Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 07:52

  Η προειδοποίηση της Bank of America για το bitcoin

  Η προειδοποίηση της Bank of America για το bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jonathan Ponciano

  Η καλπάζουσα θεσμική υιοθέτηση του bitcoin έχει εκτινάξει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη σε δυσθεώρητα ύψη φέτος. Την ίδια στιγμή βέβαια, η υποκείμενη τεχνολογία του bitcoin έχει επίσης κεντρίσει το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών που θέλουν να "κόψουν” τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα - κίνηση που η Bank of America προειδοποιεί ότι υποδηλώνει "κακά μαντάτα” για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

  Ο αριθμός των κεντρικών τραπεζών που διερευνούν πυρετωδώς το ενδεχόμενο ανάπτυξης ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC)  βαίνει αυξανόμενος (περίπου 86%, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών), καθώς εντείνεται η προσπάθειά τους να "υπερασπιστούν τις επικράτειές τους από τα κρυπτονομίσματα”, αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

  Τα CBDCs συνδυάζουν ιδανικά την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών που παρέχουν τα κρυπτονομίσματα με τις διασφαλίσεις που προσφέρει ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει πίσω του μια κεντρική τράπεζα (όπως π.χ. τα μετρητά). Και παρότι πρόκειται για μια "εξαιρετικά ριζοσπαστική” επιλογή από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, θα διευκόλυνε εν τούτοις τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα νομισματικής πολιτικής σαν αυτά που βοήθησαν τις οικονομίες να επιβιώσουν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί καλή είδηση για τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, επισημαίνουν οι αναλυτές της Bank of America. Τα κυβερνητικά προωθούμενα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών πιθανότατα θα αντικαταστήσουν τα μετρητά και τα άλλα κρυπτονομίσματα μακροπρόθεσμα, μειώνοντας αναπόφευκτα τη ζήτηση και για τα δύο, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Εξέλιξη αρνητική ιδιαίτερα για το bitcoin, η εκρηκτική άνοδος της τιμής του οποίου εξαρτάται "αποκλειστικά” από την υπερβάλλουσα ζήτηση, που ξεπερνά τη σταθερή προσφορά του ψηφιακού νομίσματος, αναφέρει η Bank of America, επισημαίνοντας ότι η μεταβλητότητα του bitcoin το καθιστά μη πρακτικό ως "απόθεμα πλούτου” ή ως μηχανισμό πληρωμών - σε αντίθεση με την ελκυστικότητα των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών.

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέβαλε καταλυτικά στην προώθηση της ιδέας των CBDCs, προμοτάροντας ένα ψηφιακό ευρώ που "διαφυλάσσει τον ρόλο του κυρίαρχου χρήματος στην ψηφιακή εποχή”, βάλλοντας ταυτόχρονα κατά των άλλων κρυπτονομισμάτων που χαρακτηρίζει ως "εξαιρετικά κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία”.

  Σε έκθεσή τους τον Φεβρουάριο, οι αναλυτές της Macquarie Capital ανέφεραν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά των CBDCs ακόμη και το επόμενο έτος, την ώρα που οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς, γεγονός που αποθαρρύνει τους καταναλωτές να αγκαλιάσουν άλλα ψηφιακά νομίσματα. Κίνηση που οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων κάτω από τα τρέχοντα επίπεδά τους.

  "Ανεξάρτητα από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για το ψηφιακό ευρώ, η φύση του -το γεγονός ότι δεν ενέχει κίνδυνο καθώς πίσω του έχει την κεντρική τράπεζα- το καθιστά θεμελιωδώς διαφορετικό από τα κρυπτονομίσματα”, δήλωσε τον Οκτώβριο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, σχολιάζοντας τη διερεύνηση της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα της Ένωσης. 

  "Τα Cryptoassets... είναι ως επί το πλείστον μη ρυθμιζόμενα, γεγονός που ενέχει υψηλούς κινδύνους για τους χρήστες, ενώ η τιμή τους είναι εξαιρετικά ασταθής, επειδή [αυτά] δεν έχουν καμία εγγενή αξία, πράγμα που σημαίνει ότι διαπραγματεύονται σαν κερδοσκοπικό εμπόρευμα”, πρόσθεσε ο Panetta.

