Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 07:32

  Οι 11 δισεκατομμυριούχοι που κέρδισαν από το ισχυρό ράλι του bitcoin

  Οι 11 δισεκατομμυριούχοι που κέρδισαν από το ισχυρό ράλι του bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jeff Kaufin

  Η χρηματιστηριακή αγορά προσέφερε το 2020 πολλούς λόγους στους επενδυτές για να χαμογελάσουν. Όμως, τα μεγαλύτερα χαμόγελα τα χάρισε στους κατόχους κρυπτονομισμάτων.

  Η συνδυαστική αξία όλων των ψηφιακών νομισμάτων εκτινάχθηκε το προηγούμενο έτος άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ποσό τετραπλάσιο των 250 δισ. δολαρίων που ήταν η συνολική κεφαλαιοποίησή τους τον Ιανουάριο του 2020.

  Με αφορμή την εντυπωσιακή αυτή αύξηση, το Forbes ξεκίνησε να υπολογίζει τις περιουσίες των πλουσιότερων επενδυτών και επιχειρηματιών που έχουν τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα, υπολογίζοντας όχι μόνο την αξία των ψηφιακών νομισμάτων που έχουν στην κατοχή τους, αλλά και τις συμμετοχές τους σε σχετικές επιχειρήσεις και σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.

  Η έρευνα του Forbes οδήγησε στην κατάρτιση μιας λίστας 11 δισεκατομμυριούχων. Αυτοί είναι:

  Brian Armstrong

  Καθαρή περιουσία: 6,5 δισ. δολάρια

  Η εταιρεία του Coinbase έχει μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων, διενεργώντας συναλλαγές αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων καθημερινά. Ο 38χρονος Armstrong συνίδρυσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων το 2012, έχοντας προηγουμένως εργαστεί στις Deloitte και Airbnb. Η εταιρεία του είναι σήμερα η πολυτιμότερη εταιρεία κρυπτονομισμάτων στην Αμερική. Ο Armstrong κατέχει ποσοστό περίπου 20% στην Coinbase, η οποία τον Δεκέμβριο κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

  Ερωτηθείς γιατί ασχολήθηκε με αυτόν τον χώρο, ο νεαρός επιχειρηματίας που αποφεύγει τα μέσα ενημέρωσης απάντησε στο Forbes: "Ήθελα ο κόσμος να έχει ένα παγκόσμιο, ανοιχτό χρηματοοικονομικό σύστημα που να προωθεί την καινοτομία και την ελευθερία".

  Sam Bankman-Fried

  Καθαρή περιουσία: 4,5 δισ. δολάρια

  Σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο Bankman-Fried διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων μέσω της εταιρείας αλγοριθμικών συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Alameda Research, την οποία ίδρυσε το 2017. Πτυχιούχος του MIT και πρώην treader χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETF) στη Wall Street, ξεκίνησε επίσης την FTX, ένα ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων, το 2019 Η συντριπτική πλειοψηφία της περιουσίας βρίσκεται σε παράγωγα κρυπτονομισμάτων και εικονικά νομίσματα.

  Chris Larsen

  Καθαρή περιουσία: 2,9 δισ. δολάρια

  Ο κατά συρροή 60χρονος επιχειρηματίας είναι εκ των ιδρυτών της διαδικτυακής πιστωτικής εταιρείας Eloan που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1997, αλλά και της εταιρείας δανεισμού μεταξύ ιδιωτών Prospert, που συστάθηκε 8 χρόνια αργότερα από την Eloan. Το τρίτο εγχείρημά του είναι το επιτυχημένο -αλλά και αμφιλεγόμενο: ίδρυσε από κοινού με τον Jed McCaleb την εταιρεία Ripple το 2012 για να διευκολύνει τις διεθνείς πληρωμές των τραπεζών μέσω της τεχνολογίας blockchain και ενός κρυπτονομίσματος που ονομάζεται XRP. Τον Ιανουάριο του 2018, η φούσκα των κρυπτονομισμάτων εκτίναξε την περιουσία του πάνω από τα 17 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το XRP κατακρημνίστηκε μαζί με την υπόλοιπη αγορά όταν η φούσκα έσκασε κατά τη διάρκεια του 2018.

