Δευτέρα, 01-Μαρ-2021 07:42
Ο Γκέιτς προειδοποιεί ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία μπορεί να χρειαστεί όλο το 2022

Του Jonathan Ponciano
Με αφορμή την έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενός τρίτου υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς χαρακτήρισε την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων "θαύμα” που θα μπορεί να βοηθήσει τους Αμερικανούς να επιστρέψουν σε έναν "σχεδόν φυσιολογικό” τρόπο ζωής από το φθινόπωρο. Ωστόσο, προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι πολιτικοί παγκοσμίως δεν κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Μιλώντας την Κυριακή στον δημοσιογράφο του CNN Φαρίντ Ζακαρία, ο 65χρονος Γκέιτς σημείωσε ότι το φθινόπωρο θα πρέπει οι Αμερικανοί να επιστρέψουν σε κάποιου είδους κανονικότητα, με "σχεδόν όλους τους μαθητές να γυρίζουν και πάλι στις τάξεις”, τα εστιατόρια να ανοίγουν με συγκεκριμένο επίπεδο πληρότητας και να αρχίζουν και πάλι οι αθλητικές εκδηλώσεις.
"Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουμε αρκετά για να τερματίσουμε την πανδημία παγκοσμίως", προειδοποίησε ωστόσο ο Γκέιτς, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια μέχρι τώρα "πηγαίνουν μόνο σε πλούσιες χώρες", γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού στο εξωτερικό και να "εισβάλλουν” εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτός ο κίνδυνος -σε συνδυασμό με ένα ενδεχόμενο κύμα επαναμολύνσεων- σημαίνει ότι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα "θα μπορούσε να απαιτήσει όλο το 2022 εκτός αν κάνουμε καλύτερη δουλειά", δήλωσε ο Γκέιτς.
Η λειτουργία πρόσθετων μονάδων παραγωγής εμβολίων σε χώρες όπως η Ινδία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοιμώξεων στο εξωτερικό και να υπάρξει ταχύτερη επιστροφή στην ομαλότητα, πρότεινε ο Γκέιτς, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοβιομηχανίες AstraZeneca, NovaVax και Johnson & Johnson ήδη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μιλώντας στο CNN νωρίτερα την Κυριακή, ο Δρ Άνθονι Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι η χώρα έχει πλέον στη διάθεσή της τρία "πραγματικά καλά εμβόλια", τα οποία οι Αμερικανοί "δεν πρέπει να διστάσουν να λάβουν" - σύσταση που ο Γκέιτς επανέλαβε και για τα πέντε εμβόλια που έχουν εγκριθεί για διανομή στον Δυτικό Κόσμο.
"Δυστυχώς, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) φάνηκαν λίγο κατώτερα των προσδοκιών στην αρχή”, σημείωσε επίσης ο Γκέιτς την Κυριακή, αναφερόμενος στους αρχικά λιγότερους διαγνωστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού. "Είναι πολύ λυπηρό που και σε ό,τι αφορά τη διανομή των εμβολίων αρχικά υπήρχε κατά κάποιο τρόπο μια ‘άρνηση διαχείρισης’, και τώρα είναι πιο δύσκολο να επανέλθει σε τροχιά, αλλά η προμήθεια και η διανομή δεν θα θέτει πλέον περιορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου τρεις μήνες από τώρα”, πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος.
Περιπτώσεις ασθενών που έχουν επαναμολυνθεί από τον κορονοϊό έχουν επιβεβαιωθεί ήδη από τότε που ο ιός άρχισε να μεταδίδεται στα τέλη του 2019, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ασαφές πόσο διαδομένες είναι οι επαναμολύσεις, ενώ σίγουρα είναι πιο επιβλαβείς σε χώρες όπου οι εμβολιασμοί δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης -ένα από τα δύο υποψήφια εμβόλια που δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες- άρχισε να διανέμεται στην Γκάνα την περασμένη εβδομάδα, αλλά μόνο λίγες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα προγράμματα εμβολιασμού τους. Εν τω μεταξύ, οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν την Πέμπτη τους 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα, μελέτη που διεξήγαγαν τον Ιανουάριο ερευνητές του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η οικονομική παραγωγή παγκοσμίως θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα 3 τρισ. δολαρίων εάν τα εμβόλια δεν καταφέρουν να φτάσουν στις αναδυόμενες χώρες αρκετά γρήγορα, με τις προηγμένες οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ, να κινδυνεύουν να υποστούν το ήμισυ του πλήγματος αυτού.
Όσον αφορά τον Γκέιτς, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 123,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".
Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.
Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.
Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.
Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.
Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".
Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.
Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.
Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.
Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.
Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.
Ο B. Arnault παραμένει ο πλουσιότερος στην Ευρώπη.
Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.
Το site που επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν σε βάσεις δεδομένων από δεκάδες παραβιάσεις για να δουν αν λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί.
Η Tesla παρέδωσε συνολικά 184.800 οχήματα το α΄ τρίμηνο, αριθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.