Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Μαρ-2021 08:14

  Bitcoin, Tesla, GameStop: 10 αριθμοί που συνοψίζουν την ταχύτερη -ιστορικά- ανάκαμψη της αγοράς

  Bitcoin, Tesla, GameStop: 10 αριθμοί που συνοψίζουν την ταχύτερη -ιστορικά- ανάκαμψη της αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Το προηγούμενο έτος, σε διάστημα μόλις πέντε εβδομάδων, η μακροβιότερη "αγορά των ταύρων” στην ιστορία της Wall Street διεκόπη και η αγορά μετοχών απώλεσε κέρδη τριών ετών, καθώς γκρεμίστηκε σημειώνοντας "βουτιά” άνω του 30% από τα ιστορικά υψηλά του περσινού Φεβρουαρίου στα χαμηλά της πανδημίας, στις 23 Μαρτίου 2020. Ήταν η ημέρα που ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει "όλο το φάσμα εργαλείων της κεντρικής τράπεζας για να στηρίζει την αμερικανική οικονομία εν μέσω αυτής της δύσκολης συγκυρίας”. 

  Ακριβώς έναν χρόνο μετά, και ενώ μεσολάβησαν αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια κυβερνητικών δαπανών, οι μετοχές έχουν καταγράψει ένα ιστορικό ράλι, προσφέροντας στους επενδυτές μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

  Ορισμένα από τα κυριότερα σημεία αυτής της πορείας είναι τα εξής: η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla συγκαταλέγεται σήμερα στις πολυτιμότερες εταιρείες του πλανήτη, η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει ξεπεράσει πλέον το 1 τρισ. δολάρια σε αξία και οι λεγόμενες μετοχές "meme” κυριαρχούν στις συζητήσεις στη Wall Street λόγω της μεταβλητότητάς τους που αναγκάζει τα χρηματιστήρια να διακόπτουν τις συναλλαγές. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό μπορεί να διαρκεσει αυτή η νέα "αγορά των ταύρων”, αλλά έναν χρόνο αφότου το χρηματιστήριο βίωσε μία από τις χειρότερες συντριβές στην ιστορία του, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στη μνημειώδη ανάκαμψή του.

  Δείκτης S&P 500

  Άνοδος 76%

  Ο δείκτης S&P 500 έχει εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, καταγράφοντας το πιο πρόσφατο υψηλό του την Τετάρτη και σηματοδοτώντας αυτό που ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, Ράιαν Ντέτρικ, χαρακτηρίζει "την καλύτερη ιστορικά εκκίνηση μιας αγοράς ταύρων”. Ο δείκτης χρειάστηκε μόλις πέντε μήνες για να ανακτήσει τις βαριές απώλειες που υπέστη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάκαμψη στην ιστορία του μετά από μια διόρθωση μεγαλύτερη του 30%. 

  Συγκριτικά, ο S&P 500 χρειάστηκε το εντυπωσιακό χρονικό διάστημα των 20 μηνών για να ανακάμψει από τη "βουτιά” κατά 34% που κατέγραψε το 1987. 

  Οι μετοχές "υψηλών πτήσεων” της τεχνολογίας, όπως η Amazon, η Zoom και η Tesla οδήγησαν την αγορά σε νέα υψηλά πέρυσι, αλλά φέτος, τη "σκυτάλη” αναβίωσης του δείκτη έχουν πάρει οι μετοχές του κλάδου ενέργειας. Ο δείκτης ενέργειας του S&P 500 εξακολουθεί να κινείται περίπου 10% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδά του, ωστόσο έχει καταγράψει "άλμα” 103% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Οι κλάδοι των πρώτων υλών και των χρηματοοικονομικών ακολουθούν κατά πόδας, έχοντας "σκαρφαλώσει” κατά 92% και 90%, αντίστοιχα.