  Τον Δεκέμβριο του 2020 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον του Larsen και της Ripple, όπου ισχυρίζεται ότι η εταιρεία πούλησε στο ευρύ κοινό το XRP σε μια μη καταχωρισμένη προσφορά κινητών αξιών, ουσιαστικά παραλληλίζοντας το κρυπτονόμισμα με τις κινητές αξίες. "Η SEC ερμηνεύει λάθος τα γεγονότα και τον νόμο", ανέφερε ο Ripple σε ανακοίνωσή του.

  Michael Saylor 

  Καθαρή περιουσία: 2 δισ. δολάρια

  Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού MicroStrategy, είναι ένα από τα ονόματα στελεχών που πρωταγωνίστησαν στη φούσκα του διαδικτύου. Ωστόσο, η αμφισβητήσιμη λογιστική του ανάγκασε την εταιρεία να αναθεωρήσει τις οικονομικές της καταστάσεις, για να ακολουθήσει το σκάσιμο της φούσκας των dot-com που κατακρήμνισε τη μετοχή της. 

  Ωστόσο, χάρη σε δύο σημαντικές κινήσεις του ο Saylor κέρδισε μια θέση στην εν λόγω λίστα: Τον Δεκέμβριο του 2020, η MicroStrategy ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε τη ρευστότητά της και δανείστηκε επιπλέον 650 εκατ. δολάρια για να αγοράσει 70.784 Bitcoins έναντι τιμήματος 1,1 δισ. δολαρίων (τώρα η αξία τους ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια), κίνηση που οδήγησε τη μετοχή της σε άνοδο άνω του 300%. Επιπρόσθετα, ο Saylor αγόρασε ο ίδιος 17.732 Bitcoin έναντι περίπου 175 εκατ. δολαρίων (η αξία των οποίων σήμερα ανέρχεται σε περίπου 650 εκατ. δολάρια).

  Changpeng Zhao ("CZ”) 

  Καθαρή περιουσία: 1,9 δισ. δολάρια

  Ο πρώην προγραμματιστής λογισμικού πούλησε το σπίτι του στη Σαγκάη το 2014 προκειμένου να εισέλθει στον κόσμο του Bitcoin. Ίδρυσε την εταιρεία Binance το καλοκαίρι του 2017, η οποία σε λιγότερο από ένα έτος εξελίχθηκε στο πιο δημοφιλές ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. 

  Έκτοτε έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σε άλλους τομείς, που κινούνται από τον χώρο των venture capital και τη σύσταση μιας εταιρείας εξόρυξης Bitcoin έως την έκδοση χρεωστικών καρτών που επιτρέπουν στους χρήστες τους να ξοδέψουν τα κρυπτονομίσματά τους στην Ευρώπη. O Zhao είναι γιός καθηγητή που εξορίστηκε προσωρινά από την Κίνα, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί στα McDonald's αλλά και σε βενζινάδικο για να συμβάλει στα έξοδα της οικογένειάς του.

  Tyler and Cameron Winklevoss 

  Καθαρή περιουσία: 1,6 δισ. δολάρια

  Οι αφοί Winklevoss -που έγιναν ευρύτερα γνωστοί όταν κατηγόρησαν τον συμφοιτητή του στο Χάρβαρντ, Mark Zuckerberg, ότι τους έκλεψε την ιδέα για ένα κοινωνικό δίκτυο- χρησιμοποίησαν μέρος των χρημάτων ύψους 65 εκατ. δολαρίων που έλαβαν στο πλαίσιο διακανονισμού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook το 2012, για να αγοράσουν Bitcoin. Σήμερα κατέχουν περίπου 70.000 Bitcoin, καθώς και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

  Το 2014 ίδρυσαν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gemini, που σήμερα διενεργεί συναλλαγές αξίας περίπου 200 εκατ. δολαρίων την ημέρα.

