Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 07:39

  Αναμένεται κατάρρευση της αγοράς το 2021;

  Αναμένεται κατάρρευση της αγοράς το 2021;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Simon Moore

  Παρατηρώντας τις αυξημένες αποτιμήσεις στην αγορά και άλλες ενδείξεις φούσκας είναι λογικό να θεωρούμε ότι επίκειται η κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς το 2021; Όχι, πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί.

  Τα φαινόμενα κατάρρευσης της αγοράς οφείλονται συνήθως σε "τεχνικού” τύπου συμβάντα που προκαλούνται από τη χρηματιστηριακή αστάθεια. Ο μηχανισμός του "αυτόματου διακόπτη” (σ.μ. circuit breaker: μηχανισμός που ενεργοποιείται όταν οι μετοχές σημειώσουν πτώση 7% και ξανά όταν η υποχώρηση φτάσει στο 13% και στη συνέχεια στο 20%, αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση για 15 λεπτά, προκειμένου να αποτρέψει την ελεύθερη πτώση της αγοράς και να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την κατάσταση) που υπάρχει σήμερα φαίνεται να αποτρέπει, ή τουλάχιστον να περιορίζει, αυτού του είδους τις απότομες καταρρεύσεις που έχουμε δει στο παρελθόν. 

  Το μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που, δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων, δείχνουν ότι οι αποδόσεις από εδώ και στο εξής και για τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι σχετικά χαμηλές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι επίκειται κατάρρευση της αγοράς.

  Παράλογοι φόβοι

  Όπως συμβαίνει και με τα αεροπορικά δυστυχήματα και τις επιθέσεις καρχαριών, η κατάρρευση της αγοράς αποτελεί ένα έντονο, τρομακτικό γεγονός και φοβόμαστε ότι θα συμβεί περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Παρ’ όλο που τέτοιες περιπτώσεις είναι έντονα χαραγμένες στη μνήμη μας, εντούτοις είναι σπάνιες. Για παράδειγμα, το χρηματιστηριακό κραχ της "Μαύρης Δευτέρας” του Οκτωβρίου του 1987, οπότε οι αγορές κατέγραψαν "βουτιά” 20% σε μία ημέρα, συνέβη πριν από 30 και πλέον χρόνια.

  Η "Μαύρη Δευτέρα”

  Επιπλέον, η "Μαύρη Δευτέρα” δεν ήταν ακριβώς τόσο μεγάλη καταστροφή όσο θεωρείται. Αν κάποιος είχε επενδύσει στον δείκτη Dow Jones καθ’ όλη τη διάρκεια του 1987, στην πραγματικότητα σε ετήσια βάση θα είχε ένα πολύ μικρό κέρδος, καθώς το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, πριν τα τέλη Οκτωβρίου, ήταν θετικό για τις μετοχές.

  Εάν βέβαια κάποιος είχε επενδύσει λίγο πριν από την κορύφωση της αγοράς, θα είχε γυρίσει έως και 2 χρόνια πίσω. 

  Οι βίαιες διακυμάνσεις εκείνης της περιόδου σίγουρα κέρδισαν τα πρωτοσέλιδα, αλλά στην πραγματικότητα οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν πολύ από το κραχ του 1987, αν το δει κανείς σε βάθος χρόνου.

  Χρηματιστηριακή αστάθεια

  Σήμερα σε μεγάλο βαθμό η κατάρρευση της αγοράς το 1987 αποδίδεται στον μηχανισμό της ασφάλισης χαρτοφυλακίων. Ο μηχανισμός προστάτευε τους επενδυτές ενεργοποιώντας αυτόματα εντολές πώλησης μετοχών  όταν οι τιμές τους έπεφταν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, με στόχο τη διαχείριση του κινδύνου. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός μπορεί να αποτελεί καλή επιλογή για έναν μεμονωμένο trader, αλλά η υιοθέτηση αυτής της πρακτικής από το σύνολο της αγοράς αυξάνει την αστάθεια, προκαλώντας μεγαλύτερη πτώση των τιμών. Και αυτό ακριβώς συνέβη και τότε.

  Αυτή η διαπίστωση είναι σημαντική διότι υποδηλώνει ότι οι σημερινές υψηλές αποτιμήσεις δεν δημιουργούν συνθήκες για επικείμενη κατάρρευση. Όντως, οι αποδόσεις των μετοχών ενδέχεται να είναι χαμηλότερες στο μέλλον, λόγω των υψηλών αποτιμήσεων. Επιπλέον, εάν οι μεγάλες βραχυπρόθεσμες υποχωρήσεις των μετοχών οφείλονται στη συναλλακτική δραστηριότητα, τότε είναι λιγότερο προβλέψιμες. Δεν πρέπει λοιπόν να θεωρούμε ότι οι υψηλές αποτιμήσεις αυξάνουν από μόνες τους τόσο πολύ την πιθανότητα να υπάρξει χρηματιστηριακή αστάθεια.

