Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 07:52
Τα κορυφαία επιχειρηματικά μυαλά της πανδημίας

Της Elisabeth Brier
Έναν χρόνο μετά την 11η Μαρτίου οπότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα του κορονοϊού παγκόσμια πανδημία, μια "νέα κανονικότητα” έχει εδραιωθεί, που έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.
Έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα. Και παρότι αυτός ο "νέος κόσμος” έχει "σημαδευτεί” από απώλειες και άγχος, έχει να επιδείξει επίσης εξαιρετικά καινοτόμες ανακαλύψεις και εκπληκτική ανθεκτικότητα.
Αυτές οι "αχτίδες” ελπίδας και αλλαγής προέρχονται από ορισμένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη. Βρέθηκαν στο προσκήνιο καθώς οι στόχοι, τα προϊόντα και οι ψηφιακές πλατφόρμες τους αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη για τις αγορές, έγραψαν ιστορία και πρόσφεραν στήριξη στις ζωές του κόσμου -σε επίπεδο υγείας, σωματικής και διανοητικής, δουλειάς αλλά και σίτισης- με τρόπους που αναμφίβολα θα έχουν αντίκτυπο και στο μέλλον.
Το Forbes "σκιαγραφεί” αυτούς τους ηγέτες και πρωτοπόρους του επιχειρείν που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια αυτής της αξιοσημείωτης από κάθε άποψη χρονιάς. Ακολουθούν ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων που "επανεφηύραν” τον κόσμο όταν το χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Δύο μήνες μετά την πανδημία, τα 5 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως κατέστησαν σαφές ότι ο κορονοϊός εξαπλωνόταν εκθετικά, και πως ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η πανδημία ήταν ένα εμβόλιο. Ως εκ τούτου ανέκυψε ένα βασικό ερώτημα: πόσο γρήγορα θα μπορούσε ο πλανήτης να έχει αυτό το εμβόλιο;
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά -βετεράνος του φαρμακευτικού κολοσσού με 25 χρόνια καριέρας-, ήταν αποφασισμένος να δώσει ξεκάθαρη απάντηση - και μάλιστα, μέσα σε ένα γυάλινο φιαλίδιο.
Ο Μπουρλά δήλωσε στο Forbes στον Μάιο του 2020 ότι η Pfizer ήταν πρόθυμη να δαπανήσει 1 δισ. δολάρια το 2020 για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός εμβολίου, προτού ακόμη μάθει αν αυτό θα είναι αποτελεσματικό: "Η ταχύτητα είναι υψίστης σημασίας”, είχε πει τότε.
Μόλις επτά μήνες αργότερα, το "στοίχημα” απέδωσε, καθώς το εμβόλιο της Pfizer έλαβε έγκριση για επείγουσα χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολούθησαν ανάλογες εγκρίσεις από τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Ο 47χρονος δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δούλεψε επίσης πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού. "Κάθε μέρα χάνουμε ζωές· πιστεύουμε πραγματικά ότι κάθε μέρα έχει σημασία”, είχε δηλώσει ο Μπανσέλ στο Forbes.
Τα εμβόλια συνήθως απαιτούν χρόνια (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και δεκαετίες) για να αναπτυχθούν, ωστόσο στις 11 Ιανουαρίου 2020, η ομάδα της Moderna, από το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, είχε ήδη έτοιμο ένα υποψήφιο εμβόλιο. Στις αρχές Μαρτίου, η εταιρεία ξεκίνησε για πρώτη φορά τη δοκιμή του σε ανθρώπους, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής Φάσης 1.
Εννέα μήνες αργότερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι έδωσε την έγκρισή της για επείγουσα χρήση του εμβολίου της εταιρείας, καθιστώντας το το δεύτερο εμβόλιο που έλαβε το "πράσινο φως” στις ΗΠΑ.
Την ώρα που ο κόσμος "γονάτιζε” από την πανδημία του κορονοϊού και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη συμβιβάζονταν με την ιδέα μιας καθημερινότητας που κατά κύριο λόγο ξεκινούσε και τελείωνε μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού -και η οποία τελικά έχει διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν-, το Zoom αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία εργαλεία για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας με συγγενείς και φίλους.
Την 1η Απριλίου, η Zoom ανέφερε ότι έφτασε τα 200 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες τον Μάρτιο, επίπεδο 20 φορές υψηλότερο από την κορυφή του 2019, καθιστώντας τον 51 ετών διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Έρικ Γιούαν έναν από τους πλουσιότερους αυτοδημιούργητους νεοεισερχόμενους στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2020.
