Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 08:09

  Τα "θολά" μηνύματα της Ευρώπης ως προς την AstraZeneca θέτουν σε κίνδυνο την εκστρατεία εμβολιασμού

  Τα "θολά" μηνύματα της Ευρώπης ως προς την AstraZeneca θέτουν σε κίνδυνο την εκστρατεία εμβολιασμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Leah Rosenbaum και Katie Jennings

  Η Σουηδία έγινε το τελευταίο ευρωπαϊκό κράτος που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, την Τρίτη, ακολουθώντας τα βήματα δώδεκα άλλων χωρών που έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο από την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενες ανησυχίες για πιθανά θρομβοεμβολικά επεισόδια. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι αποφάσεις πλήττουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν μεταλλασσόμενο ιό που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

  Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να διερευνήσει αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια. Ακολούθησαν η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, μεταξύ άλλων. Η AstraZeneca είπε ότι μια ανασκόπηση των δεδομένων ασφαλείας που αφορούν περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο, στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο, δεν αποκάλυψε "καμία ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο" για θρομβοεμβολικά επεισόδια.

  "Το διακύβευμα για την AstraZeneca είναι ιδιαίτερα υψηλό, επειδή αναμενόταν να είναι ένα εμβόλιο από το οποίο θα εξαρτιόταν τελικά μεγάλο μέρος του κόσμου όσο αφορά τον εμβολιασμό", λέει η Jennifer Nuzzo, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg. Οι αναστολές, οι οποίες έρχονται αντίθετα προς τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φαίνεται ότι έχουν να κάνουν περισσότερο με την πολιτική και λιγότερο με την επιστήμη. Και οι δύο υπηρεσίες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι διενεργούν πρόσθετες έρευνες για το εμβόλιο, λίγες μέρες αφότου και οι δύο δήλωσαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κάτι τέτοιο αναμένεται τους επόμενους μήνες.

  Οι συνέπειες της επιβράδυνσης ή της υπονόμευσης των τρεχόντων προγραμμάτων εμβολιασμού έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, λένε οι ειδικοί. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν: η ανοσία της αγέλης παγκοσμίως είναι τόσο ισχυρή όσο η χώρα με την ασθενέστερη διαδικασία εμβολιασμού. Και ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, επαναφέρουν ήδη τα περιοριστικά μέτρα, υπό τον φόβο των νέων παραλλαγών του κορονοϊού.

  "Ακόμα κι αν το εμβόλιο καταλήξει να είναι ασφαλές, πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο", λέει ο Isaac Bogoch, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αυτήν τη στιγμή, καθώς περισσότεροι μεταδοτικοί και θανατηφόροι ιοί περιβάλλουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η παραλλαγή B.1.1.7 της Covid-19, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος σε αυτήν τη χώρα και τώρα έχει έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 30 χώρες.

  Η εικόνα των εμβολιασμών

  Εμβολιασμοί ανά 100 άτομα

  Ποσοστό ανθρώπων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

  Φορμπς 2

  Ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κατά της Covid-19

  Φορμπς 3

  Ποσοστό επιβεβαιωμένων υποθέσεων κορονοϊού

  Φορμπς 4

   

  "Οι φορείς δημόσιας υγείας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση, επειδή η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι τόσο εύθραυστη", έγραψε σε σε μήνυμά του ο Jonathan Kennedy, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούσαν για τα εμβόλια ακόμη και πριν από την Covid. Σε μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου το 2019, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι πιστεύουν (λανθασμένα) ότι τα εμβόλια προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Η απόφαση αναστολής του εμβολίου της AstraZeneca, λέει, "θα μειώσει αναμφίβολα την εμπιστοσύνη στα εμβόλια γενικά".

  Αυτό θα επιφέρει παγκόσμιο ντόμινο. "Αυτά τα νέα θα αξιοποιηθούν για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια σε όλο τον κόσμο μέσω των κοινωνικών μέσων", προσθέτει ο Kennedy. Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες όσο αφορά τον περιορισμό της ροής της παραπληροφόρησης γύρω από τα εμβόλια και αυτές οι αναστολές χρήσης ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανεπαρκούς παροχής δόσεων, που επιδεινώθηκε από την απόφαση αναστολής του εμβολιασμού με AstraZeneca, η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί συγκριτικά με άλλες χώρες όσο αφορά τη διάθεση εμβολίων, με λιγότερους από 11,4 εμβολιασμούς για κάθε 100 άτομα, από τον Μάρτιο. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν εμβολιάσει 32,6 για κάθε εκατό άτομα και το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται όλων, με 38,4 εμβολιασθέντες ανά εκατό άτομα.

  "Μπορεί να μην είναι μακριά η στιγμή που θα μάθουμε ποιος είναι ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια και θα είναι δύσκολο να απομονώσουμε αυτές τις αποφάσεις από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει", δήλωσε ο Martin McKee, καθηγητής ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. "Υπάρχουν ήδη πολλές προκλήσεις για την επίτευξη του πιθανού ορίου για την ανοσία της αγέλης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό σίγουρα δεν βοηθά".

  "Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι μεμονωμένες [χώρες] λαμβάνουν μια απόφαση βάσει του τι πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερο ώστε να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα", λέει ο McKee. "Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εξαιρετικά προσεκτική γραμμή. Σε άλλες, θα είναι να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο".

  Όμως αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να έχει αντίθετα αποτελέσματα, διαδίδοντας την ιδέα ότι υπάρχει μια ιεραρχία ως προς τα εμβόλια, με ορισμένα εξ αυτών να είναι "καλύτερα" από άλλα. "Τα εμβόλια είναι ο μόνος δρόμος για την αποφυγή των θανάτων και της καταστροφής του περασμένου έτους", λέει ο Kennedy. "Οποιοδήποτε εμβόλιο είναι καλύτερο από κανένα εμβόλιο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 19/04

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Παραμένει "τρύπα" $440 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας.

  10:45 17/04

  Η SpaceX του Musk νίκησε την Blue Origin του Bezos για το σύστημα προσελήνωσης της NASA

  Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.

  11:34 16/04

  Ανοίγει ο τουρισμός για Αμερικανούς τουρίστες την επόμενη εβδομάδα

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

  07:37 16/04

  H νεαρή αουτσάιντερ που μετέτρεψε τη βαλτωμένη Vimeo σε κολοσσό δισεκατομμυρίων

  Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".

  13:14 15/04

  Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

  Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.

  07:55 15/04

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.