  Barry Silbert

  Καθαρή περιουσία: 1,5 δισ. δολαρίων

  Μετά την πώληση της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης μετοχών Second-Market στον Nasdaq το 2015, ο πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Emory ίδρυσε την Digital Currency Group, έναν όμιλο πέντε εταιρειών. Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του είναι η εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Grayscale, η οποία διαχειρίζεται Bitcoin, Ether και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας 28 δισ. δολαρίων. 

  Η Grayscale ήταν η πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για την πώληση κινητών αξιών που στηρίζονται στο Bitcoin, σε θεσμικούς και διαπιστευμένους επενδυτές. Δραστηριότητα που αποφέρει σήμερα έσοδα περίπου 590 εκατ. δολαρίων ετησίως.

  Jed McCaleb 

  Καθαρή περιουσία: 1,4 δισ. δολάρια

  Από τους πρωτοπόρους στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, ο 46χρονος MCaleb συνέβαλε στη σύσταση τριών εταιρειών του χώρου. Το 2010 δημιούργησε το Mt. Gox, το πρώτο μεγάλο ανταλλακτήριο Bitcoin, το οποίο πούλησε ένα χρόνο αργότερα. Το 2012 συμμετείχε στην ίδρυση της Ripple, από την οποία αποχώρησε γρήγορα λόγω διαφωνιών με τους άλλους συνιδρυτές της εταιρείας. Έτσι, το 2014 συνίδρυσε τη Stellar, την αξίας 4,8 δισ. δολαρίων εταιρεία που ανταγωνίζεται τη Ripple επιδιώκοντας την επιτάχυνση των διασυνοριακών πληρωμών. 

  Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του McCaleb προέρχεται από την κατοχή 3,4 δισ. κρυπτονομισμάτων XRP, από τα συνολικά 9 δισ. εικονικά νομίσματα που έλαβε ως ένας εκ των ιδρυτών της Ripple. 

  Πριν μπει στο κόσμο των κρυπτονομισμάτων, ο McCaleb είχε γίνει γνωστός χάρη στην υπηρεσία κοινής χρήσης αρχείων eDonkey2000 που δημιούργησε.

  Tim Draper

  Καθαρή περιουσία: 1,1 δισ. δολάρια

  Είναι γόνος γνωστής επενδυτικής δυναστείας της Silicon Valley και ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας venture capital Draper Fisher Jurvetson, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επενδύσεις VC σε εταιρείες όπως η Tesla και η Theranos. 

  Το 2014, αγόρασε 29.656 Bitcoins που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές μετά το κλείσιμο του ιστότοπου "μαύρων” ηλεκτρονικών αγορών Silk Road έναντι 18,7 εκατ. δολαρίων (τιμή: 632 δολάριο έκαστο). Τώρα αξίζουν 1,1 δισ. δολάρια. "Αγόρασα μερικά ακόμη στην πορεία, αλλά όχι αρκετά για να περάσω τους αφούς Winklevoss, αποκάλυψε στο Forbes μέσω email, χωρίς όμως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος της περιουσίας του.

  Matthew Roszak

  Καθαρή περιουσία: 1 δισ. δολαρίων

  Υπέρμαχος για χρόνια των κρυπτονομισμάτων, ο Roszak εργάστηκε σε εταιρείες venture capital και ως επιχειρηματίας (ενώ έχει στο βιογραφικό του και έναν διακανονισμό για κατηγορίες εσωτερικής πληροφόρησης το 2006) προτού αρχίσει να χτίζει το χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων του, το 2012. Είναι επίσης συνιδρυτής και πρόεδρος της νεοφυούς εταιρείας blockchain τεχνολογίας Bloq, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τράπεζες όσον αφορά την ασφαλή αποθήκευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

  Ο Roszak πρόσφατα ηγήθηκε μιας πρωτοβουλίας που είχε στόχο την εξοικείωση των μελών του Κογκρέσου με τα ψηφιακά περιουσιασιά στοιχεία μέσω της παραχώρησε σε καθέναν εξ αυτών ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δολαρίων. Μερικοί δέχθηκαν την προσφορά, άλλοι όχι.

