Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 08:01

  Η Tesla είναι έτοιμη να μοιραστεί τα μυστικά της

  Η Tesla είναι έτοιμη να μοιραστεί τα μυστικά της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jon Markman

  Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δηλώνει ότι η Tesla δεν θέλει να χτίσει τείχη γύρω από την πρωτοποριακή τεχνολογία αιχμής της. Πρόκειται για εξαιρετικά νέα για εταιρείες όπως η Monolithic Power Systems.

  Ο επικεφαλής της βιομηχανίας ηλεκτρονικών οχημάτων αποκάλυψε μάλιστα προ ημερών ότι η Tesla ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες σχετικά με τη χορήγηση άδειας για πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης που έχει αναπτύξει. Ένας νέος "πυρετός”, λοιπόν, για προηγμένο εξοπλισμό συστημάτων υποστήριξης του οδηγού βρίσκεται προ των πυλών.

  Η Monolithic κατασκευάζει ολοκληρωμένα κυκλώματα, ή τσιπ, που τροφοδοτούν αυτά τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης.

  Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ δεσμεύεται να βοηθήσει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να "ανέβει” επίπεδο. Σε επιστολή του προς τους μετόχους της Tesla, το 2006, είχε αναφερθεί στην πρόθεσή του να ωθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία να αγκαλιάσει την ηλεκτροκίνηση. Το σχέδιό του περιελάμβανε την κυκλοφορία ενός περιορισμένης παραγωγής πολυτελούς σπορ αυτοκινήτου, το οποίο θα ακολουθούσε στη συνέχεια ένα όχημα μαζικής παραγωγής. Παρότι το Model 3, το φθηνότερο μοντέλο της Tesla πλησιάζει σε πωλήσεις τις 500.000 μονάδες ετησίως, είναι συζητήσιμο αν το αξίας 50.000 σεντάν θεωρείται μαζικής παραγωγής.

  Εκεί, όμως, που πράγματι πέτυχε ο Μασκ είναι να ηγηθεί της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η διασκεδαστική οδήγηση που ευαγγελίζεται η Tesla έστρεψε τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην ηλεκτροκίνηση και στην αναζήτησης της αυτονομίας των οχημάτων πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κανείς πριν από μια δεκαετία. Όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν ηλεκτρικά οχήματα. Η General Motors (GM), η Volkswagen και η Volvo σχεδιάζουν μάλιστα την πλήρη στροφή της παραγωγής τους στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

  Ο απογαλακτισμός του κλάδου από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης έχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα: καλλιεργεί τον επαναπροσδιορισμό των μεταφορών του μέλλοντος. Ωθούμενοι από τον Μασκ, οι ηγέτες της αυτοκινητοβιομηχανίας επιδιώκουν να φέρουν το μέλλον στο παρόν με την υιοθέτηση προηγμένων συστημάτων ασφαλείας που επιτρέπουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα να αυτοκινούνται, να φρενάρουν και να αποφεύγουν συγκρούσεις με τη χρήση αισθητήρων.

  Αυτά τα νέα συστήματα περιλαμβάνουν τη χρηση πλήθους καμερών στο μπροστινό και πίσω μέρος των οχημάτων, συστήματα παρακολούθησης του οδηγού, ραντάρ και διάφορους άλλους αισθητήρες.

  Τα οχήματα της Tesla ενσωματώνουν όλα αυτά τα συστήματα στο Autopilot, το καλύτερο πακέτο λογισμικού της εταιρείας.

