Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 07:48

  Private equity όπως η KKR κάποτε κυνηγούσαν τις εταιρείες του S&P 500, τώρα θέλουν να γίνουν μία από αυτές

  Private equity όπως η KKR κάποτε κυνηγούσαν τις εταιρείες του S&P 500, τώρα θέλουν να γίνουν μία από αυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Antoine Gara

  Ετοιμαστείτε να προσθέσετε τις κορυφαίες private equity εταιρείες στα χαρτοφυλάκια των συνταξιοδοτικών σας προγραμμάτων.

  Άλλωστε, οι μεγαλύτερες εταιρείες εξαγορών στον κόσμο -όπως ο όμιλος Blackstone, συνιδρυτής του οποίου είναι ο δισεκατομμυριούχος Stephen Schwarzman, το KKR, που χτίστηκε από τους πρωτοπόρους δισεκατομμυριούχους Henry Kravis και George Roberts, και ο όμιλος Carlyle- είναι πλέον επιλέξιμες για να συμπεριληφθούν στον S&P 500, που αποτελεί τον βασικό δείκτη στον οποίο επενδύουν εκατομμύρια παθητικοί επενδυτές τις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με ανάλυση του Forbes.

  Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, οι εν λόγω εταιρείες έχουν μεταμορφωθεί από "κλειστές” συνεταιριστικές οντότητες σε παγκόσμιους κολοσσούς, που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Καθως δε υιοθετούν όλο και περισσότερο το "μέγεθος” και το "σχήμα” των εταιρειών που στοχεύουν για τις εξαγορές τους, οι ηγέτες του κλάδου, όπως ο Schwarzman και ο Kravis, εντείνουν όλο και περισσότερο την προσπάθειά τους να εισέλθουν και στα χαρτοφυλάκια του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.

  Στα χρόνια που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι μεγάλες εταιρείες εξαγορών, έκαναν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο. Στη συνέχεια, μετά από μια σύντομη απογοητευτική πορεία στα χρηματιστηριακά ταμπλό, μετατράπηκαν από συνεταιριστικές οντότητες σε εταιρείες, μεταξύ του 2017 και του 2020. Ωστόσο, το τελευταίο και ενδεχομένως πιο προσοδοφόρο βήμα στην πορεία μετασχηματισμού τους το έκαναν πρόσφατα, προβαίνοντας σε περίπλοκες αλλαγές στα ψιλά γράμματα των ογκωδών γνωστοποιήσεων των χρηματοοικονομικών πληροφοριών τους.

  Επί του παρόντος, καμία εταιρεία private equity δεν έχει ενταχθεί στον δείκτη S&P 500, αν και οι Blackstone, KKR, Apollo Global και Carlyle είναι αρκετά μεγάλες ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας του δείκτη. Οι μικρότερες εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500 έχουν κεφαλαιοποίηση της τάξης των 6 δισ. δολαρίων, με την Επιτροπή του δείκτη S&P να έχει θέσει ως κατώτατο όριο το ύψος των 10 δισ. δολαρίων περίπου.

  Στον αντίποδα, αυτήν τη στιγμή, η Blackstone, με κεφαλαιοποίηση ύψους 84 δισ. δολαρίων, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δεν περιλαμβάνονται στον S&P 500. Όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της KKR ανέρχεται στα 44 δισ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Carlyle διαμορφώνεται στα 12 δισ. δολάρια. 

  Με άλλα λόγια, ο κλάδος των private equity, που είναι από τους πιο σταθερούς, ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πλέον κερδοφόρους στον κόσμο, εξακολουθεί να μην έχει εκπροσώπηση στον S&P 500. Η δε έκθεση του δείκτη στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνίσταται στις χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και πιο μοχλευμένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

  Το πρόβλημα για τους "βαρόνους” των εξαγορών, όπως ο Schwarzman ήταν ότι ακόμη και υπό τη μορφή εταιρείας, οντότητες όπως η Blackstone είχαν μετοχική δομή "δύο ταχυτήτων”, χαρακτηριστικό το οποίο σύμφωνα με την Επιτροπή του δείκτη S&P 500 απέκλειε την ένταξή τους. Πριν από έναν χρόνο, μάλιστα, ο Schwarzman εξέφρασε την απογοήτευσή του για αυτό το status quo. "Δεν έχουμε ενταχθεί ακόμη στον S&P 500. Με εκπλήσσει το γεγονός αυτό, διότι πολλές άλλες εταιρείες με μετοχές που παρέχουν διαφορετικά δικαιώματα ψήφου συμμετέχουν στο S&P”, δήλωσε τότε στους αναλυτές.

  Τελικά, όμως, ο Schwarzman βρήκε τη λύση. Στην ετήσια έκθεσή της για την οικονομική χρήση του 2020, στις 26 Φεβρουαρίου, η Blackstone αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε ανακατατάξει τις κοινές μετοχές της Class Β και Class C σε προνομιούχες μετοχές Series I και Series II, υπερβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το εμπόδιο της μετοχικής δομής "δύο ταχυτήτων”, που απέκλειε την ένταξή της στον S&P 500. 

  Αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης της Blackstone, που παραμένει υπό τον έλεγχο λίγων όπως ο Schwarzman και ο πρόεδρός της Jonathan Gray, διαιρείται πλέον σε προνομιούχες μετοχές. Και για καλυφθούν δε πλήρως οι προϋποθέσεις της Επιτροπής του S&P 500, η ​​εταιρεία μετονόμασε τις κοινές μετοχές Class Α σε "κοινές μετοχές”.

  Η Carlyle πρωτοστάτησε στην αλλαγή αυτή, όταν τον Ιανουάριο του 2020, ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό της από συνεταιριστική οντότητα σε εταιρεία και κατήργησε τις διαφορετικές κατηγορίες μετοχών. Τον Μάιο του 2020, το Forbes ανακάλυψε επίσης ότι η KKR ήταν η πρώτη που επαναταξινόμησε τις μετοχές Class Β και Class C σε προνομιούχες, κίνηση που υλοποίησε και η Blackstone τον προηγούμενο μήνα. 

  Η Apollo Global Management, η οποία βρίσκεται σε φάση διοικητικών αλλαγών στον απόηχο του σκάνδαλου Jeffrey Epstein, αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα. Στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με τον αξίας 11 δισ. δολαρίων ασφαλιστικό της βραχίονα Athene, κίνηση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Apollo θα μετατρέψει τις δύο κατηγοριών μετοχές της σε μίας κατηγορίας.

  Σε ό,τι αφορά άλλες γνωστές εταιρείες του χώρου, η Ares Management εξακολουθεί να διατηρεί τη διπλή μετοχική δομή της, ενώ μια σειρά μικρότερες εταιρείες, όπως οι Hamilton Lane και GCM Grosvenor, είναι πολύ μικρές αυτήν τη στιγμή ώστε να έχουν βλέψεις για τον δείκτη S&P 500.

  "Πιστεύουμε ότι οι Apollo, Blackstone, Carlyle Group και KKR ενδέχεται να είναι επιλέξιμες για ένταξη στον δείκτη S&P 500”, αναφέρει η Melissa Roberts, αναλύτρια της Keefe Bruyette & Woods. Η Roberts σημειώνει, ωστόσο, ότι η Επιτροπή του S&P δεν αλλάζει συχνά τη σύνθεση του δείκτη, επομένως εταιρείες που είναι επιλέξιμες για ένταξη μπορούν να περιμένουν μήνες ή ακόμα και χρόνια πριν ενταχθούν.

  Η S&P Global αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από το Forbes, επικαλούμενη την πολιτική της να μην σχολιάζει μεμονωμένες εταιρείες. Ωστόσο η Roberts σημειώνει: "Με βάση της οικονομικές εκθέσεις, πιστεύουμε ότι οι Blackstone, Carlyle και KKR πληρούν αυτήν την περίοδο το κριτήριο της ενιαίας κατηγορίας κοινών μετοχών”, ενώ και η κατηγοριοποίηση των μετοχών της Apollo θα αλλάξει με την ολοκλήρωση της συγχώνευσής της με την Athene, που αναμένεται έως το 2022.

  Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή διαφορά στο μοντέλο των προνομιούχων μετοχών που επέλεξαν οι Blackstone και KKR. "Οι προνομιούχες μετοχές δικαιούνται σταθερό μέρισμα, κατά προτεραιότητα. Έχουν δηλαδή προτεραιότητα επί των κερδών, μέχρι το ύψος του σταθερού μερίσματος που δικαιούνται, ενώ θα έχουν και προτεραιότητα (έναντι των κοινών μετοχών αλλά όχι έναντι πιστωτών) σε περίπτωση εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων”, σημειώνει ο ανεξάρτητος φοροτεχνικός Robert Willens. "Το βασικό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η αναδιάρθρωση αυτής επιτρέπει στην ενιαία πλέον κατηγορία των κοινών μετοχών να συμπεριληφθεί σε διάφορους δείκτες, και ειδικότερα στον S&P 500”, προσθέτει

  Ενδεχομένως να υπάρχει, ωστόσο, ένα ακόμη εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί. Η Επιτροπή του δείκτη S&P απαιτεί οι εταιρείες να έχουν ανακοινώσει κέρδη το τελευταίο τρίμηνο και συσσωρευμένα κέρδη κατά το προηγούμενο έτος. 

  Αυτός ήταν εξάλλου ένας από τους λόγους που η Tesla παρέμενε εκτός του δείκτη S&P 500 επί σειρά ετών, ακόμη και όταν η κεφαλαιοποίησή ξεπέρασε αυτήν των General Motors και Ford. Τελικά, όμως η Tesla εμφάνισε κέρδη με βάση τα αποδεκτά λογιστικά πρότυπα πέρυσι και εντάχθηκε στον S&P 500.