  *Η αξία όλων των κρυπτονομισμάτων υπολογίστηκε με βάση την τιμή τους στις 19 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με το Messari.io.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 02/03

  Πόσο αξίζουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ; Παραδόξως, όχι και τόσα πολλά

  Ποντάρουν στη αναγνωρισιμότητά τους προκειμένου να βγάλουν τα προ το ζην και να "αυγατίσουν" την περιουσία τους.

  08:14 28/02

  Πόσα κέρδισε ο Jay-Z από την πώληση του 50% της σαμπάνιας του στην LVMH

  Πόσο κερδισμένοι βγήκαν Clooney, Jenner, Rihanna όταν πούλησαν τα μερίδιά τους σε μεγάλες εταιρείες.

  08:13 26/02

  Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο

  Οι αναλυτές προβληματίζονται από αυτήν την "τρελή" αναστροφή της μετοχής.

  08:10 25/02

  Η "εθιστική" Roblox του David Baszucki που κοντράρει στα ίσα το YouTube στο κοινό της "Γενιάς Ζ"

  Η πλατφόρμα που κάνει θραύση μεταξύ των εφήβων και τους "ανταμείβει" με εκατ. δολάρια.

  07:56 24/02

  Η Tesla έχασε $170 δισ. κεφαλαιοποίηση μετά την επένδυση στο bitcoin

  Οι αναλυτές φοβούνται ότι η απόδοση της μετοχής θα μπορούσε να "μιμείται" την ακραία μεταβλητότητα του bitcoin.

  08:30 23/02

  Ο Αρνό εξαγοράζει το 50% της σαμπάνιας Armand de Brignac του Jay-Z  - Γιατί οι "φυσαλίδες" είναι καλή επένδυση

  Mια κίνηση που φαντάζει εξαιρετική εν όψει των εορτασμών που αναμένονται στη μετά πανδημίας εποχή.

  13:54 22/02

  Citigroup: Η μεγαλύτερη γκάφα στην τραπεζική ιστορία θα της κοστίσει 500 εκατ. δολ.

  Και με δικαστική "βούλα" χάνει τα χρήματα που μεταβίβασε... κατά λάθος σε δανειστές της Revlon.

  12:49 22/02

  Kαθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη Boeing 777 μετά από βλάβη σε κινητήρα κατά της διάρκεια πτήσης

  Η Boeing συνέστησε τις αεροπορικές εταιρείες να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροσκάφη τύπου 777 που είναι εξοπλισμένα με έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανής μια μέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός...

  07:57 22/02

  Η "μαφία της Tesla": Πρώην εργαζόμενοι του Μασκ συναγωνίζονται ποιος θα γίνει ο κύριος αντίπαλός του

  Ο Μασκ δημιούργησε τους δικούς του αντιπάλους, που ήδη αξίζουν δισ. δολάρια.

  08:03 21/02

  Πάτησαν γκάζι το bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε 9% το Σάββατο, φτάνοντας τα 57.350 δολάρια.

  10:10 20/02

  Η Κιμ Καρντάσιαν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τον Κάνιε Γουέστ - Πόσα χρήματα διακυβεύονται

  Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία ενδεχομένως να αντιδικήσουν.

  07:47 19/02

  Η Ελλάδα απευθύνει πρόσκληση σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

  Προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας με απώτερο στόχο αυτές να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

  18:15 18/02

  Η BlackRock, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $8,7 τρισ., στρέφει το βλέμμα της στο Bitcoin

  Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού παίκτη που δείχνει ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα.

  12:12 18/02

  M. Burry: Ο ιδιοφυής hedge funder που προκάλεσε το άλμα 4.000% της GameStop, πούλησε πριν το ράλι λόγω Reddit

  Το ράλι της GameStop θα μπορούσε να του αποφέρει έως και 1,5 δισ. δολ., στο αποκορύφωμά του.

  08:42 17/02

  Οι εκατομμυριούχοι του GameStop: Eρασιτέχνες traders που κέρδισαν το πιο τρελό επενδυτικό στοίχημα

  Μέσα σε αυτό το χάος που επέφερε το πανδαιμόνιο γύρω από τη μετοχή της GameStop, ορισμένοι κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι εν ριπή οφθαλμού.