  Ο μηχανισμός του "αυτόματου διακόπτη”

  Παρότι δε για πολλά χρόνια ο μηχανισμός του "αυτόματου διακόπτη” αποτελούσε μια θεωρητική λύση αποφυγής μιας ελεύθερης πτώσης στην αγορά, το 2020 μας έδειξε ότι λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν. Αυτό σημαίνει ότι ίσως πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης πτώσης και όχι τόσο για την οποιαδήποτε ημερήσια "βουτιά”.

  Η ενεργοποίηση του "αυτόματου διακόπτη”, που αναστέλλει τις συναλλαγές όταν καταγραφεί πτώση 7%, 13% και 20%, φαίνεται να μετριάζει τη συναλλακτική αστάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε τροχιά κατάρρευσης. 

  Εξαλείφει, επίσης, την πιθανότητα να σημειωθούν βίαιες ημερήσιες διακυμάνσεις όπως αυτές που έχουμε δει στο παρελθόν.

  Οι χαμηλές αποδόσεις

  Ωστόσο, αυτό που χρήζει προσοχής είναι η προοπτική χαμηλότερων αποδόσεων τα επόμενα χρόνια. Η πιθανότητα κατάρρευσης της αγοράς είναι σχετικά χαμηλή και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί, με κύριο κριτήριο τη δυναμική των συναλλαγών και όχι τις αποτιμήσεις. 

  Από την άλλη, τα επίπεδα των αποτιμήσεων μπορούν να δώσουν μια εύλογη εικόνα για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των μετοχών, και δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν είναι τόσο ρόδινη για τις αμερικανικές μετοχικές αξίες.

  Στην ουσία, με την πάροδο του χρόνου, ο ρυθμός αύξησης των κερδών γίνεται αρκετά προβλέψιμος. Οι μετοχές των ΗΠΑ, ιστορικά, τείνουν να καταγράφουν ρυθμό αύξησης των κερδών περίπου 5%-9% ετησίως για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γιατί όμως τώρα, οι τιμές των μετοχών κινούνται τόσο πολύ; Λόγω των διακυμάνσεων των αποτιμήσεων.

  Πολλαπλασιαστές αποτίμησης

  Αν και τα μακροπρόθεσμα κέρδη είναι μια λογική σταθερά, η αξία που οι επενδυτές επιθυμούν να πληρώσουν για αυτά τα κέρδη σίγουρα δεν είναι. Το 1919 οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περίπου 5 δολάρια για κάθε δολάριο εταιρικού κέρδους. Σήμερα, οι επενδυτές πληρώνουν κάτι λιγότερο από 40 δολάρια για κάθε δολάριο κέρδους. Ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες κυμαίνεται περίπου στα 15 δολάρια για κάθε δολάριο κέρδους. 

  Οι μεγάλες διακυμάνσεις των αποτιμήσεων μπορούν να αμβλύνουν τις μεταβολές στον ρυθμό αύξησης αυτών καθεαυτών των επαναλαμβανόμενων κερδών.

  Φυσικά, ενδεχομένως αυτή τη φορά τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά και οι αποτιμήσεις να κινηθούν ακόμη υψηλότερα λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η Ιστορία δεν επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη.

  Αυτό που μπορεί να φρενάρει λοιπόν τους επενδυτές είναι ο κίνδυνος συρρίκνωσης των αποτιμήσεων, όχι ο κίνδυνος άμεσης, ξαφνικής κατάρρευσης. Εάν οι αποτιμήσεις επιστρέψουν κοντά στα ιστορικά τους επίπεδα, ή χαμηλότερα, τότε θα μπορούσαμε να δούμε μέτριες αποδόσεις από τις μετοχές για κάποιο χρονικό διάστημα. Η μείωση των αποτιμήσεων, όμως, θα μπορούσε να αποδειχθεί τροχοπέδη για τις τιμές των μετοχών, ιδίως στις ΗΠΑ όπου οι αποτιμήσεις φαίνονται πιο αυξημένες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:02 04/03

  Θα μπορούσε το 2021 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά ομολόγων;

  Tα ομόλογα, ειδικά τα κρατικά, πιθανότατα θα υποφέρουν.

  07:46 03/03

  Η πώληση της εταιρείας σανδαλιών Birkenstock, έναντι $4,7 δισ., δημιούργησε δύο νέους δισεκατομμυριούχους

  Πώς με τα ταπεινά τους σανδάλια διέσχισαν τον δρόμο ως το κλαμπ τον δισεκατομμυριούχων.

  08:30 02/03

  Πόσο αξίζουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ; Παραδόξως, όχι και τόσα πολλά

  Ποντάρουν στη αναγνωρισιμότητά τους προκειμένου να βγάλουν τα προ το ζην και να "αυγατίσουν" την περιουσία τους.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.