  Δείκτης Dow Jones

  Άνοδος 76%

  Ο δείκτης Dow Jones, που απαρτίζεται από 30 κορυφαίες εταιρείες, ενισχύθηκε επίσης κατά 76% στη διάρκεια του τελευταίου έτους, αν και το χαμηλό του εν μέσω πανδημίας καταγράφηκε στις 16 Μαρτίου 2020, ήτοι μία εβδομάδα πριν από το ναδίρ του S&P 500. 

  Απόδειξη της επικείμενης ανάκαμψης της οικονομίας αποτελεί το γεγονός ότι οι κυκλικές μετοχές -οι οποίες τείνουν να υπεραποδίδουν σε περιόδους ανάπτυξης αλλά πλήττονται σφόδρα σε καιρούς ύφεσης- οδήγησαν τον δείκτη στην άνοδο αυτή. Την καλύτερη επίδοση κατέγραψε η Boeing, η οποία "προσγειώθηκε” στις πρώτες ημέρες της πανδημίας σημειώνοντας "βουτιά” άνω του 70%, αλλά έχει "απογειωθεί” κατά τη διαρκεια του τελευταίου έτους, γράφοντας κέρδη 165%. Εν τω μεταξύ, η ιστορική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs "γράφει” το δεύτερο υψηλότερο κέρδος μεταξύ των μετοχών του δείκτη, με άνοδο 145%, καθώς οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα αναλάβει τα "ηνία” το τρέχον έτος. Η εταιρεία εξοπλισμών Caterpillar, ο κολοσσός των εμπορευμάτων Dow Inc. και η Walt Disney συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα μετοχών του δείκτη το τελευταίο δωδεκάμηνο - με κέρδη τουλάχιστον 125% έκαστη.

  Δείκτης Nasdaq

  Άνοδος 95%

  Η νέα καθημερινότητα του "εγκλεισμού στο σπίτι”, που εκτόξευσε μετοχές όπως αυτές της Peloton, της Zoom και της Slack, βοήθησε τον τεχνολογικό Nasdaq να σκαρφαλώσει σε στρατοσφαιρικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η κυριαρχία της τεχνολογίας έχει απειληθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δείκτης κινείται περίπου 5% χαμηλότερα από το υψηλό του στις 12 Φεβρουαρίου, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τροφοδοτεί ανησυχίες ότι οι επενδυτές μπορεί να πωλήσουν τις υπερτιμημένες μετοχές τεχνολογίας και να στραφούν σε τίτλους που δεν ενέχουν κίνδυνο.

  Ωστόσο, οι επενδυτές δεν ανησυχούν πολύ, ακόμα. "Είναι η ώρα ‘να δώσετε τις ζώνες σας’ όσον αφορά τους τίτλους τεχνολογίας, αλλά πιστεύουμε ότι το τρέχον sell-off έχει αναδείξει μια χρυσή ευκαιρία για τους επενδυτές να αποκτήσουν ‘πρωταθλητές’ της τεχνολογίας για την επόμενη τριετία-πενταετία”, σημειώνει ο αναλυτής της Wedbush, Νταν Άιβς.

  Δείκτης Russell 2000

  Άνοδος 126%

  Η τεράστια δημοσιονομική τόνωση, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 720 δισ. δολαρίων χαριστικών δανείων που δόθηκαν σε μικρές επιχειρήσεις, αποτέλεσε "δώρο” για τον Russell 2000, που περιλαμβάνει μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης με κεφαλαιοποίηση που συνήθως δεν ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια. Ο δείκτης έχει υπεραποδόσει της ευρύτερης αγοράς, ενώ κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

  Με το γενναιόδωρο σχέδιο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν να παρέχει φρέσκο χρήμα για την οικονομική ανάκαμψη - και με ένα ακόμη μεγαλύτερο σχέδιο για ανάπτυξη υποδομών, ύψους 3 τρισ. δολαρίων, να βρίσκεται στα σκαριά, οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι η μικρή κεφαλαιοποίηση θα συνεχίζει να αποδίδει έναντι των μεγαλύτερων εταιρειών και το τρέχον έτος.

