Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 13:12

  Η "κληρονομιά" που αφήνει ο Jeff Bezos στην Amazon

  Η "κληρονομιά" που αφήνει ο Jeff Bezos στην Amazon
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Lauren Debter

  Είκοσι επτά χρόνια μετά τη δημιουργία της Amazon σε ένα γκαράζ και τη μετατροπή της σε μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου, ο ιδρυτής Jeff Bezos δήλωσε την Τρίτη ότι παραιτείται από την θέση του CEO. Ο Bezos ήταν ένας επιχειρηματίες που εμφανιζόταν συνεχώς στις σελίδες του Forbes από τότε μέρες που ήταν επιχειρηματίας της Barnes & Noble μεχρι και σήμερα που έχει δημιουργήσει μια περιουσία 196 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

  "Πριν από μερικά χρόνια, οι άνθρωποι κοίταζαν τα σχέδια της Barnes & Noble για την είσοδό της στο διαδίκτυο και να μας αποκαλούσαν Amazon.toast - και νόμιζα ότι είχαν ένα αρκετά καλό επιχείρημα!" Αστειεύτηκε ο Bezos στο Forbes το 1999. "Αλλά αυτό που δεν κατάλαβαν είναι πώς το διαδίκτυο μεταφέρει την εξουσία στον πελάτη".

  Ακολουθεί μια αναδρομή στην πορεία του Jeff Bezon η οποία τον οδήγησε στο να γινει το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο. Ακολουθεί μια ματιά στις στιγμές οι οποίες διαμόρφωσαν την πορεία της εταιρείας και αναμόρφωσαν για πάντα τη βιομηχανία λιανικής:

  Τα βιβλία ήταν η αρχή αλλά όχι το τέλος

  Ο Τζεφ Μπέζος ανέλαβε τις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων όπως το Borders και το Barnes & Noble όταν άρχισε να πωλεί βιβλία στο διαδίκτυο το 1994. Μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο τρία χρόνια αργότερα, μετέφερε στο διαδίκτυο περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τίτλους και είχε ετήσιες πωλήσεις 148 εκατομμυρίων δολαρίων. "Το Amazon.com δεν μπορεί να υπάρχει στον φυσικό κόσμο", δήλωσε ο Bezos στο Forbes το 1996, την πρώτη χρονιά που η εταιρεία εμφανίστηκε στο χρηματιστήριο. "Καμία περιοχή δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα βιβλιοπωλείο εκατομμυρίων τίτλων".

  Επιπλέον, ο Bezos δεν είχε καμία πρόθεση να σταματήσει εκεί. Μέχρι το 1998, η Amazon είχε ήδη αρχίσει να επεκτείνεται και να συμπεριλαμβάνει κάθε είδους πράγματα, όπως CD, DVD, ρούχα, παιχνίδια και προϊόντα γραφείου. Ο Bezos άρχισε επίσης να υπαινίσσεται τις υπερβολικές του φιλοδοξίες, λέγοντας πως  πρόκειται για το "Μεγαλύτερο Βιβλιοπωλείο της Γης" και άρχισε να περιγράφει την Amazon ως διαδικτυακό λιανοπωλητή που θα προσέφερε τη "Μεγαλύτερη Επιλογή της Γης".

  Το 1999, η Amazon προσκάλεσε και άλλους πωλητές να ξεκινήσουν την καταχώριση εμπορευμάτων τους στο site της και να ανταγωνίζονται άμεσα με τα προϊόντα που πωλούσε η Amazon. Αυτοί οι πωλητές (κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) αποτελούν πλέον τη ραχοκοκαλιά του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, καταλαμβάνοντας περίπου το 60% των πωλήσεων των προϊόντων του σήμερα, διπλασιάζοντας το ποσοστό που αντιπροσώπευαν πριν από μια δεκαετία.

  Έκανε τη διήμερη αποστολή κανονικότητα

  Το 2005, ο Bezos παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται Amazon Prime το οποίο είχε ένα δελεαστικό πλεονέκτημα: Με $79 ετησίως, οι πελάτες θα μπορούσαν να λάβουν δωρεάν μέσα σε δύο μέρες τις παραγγελίες τους. Αυτό θα διαμορφώσει γρήγορα τις προσδοκίες των πελατών για τις online αγορές και θα αφήσει τον υπόλοιπο κλάδο να αγωνίζεται για να την ανταγωνιστεί. Η Amazon ήταν ένα βήμα μπροστά, χάρη στα περισσότερα από 100 κέντρα που διέθετε και στα οποία συσκευάζονται και αποστέλλονται τα αντικείμενα. Έχει επίσης δημιουργήσει τον δικό της μεταφορικό στόλο που ανταγωνίζεται τα ταχυδρομεία, με την ShipMatrix να εκτιμά πρόσφατα ότι παραδίδει τα δύο τρίτα των πακέτων της. Το 2019, δήλωσε ότι θα επενδύσει περαιτέρω για να πετύχει την αποστολή των δεμάτων μέσα σε μια μέρα στα Prime μέλη της.