Με τη μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο να έχει εκτιναχθεί υπό την πίεση της πανδημίας του κορονοϊού, εκατομμύρια νεόκοποι επενδυτές στράφηκαν στη Robinhood, την "παιχνιδοποιημένη” εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών, προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι.
Οι δισεκατομμυριούχοι συνιδρυτές της πλατφόρμας ηλεκτρονικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο 34χρονος Βλαντ Τενέφ και ο 36χρονος Μπαϊζού Μπατ, έχουν δεσμευτεί να "εκδημοκρατίσουν τις επενδύσεις για όλους”, ενώ έχουν προκαλέσει σειρά αντιπαραθέσεων.
Όχι μόνο γιατί γίνονται πλουσιότεροι πωλώντας τις συναλλαγές των πελατών τους στους μεγαλύτερους "καρχαρίες” της αγοράς, αλλά και γιατί η Robinhood περιόρισε τον προηγούμενο μήνα τις συναλλαγές επί μετοχών αρκετών "meme stocks”.
Η πανδημία μετέτρεψε το Instacart, μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες παράδοσης ειδών παντοπωλείου των ΗΠΑ από μια εφαρμογή που ενισχυόμενη δυναμική σε μια ουσιαστική και εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, με συνεργάτες όπως οι Costco, Wegmans και Eataly - καθώς και τοπικών καταστημάτων.
Ο 34χρονος δισεκατομμυριούχος Απούρβα Μέτα, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εννέα ετών εταιρείας, δήλωσε στο Forbes ότι η Instacart "γνωρίσε ανάπτυξη πέντε ετών σε διάστημα πέντε εβδομάδων”, λόγω του της πανδημίας του κορονοϊού. Πλέον, η εταιρεία αποτιμάται σε 39 δισ. δολάρια.
Η πανδημία προκάλεσε καταστροφή στις παραδοσιακές εταιρείες ψυχαγωγίας, με τη Disney να κλείνει τα θεματικά πάρκα της, τη Warner Bros. να καθυστερεί την κυκλοφορία σημαντικών ταινιών και την AMC να σβήνει τα φώτα στους κινηματογράφους της.
Αλλά το Netflix άνθισε. Με τον 60χρονο δισεκατομμυριούχο, συνιδρυτή και συν-διευθύνοντα σύμβουλο Ριντ Χέιστινγκς στο "τιμόνι” της, η Netflix τους πρώτους έξι μήνες του 2020 πρόσθεσε στο πελατολόγιό της σχεδόν όσους χρήστες "κέρδισε” όλο το 2019, και ξεπέρασε το ρεκόρ των 204 εκατομμυρίων συνδρομητών παγκοσμίως έως το τέλος του έτους.
Ο γίγαντας της ροής περιεχομένου συγκέντρωσε δε τις περισσότερες υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ από οποιοδήποτε άλλο στούντιο του Χόλιγουντ, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή του ανέρχεται σε 233,6 δισ. δολάρια.
Με τα δημόσια γυμναστήρια να εξελίσσονται σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, ο κλάδος της κατ’ οίκον άσκησης "ανέβασε παλμούς”.
Και η 36χρονη Μπριν Πάτναμ, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Mirror, επωφελήθηκε υπέρμετρα καθώς η κομψή πλατφόρμα άσκησης που έχει δημιουργήσει ξεπέρασε σε έσοδα τα 100 εκατ. δολάρια το 2020. "Βιώνουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων τον Απρίλιο” είχε δηλώσει η πρώην μπαλαρίνα στο Forbes, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα μέλη στην πλατφόρμα της ασκούνται πλέον κατά μέσο όρο 15 φορές τον μήνα, από 10 στην προ πανδημίας εποχή.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προϊόν που μοιάζει και λειτουργεί σας πραγματικός καθρέφτης, αλλά όταν οι χρήστες τους πατούν το "on” βλέπουν μπροστά τους έναν "προπονητή” να τους καθοδηγεί σε μια ευρεία γκάμα ασκήσεων που κυμαίνονται από τη γιόγκα έως την πυγμαχία.
Τον Ιούνιο, η Mirror συμφώνησε να πωληθεί στη Lululemon για 500 εκατ. δολάρια.
Η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας λόγω των περιορισμών της πανδημίας χάρισε το 2020 στον Τοντ ΜακΚίνον, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Okta, τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου.