  Η μανία με τις meme μετοχές

  GameStop: άνοδος 5.005%

  Ponciano graph 2

  Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη της "ανοδικής μανίας” που διέπει την αγορά είναι ίσως τα εντυπωσιακά κέρδη των μετοχών "meme” (σ.μ. υπερτιμημένες μετοχές που γνωρίζουν ταχεία άνοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να δικαιολογείται από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τους) που πυροδότησε ένας "στρατός” μικροεπενδυτών ο οποίος συστρατεύθηκε μέσω της πλατφόρμας Reddit στα τέλη Ιανουαρίου.

  Στην κορυφή των κερδισμένων η GameStop, που ήταν και η μετοχή του Russell 2000 με την καλύτερη επίδοση το προηγούμενο έτος. Η αλυσίδα λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών από το Γκρέιπβαϊν του Τέξας έφτασε σε στρατοσφαιρικά υψηλά στις 27 Ιανουαρίου, καθώς οι μικροεπενδυτές συντονίστηκαν σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τις πιο βαριά σορταρισμένες μετοχές της Wall Street, προκαλώντας πανικό στις τάξεις των hedge funds που έκλεισαν τις ανοιχτές θέσεις τους με βαριές απώλειες.

  Το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον έχει μειωθεί έκτοτε, και το ράλι έκανε ένα διάλειμμα, αλλά δύο μήνες μετά τη "φρενίτιδα” η GameStop εξακολουθεί να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη που έχουν οδηγήσει την τιμή της μετοχής της 10 φορές υψηλότερα από τη μέση τιμή-στόχο ενός έτους των αναλυτών. Εν τω μεταξύ, οι "ομοειδείς” AMC Entertainment και BlackBerry διατηρούν επίσης τα κέρδη τους, έχοντας "σκαρφαλώσει” κατά 300% και 200%, αντίστοιχα, στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

  Η μεγαλύτερη κερδισμένη του S&P

  ViacomCBS: άνοδος 790%

  Η ViacomCBS, η μετοχή του S&P 500 με την καλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου (με εξαίρεση δύο νέες προσθήκες τη Δευτέρα – της Penn National Gaming και της Caesars Entertainment), αποτελεί άλλη μια απόδειξη της πρόσφατης "φρενίτιδας” των μικρομετόχων. 

  Η εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 2019 από τη συγχώνευση της CBS και της Viacom, εδώ και καιρό δέχεται πτωτικές εκτιμήσεις από τους αναλυτές, αλλά χάρη στο βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, που είναι περίπου πενταπλάσιο από τον μέσο όρο του S&P, η μετοχή της έχει εκτοξευθεί στα ύψη στο διάστημα που ακολούθησε την "επίθεση” των επενδυτών του Reddit στις βαριά σορταρισμένες μετοχές. Παρότι η υπηρεσία παροχής περιεχομένου Paramount+ της εταιρείας βοήθησε στη βελτίωση των προοπτικών της, ένας αναλυτής την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι η μετοχή έχει "τρέξει πολύ” και έχει "σκαρφαλώσει” πολύ ψηλά.

  Οι λίγοι χαμένοι του S&P

  Gilead Sciences: Πτώση 10%

  Παρά τη "μαινόμενη αγορά των ταύρων” του περασμένου έτους, δεν έλειψαν οι "χαμένοι”. Η μετοχή με τη χειρότερη απόδοση στον S&P 500 ανήκει στην καλιφορνέζικη Gilead Sciences, η οποία σημείωσε άνοδο όπως και άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας τον Ιανουάριο του 2020 με την έλευση της πανδημίας, αλλά έκτοτε έχει καταρρεύσει. 