  Η Bank of America αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει να διεξαγάγει μια πλήρη δοκιμή του CBDC της έως τα μέσα του τρέχοντος έτους, αλλά εκτικά ότι η Fed είναι πολύ πιο διστακτική να προχωρήσει με το δικό της ψηφιακό νόμισμα. "Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο, εάν θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα ψηφιακό δολάριο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, τον προηγούμενο μήνα. "Δεν χρειάζεται να είμαστε οι πρώτοι· πρέπει να το κάνουμε σωστά”, είχε δηλώσει τότε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

  Η θεσμική αποδοχή

  Η τιμή του bitcoin δεκαπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές συρρέουν στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και οι αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού.

  Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, η Morgan Stanley έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θα προσφέρει στους πλούσιους πελάτες της έκθεση σε bitcoin, αν και ανοίγει την πόρτα μόνο σε επενδυτές με "επιθετική ανοχή κινδύνου”.

  Η Goldman Sachs συμμετέχει επίσης σε έναν βαθμό στην αγορά τον κρυπτονομισμάτων· ο τραπεζικός κολοσσός επανεκκίνησε τον τρέχοντα μήνα το τμήμα διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων, το οποίο είχε εγκαταλείψει όταν κατέρρευσε η αγορά το 2018.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του bitcoin εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2.000% το 2017 όταν πρωτοπόρα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως η Coinbase βοήθησαν στην ευρύτερη υιοθέτηση των συναλλαγών επί ψηφιακών νομισμάτων, αλλά οι τιμές του βυθίστηκαν περισσότερο από 80% το επόμενο έτος, όταν χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Κίνα έθεσαν αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες στη συγκεκριμένη αγορά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.

  07:30 10/08

  Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

  07:41 09/08

  Οι "υδραυλικοί" του διαδικτύου που έφτιαξαν μια εταιρεία 5,6 δισ. δολαρίων

  Πώς οι συνιδρυτές της Fivetran, George Fraser και Taylor Brown, πλούτισαν διοχετεύοντας δεδομένα μέσω του cloud.

  07:42 08/08

  Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

  Eάν η Τεχεράνη αποκτήσει νέα μαχητικά μετά από 30 χρόνια και η Ρωσία έναν στόλο ιρανικών drones για πρώτη φορά, τότε η συνεργασία τους στους "αιθέρες" έχει ξεκινήσει δυναμικά.

  10:48 07/08

  Ο Μπιλ Γκέιτς μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Γκέιτς μέσω δύο μετοχών

  Μεταβίβασε μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων της Canadian National Railway και μετοχές αξίας 1,3 δισ. δολαρίων της Deere.

  08:02 07/08

  Τι μάθαμε από την κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων για την αξία του χρήματος

  Η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin Terra ξύπνησε μνήμες του κραχ του 2008, φέροντας αρκετούς παραλληλισμούς.

  15:55 06/08

  Εκμεταλλευόμενη τη "σιωπή" των ΗΠΑ, η Κίνα ακολουθεί το ρωσικό παράδειγμα στα όπλα μαζικής καταστροφής

  Η Κίνα, πάντα έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα εκκολαπτόμενα κενά στην αμερικανική πολιτική εθνικής ασφάλειας, ακολουθεί γρήγορα το παράδειγμα της Ρωσίας, προτείνοντας να κατασκευάσει σμήνη πυρηνικών...

  08:03 06/08

  Η Gucci πρωτοπορεί στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

  Μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη στην αποδοχή ψηφιακών νομισμάτων για πληρωμές.

  07:55 05/08

  ΗΠΑ: Βαθαίνει το χρέος των νοικοκυριών - "Φουλάρουν" πιστωτικές κάρτες, καθυστερούν δόσεις στεγαστικών

  Σε επίπεδα-ρεκόρ το χρέος τους που ξεπέρασε τα 16,5 τρισ. δολάρια με πιέσεις από επιτόκια και πληθωρισμό.

  00:05 05/08

  Πόσο στοιχίζει -ήδη- το σχέδιο ανοικοδόμησης των ουκρανικών υποδομών

  Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 108,3 δισ. δολαρίων στις υποδομές της χώρας, σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που το...

  08:03 04/08

  Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας δεν είναι η Πελόζι - αλλά η "ιαπωνοποίηση"

  Κορονοϊός, πληθωρισμός, Πελόζι... Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Σι Τζινπίνγκ έρχεται από το Τόκιο.

  07:38 03/08

  Πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

  Στη σύγχρονη μορφή του πολέμου το κλειδί για την επικράτηση είναι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά και τα drones.