Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 07:52

  Η προειδοποίηση της Bank of America για το bitcoin

  Η προειδοποίηση της Bank of America για το bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Η καλπάζουσα θεσμική υιοθέτηση του bitcoin έχει εκτινάξει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη σε δυσθεώρητα ύψη φέτος. Την ίδια στιγμή βέβαια, η υποκείμενη τεχνολογία του bitcoin έχει επίσης κεντρίσει το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών που θέλουν να "κόψουν” τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα - κίνηση που η Bank of America προειδοποιεί ότι υποδηλώνει "κακά μαντάτα” για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

  Ο αριθμός των κεντρικών τραπεζών που διερευνούν πυρετωδώς το ενδεχόμενο ανάπτυξης ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC)  βαίνει αυξανόμενος (περίπου 86%, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών), καθώς εντείνεται η προσπάθειά τους να "υπερασπιστούν τις επικράτειές τους από τα κρυπτονομίσματα”, αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

  Τα CBDCs συνδυάζουν ιδανικά την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών που παρέχουν τα κρυπτονομίσματα με τις διασφαλίσεις που προσφέρει ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει πίσω του μια κεντρική τράπεζα (όπως π.χ. τα μετρητά). Και παρότι πρόκειται για μια "εξαιρετικά ριζοσπαστική” επιλογή από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, θα διευκόλυνε εν τούτοις τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα νομισματικής πολιτικής σαν αυτά που βοήθησαν τις οικονομίες να επιβιώσουν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί καλή είδηση για τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, επισημαίνουν οι αναλυτές της Bank of America. Τα κυβερνητικά προωθούμενα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών πιθανότατα θα αντικαταστήσουν τα μετρητά και τα άλλα κρυπτονομίσματα μακροπρόθεσμα, μειώνοντας αναπόφευκτα τη ζήτηση και για τα δύο, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Εξέλιξη αρνητική ιδιαίτερα για το bitcoin, η εκρηκτική άνοδος της τιμής του οποίου εξαρτάται "αποκλειστικά” από την υπερβάλλουσα ζήτηση, που ξεπερνά τη σταθερή προσφορά του ψηφιακού νομίσματος, αναφέρει η Bank of America, επισημαίνοντας ότι η μεταβλητότητα του bitcoin το καθιστά μη πρακτικό ως "απόθεμα πλούτου” ή ως μηχανισμό πληρωμών - σε αντίθεση με την ελκυστικότητα των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών.

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέβαλε καταλυτικά στην προώθηση της ιδέας των CBDCs, προμοτάροντας ένα ψηφιακό ευρώ που "διαφυλάσσει τον ρόλο του κυρίαρχου χρήματος στην ψηφιακή εποχή”, βάλλοντας ταυτόχρονα κατά των άλλων κρυπτονομισμάτων που χαρακτηρίζει ως "εξαιρετικά κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία”.

  Σε έκθεσή τους τον Φεβρουάριο, οι αναλυτές της Macquarie Capital ανέφεραν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά των CBDCs ακόμη και το επόμενο έτος, την ώρα που οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς, γεγονός που αποθαρρύνει τους καταναλωτές να αγκαλιάσουν άλλα ψηφιακά νομίσματα. Κίνηση που οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων κάτω από τα τρέχοντα επίπεδά τους.

  "Ανεξάρτητα από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για το ψηφιακό ευρώ, η φύση του -το γεγονός ότι δεν ενέχει κίνδυνο καθώς πίσω του έχει την κεντρική τράπεζα- το καθιστά θεμελιωδώς διαφορετικό από τα κρυπτονομίσματα”, δήλωσε τον Οκτώβριο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, σχολιάζοντας τη διερεύνηση της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα της Ένωσης. 

  "Τα Cryptoassets... είναι ως επί το πλείστον μη ρυθμιζόμενα, γεγονός που ενέχει υψηλούς κινδύνους για τους χρήστες, ενώ η τιμή τους είναι εξαιρετικά ασταθής, επειδή [αυτά] δεν έχουν καμία εγγενή αξία, πράγμα που σημαίνει ότι διαπραγματεύονται σαν κερδοσκοπικό εμπόρευμα”, πρόσθεσε ο Panetta.

  Η Bank of America αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει να διεξαγάγει μια πλήρη δοκιμή του CBDC της έως τα μέσα του τρέχοντος έτους, αλλά εκτικά ότι η Fed είναι πολύ πιο διστακτική να προχωρήσει με το δικό της ψηφιακό νόμισμα. "Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο, εάν θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα ψηφιακό δολάριο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, τον προηγούμενο μήνα. "Δεν χρειάζεται να είμαστε οι πρώτοι· πρέπει να το κάνουμε σωστά”, είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

  Η θεσμική αποδοχή

  Η τιμή του bitcoin δεκαπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές συρρέουν στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού.

  Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, η Morgan Stanley έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θα προσφέρει στους πλούσιους πελάτες της έκθεση σε bitcoin, αν και ανοίγει την πόρτα μόνο σε επενδυτές με "επιθετική ανοχή κινδύνου”.

  Η Goldman Sachs συμμετέχει επίσης σε έναν βαθμό στην αγορά τον κρυπτονομισμάτων· ο τραπεζικός κολοσσός επανεκκίνησε τον τρέχοντα μήνα το τμήμα διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων, το οποίο είχε εγκαταλείψει όταν κατέρρευσε η αγορά το 2018.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του bitcoin εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2.000% το 2017 όταν πρωτοπόρα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως η Coinbase βοήθησαν στην ευρύτερη υιοθέτηση των συναλλαγών επί ψηφιακών νομισμάτων, αλλά οι τιμές του βυθίστηκαν περισσότερο από 80% το επόμενο έτος, όταν χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Κίνα έθεσαν αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες στη συγκεκριμένη αγορά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.

  11:39 06/04

  Πώς να μάθετε αν το e – mail σας είναι μεταξύ των εκατομμυρίων που έχουν διαρρεύσει από το Facebook

  Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.

  07:58 06/04

  Ο Μασκ έγινε $6 δισ. πλουσιότερος μετά το ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων της Tesla στο τρίμηνο

  Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

  07:53 05/04

  Πώς παρά τα μπλεξίματά του ο Bill Hwang της Archegos μάζεψε αθόρυβα $10 δισ.

  Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.

  07:48 02/04

  Πώς "χτίζεις" μια εταιρεία 1 δισ. δολ. χωρίς βοήθεια, σε λιγότερο από 10 χρόνια

  H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.

  13:46 01/04

  Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

  Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.

  07:45 01/04

  Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία;

  Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.