  Η θεραπεία της εταιρείας κατά του κορονοϊού, με τη χρήση ρεμδεσιβίρης, απέφερε πωλήσεις περίπου 3 δισ. δολαρίων πέρυσι και μάλιστα χαιρετίστηκε ως θαυματουργή από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όπως συνέβη και με άλλες βιοτεχνολογικές εταιρείες πέρυσι, οι επενδυτές έχασαν το ενδιαφέρον τους. 

  Σημειώνεται ότι μόνο τέσσερις μετοχές του S&P σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και οι τρεις εξ αυτών ανήκουν σε εταιρείες βιοτεχνολογίας - εκτός της Gilead, οι άλλες δύο είναι η Biogen και η Viatris.

  Η νέα κυριαρχία της Tesla

  Άνοδος 670%

  Ponciano graph 3

  Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla -που είχε την καλύτερη απόδοση μεταξύ των τίτλων του S&P 500 πέρυσι- έχει υποχωρήσει φέτος σχεδόν κατά 25% από τα υψηλά της στα τέλη Ιανουαρίου, σε μια ακόμη ένδειξη ότι το πρόσφατο ράλι των τεχνολογικών μετοχών μπορεί να έχει τελειώσει καθώς οι δαπάνες ελέω πανδημίας στρέφουν το ενδιαφέρον σε άλλους κλάδους. 

  Η Tesla έκανε το ντεμπούτο της στον S&P 500 τον Δεκέμβριο και σήμερα η στάθμισή της στον δείκτη ανέρχεται περίπου στο 1,5%, αλλά ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η αυξημένη μεταβλητότητα της μετοχής θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα δεικτοποιημένα funds του δείκτη που αντιπροσωπεύουν τρισεκατομμύρια σε αγοραία αξία.

  Η αναβίωση του Bitcoin

  Άνοδος 730%

  Ponciano graph 4

  Η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο έχει εκτοξευθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, εν μέσω της αυξανόμενης υιοθέτησής του από θεσμικούς επενδυτές και των εντεινόμενων ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμού που έχουν πυροδοτήσει οι τεράστιες κυβερνητικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

  Αυτόν τον μήνα, δε, η Morgan Stanley έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα που προσφέρει στους πλούσιους πελάτες της έκθεση σε bitcoin (αν και παρέχει τη δυνατότητα αυτή μόνο σε επενδυτές με "επιθετική ανοχή κινδύνου") ενώ η Goldman Sachs από τη μεριά της άνοιξε τμήμα για τη διενέργεια συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.

  Το ράλι του πετρελαίου

  Άνοδος 160%

  Η τιμή του αμερικανικού αργού, τύπου West Texas Intermediate, στα 61,55 δολάρια το βαρέλι, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τα 23,36 δολάρια που ήταν πριν από έναν χρόνο, ωστόσο η άνοδος αυτή δεν ήρθε χωρίς έντονες διακυμάνσεις. 

  Οι τιμές του αργού υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία του πετρελαίου τον περασμένο Απρίλιο, όταν τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η αγορά αργό.

  Σήμερα, ωστόσο, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι οι τιμές μπορούν να συνεχίσουν την ανάκαμψή τους καθώς ο πλανήτης ξαναμπαίνει σε λειτουργία. "Θα χρειαστεί περισσότερη προσφορά καθώς η ζήτηση επανέρχεται και ενισχύει την ώθηση που προέρχεται από την τεράστια δημοσιονομική στήριξη των κυβερνήσεων και τη μαζική προσφορά ρευστότητας, και νομίζω ότι κατευθυνόμαστε προς μια παγκόσμια συγχρονισμένη οικονομική ανάκαμψη η οποία θα είναι αρκετά ισχυρή", σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NOV Inc. Κλέι Ουίλιαμς, σε μια ενημέρωση αναλυτών τον προηγούμενο μήνα, αναφερόμενος στην επικείμενη έκρηξη του τομέα ενέργειας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:16 12/05

  Η λίστα του Forbes με τους 10 πιο καλοπληρωμένους αθλητές στον πλανήτη το 2021

  Με τους αθλητές να αποκομίζουν περισσότερα από ποτέ από εξωγηπεδικές δραστηριότητες, η πτώση της πανδημίας είναι περισσότερο μια απλή "ενόχληση".