  Δημιουργώντας ένα "χρυσωρυχείο” για τη χρηματοδότηση της λιανικής

  Το 2006 η Amazon άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες cloud σε άλλες επιχειρήσεις. Είχε δημιουργήσει την τεχνολογία για να τρέξει τον δικό της ιστότοπο και πίστευε ότι θα μπορούσε να βγάλει χρήματα σε αλλους. Το ονόμασε Amazon Web Services και προσέλκυσε γρήγορα πελάτες από τη Nasa έως και το Netflix. Eίχε λειτουργήσει επίσης ως χρησωρυχείο για την εταιρεία δημιουργώντας $35 δισεκατομύρια από τις πωλήσεις το 2019 και συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιστάθμιση των ζημιών της λιανικής. 

  "Εχει πάρει δύο πολύ μεγάλες βιομηχανίες και ταυτόχρονα και κάτω από τη μύτη των ανταγωνιστών έχει γίνει ουσιαστικά ο ηγέτης που τους επαναπροσδιορίζει” δήλωσε το 2018 στο Forbes ο Warren Buffett σχολιάζοντας την επιτυχία του Bezos τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στον κλάδο του cloud. 

  Μπαίνοντας στην αγορά των φυσικών καταστημάτων

  Η Amazon πραγματοποίησε την πρώτη της μεγάλη εξαγορά στο λιανικό εμπόριο το 2017, όταν ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Whole Foods για 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε, έχει μειώσει τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, διαθέτει ειδικά προνόμια στα μέλη της Prime, όπως επίσης δωρεάν παράδοση ειδών παντοπωλείου από όλα τα καταστήματά της.

  Πρωτοποριακό αυτοματοποιημένο ταμείο

  Η Amazon άνοιξε το πρώτο της κατάστημα Amazon Go στο κοινό το 2018, προσφέροντας στους αγοραστές τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τα αντικείμενα τους και να φεύγουν χωρίς να περιμένουν στην ουρά για να πληρώσουν. Η τεχνολογία "Just Walk Out", η οποία αξιοποιεί έναν συνδυασμό καμερών και τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίζει αυτόματα τα αντικείμενα που βάζουν οι αγοραστές στο καλάθι τους, λειτούργησε σε περισσότερες από 24 τοποθεσίες. Είναι επίσης διαθέσιμη και σε άλλους εμπόρους λιανικής. Για παράδειγμα Hudson και OTG πειραματίζονται με την τεχνολογία σε καποια καταστήματα στο αεροδρόμιο.

  Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Ο Bezos εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λίστα των Forbes 400 το 1998, όταν η εταιρεία του εισήχθη στο χρηματιστήριο με την αποτίμησή της να ανέρχεται στα 1,6 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον, τον 102ο πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας και κερδίζοντας την πρώτη του θέση στο εξώφυλλο του Forbes. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, το 2017, ξεπέρασε τον Bill Gates για πρώτη φορά και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του ξεπέρασε επίσης τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνο το έτος. Είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία 196 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στο μερίδιο 11% που κατέχει και μια μετοχή που συνεχίζει να αψηφά τη βαρύτητα. (Και αυτό αφού έδωσε στην πρώην σύζυγο MacKenzie το ένα τέταρτο των μετοχών του στο διαζύγιο.) Τον Αύγουστο του 2020, έγινε το πρώτο άτομο του οποίου η περιουσία ήταν άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.

  07:51 16/02

  Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: Οι δύο αριθμοί που ο Γκέιτς θέλει να μάθουμε

  Ο Γκέιτς έχει σχέδιο για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Πού επενδύει ο ίδιος και γιατί;

  07:32 15/02

  Οδεύει το αμερικανικό χρηματιστήριο προς κατάρρευση;

  Οι ομοιότητες των συνθηκών σήμερα με την εποχή της φούσκας των dot-com.

  08:26 14/02

  Το μέλλον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και το παράδειγμα του Ιράν

  Η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει πάνω από 200 F-16, από τις εκδόσεις Block 30 έως τις Block 50.