Η Okta βοηθά τις επιχειρήσεις να επαληθεύουν την ταυτότητα των υπαλλήλων και των χρηστών τους, αποστέλλοντας έναν προσαρμοσμένο κωδικό στα κινητά τους τηλέφωνα. Και αυτό είναι μία από τις λύσεις κυβερνοασφάλειας που παρέχει η εταιρεία. μεταξύ άλλων μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Η εταιρεία έχει "εγγεγραμμένες” σήμερα στο πελατολόγιό της εταιρείες-πελάτες όπως η FedEx, η MGM, η LVMH, η Equifax, η Western Union και δεκάδες ακόμη (συμπεριλαμβανομένου του Forbes).
"Είναι σαν ένα τσουνάμι που πλησιάζει”, δήλωσε ο 49χρονος επικεφαλής της εταιρείας για τη μαζική προσέλευση νέων επιχειρήσεων-πελατών.
Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Investment Management, Κάθι Γουντ, είχε τη χαρά το 2020 να αποδείξει στους επικριτές της ότι έκαναν λάθος. "Σχεδόν με κάνει να αισθάνομαι άνετα, για να είμαι ειλικρινής”, είχε δηλώσει η Γουντ στο Forbes πέρυσι, "επειδή σημαίνει ότι αν έχουμε δίκιο, τότε οι αποδόσεις θα είναι εξωπραγματικές”. Και ήταν εξωπραγματικές.
Με την εταιρεία της να "στοιχηματίζει” στην Tesla και με την πανδημία να επιταχύνει την υιοθέτηση των τεχνολογιών που ενσωματώνουν οι εταιρείες (όπως η Square και η Zillow) στις οποίες είναι τοποθετημένο κάθε ETF (σ.μ. διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο) της Ark, η Γουντ κατάφερε να τριπλασιάσει σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό τη διαχείρισή της, στο εντυπωσιακό ποσό των 29 δισ. δολαρίων
"Ο κορονοϊός έχει εκτοξεύσει τις καινοτόμες πλατφόρμες μας, δεδομένου ότι επιλύουν προβλήματα”, έλεγε η Γουντ, προσθέτοντας: "Η καινοτομία λύνει προβλήματα”.
Καθώς οι εταιρείες λόγω πανδημίας αναγκάστηκαν να "μετακομίσουν” σε εικονικά γραφεία η ανάπτυξη εφαρμογών στο cloud (σ.μ. το "υπολογιστικό νέφος”) εντάθηκε, εκτινάσσοντας τη δουλειά του 41χρονου Σιντ Σιτζμπράντιτζ, διευθύνοντος συμβούλου και συνιδρυτή της GitLab.
Η εταιρεία του, η οποία παρέχει μια σουίτα εργαλείων λογισμικού που βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν, να διαχειριστούν και να διασφαλίσουν τις εφαρμογές τους (συμπεριλαμβανομένων των Wag, Wish και Ticketmaster), ήταν από τους πρώτες που υιοθέτησαν την εξ αποστάσεως εργασίας ήδη πριν από την έλευση του κορονοϊού, χαρακτηριστικό που επέτρεψε στην εταιρεία να φτάσει τα 2,8 δισ. δολάρια αποτίμηση το 2019 και να εκτιναχθεί στα 6 δισ. δολάρια το 2020.
"Πίστευα ότι θα πρέπει περάσουμε την επόμενη δεκαετία προσπαθώντας να πείσουμε τον κόσμο πώς να εργάζεται καλύτερα εξ αποστάσεως”, είχε δηλώσει στο Forbes, προσθέτοντας: "Ωστόσο, ο κορονοϊός το έκανε μέσα σε μερικούς μήνες”.
Μέχρι τα τέλη του 2020, πάνω από το 60% των 2.200 και πλέον δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είχαν γίνει ακόμη πλουσιότεροι.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, καθώς η εταιρεία του απέκτησε κρίσιμο ρόλο όταν λόγω της πανδημίας καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν και ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέλαβε να διασφαλίσει τη μεταφορά των παραγγελιών από το ράφι στην πόρτα του παραλήπτη.
Αλλά και ο Νταν Γκίλμπερτ, συνιδρυτής της διαδικτυακής εταιρείας παροχής ενυπόθηκων δανείων Quicken Loans, επωφελήθηκε από την αξιοσημείωτη αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας του πέρυσι, ενώ και ο Έλον Μασκ είδε την περιουσία του να πολλαπλασιάζεται καθώς η μετοχή της Tesla επταπλασιάστηκες κατά τη διάρκεια του 2020.
Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".
Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.
Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.
Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.
Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.
Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".
Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.
Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.
Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.
Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.
Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.
Ο B. Arnault παραμένει ο πλουσιότερος στην Ευρώπη.
Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.
Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.