  07:55 12/05

  Ράλι για το Dogecoin μετά τη νύξη του Μασκ ότι η Tesla μπορεί να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής

  Σημείωσε άνοδο 14%, πάνω από $68 δισ. η κεφαλαιοποίησή του, έγινε το τέταρτο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα.

  13:01 11/05

  Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

  Το χρήμα είναι γνωστό ότι δεν αγοράζει την ευτυχία. Στην περίπτωση των δισεκατομμυριούχων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε "άγριες κόντρες" ή αναγκαίους συμβιβασμούς. Αλλά όχι πάντα.

  07:53 10/05

  Ποιος είναι ο Mike Karanikolas που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

  Η στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές έχει εκτοξεύσει τη μετοχή της Revolve.

  10:48 08/05

  Τα ακίνητα που διακυβεύονται στο διαζύγιο των Γκέιτς

  Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  07:46 07/05

  Εξωπραγματικές οι απολαβές του Μασκ το 2020 - Υπερβαίνουν αυτές όλων των άλλων CEOs

  Το Forbes υπολογίζει ότι το προηγούμενο έτος οι απολαβές του ανήλθαν σε περίπου 11 δισ. δολάρια.

  17:17 06/05

  Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 2,5 δισ. δολαρίων

  Στο 1,9 δισ. εκτιμάται το κέρδος από αυτή τη συναλλαγή, με τον ιδρυτή της Amazon να κατέχει πλέον το 10,4% της εταιρείας.

  07:56 06/05

  Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού από την AbCellera

  Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας μπορεί να "αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού" καθώς είναι αποτελεσματική.

  16:28 05/05

  Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι "απαρχαιωμένη", προειδοποιεί τουρκική μελέτη

  Η "εγκατάλειψη" του προγράμματος των F-35 για χάρη των S-400 ήταν κακό παζάρι, αναφέρει το think tank EDAM.

  07:59 05/05

  Ο Buffett αποκάλυψε επιτέλους τον διάδοχό του - Προμηνύοντας τη μελλοντική στόχευση στην ενέργεια

  Επέλεξε τον Greg Abel, επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Berkshire Hathaway.

  00:19 03/05

  Το Bitcoin δεν είναι χρήµα - Ακόµα

  Το Bitcoin αποτελεί τη νέα "αγάπη" των επενδυτών. Γράφει ο Steve Forbes.

  08:19 02/05

  Amazon: Ανακοίνωσε έσοδα 108,5 δισ. δολ. και συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών

  Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του. Στα 202 δισ. δολ. η περιουσία του Jeff Bezos.

  08:12 02/05

  ΗΠΑ: Πάνω από 100 εκατ. Αμερικανοί εμβολιάστηκαν - Είναι αρκετό;

  Μια ξαφνική πτώση του ποσοστού εμβολιασμών μπορεί να σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ίσως να μην εμβολιαστεί εγκαίρως ή και ποτέ.

  00:11 28/04

  Μπουρλά: Ενδεχομένως έως τέλος του έτους να είναι έτοιμο το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού

  Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη κλινικές δομικές Φάσης 1 του φαρμάκου που θα "αλλάξει" το παιχνίδι, λέει ο Μπουρλά.

  07:43 27/04

  Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

  Η αποδοχή τους από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να είναι το ίδιο καταστροφική, όσο και η απαγόρευσή τους.

  21:05 26/04

  Οι ΗΠΑ θα μοιράσουν έως και 60 εκατ. δόσεις εμβολίου AstraZeneca σε άλλες χώρες

  Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ και η χώρα έχει αρκετά από τα υπόλοιπα εμβόλια.