σε οικογενειακά γραφεία εξακολουθούν να αναφέρουν πολλά στοιχεία. Οι θρύλοι της Wall Street, όπως ο George Soros, ο Leon Cooperman, ο John Paulson, ο Michael Platt και ο David Tepper, αναφέρουν όλες τις συμμετοχές τους στις ΗΠΑ σε τριμηνιαίες εκθέσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές. Σε περίπτωση που οι μετοχές τους και τα παράγωγα μετοχικά προϊόντα που διαπραγματεύονται υπερβαίνουν σε αξία τα 100 εκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτικές εταιρείες επενδύσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις συμμετοχές τους σε καταχωρίσεις τύπου 13-f.

  Ωστόσο, φαίνεται ότι το οικογενειακό γραφείο του Hwang δεν ενέπιπτε στις απαιτήσεις αναφοράς της SEC. Αυτό, παρά την έκθεσή του, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ. Η Archegos φαίνεται να είχε οικοδομήσει τη θέση της σχεδόν αποκλειστικά μέσω των μεσιτικών σχέσεών της. Με βάση το Bloomberg και την Wall Street Journal, το επενδυτικό "κοστούμι" του Hwang στηρίχθηκε έντονα σε ανταλλαγές χωρίς χρέωση για να χτίσει την έκθεσή του σε εταιρείες όπως η ViacomCBS. Οι ανταλλαγές και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία που διαπραγματεύονται αμφίδρομα, δεν περιλαμβάνονται στις απαιτήσεις αναφορών τύπου 13-f της SEC.

  Μια ματιά στους μεγαλύτερους μετόχους της ViacomCBS αποκαλύπτει ένα παράδοξο στοιχείο: οι Morgan Stanley, Credit Suisse, Nomura, UBS και Goldman Sachs είναι όλοι τεράστιοι μέτοχοι. Στην πραγματικότητα, οι μόνοι μεγαλύτεροι κάτοχοι μετοχών είναι τα fund-κολοσσοί BlackRock και Vanguard. Tα ίδια ονόματα εμφανίζονται και στην GSX Techedu, κινεζική εταιρεία εκπαίδευσης που βρίσκεται στο στόχαστρο των short sellers , συμπεριλαμβανομένης της Muddy Waters του Carson Block.

  Στο Twitter, ο Block ανέφερε ότι πίστευε πως η Archegos και ένα fund που είχε από έναν πρώην επενδυτή στην Tiger Asia αποτελούσαν long επενδυτές στη μετοχή της εταιρείας που πλέον "βυθίζεται". Αυτά τα μεσιτικά γραφεία εμφανίζονται επίσης ως μεγαλομέτοχοι στην Discovery Communications. Και οι τρεις εταιρείες σημείωσαν πτώση μεταξύ 27% και 41% την Παρασκευή, καθώς οι μεσίτες πωλούσαν τις συμμετοχές της Archegos.

  Το Bloomberg ανέφερε ότι η Goldman Sachs δεν ένιωθε ιδιαίτερα βολικά για τη συνεργασία με τον  Hwang μετά από τα προβλήματα του τελευταίου με την SEC, αλλά τελικώς άλλαξε στάση όταν η δραστηριότητα μετακόμισε σε ανταγωνιστές της στην Wall Street. Τώρα οι μέτοχοι των Goldman Sachs, Morgan Stanley και άλλων εταιρειών που δρούσαν ως χρηματιστηριακές θα περιμένουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τις απώλειες που υπέστη ο μυστηριώδης πελάτης τους. Τα νέα δεν μοιάζουν ιδιαίτερα καλά.

  Σε ανακοίνωσή της το απόγευμα της Κυριακής, η ιαπωνική χρηματιστηριακή εταιρεία Nomura αποκάλυψε ότι έχει αξίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ενός μεμονωμένου πελάτη, γεγονός που προκάλεσε καταβύθιση των μετοχών της κατά τις ηλεκτρονικές μεταμεσονύκτιες συναλλαγές. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η Credit Suisse προειδοποίησε τους μετόχους της ότι "ένα σημαντικό αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης που εδρεύει στις ΗΠΑ αθέτησε τις κλήσεις περιθωρίου που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Credit Suisse και ορισμένες άλλες τράπεζες… γεγονός που μπροεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της εταιρείας".

  Ερωτηματικά

  Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από τη ρευστοποίηση της Archegos είναι σημαντικά: Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί οίκοι της Wall Street είχαν προχωρήσει σε πραγματική εκτίμηση κινδύνου πριν από την "έκρηξη"; Πού βρίσκεται η επιδεξιότητα στο να προσφέρει κανείς δισεκατομμύρια δολάρια μόχλευσης σε μια οντότητα με κακό ιστορικό σε θέματα όπως χειραγώγηση της αγοράς και insider trading; Μήπως οι παχυλές προμήθειες από πολύπλοκα swaps και δάνεια που δημιουργούν αποδόσεις αποδυνάμωσαν τις ανησυχίες των εταιρικών υπευθύνων για τη συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο και για τη διαχείριση κινδύνου;

  Το πιο ενοχλητικό από όλα, πώς μπορούσε μια εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη με ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο και διάθεση επενδυτικού ρίσκου να μην έχει προχωρήσει σε σχεδόν καμία χρηματοοικονομική αποκάλυψη μέσω εκθέσεων προς τις ρυθμιστικές αρχές;

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 19/04

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Παραμένει "τρύπα" $440 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας.

  10:45 17/04

  Η SpaceX του Musk νίκησε την Blue Origin του Bezos για το σύστημα προσελήνωσης της NASA

  Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.

  11:34 16/04

  Ανοίγει ο τουρισμός για Αμερικανούς τουρίστες την επόμενη εβδομάδα

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

  07:37 16/04

  H νεαρή αουτσάιντερ που μετέτρεψε τη βαλτωμένη Vimeo σε κολοσσό δισεκατομμυρίων

  Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".

  13:14 15/04

  Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

  Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.

  07:55 15/04

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.