Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Μαρ-2021 08:02

  Θα μπορούσε το 2021 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά ομολόγων;

  Θα μπορούσε το 2021 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά ομολόγων;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Simon Moore

  Τον Αύγουστο του 2020, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου πάτωσε, υποχωρώντας περίπου στο 0,5%. Τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο, τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 1,5%. Όταν η απόδοση των ομολόγων αυξάνεται, η τιμή τους υποχωρεί, επομένως το 2021 δεν ξεκίνησε καλά για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος.

  Επί του παρόντος, το αμερικανικό 10ετές ομόλογο καταγράφει απώλειες άνω του 4% για το τρέχον έτος. Ο δε γνωστός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ κάθε άλλο παρά αισιόδοξος είναι για την αγορά ομολόγων. Τι θα μπορούσε λοιπόν να επιφυλάσσει το μέλλον;

  Μικρότερη μεταβλητότητα

  Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα από τις μετοχικές αξίες. Μια άτακτη οπισθοχώρηση λοιπόν είναι απίθανη.

  Μια πολύ κακή χρονιά για την αγορά ομολόγων μπορεί να είναι σχεδόν ανάλογη ενός κακού μήνα για τις μετοχές. Μια μεταβολή της τάξης του 10%, πάνω ή κάτω, για το αμερικανικό 10ετές κατά τη διάρκεια ενός έτους είναι αρκετά ασυνήθιστη.

  Συνήθως, οι κινήσεις των τιμών των ομολόγων περιορίζονται σε μονοψήφιες μεταβολές, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του τελευταίου αιώνα. Ναι, είδαμε το 10ετές να καταγράφει αύξηση 32% το 1982 καθώς ο αχαλίνωτος πληθωρισμός τέθηκε υπό έλεγχο. Στον αντίποδα, είδαμε μια μεταβολή κατά 11% του αμερικανικού 10ετούς το 2009 καθώς η στροφή προς την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2009 άρχισε να χαλαρώνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές είναι ακραίες κινήσεις. Μακροχρόνια βλέπουμε σημαντικά μικρότερες μεταβολές των τιμών.

  Αποδοχή κινδύνου

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις χειρότερες χρονιές όλων των εποχών για τα ομόλογα ήταν το 2009. Την εποχή δηλαδή που η παγκόσμια οικονομία αναδυόταν από την χρηματοπιστωτική κρίση, επομένως οι επενδυτές μετακινούνταν από το "ασφαλές καταφύγιο” των ομολόγων σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Ενδεχομένως να βλέπουμε μια παρόμοια δυναμική το 2021. Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η επανεκκίνηση των οικονομιών και ποια θα είναι η απάντηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε όλο αυτό.

  Στον βαθμό που οι επενδυτές θα συνεχίσουν με ευκολία να αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα, τα ομόλογα, ειδικά τα κρατικά, πιθανότατα θα υποφέρουν.

  Πληθωρισμός

  Το άλλο ερώτημα που στριφογυρίζει στο μυαλό των επενδυτών αφορά τον πληθωρισμό. Παρότι η Fed ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί προτεραιότητα σε σχέση με τον πληθωρισμό, προς το παρόν. Ωστόσο, η τεράστια δημοσιονομική τόνωση για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει μικρό κόστος.

  Ο δείκτης που οι οικονομολόγοι ονομάζουν Μ2 και αποτελεί μέτρο της προσφοράς χρήματος στην οικονομία των ΗΠΑ, αυξήθηκε περίπου 20% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω των επιταγών ενίσχυσης των αμερικανικών νοικοκυριών, των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας, των δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θέσεων εργασίας και των άλλων κρατικών δαπανών.

  Πρόκειται για άνευ προηγούμενου αύξηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού. Εάν όντως οι τιμές καταναλωτή αυξηθούν, αυτό σπανίως είναι θετικό για τα ομόλογα. 

  Οι εταιρείες μπορούν συνήθως να αυξήσουν τις τιμές για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, αλλά τα ομόλογα εν γένει προσφέρουν σταθερό κουπόνι, οπότε ο πληθωρισμός μπορεί να ψαλιδίσει την απόδοσή τους.