  Το Autopilot βρίσκεται χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό λόγω της φύσης των οχημάτων της Tesla. Τα οποία είναι πάντοτε σε επαφή, πάντοτε συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Καθημερινά, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Tesla χρησιμοποιούν το λογισμικό της εταιρείας σε πραγματικές καταστάσεις. Όλα τα δεδομένα που προκύπτουν εισρέουν στους διακομιστές της Tesla για ανάλυση με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

  Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές την προηγούμενη Τετάρτη, ο Μασκ επεσήμανε ότι πρέπει να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος μέχρις ότου ένα όχημα να καταστεί πλήρως αυτοκινούμενο. Οι μηχανικοί της Tesla πρέπει να εκπαιδεύσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να επεξεργάζονται τα συνολικά δεδομένα του περιβάλλοντος χώρου που συλλέγουν οι κάμερες. Επί του παρόντος το λογισμικό αξιοποιεί μόνο μεμονωμένες κάμερες και μεμονωμένα καρέ.

  Στο πλαίσιο της Ημέρας Αυτονομίας της Tesla πέρυσι, πάντως, ο Μασκ υπαινίχθηκε ότι αυτή η "εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης” βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τη χρήση μιας νέας εφαρμογής υπερυπολογιστών που ονομάζεται Dojo. Την Τετάρτη αποκάλυψε ότι η Dojo θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του πακέτου αδειοδότησης τεχνολογίας σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

  Προτού φυσικά συμβεί κάτι τέτοιο, η Tesla πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο υπόλοιπος κλάδος πρέπει επίσης να εντρυφήσει στα συστήματα καμερών, ραντάρ και αισθητήρων που απαιτούνται για τη συλλογή των δεδομένων που χρειάζεται η Dojo για να λειτουργήσει. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ένα κύμα ενδιαφέροντος για τις εταιρείες που κατασκευάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό τέτοιου είδους συστήματα.

  Η Monolithic σχεδιάζει τα μικροσκοπικά τσιπάκια που χρειάζονται τα συστήματα ισχύος ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά. Παρ’ όλο που το έργο της ενδεχομένως να φαίνεται απλό, ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων και των φορτηγών απαιτεί περισσότερα ηλεκτρικά μέρη, οπότε η αύξηση της αποδοτικότητάς τους αποτελεί ευλογία.

  Τα σύγχρονα αυτοκίνητα ήδη ενσωματώνουν ημιαγωγούς αξίας 350 δολαρίων κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στελέχη της Monolithic. Κι αυτό γιατί οι σημερινοί αγοραστές αυτοκινήτων και φορτηγών "απαιτούν” τα οχήματά τους να διαθέτουν πλέον σύγχρονα συστήματα ψηφιακής ψυχαγωγίας, ασφαλέστερο φωτισμό LED, θύρες φόρτισης κινητών και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Όλα αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν εξελιγμένους ημιαγωγούς. Ωστόσο, η άφιξη των νέας γενιάς προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού επόμενης γενιάς και των αυτοκινούμενων οχημάτων αποτελούν "φλέβα χρυσού” για εταιρείες όπως η Monolithic.

  Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Κέρκλαντ, της Ουάσινγκτον, επί του παρόντος συνεργάζεται με όλους τους κορυφαίους προμηθευτές ανταλλακτικών οχημάτων στον κόσμο. Μέσω των Delphi, Bosch, Panasonic Automotive, Magna (MGA) και Mitsubishi Electric, η εταιρεία έχει πρόσβαση σε τελικούς πελάτες όπως οι Ford, Nissan, BMW, Mercedes, GM, Volvo, Toyota και Volkswagen.

  Οι μετοχές της Monolithic είναι διαπραγματεύσιμη με 64 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη της και 21 φορές τις πωλήσεις της. Οι τιμές αυτές ενδεχομένως να φαίνονται ακραίες, αλλά δεδομένων των προοπτικών της οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το premium. Οι πωλήσεις εξάλλου αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 18%-19% τα τελευταία 7 χρόνια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 02/03

  Πόσο αξίζουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ; Παραδόξως, όχι και τόσα πολλά

  Ποντάρουν στη αναγνωρισιμότητά τους προκειμένου να βγάλουν τα προ το ζην και να "αυγατίσουν" την περιουσία τους.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.