  Το κριτήριο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο, διότι όταν ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού και οι αγορές βυθίστηκαν, εταιρείες σαν τις Blackstone και KKR, εμφάνισαν ζημίες τριμήνου λόγω των απωλειών που υπέστησαν τα διευρυμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους. Αλλά όταν οι αγορές ανέκαμψαν, το ίδιο έγινε και με τις επενδύσεις τους, με αποτέλεσμα οι εν λόγω επιχειρήσεις να σημειώσουν τεράστια κέρδη. Για το σύνολο της χρήσης 2020, η Blackstone εμφάνισε κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων, ενώ η KKR 1,9 δισ. δολαρίων, καθιστώντας και τις δύο επιλέξιμες με βάση τα κριτήρια της S&P.

  Η πιθανή ένταξή των εν λόγω εταιρειών στον S&P 500 μπορεί να δώσει ένα ακόμη πλεονέκτημα στους Schwarzman και Kravis. 

  Αφού για χρόνια οι επιχειρήσεις private equity ανθίσταντο στην μετατροπή της επιχειρηματικής τους δομής από συνεταιριστική και εταιρική, τελικά υπέκυψαν λόγω των φορολογικών περικοπών που πέρασε η κυβέρνηση Τραμπ. Έχασαν βέβαια μέρος των φοροαπαλλαγών που τους εξασφάλιζε η συνεταιριστική δομή, αλλά επωφελήθηκαν από τις ευρείες συμμετοχές τους σε εισηγμένες εταιρείες και την άνοδο των αποτιμήσεων. Έκτοτε, οι μετοχές τους έχουν εκτιναχθεί. 

  Για του λόγου το αληθές, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της η Blackstone διαπραγματευόταν στα 20 και 30 δολάρια ανά μετοχή, η τιμή της διπλασιάστηκε τη χρονιά που ακολούθησε τη αλλαγή της εταιρικής της μορφής. Σήμερα, διαπραγματεύεται στα 70 δολάρια ανά μετοχή, ενώ στην αρχή της πανδημίας είχε κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley.

  Σε όλο αυτό πάντως υπάρχει και μια ειρωνεία. Εταιρείες όπως η Blackstone και η KKR αποτελούν θρυλικά ονόματα στη Wall Street, καθώς επενδύουν χρήματα για λογαριασμό των μεγαλύτερων και ισχυρότερων επενδυτών στον κόσμο, όπως κρατικά επενδυτικά ταμεία και συνταξιοδοτικά ταμεία. Τα επενδυτικά funds τους προορίζονται για πλούσιους και έμπειρους επενδυτές, ενώ στόχος τους είναι να κερδίσουν την αγορά.

  Τώρα, όμως, ετοιμάζονται να γίνουν η αγορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.

  11:39 06/04

  Πώς να μάθετε αν το e – mail σας είναι μεταξύ των εκατομμυρίων που έχουν διαρρεύσει από το Facebook

  Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.

  07:58 06/04

  Ο Μασκ έγινε $6 δισ. πλουσιότερος μετά το ρεκόρ παραδόσεων οχημάτων της Tesla στο τρίμηνο

  Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

  07:53 05/04

  Πώς παρά τα μπλεξίματά του ο Bill Hwang της Archegos μάζεψε αθόρυβα $10 δισ.

  Αφότου μάλιστα έβαλε "λουκέτο" στο hedge fund του, το 2012.

  07:48 02/04

  Πώς "χτίζεις" μια εταιρεία 1 δισ. δολ. χωρίς βοήθεια, σε λιγότερο από 10 χρόνια

  H άμεση επιτυχία που είχε η ιδέα της Cloudinary, κατέστησε την εταιρεία κερδοφόρα από την πρώτη μέρα.

  13:46 01/04

  Ο αντίκτυπος της κρίσης στη Διώρυγα του Σουέζ στον κόσμο θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες

  Η Ευρώπη είναι η περιοχή που θα βιώσει τις ισχυρότερες συνέπειες από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας.

  07:45 01/04

  Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία;

  Η Ελλάδα θα ήταν αφελής αν πιστεύει ότι άλλοι θα έρθουν προς υποστήριξή της σε μια κρίση στην Αν. Μεσόγειο.

  08:13 31/03

  Πώς η Goldman και γίγαντες της Wall δάνεισαν δισ. σε κάποιον που πόνταρε σαν τον "τζογαδόρο" των meme stocks

  Και η Archegos σήμερα προσομοιάζει με το αρχέτυπο του ριψοκίνδυνου επενδυτή που αδιαφορεί για τον αντίκτυπο των κινήσεών του.

  07:46 30/03

  Θα μπορούσε η Archegos να προκαλέσει ευρύτερο sell-off;

  Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά είναι μάλλον απίθανο ένα συστημικό sell-off. Εγείρει όμως τρία σημαντικά θέματα.