  Έχει τελειώσει ο ανοδικός κύκλος;

  Είναι πιθανό ο ισχυρός ανοδικός κύκλος της αγοράς ομολόγων να έχει τελειώσει. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχει κατακρημνιστεί από το 15% σε περίπου 1%. Υπήρξαν επίσης ορισμένες δύσκολες στιγμές στην πορεία, όπως το 1999, το 2009 και το 2013, αλλά σε γενικές γραμμές το αμερικανικό 10ετές έχει επιδείξει εξαιρετική επίδοση μακροπρόθεσμα. 

  Συχνά επικεντρωνόμαστε στην ισχυρή μακροπρόθεσμη πορεία των αμερικανικών μετοχών, αλλά τα ομόλογα έχουν εξίσου καλή πορεία, ειδικά σε όρους σταθμισμένου κινδύνου.

  Φυσικά, ίσως δεν θα πρέπει να θεωρούμε το μηδέν ως το χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης, καθώς στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία οι αποδόσεις είναι αρνητικές. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι πιθανό η απόδοση των ομολόγων να υποχωρήσει περαιτέρω από το τρέχον επίπεδο. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η κατεύθυνση που ακολουθούν από το περασμένο καλοκαίρι και μετά.

  Επίσης, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, τα έσοδα που προσφέρουν οι αποδόσεις των ομολόγων είναι λιγότερα. Είναι πιο δύσκολο, από μαθηματική σκοπιά, για ένα ομόλογο να καταγράψει μια αρνητική χρονιά, όταν πληρώνει απόδοση 15%, από ό,τι όταν το ίδιο ομόλογο προσφέρει μόλις 1%.

  Ωστόσο, ακόμη και μια κακή χρονιά για τα ομόλογα πιθανότατα είναι πιο διαχειρίσιμη από ό,τι θα μπορούσε να είναι μια κακή χρονιά για τις μετοχές. Εάν η αγορά ομολόγων κινείται διστακτικά λόγω της στροφής των επενδυτών σε πιο ριψοκίνδυνες θέσεις, αυτό είναι λιγότερο ανησυχητικό για τις μετοχικές αξίες, αλλά εάν αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού, όσοι επενδύουν σε μετοχές ενδεχομένως να έχουν λόγο να ανησυχούν.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:42 22/04

  Χάκερς "εμφάνιζαν" 1 εκατ. κινητά Android ως smart TVs και "πουλούσαν" ψεύτικο τηλεοπτικό χρόνο

  Μέσω κακόβουλου λογισμικού παρουσίαζαν τα κινητά ως "έξυπνες τηλεοράσεις" και εισέπρατταν χρήματα για τηλεοπτικές διαφημίσεις που δεν έβλεπε κανείς.

  08:02 21/04

  Goldman Sachs: Ποιες μετοχές έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και γιατί;

  Οι αναλυτές της εντόπισαν ένα καλάθι μετοχών που υποστηρίζουν ότι έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου.

  12:40 20/04

  Το τροχαίο με τους δύο νεκρούς με Tesla "στοίχισε" στον Μασκ σχεδόν $6 δισ.

  Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είδε την περιουσία του να μειώνεται τη Δευτέρα καθώς οι μετοχές της Tesla κατέγραψαν πτώση μετά τις αναφορές πως δύο άτομα που επέβαιναν σε ένα Tesla έχασαν τη ζωή τους ...

  07:48 20/04

  Η Adagio άντλησε $336 εκατ. για την ανάπτυξη θεραπείας αντισωμάτων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού

  Έχει ήδη ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο μονοκλωνικό αντίσωμα.

  07:41 19/04

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Παραμένει "τρύπα" $440 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας.

  10:45 17/04

  Η SpaceX του Musk νίκησε την Blue Origin του Bezos για το σύστημα προσελήνωσης της NASA

  Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.

  11:34 16/04

  Ανοίγει ο τουρισμός για Αμερικανούς τουρίστες την επόμενη εβδομάδα

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

  07:37 16/04

  H νεαρή αουτσάιντερ που μετέτρεψε τη βαλτωμένη Vimeo σε κολοσσό δισεκατομμυρίων

  Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".

  13:14 15/04

  Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

  Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.

  07:55 15/04

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.